• Novinky

      • TURISTI V AKCII
        • TURISTI V AKCII

          V utorok 13.11. členovia  turistického krúžku putovali ku kaplnkám v okolí Hruštína. Ako prvú videli kaplnku Božieho milosrdenstva, potom kaplnku sv. Huberta a nakoniec Lomniansku kaplnku. Napriek tomu, že sa slniečko poobede rýchlo schovalo, chlapci si v lese zahrali aj šiškovú vojnu. (M.K)

      • BIBLICKÝ KVÍZ
        • BIBLICKÝ KVÍZ

          Dňa 13. 11. 2018 sa uskutočnil biblický kvíz špeciálne pre žiakov šiesteho ročníka. Súťažili 4 trojčlenné družstvá zo VI. A a VI. B. Ukázali svoje vedomosti aj rozhľad a postoje pri hľadaní v Sv. písme, poznaní našich svätcov či histórii nášho kostola.

          Pri záverečnom súčte získaných bodov sa potvrdili  slová „poslední budú prvými“, keď po troch kolách stále posledná skupina prejavila poriadnu vôľu a ukázala, že o svätcoch vie toho najviac. Tak prvé miesto získali Damián Firic, Martin Slameník a Matúš Štajer zo VI. A, druhé skončilo družstvo v zložení Lukáš Drígeľ, Mário Tomáň a Matej Krajčovič zo VI. B, tretie miesto obsadili Karin Baraniaková, Sára Špaglová a Emma Kurčinová zo VI. B.

          (bri)

        • POSEDENIE S DôCHODCAMI

          Ako každoročne, aj v tomto roku sa na konci októbra zišli v kultúrnom dome pozvaní dôchodcovia. Po príhovore pána starostu vystúpili v programe žiaci materskej, základnej školy i folklórneho súboru. Dedkom a babkám zaspievali, zahrali, predviedli scénky a rozveselili ich vtipmi. Naši seniori ich za toto pekné vystúpenie odmenili potleskom. Poďakovanie patrí nielen účinkujcim, ale aj pani učiteľkám, ktoré ich na vystúpenie pripravovali - p.uč. Brišovej a Martvoňovej.

      • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
        • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          Dňa 22.10.2018 sa v ZŠ Hruštín konalo plenárne rodičovské združenie. Po vystúpení žiakov 3.B privítala 101 rodičov predsedníčka RZ pani Katarína Snováková. Rodičia si vypočuli správu o hospodárení s prostriedkami RZ od p.Janky Kupčulákovej, správu riaditeľa ZŠ o výsledkoch školy za minulý školský rok a aktuality z toho súčasného. V rôznom rodičia jednomyseľne schválili výšku rodičovského príspevku. Tak ako vlani je to 10€ na každé dieťa, príspevok treba uhradiť do decembra t.r. Po ukončení plenárneho združenia sa uskutočnili triedne schôdzky, na ktorých si rodičia zvolili svojich triednych dôverníkov pre tento školský rok. Stretnutie nových dôverníkov sa uskutoční vo štvrtok 25.10. o 17,oo v jazykovej učebni v ZŠ Zamost. 

      • TURISTICKÝ KRÚŽOK
        • TURISTICKÝ KRÚŽOK

          Členovia turistického krúžku sa vo štvrtok 18.10.2018 vybrali na rozhľadňu Brabírka, ktorá sa nachádza v katastri obce Lokca.

          Cestu z Polianky ku kaplnke do Jaroviska nás sprevádzala krížová cesta, tam sme sa občerstvili a čakalo nás stúpanie do nadmorskej výšky 945 m. Rozhľadňa Brabírka bola otvorená 30. septembra, je vysoká 14 m a poskytuje nádherné výhľady hlavne v tomto jesennom období.

          Z Brabírky sme cez Javorisko zišli kratšou cestou  do Brezy a tak ukončili veselé turistické popoludnie.

          (korm)

      • EXKURZIA 9AB - SEREĎ A BRATISLAVA
        • EXKURZIA 9AB - SEREĎ A BRATISLAVA

             V piatok 12.10. sa naši deviataci vydali na exkurziu do Bratislavy, s prvou zastávkou v Múzeu holokaustu v Seredi. Prehliadka  bola spojená s prednáškou, ktorá mala príznačný názov Holokaust a deti. Je veľmi dôležité, aby deti videli, čo môže spôsobiť rasová nenávisť. V Bratislave ich tradične čakala návšteva NR SR, prehliadka Starého MestaDómu svätého Martina. Po  troch rokoch bolo aj počasie konečne veľmi príjemné, takže môžeme spokojne skonštatovať, že exkurzia bola fajn a deviataci tiež.

          (kop)

      • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE
        • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE

          Športové aktivity

          Dňa 17. 10. 2018 sa žiaci 3. ročníka venovali športovým aktivitám, ktoré neprinášajú len radosť z hry, ale aj schopnosť tímovej spolupráce, trpezlivosti a empatie. Odmenou im bola malá sladkosť a príjemne strávené chvíle na čerstvom vzduchu. 

          (PidHol)

      • FAREBNÁ JESEŇ
        • FAREBNÁ JESEŇ

          Jeseň v škole
          Koniec letných dní a nástup jesene nám každý rok pripomenie výstavka jesenných plodov z našich záhrad, polí, lúk... Aj v našej škole štvrtáci počas týchto dní urobili výstavku jesenných plodov a výtvarných prác s témou jesene. Využili lístie, gaštany a iné plody na stvárnenie postavičiek a jesenných dekorácií.
          (M+M)

      • DOPRAVA, DOĽAVA
        • DOPRAVA, DOĽAVA

          V koncerte Jarka Gaža a Radka Pažeja z OZ Škola života sa deti z I.stupňa hravou formou zoznámili s pravidlami cestnej premávky. Tento program bol prevenciou voči úrazom a nehodám na cestách. Hovorené slovo sa striedalo s pesničkami a so scénkami, do ktorých boli zapájané aj deti. Program dopĺňala obrazová videoprojekcia premietaná na plátno. 

      • POZITÍV
        • POZITÍV

          Žiaci II.stupňa videli v utorok 16.10. v MKS program, ktorého cieľom je motivovať k pochopeniu vzťahov medzi človekom a životným prostredím, Naša Zem nemá slúžiť len nám, ale aj generáciám, ktoré prídu po nás. Preto by sme sa nemali k nej správať podľa hesla "po nás potopa". Hudobníci Jaro Gažo a Rado Pažej z OZ ŠKOLA ŽIVOTA zdôraznili aj čoraz väčšiu potrebu komunikácie a pozitívneho prístupu k životu. Na záver koncertu si žiaci schuti zaspievali s hudobníkmi pieseň Zbohom buď... z muzikálu Maľované na skle. 

      • TESTOVANIE POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ PRVÁKOV
        • TESTOVANIE POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ PRVÁKOV

          Dňa 15.10. 2018 sa v telocvični uskutočnilo testovanie všetkých našich prvákov (30) spoločne s prvákmi z Babína (18). Testovanie pohybových predpokladov slúži ako dôležitá informácia pri nasmerovaní detí tam, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. 
          Osvedčenie, ktoré prváci po vyhodnotení dosiahnutých výkonov dostanú, hovorí o druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...)

          Ďakujeme prvákom za ich statočné výkony a všetkým, ktorí sa na tomto náročnom testovaní podieľali.

          Koordinátor testovania MP

      • PLAVECKÝ VÝCVIK
        • PLAVECKÝ VÝCVIK

          V dňoch 8.- 12. 10. 2018 žiaci 3.a 4.ročníka absolvovali plavecký výcvik v Aquarelaxe v Dolnom Kubíne. Pod dohľadom trénera p.Ivana Skirčáka a 5 inštruktorov sa žiaci zdokonaľovali v jednotlivých štýloch plávania a neplavci sa venovali základom plaveckej výuky. Posledný deň si vyskúšali svoje plavecké schopnosti, získali mokré vysvedčenie, sladkosť a presvedčenie, že plávanie je pekný šport, záľuba, ktorej sa oplatí v budúcnosti venovať.

          ( AH,MP + MM, MM ) 

      • MINIFUTBAL McDONALD´S  CUP
        • MINIFUTBAL McDONALD´S CUP

          V utorok 9.10.2018 sa žiaci ZŠ Hruštín (3.-4.roč.) zúčastnili minifutbalového turnaja McDonalds Cupu na umelej tráve v Lokci. ZŠ Hruštín reprezentovali Nela Martvoňová, Stela Lihanová, Michal Hurák, Ľudovít Zubaj, Peter Tomáň, Peter Plančo, Martin Jurovčík, Milan Dirga, Michal Snovák a Matej Jaššo. Turnaj bol za účasti 5 družstiev - Lokca, Vavrečka, Breza, Babín a Hruštín.

          Naši žiaci sa umiestnili na konečnom 3.mieste.

          V prvom zápase jednoznačne prevýšili svojich rovesníkov z Brezy a vyhrali hladko 5:0, góly: Dirga, Zubaj, Snovák a 2 x Jaššo.

          V druhom zápase svojím výkonom zatienili rovesníkov z Babína a vyhrali rozdielom triedy 3:0, góly: 2 xJaššo, Jurovčík,

          V ďalších zápasoch sa rozhodovalo o víťazovi turnaja, vo vyrovnaných zápasoch našim žiakom chýbal kúsok šťastia.

          V zápase s Lokcou sme inkasovali 1 vlastný gól na priebežných 0:2, ale žiaci Hruštína vrhli všetky sily do útoku a 2 gólmi vyrovnali stav stretnutia. V posledných sekundách sme inkasovali na konečných 2:3 pre Lokcu, góly Jurovčík, Tomáň.

          V poslednom vystúpení sklamaní reprezentanti ZŠ Hruštín dovolili súperovi z Vavrečky rýchlo odskočiť na 0:2, postupne až na 1:4, ale zlepšeným výkonom v závere zápasu sme nepriaznivý stav skorigovali na konečných 3:4, na viac sme už nemali čas Góly: Jaššo a 2x Snovák.

           

          Poradie: 1.Lokca 12b, 2. Vavrečka 9b, 3. Hruštín 6b, 4. Babín 1b 5. Breza 1b

          (plan)

      • TURISTICKÝ KRÚŽOK
        • TURISTICKÝ KRÚŽOK

          Jesenná vychádzka turistického krúžku. 

          Krásne jesenné počasie, ktoré si teraz všetci užívame, praje aj turistom. V utorok sme sa s turistickým krúžkom  vybrali poľnými cestami na Príslop  a Čršle. Žiaci  spoznávajú okolie Hruštína a zároveň sa učia pravidlá turistického značenia a turistické značky.

          (kor)

      • ŠARKANIÁDA
        • ŠARKANIÁDA

          Na lúke za pekárňou sme v stredu popoludní (10.10.) zažili krásnu Šarkaniádu. Na oblohe zaplnenej šarkanmi rôznych farieb, veľkostí a tvarov sme mohli pozorovať tie najzaujímavejšie a najatraktívnejšie. Deti si s nimi pobehali a tie najkrajšie a najvyššie lietajúce boli odmenené. Tešíme sa, že prišlo nielen veľa detí, ale aj rodičov.

          MP a MS

      • KRAJSKÉ KOLO V CEZPOĽNOM BEHU
        • KRAJSKÉ KOLO V CEZPOĽNOM BEHU

          Dňa 9. 10. sa na Nábreží Váhu v Lipt. Mikuláši konalo krajské kolo v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ. Víťazstvom v OK sa naň kvalifikovala aj  Lenka Kazimierová zo 7.B triedy. Trať mala približne 2 km, bola rovinatá. Súťažiaci bežali 2 kolá. Po prvom kole bola Lenka na úžasnom 2. mieste, druhom kole sa snažila udržať si pozíciu, ale napokon ju 2 dievčatá predbehli. Vo veľkej konkurencii sa jej podarilo napriek tomu obsadiť krásne 4. miesto.

          Gratulujeme Lenke k peknému úspechu a držíme jej palce aj do budúcna.

          (bab)

           

      • KVALIFIKÁCIA NA OK - MALÝ FUTBAL SŽ
        • KVALIFIKÁCIA NA OK - MALÝ FUTBAL SŽ

          V pondelok 8.10.2018 sa na multifunkčnom ihrisku pri ZŠsMŠ Lokca uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo v malom futbale starších žiakov. Súpermi našej školy boli tradične ZŠsMŠ Babín a ZŠsMŠ Lokca. Obidve školy majú väčšiu hernú prax s ihriskom s umelou trávou a hrou na mantinely. To sa prejavilo v prvom zápase s Babínom, v ktorom naši dobre začali, viedli 1:0 a mohli aj viac, lenže chlapci zo susednej obce dokázali, že nie vždy dominuje sila, tobôž nie vo futbale. Otočili skóre na 3:6. Pred koncom sa našim podarilo zbížiť na rozdiel jediného gólu, ale to nestačilo. Do okresného kola podobne ako v kategórii mladších žiakov postupuje ZŠ Babín. Našim po jednoznačnom víťazstve nad Lokcou pripadlo druhé miesto a domáci skončili tretí.

          Výsledky: Lokca - Babín 1:3, Hruštín - Babín 5:6, Hruštín - Lokca 6:1. 

          Reprezentovali nás: L.Kompan, J.Mikuláš (4 góly), K,Jurký (1), A.Očkaják, B.Iliev, M.Kampoš (3), P.Šeliga (1), T.Zemenčík (2), J.Drígeľ, R.Vlžák. 

      • EXKURZIA DO KNIŽNICE V DK
        • EXKURZIA DO KNIŽNICE V DK

              V  utorok 2. októbra 2018 žiaci 5.A a 5.B navštívili Knižnicu Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Prešli si jednotlivé oddelenia, oboznámili sa s výpožičným poriadkom a usadili sa v oddelení detskej literatúry. Tu si pre nich pani knihovníčka pripravila zaujímavý test z vedomostí o knihách pre deti a mládež, ktorý aj vyhodnotila. Najlepšie vedomosti preukázali Vaneska Ľubeková, Marcelka Martvoňová a Dominika Kľusková, ktoré si odniesli aj malú odmenu. Čas trávený v knižnici bol určite poučný a príjemný zároveň.

          DK,HM

      • KVALIFIKÁCIA na OK - MALÝ FUTBAL MŽ
        • KVALIFIKÁCIA na OK - MALÝ FUTBAL MŽ

                Dňa 5.10.2018 sa v areáli CZŠ v Námestove uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo v malom futbale MŽ. Našu školu reprezentovali: T.Hnojčík, M.Štajer, D.Firic, L.Drígeľ, D.Ganobják, T.Kubica, M.Revaj, M.Zemenčík, J.Šubjak. Našimi súpermi boli CZŠ Námestovo, ZŠ Babín a ZŠ Breza. Úvod sme nemali vydarený, s Babínom sme prehrali 1:4, hoci sme viedli 1:0. Chuť sme si napravili s Brezou, ktorú sme zdoolali jednoznačne 12:1. Nakoniec sme víťazstvo s domácou CZŠ stratili v poslednej minúte a remizovali sme 3:3. Víťazom sa bez prehry stala ZŠsMŠ Babín, ktorá postúpila na okresné kolo. 

      • OTVORENIE NOVÉHO ŠKOL. ROKA 2018-19
        • OTVORENIE NOVÉHO ŠKOL. ROKA 2018-19

          Slávnostné otvorenie školského roka 2018/2019 sa uskutočnilo 3.9.2018 po sv. omši. Všetci žiaci sa o 8,30hod. zhromaždili v budove Zamost. Všetci prítomní boli privítaní pani zástupkyňou Šalatovou, tretiaci M.Šeligová a M.Jurina v krátkom kultúrnom programe navodili správnu atmosféru, nasledovali príhovory pána riaditeľa a pána starostu. Po príhovoroch sa pváčikovia s pani učiteľkami a rodičmi presunuli do svojich tried do budovy 1.- 4.roč. na Výhone. Tu im pán starosta rozdal darčeky a knižku, ktorá im bude pripomínať prvý deň v škole. Ďakujeme!