• Novinky

        • ŠKOLA V PRÍRODE

          Škola v prírode

          Po prvýkrát v histórii našej školy sme zorganizovali školu v prírode. Od 18. 4. – 22. 4. 2016 sa jej zúčastnilo v Tatranskej Lomnici v hoteli Sasanka pod vedením p. uč. Nožinovej, Poljakovej a Vlžákovej Vlasty 33 druhákov (dvaja sa kvôli chorobe nezúčastnili). Cesta ubehla rýchlo a hneď po ubytovaní v hoteli sme sa previezli tatranskou železnicou po trase Tatranská Lomnica - Štrbské Pleso. Spoznávali sme okolie Tatranskej Lomnice, múzeá, zvieratá a rastliny TANAP-u a absolvovali sme výstup lanovkou na Skalnaté pleso. Zdolali sme Hrebienok pozemnou lanovkou, navštívili Bilíkovu chatu a horskú službu v Starom Smokovci. Spoznali sme Štrbské pleso, športový areál, skokanské mostíky, jazerá, stánky a končiare Vysokých Tatier. Odvšadiaľ sme si priniesli množstvo nezabudnuteľných zážitkov a pečiatku na pamiatku. Pochvala patrí všetkým. Deťom za vytrvalosť a pekné správanie a p. učiteľkám za chuť a odhodlanie učiť a sprevádzať našich žiakov po Vysokých Tatrách.

      • ŠKOLA V PRÍRODE
        • ŠKOLA V PRÍRODE

             V dňoch 18.-22.4.2016 sa žiaci II.A a II.B vďaka príspevku zo štátneho rozpočtu 100€ na žiaka mohli zúčastniť Školy v prírode v Tatranskej Lomnici. Klasické učenie v triede vymenili za učenie v priestoroch hotela Sasanka a za mimoškolské aktivity - vychádzky po Vysokých Tatrách. Počasie zatiaľ našim druhákom praje, sú zdraví a robia pani učiteľkám ( p.uč. Poljakovej, Nožinovej a p.vych. Vlžákovej) radosť. Foto si môžete pozrieť vo FOTOALBUME, v súbore Školský rok 2015-16.

        • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE DEVIATAKOV

            V stredu 6.apríla 2016 sa uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. 39 našich deviatakov sa pod dozorom našich p.učiteľov a externého dozoru zo  ZŠ Or.Veselé a CZŠ sv.Gorazda Námestovo najskôr potrápilo s matematikou, potom so SJaL. Zatiaľ máme neoficiálne výsledky, ale počkáme do 29.apríla, aby sme si ich porovnali s oficiálnymi a zároveň s celoslovenským priemerom.

      • KYBERŠIKANOVANIE
        • KYBERŠIKANOVANIE

          Vážení rodičia!

                 Deti   sa často zapájajú  do komunikácie na sociálnych sieťach. O zásadách, ktorých sa pri tejto činnosti majú pridŕžať, ich v škole učíme. To však nezaručí, že ich deti z času na čas neporušia. V prípade, že cez sociálnu sieť niekto Vášmu dieťaťu ubližuje, pokúste sa to vyriešiť s jeho rodičmi. Mali by byť vďační, že ste ich na nevhodné správanie  ich potomka upozornili. Ak sa Vám to nepodarí  vyriešiť týmto spôsobom  a obťažovanie (šikanovanie) vášho dieťaťa bude pokračovať, existujú aj iné spôsoby ďalšieho postupu, o ktorých sa dočítate na týchto stránkach:

          www.zodpovedne.sk/index.php/deti-v-sieti/kybersikanovanie

          www.prevenciasikanovania.sk/?mod=deti-a-mladez--si-obetou...

          www.stopkybersikane.sk/o-kybersikane/

          Nespoliehajte sa, prosím, že problémy tohto druhu vyrieši iba škola. Za správanie detí mimo školy  sú zodpovední hlavne rodičia...

      • KNIHOHRA
        • KNIHOHRA

          KNIHOHRA

          stredu (13. 4.) popoludní sa v knižnici na Výhone stretli prváci a tretiaci, aby si navzájom  preverili svoje čitateľské i prezentačné zručnosti. Popasovali sa s rozprávkou Perníková chalúpka. Tretiaci prečítali rozprávku mladším kamarátom z interaktívnej tabule. Zaujali ich hlasným výrazným čítaním i krásnymi farebnými ilustráciami. Prváci čítali rozprávku z knižky. Čitateľské dielne deti zakončili hudobnými činnosťami a tancom. Výsledkom bola i pekná perníková chalúpka vyrobená z papierovej škatule.

          (mmiš)

      • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          Vo štvrtok 31.3.2016 sa na Gymnáziu Viliama Paulínyho Tótha v Martine uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády. Našu školu podobne ako vlani reprezentovala Julka Gáborová (8.A), ktorá v konkurencii 18 súťažiacich vo svojej D-kategórii obsadila pekné 6.miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Pripravovala p.uč. D.Kubániová. Témou tohto ročníka bola II.svetová vojna. Po splnení súťažných úloh mali všetci súťažiaci možnosť so svojimi pedagógmi prezrieť si expozíciu Slovenského národného múzea. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          V MKS v Námestove sa dňa 30.3. 016 uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Našu školu reprezentovali recitátorky z 1.kategórie - Anastázia Šeligová (3.A) v poézii a Katka Šnajdrobá ( 2.A) v próze. Hoci nevyhrali a nezískali diplom, patrí im poďakovanie za pekné zvládnutie textu, pekný prednes a pani učiteľkám S.Nožinovej a M.Šalatovej za prípravu.

        • THE GRIMM BROTHERS

           Dňa 30.3.2016 sa žiaci 3.-9.ročníka zúčastnili v MKS Hruštín predstavenia The Grimm brothers ( Bratia Grimmovci). Toto predstavenie bolo v slovenskom jazyku i angličtine a zahrali ho členovia Divadelného centra Martin. Žiakom i pedagógom sa vystúpenie ( vstupné 1 kultúrny poukaz) páčilo, len ako keby sme sa hanbili zatlieskať niekomu a vyjadriť tak poďakovanie za to, že nám pripravil pekný umelecký zážitok.

      • KURZ ANGLIČTINY PRE ŽIAKOV
        • KURZ ANGLIČTINY PRE ŽIAKOV

                V dňoch 11.-15. mája opäť zavítal do našej školy Američan Ray Sikorski a spolu s 33 žiakmi ( 20 MŽ a 13 SŽ) sa uskutočnil kurz anglického jazyka - one-week English. Deti si tak obohatili svoje vedomosti o komunikáciu s anglicky hovoriacim učiteľom.

          (kjan)

      • BESEDA SO SENIORMI
        • BESEDA SO SENIORMI

           Dňa 23.3.2018 prijali pozvanie na besedu pani Margita Krivačková a pán Matej Hutira. Žiakom 9. ročníka porozprávali o svojom živote v minulosti, ako prežívali svoju mladosť, ale aj ťažký život počas 2. svetovej vojny. Ďakujeme im za ochotu, že prišli medzi nás, hoci to bolo pre nich vyčerpávajúce.Veľmi si to ceníme a ešte raz ďakujeme.

      • TRIEDNY TURNAJ VO FUTBALE MŽ
        • TRIEDNY TURNAJ VO FUTBALE MŽ

          Futbalový turnaj MŽ priniesol zaujímavé boje medzi žiakomi 4.-6.ročníka. Zápasy priniesli toto poradie: 

          1. - 5.B (Ganobják, Revaj, Teťák, Drígeľ, Šubjak, Zemenčík, Kompan, Tomáň, ) - 8b.

          2. - 6.AB                                                                                  - 5b.

          3. - 5.A                                                                                    - 5b.

          4. - 4.A                                                                                    - 1b.

          5. - 4.B                                                                                   - 1b. 

          Najlepšími strelcami sa stali Matúš Tomulec (6AB) a Dávid Ganobják (5B). Obidvaja nastrieľali súperom po 9 gólov.

      • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          Dňa 22.3.2018 sa v Gymaj náziu V.P.Tótha v Martine konal 10.ročník dejepisnej olympiády. Kvalifikovali sa naň naše dve žiačky - Kristína Veselovská (7.A) a Vanesa Dudášiková (8.B). Svoje vedomosti preukázali v 90-minútovom teste. Kristína skončila vo svojej kategorii spomedzi 20 súťažiacich na peknom, aj keď nepopulárnom 4.mieste, Vanesa takisto spomedzi 20 súťažiacich bola deviata. Obidve sa stali úspešnými riešiteľkami. Blahoželáme! Pripravovala p.uč. Kubániová..

            Všetci súťažiaci mali možnosť po teste urobiť prehliadku Národného múzea v Martine. Dievčatá videli historické kroje, účesy, čepce, náradie a nástroje, keramiku a iné zaujímavé exponáty pripomínajúce život našich predkov v minulosti.

      • OKRESNÉ KOLO VO VOLEJBALE
        • OKRESNÉ KOLO VO VOLEJBALE

             Dňa 22. 3. 2018 staršie žiačky reprezentovali školu vo volejbale na okresnom kole v Námestove. Dievčatám sa podarilo získať pohár za 3. miesto. V ľahkom zápase porazili žiačky z Komenského (2:0).  Ďalším dvom  družstvám - Novoti a Slnečnej naše dievčatá podľahli 0:2. Najťažší bol vstup do turnaja, kde sa naše museli zoznámiť s novým prostredím. Najlepšie odohrali 2. set s Novoťou. Podarilo sa im získať 18 b. Favoritky z Novote prekvapila obranná hra dievčat zo Slnečnej. Napokon v 3. sete (16:14) Novoťanky svojou útočnou hrou zdolali Slnečnú  a postúpili na región.    

          Reprezentovali nás: M.Bereňová, Z.Firicová, A.Gočalová, K.Hnojčíková, M.Ľubeková, N.Martvoňová, L.Radzová, N.Šeigová, Z.Šubjaková, M.Tomáňová, Ľ. Žilincová, ved. Mgr. L.Babinská

          (bab)

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

          Dňa 22.3.2018 sa v Zákamennom konalo dekanátne kolo biblickej olympiády. Našu školu zastupovalo družstvo v zložení Majka Martvoňová, Terka Meleková a Paulínka Matečková z 9. B. Olympiáda pozostávala z piatich kôl, v ktorých dievčatá riešili test, pracovali s obrazmi, podali posolstvo biblického textu. Tento rok sa štúdium Biblie týkalo knihy Genezis a Evanjelia podľa sv.Marka.
          V konečnom poradí skončili ako prvé, k čomu srdečne blahoželáme. Zároveň ďakujeme, že sa rozhodli v čase prípravy na Testovanie 9 a prijímacie skúšky nájsť čas aj na Sväté písmo.

          (bri)   

          PS: Ďakujeme za prípravu a blahoželáme k umiestneniu aj pani učiteľke A.Brišovej. (RŠ) 

      • SVETOVÝ DEŇ VODY
        • SVETOVÝ DEŇ VODY

          22. marec ako Svetový deň vody si pripomenuli aj naši najmladší a najstarší žiaci 1. stupňa.

          Prváci prišli oblečení v modrom a počas celého dňa bola jediným zdrojom ich pitného režimu čistá voda. Štvrtáci si zas medzi sebou zasúťažili a zmerali si sily nielen vo vedomostiach, ale i v kondícii. V aplikačných úlohách zisťovali, aká je naša spotreba vody i to, ako a koľko jej môžeme pri každodenných činnostiach ušetriť. Na záver všetky svoje poznatky zhrnuli v spoločných projektoch.

          Dúfame, že heslo „Každá kvapka je vzácna!“ bude našich žiakov sprevádzať nielen dnes, ale stále.

          (brn)

      • VEĽKÁ NOC
        • VEĽKÁ NOC

          Už sa blíži, už sa blíži Veľkonočný pondelok, 

          už sa vajcia obliekajú do farebných košieľok.

          A veru sa dnes obliekali na Výhone v 2.A triede

           a robili sa aj krásne veľkonočné pozdravy.

      • TESTOVANIE T9
        • TESTOVANIE T9

          Celoštátne testovanie deviatakov T9 zo slovenského jazyka a matematiky sa konalo 21.3.2018. Zúčastnilo sa ho všetkých 32 našich deviatakov. Výsledky budú známe neskôr, ale obrázky z testovania sú k dispozícii už dnes... (viac obrázkov vo fotoalbume)

      • MALÁ FINANČNÁ AKADÉMIA S KOZMIXOM
        • MALÁ FINANČNÁ AKADÉMIA S KOZMIXOM

          V utorok (20.3) sa tretiaci zapojili do projektu Malá finančná gramotnosť s Kozmixom. Projekt štartuje v týždni od 2. 4. 2018 do 6. 4. 2018. Každý žiak  dostane štartovací balík, ktorý bude obsahovať všetky materiály potrebné na realizáciu projektu. O výsledkoch a všetkých dôležitých momentoch  budeme priebežne informovať.  (M+M)

      • DEŇ VODY NA VÝHONE
        • DEŇ VODY NA VÝHONE

          Deň vody

          V stredu si 21.3. si žiaci tretieho ročníka pripomenuli Deň vody (22.3.). Dôležité informácie hľadali na internete a spracovali v projektovej skupinovej práci. Na slovenskom jazyku pracovali s textom od K. Bendovej O zelenom vodníkovi. Potom na  nich čakala vodná matematika. Vyučovanie splnilo výchovný i edukačný cieľ. (M+M)