• Novinky

        • ZOBER MA VON

          Projekt – „Zober ma von“

          Vo štvrtok 17. 5. 2018 sa konala kampaň – Deň vyučovania v prírode. V minulom roku sa do nej zapojilo viac ako 2 milióny detí zo 100 krajín. Tento rok sa pridalo aj Slovensko, ktoré reprezentovali aj žiaci 6.B triedy. Cez hodinu matematiky sme sa vybrali na školský dvor, kde sme si ukázali ako sa v praxi dá využiť to, čo sa učíme v triede. Vymeriavali sme geometrické útvary, zisťovali obvod a obsah, kupovali sme pletivo, farbu, dlažbu...

          Matematika „vonku“ sa všetkým páčila a takúto hodinu by si radi zopakovali.

          (arad)

      • EXKURZIA NA OcÚ
        • EXKURZIA NA OcÚ

          Dňa 18.5. sa žiaci 7.A zúčastnili exkurzie na obecný úrad. V rámci učiva občianskej náuky sa oboznámili s fungovaním obecnej samosprávy. Pani prednostka S.Kubicová a pán starosta F.Škapec ukázali žiakom priestory obecného úradu a vysvetlili, aké úlohy táto inštitúcia plní. Na záver dostali žiaci od pána starostu propagačné materiály a malé občerstvenie. Ďakujeme.

      • EXKURZIA 3AB - ZUBEREC a OR. PRIEHRADA
        • EXKURZIA 3AB - ZUBEREC a OR. PRIEHRADA

          V stredu (23.5.) si tretiaci doplnili učivo vlastivedy  exkurziou po Orave. Múzeum oravskej dediny v Zuberci ich privítalo bohatým programom. V jednotlivých stanovištiach získali nové poznatky, zapojili sa do tvorivej činnosti i hry.  Ďalšou zastávkou bola Oravská priehrada. Deti si užili 90 minútovú okružnú plavbu spojenú s prehliadkou unikátneho Slanického ostrova umenia. Celý deň nás sprevádzalo pekné počasie a dobrá nálada. Nechýbala ani zmrzlina.

          M&M

        • HLASNÉ ČÍTANIE

                Je to už 18 rokov, čo som vyšla zo školy. Pred siedmimi rokmi sme sa tak viacej skamarátili s pani učiteľkou  Martvoňovou, ktorá je moja strynká. Začali sme si volať písať a rozprávať o všeličom možnom. Rozprávala, ako v škole a čo  je tam nové. Ja som zasa povedala, čo mám nové ja. Raz mi spomenula, že robia každý rok na škole pre deti Hlasné čítanie. Že môžem poslať nejaké svoje básne a prísť. Toto krásne pozvanie sa jednoducho nedalo odmietnuť. Trošku nám trvalo, kým sa nám podarilo spojiť a všetko dohodnúť. Technika nám nepriala.:) Pani učiteľke som poslala nejaké básne, aj keď ja sama som nevedela, aké sa budú čítať.

               Tak som aj s maminkou prišla v utorok 22.5.2018 o 11:00 do Základnej školy na Hlasné čítanie. Bolo to jednoducho krásne! Sama som vo vnútri prehĺtala slzy. Ja som chodila do školy do Hruštína na roč. 1-4. Bolo to veľmi milé, že nás aj s maminkou pozvali. Krásne srdečne privítali. Bol pán riaditeľ, pani  učiteľka Kubániová, Vlžáková, pani učiteľka Martvoňová, ktorá Hlasné čítanie viedla.

               Boli tam žiaci  piateho až deviateho ročníka. Na úvod pani učiteľka Vlžáková prečítala báseň Ťažký život básnika. Potom sa to krásne striedalo. Deti prečítali niečo z mojej tvorby, potom prózu, ktorú si vybrali. Čítanie poézie aj prózy bolo krásne. Ja by som sa nevykoktala. A to doslova. Inak rada by som vedela, ako sa skončili tie  knihy, čo si žiaci vybrali na čítanie. Z čias keď som ja mala -násť bola a je moja najobľúbenejšia kniha: Anna zo Zeleného domu. Vrelo odporúčam:)

               Je to super, že v dnešnej virtuálnej dobe deti ešte chcú chytiť do ruky knižku a čítať. Ani najmodernejšia, najvyspelejšia technika Vám knihu v ruke nenahradí. Kniha obohacuje slovnú zásobu a rozvíja predstavivosť. Kiež by sa čítanie kníh  zachovalo navždy. Ešte také povzbudenie pre  nás úplne všetkých. Ak cítime a vieme o svojom dare od Boha pre iných, snažme sa ho rozvíjať naplno akýmkoľvek spôsobom. Aby v nás dar, ktorý je daný každému, nezostal nečinný, skrytý, zanedbaný a nestratil sa úplne. Tiež som skúšala všeličo. Aby som zo seba dostala všetky emócie a pocity (pri ničom som dlho nevydržala...). Nakoniec som zistila, že písanie básní a  článkov je moje naj.:) Jedným z dôvodov,  prečo som začala písať, je, že som z dôvodu (ktorý nepoznám doteraz..) začala  koktať na hodine čítania...Drží ma to stále a nie a nie sa pustiť.... Neviem nič písať krátko. Všetko je pre mňa dôležité a podstatné. Hovorím, že veľa kokcem, tak veľa píšem:)

              Nie nakoniec sa chcem z celého srdca poďakovať Pánu Bohu, maminke za všetko. Strynke za realizovanie krásneho času na škole, pánovi riaditeľovi, pani učiteľke Kubániovej, Vlžákovej, deťom za krásny prednes. Bolo pre mňa darom a požehnaním byť s Vami a medzi Vami. Nech Vás chráni a žehná nádherný anjel, ktorého som od Vás dostala:)

           

          ,,Koniec je len...

          ….nový začiatok.“

                                                                                       S vrúcnou vďakou Vladimíra Martvoňová

           

           

        • EXKURZIA 4AB - ŽIAR n/Hr., KREMNICA

          V utorok 22.5. naši štvrtáci navštívili Planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom a po ceste sa ešte zastavili v Kremnici, aby sa mohli pokochať krásami tohto starobylého banského mesta, v ktorom sa dodnes razia mince v Mincovni.

          planetáriu nám počasie prialo, preto sme mohli cez ďalekohľad pozorovať Slnko.

          V UFO-sále sa žiaci  zoznámili s vesmírnymi telesami, ktoré tvoria našu Slnečnú sústavu a  nazreli do hlbín hviezdnej oblohy prostredníctvom priestorovej animácie.

          Exkurzia v Mincovni bola zameraná na prehliadku raziacich strojov a razníc, ktoré zaraďujeme medzi historické, ale využívajú sa pre svoju kvalitu dodnes. Žiaci sa dozvedeli, že činnosti Mincovne Kremnica nespočívajú iba v razení mincí, ale zahŕňajú aj výrobu odznakov, medailí a vyznamenaní.

          Cestou domov sa zastavili v Kremnických Baniach priamo v srdci Európy.

          Ďakujeme Obci Hruštín, ktorá nám uhradila náklady na dopravu. Exkurzia sa žiakom páčila.

          (pol+brn)

        • DOPRAVNÉ POPOLUDNIE NA VÝHONE

          Deti z našej školy si svoje zručnosti a vedomosti o dopravných značkách, údržbe bicykla a pravidlách cestnej premávky mohli overiť 11.5.2018 na školskom dvore, ktorý sa zmenil na dopravné ihrisko.                                                                                                                 Veríme, že sústavným vzdelávaním v tejto oblasti sa predíde zbytočným kolíziám ohrozujúcim bezpečnosť a zdravie našich detí.

          M+S

        • EXKURZIA 9AB DO B.BYSTRICE a HARMANCA

             V piatok 18. mája si deviataci doplnili vedomosti z biológie a dejepisu   prostredníctvom exkurzie do Harmaneckej jaskyne a Múzea SNP v Banskej Bystrici. Po strmom výstupe vstúpili do priestorov jaskyne, kde si pripomenuli procesy, ktoré sa podieľajú na jej vzniku a mohli obdivovať zaujímavé krasové útvary. V priestoroch Múzea SNP absolvovali objektové vyučovanie, pri ktorom si zopakovali vedomosti o živote na Slovensku počas 2. svetovej vojny a pod vedením lektora sa dozvedeli nové zaujímavé fakty. Atmosféra počas exkurzie bola príjemná a dobrú náladu podporovali aj postupne prichádzajúce informácie o prijatí žiakov na stredné školy, keďže deň predtým deviataci absolvovali  druhé kolo prijímacích pohovorov.

          (dkub)

      • ENGLISHSTAR
        • ENGLISHSTAR

          Dňa 17.5 sa na našej škole uskutočnila medzinárodná súťaž v anglickom jazyku Englishstar. Žiaci riešili zadania vo svojej kategórii po dobu 45 minút. Testy boli zostavované tak, aby žiaci mali časový priestor aj na kontrolu. Z našej školy sa zúčastnilo 41 žiakov. Výsledky súťaže budú najneskôr do 18.júna. 

      • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA
        • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

          „Biela pochúťka pre malých aj veľkých“

          Aj takto mlieko nazvali štvrtáci v utorok 15. 5. pri príležitosti svetového dňa mlieka v školách. Tento deň sa oslavuje vždy tretí májový utorok. Podstatou tohto dňa je pripomenúť si význam  mlieka pre človeka aj v škole. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka a na jeho zdravotné prínosy pre naše rastúce deti. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o tejto výnimočnej tekutine, aj to, že je veľmi dôležitá pre naše zdravie. Zasúťažili si, potešili sa a veru ho aj dosť popili.

          (brn+pol)

           

        • MOJA VYSNÍVANÁ HRAČKA

          Naši žiaci sa zapojili do 2.ročníka súťaže - "Moja vysnívaná hračka". Ide o súťaž šikovnej maminky, ktorá uháčkuje víťaznú hračku podľa kresby. Z 225 nádherných obrázkov, z ktorých 210 bolo zo základných škôl a 15 z materských škôl, postúpilo 16. Dve práce sú práve našich žiakov zo 7.B. - Lukáša Kaprálika a Mariky Zemenčíkovej. Za kresby sa hlasuje na facebooku, vyhrá obrázok s najvyšším počtom hlasov (lajkov). Prosíme Vás aj o zdieľanie, možno im šťastie bude priať. Hlasovanie bude ukončené dňa 31.5.2018 o 23:59 hod.

          Ako hlasovať?

          1. Treba si otvoriť stránku na facebooku: from drawing to toy

          Link: https://www.facebook.com/fromdrawingtotoy/

          2. Zrolovať príspevky /nie je to dobre označené/

          3. Dať "lajk" na obrázok L. Kaprálika - Arnošť a M. Zemenčíková - Zorgon (pripájam obrázky)

          Pomôžme im spoločne. 

          (K.Molnárová)

      • FUTBALOVÝ TURNAJ SŽ
        • FUTBALOVÝ TURNAJ SŽ

                    V priebehu 2 týždňov od 2.5. do 16.5. sa v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnil futbalový turnaj SŽ (7.-9.roč.). V elimináciách si postup vybojovali 8A, 9A, 7B, 8B. Semifinálové dvojice priniesli tieto výsledky:

          8A – 8B 0:3                9A – 7B 2:1

          Zápas o 3.miesto medzi 7B a 8A bol za stavu 3:1 pre 7B predčasne ukončený, keď chlapci z 8A nešportovo odišli z ihriska. Kontumačným výsledkom 3:0 teda zvíťazila 7B. Chlapci z 8A by sa mali naučiť aj prehrávať a uznať kvalitu lepšieho (aj keď mladšieho) súpera.

               Vo finále sa stretli 9A a 8B. Napínavý zápas, v ktorom 8B viedla 2:0, prehrávala 2:3 sa nakoniec dostal do predĺženia. V ňom svojím gólom K.Očkaják rozhodol o tom, že víťazom a držiteľom pohára pre tento školský rok sa stala 9A trieda. Blahoželáme!

          Poradie: 

          1. 9.A  ( K.Očkaják, L.Šeliga, T.Šimek, R.Mikuláš, J.Žilinec,                    Z.Firicová)

                                        2. 8.B

                                        3. 7.B

                                        4. 8.A

                                        5. 9.B

                                        6. 7.A

          Najlepším strelcom turnaja sa stal Kristián Očkaják (9A) s 8 gólmi. Druhý bol Lukáš Kaprálik (7) a tretí Marek Kampoš (6). Spestrením (asi kvôli nedostatku chlapcov) bol štart dievčat Z.Šubjakovej (8A), N.Šeligovej a N.Martvoňovej (9B) a Z.Firicovej (9A). 

      • PREDNÁŠKY
        • PREDNÁŠKY

          Dňa 16.5.2018 absolvovali žiaci 6AB a chlapci 7AB prednášku Mgr. Viery Holecovej z MP Education, s.r.o.  Si online II. Dozvedeli sa o vplyvoch nových informačných technológií na sociálne vzťahy, o rizikách sociálnych sietí (kyberšikana).

          Dievčatá zo 7AB absolvovali predášku Čas premien s tou istou pani lektorkou.

           

          Deviataci absolvovali v ten istý deň prednášku s Mgr. Andreou Zbojovou, psychologičkou z CPPPaP Námestovo na tému Obchodovanie s ľuďmi. 

      • BESEDA O MACEDÓNSKU
        • BESEDA O MACEDÓNSKU

          Keďže sa žiaci 7.ročníka učia práve o juhovýchodnej Európe, pozvali sme nášho bývalého žiaka Lukáša Kazimiera, aby im porozprával o svojom pobyte v Macedónsku. Ďakujeme mu za pútavú prezentáciu a zaujímavé postrehy z tejto krajiny, ktoré obohatili naše vedomosti.

          (kop)

        • MAJÁLES

          Dňa 7.mája 2018 si 80 žiakov II.stupňa urobilo pekné poobedie, keď sa v MKS dosýta vytancovalo, zasúťažilo, skúsilo šťastie v tombole. Táto akcia, ktorú navrhli zástupcovia školského parlamentu a realizovali deviataci, potvrdila fakt, že mládež sa vie aj slušne zabaviť. Pri moderovaní Jožka Žilinca a hudobnej produkcii Jožka Šalatu ml. nechýbali medzi pekne prestretými stolmi dobrá nálada, selfíčka, nezabudlo sa na pitný režim. Ďakujem kolegyniam p.učiteľkám za to, že pekná akcia ostala peknou až do konca. 

        • MLADÝ ZDRAVOTNÍK

          Dňa 3.5.2018 sa naše žiačky Adriana Sedlárová, Lenka Jaššová, Lucia Radzová (všetky 8.B), Lenka Matečková a Kristína Veselovská (obe 7.A) zúčastnili regionálneho kola súťaže Mladý zdravotník. Spomedzi 19 družstiev z celej Oravy obsadili pekné 6.miesto. Pripravovala p.uč. V.Vlžáková. Vieme, že keď zlepšíme praktické poskytovanie prvej pomoci, medaila nám o rok neunikne.

        • ŠTÚROV ZVOLEN

          V Centre voľného času v Námestove sa 7. mája 2018 konal XXXII. ročník regionálnej súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, kde sme mali svojich zástupcov.

          V prvej kategórii si Adam Martvoň (5.A) po prečítaní krátkeho nedokončeného príbehu musel neznámy text zapamätať a čo najvernejšie ho prerozprávať porote a ostatným súťažiacim. Potom dokončiť záver podľa vlastnej fantázie a predstavivosti. 

          V druhej kategórii súťažiaci súperili v dvoch častiach. Kristián Očkaják (9.A) okrem prerozprávania vopred pripraveného textu si vylosoval tému, na ktorú sa pripravoval desať minút a potom porozprával úvahu podľa vyžrebovanej témy. Svojou fantáziou a bezprostrednosťou zaujal porotu a získal 3. miesto.

          Obidvaja v silnej konkurencii ukázali svoje rečnícke schopnosti, rozprávačské majstrovstvo i schopnosť improvizácie. Ďakujeme obom chlapcom za reprezentáciu školy a p.uč. H. Martvoňovej za prípravu na súťaž.

        • PÍŠU O NÁS...

          Bibka Snováková z 5.B opäť potvrdila svoj veľký talent a zvíťazila v Žitavskom duatlone (viac v MY ORAVA č.17).

      • TESTOVANIE 9
        • TESTOVANIE 9

          Celoštátne testovanie deviatakov T9 zo slovenského jazyka a matematiky sa konalo 21.3.2018. Zúčastnilo sa ho všetkých 32 našich deviatakov. Oficiálne výsledky sú k dispozícii až dnes.

          SJ - priemer v SR - 63%, naša ZŠ - 69%, rozdiel: + 6%

          MAT - priemer v SR - 55,9%, naša ZŠ - 62,8%, rozdiel: + 6,9%

          Najúspešnejší naši žiaci:

          SJ - Nina Martvoňová a Aneta Maciwodzinská - 96%, Zuzana Gáborová - 92%

          MAT - Jaro Kaprál - 100%, Aneta Maciwodzinská a Nina Martvoňová - 95%

          Ďakujeme p.uč. Anne Brišovej a Jane Kopilcovej za prípravu žiakov na testovanie.

        • DIECÉZNE KOLO BIBLICKEJ OLYMPIÁDY

          Dňa 24.04.2018 sa v Spišskej Kapitule konalo diecézne kolo biblickej olympiády. Našu školu zastupovalo družstvo v zložení Majka Martvoňová, Paulínka Matečková a Terka Meleková z IX.B.

          Úlohy boli náročné na vedomosti, porozumenie Biblie aj na čas, no naše dievčatá sa držali obdivuhodne. Skončili na treťom mieste. Z celkového počtu 104 prihlásených škôl je to pekný výsledok. Dievčatám diplomy odovzdal p. biskup Sečka a potom si mohli pozrieť a pomodliť sa v Katedrále sv. Martina. Uctili si tam aj relikviu Jána Pavla II. a Jána Nepomuckého. Dievčatám i pani učiteľke A.Brišovej gratulujeme a ďakujeme za svedomitú prípravu. 

          Zároveň ďakujeme p. farárovi a p. kaplánovi za šťastnú a bezpečnú cestu.

          (bri+ rš)

        • EUROSÚŤAŽ S DATAKABINETOM

          Podporovať finančnú gramotnosť našich žiakov sa snažíme už na 1. stupni našej školy. Preto sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka tento rok zapojili do súťaže Euráčik a Cenťáčik, ktorú organizoval vzdelávací portál Datakabinet. Žiaci v súťaži nielen spoznávali naše peniaze, ale naučili sa s nimi aj pracovať. Po vyriešení zaujímavých úloh sa nám síce nepodarilo vyhrať „šťavnatú odmenu“, ale žiaci dostali ďakovný list a milé prekvapenie, ktoré bude určite motiváciou pre zapájanie sa do podobných súťaží aj v budúcnosti.

          (brň)