• Novinky

      • ENGLISHSTAR
        • ENGLISHSTAR

          Medzinárodná súťaž v anglickom jazyku – ENGLISHSTAR

          ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk a zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov na hodinách angličtiny. Preto sme aj tento rok ponúkli žiakom zapojiť sa do súťaže a zabojovať o hlavnú cenu „smartphone“ .

          V piatok 10. mája si 17 prihlásených žiakov overilo svoje vedomosti v gramatickom teste. Na výsledky si budeme musieť počkať až do júna. Po vyriešení testu mali žiaci dobrý pocit a odchádzali spokojní. Uvidíme o mesiac, ako sa im darilo.

          (LŽ)

      • BEH DO VRCHU V OR. VESELOM
        • BEH DO VRCHU V OR. VESELOM

          Piatok 10.5.2019 si budú dlho pamätať naši žiaci Stanko Vlžák (5.B) a Lenka Kazimierová (7.B). Spolu s Lenkou Štajerovou (7.A)  a Romanom Vlžákom (9.B) sa totiž zúčastnili pretekov Beh do vrchu, ktoré po trojročnej pauze znova organizovala ZŠsMŠ Or. Veselé. Stanko aj Lenka vo svojich kategóriách zvíťazili a získali krásne poháre, medaily, diplomy aj drobné ceny. Blahoželáme! Tesne za stupňami víťazov ostali Lenka a Roman, ktorí obsadili zhodne 4. miesta. Pán riaditeľ v úlohe šoféra mal z vystúpenia našej štvorice veľkú radosť a za odmenu pozval všetkých do hruštínskej pizzérie na pizzu. Čerešničkou na torte bola spoločná fotografia s našimi bývalými žiačkami, dnes juniorskými reprezentantkami Slovenska, Zuzkou a Majkou Remeňovými, ktoré sa náhodne objavili v centre obce. Pred časom tiež školu reprezentovali na týchto pretekoch a rovnako získali pódiové umiestnenia. Ďakujeme organizátorom z Or. Veselého, že nás pozvali na toto pekné a pre nás úspešné podujatie. Žiaci z Or. Veslého, Mútneho, Brezy, Hruštína i Námestova mali pripravené trate od 400 do 800m, teplý čaj a tí najlepší aj krásne ceny. Ďakujeme!

      • ŠTÚROV ZVOLEN
        • ŠTÚROV ZVOLEN

          V regionálnom kole súťaže v rétorike s názvom Štúrov Zvolen, ktoré sa konalo 30. apríla 2019, veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu školy v 1. kategórii Kláre Teťákovej  (5.A).  Táto súťaž si vyžaduje mimoriadnu schopnosť v „obracaní jazyka“. Napriek tomu, že sme sa neumiestnili, Klárka podala výborný výkon a získala cenné skúsenosti pre ďalší rozvoj v rétorike.  

          (HM)

      • ZBIERAJ PAPIER, ZACHRÁNIŠ STROM!
        • ZBIERAJ PAPIER, ZACHRÁNIŠ STROM!

          Žiaci 1. - 4. ročníka

          Celej tejto akcii predchádzala rozhlasová relácia na tému: Apríl mesiac lesov

          Názov sprievodnej aktivity: Zbieraj papier, zachrániš strom!  

           

          125kg papiera(nie kartón)zachráni jeden strom.

           

           Počas mesiaca apríl zbieraj papier!

          Treba ho poviazať a od 29.4. – 30.4. v čase od 13:00 do 15:00 hod. priniesť a možno aj doviezť do školy.

          Papier ti odvážime a potom dostaneš certifikát o počte zachránených stromov.

          Pravdaže súťažíme o čo najviac zachránených stromov (trieda, skupina kamarátov, žiak, škola)

          PS: Za nazbieraný použitý papier bude toaletný papier😉

          (pol)

      • ZMENA TERMÍNU ŠKOLY V PRÍRODE
        • ZMENA TERMÍNU ŠKOLY V PRÍRODE

          Oznamujeme rodičom žiakov 2.ročníka, že vzhľadom na infekčné ochorenie (ovčie kiahne) u viacerých druhákov sa termín školy v prírode prekladá na september (pôvodný termín 13.-17.5. v Mýte pod Ďumbierom). Presný termín bude včas oznámený.

          Ďakujeme za porozumenie.

      • KVALIFIKÁCIA NA KK VO VYBÍJANEJ
        • KVALIFIKÁCIA NA KK VO VYBÍJANEJ

          Dňa 2.mája 2019 sa v telocvični ZŠsMŠ Chlebnice uskutočnila kvalifikácia na krajské kolo vo vybíjanej mladších žiačok. Víťazi okresných kôl (NO,DK, TS) ZŠ Hruštín, ZŠ Chlebnice a ZŠ Hladovka si vo vyrovnaných súbojoch medzi sebou pripísali každý jednu výhru a jednu prehru. O najtesnejšom postupe našich na KK do Žiliny rozhodol lepší rozdiel v skóre. Dievčatá si za bojovnosť a dobrú reprezentáciu zaslúžia pochvalu a uznanie. 

          Pani učiteľka Babinská mala k dispozícii tento káder: Vanesa Žilincová, Lenka Štajerová, Ema Ťasnochová, Barbora Hnojčíková, Júlia Firicová, Emma Kurčinová, Karin Baraniaková, Anna Viktória Krivačková, Sára Špaglová, Kristína Drígľová, Zuzana Hojová, Stela Šalatová. Blahoželáme!

      • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ
        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

          Dňa 30.4.2019 pripravila predmetová komisia PV predmetov prírodovedný kvíz pre žiakov 8. ročníka. Úlohou štyroch trojčlenných  družstiev bolo odpovedať na otázky týkajúce sa geografie, biológie, matematiky, fyziky, chémie, prvej pomoci a informatiky. Vedomostné kolá boli popretkávané zábavnými úlohami. Na 1. mieste  sa umiestnili Kristína Veselovská, Mária Kľusková a Kamila Kušnieriková, ktoré sa na celý rok stali držiteľmi titulu „ prírodovedec – expert“, 2. miesto obsadili Janka Šeligová, Rebeka Straková a Laura Vošková, 3. miesto patrilo Adriánovi Očkajákovi, Samuelovi Haluškovi a Matúšovi Katreníkovi a na 4.mieste  skončili Erik Hojo, Lenka Matečková a Matúš Paško. Všetci súťažiaci boli odmenení diplomom, žolíkom a vecnými cenami. Škoda, že si tento kvíz neprišiel pozrieť nikto zo spolužiakov súťažiacich - mohol sa poučiť i zabaviť.

      • NÁVŠTEVA DIVADLA V ŽILINE
        • NÁVŠTEVA DIVADLA V ŽILINE

          V stredu 24.4.2019 navštívili naši ôsmaci divadelné predstavenie Denník Anny Frankovej v Mestskom divadle Žilina. Cieľom exkurzie bola aj návšteva Múzea Juraja Jánošíka v Terchovej a prehliadka betlehemu v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej. Odniesli sme si hlboký umelecký zážitok z moderného predstavenia divadelnej hry Denník Anny Frankovej v podaní hervov Nového divadla Nitra. V múzeu sa žiaci dozvedeli zaujímavosti o živote legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka. Na záver exkurzie si žiaci mohli urobiť nákup v obchodnom centre Mirage.

          (VLZ)

      • EXKURZIA BANSKÁ BYSTRICA - 9AB
        • EXKURZIA BANSKÁ BYSTRICA - 9AB

             Vo štvrtok 11.4. 2019  absolvovali deviataci  hodinu biológie a dejepisu netradične v priestoroch múzeí pod vedením kvalifikovaných lektorov. Prvou zastávkou bolo Múzeum medi v Španej Doline, kde si pod vedením člena bratstva baníkov zopakovali znalosti o ťažbe a spracovaní medi a dozvedeli sa mnohé zaujímavosti z dejín baníctva. Kto pozorne počúval, nemal problém vyriešiť jednotlivé úlohy  pracovného listu. Vedomosti o holokauste si deviataci doplnili v Múzeu SNP počas objektového vyučovania. Najskôr si pozreli emotívny dokument o koncentračnom tábore v Osvienčime a potom nasledovalo rozprávanie lektorky o živote na Slovensku počas druhej svetovej vojny.

          DK

      • SVETOVÝ DEŇ ZDRAVIA
        • SVETOVÝ DEŇ ZDRAVIA

          Zaujímavými aktivitami, zábavnou a netradičnou formou sme si so žiakmi 3.A pripomenuli Svetový deň zdravia, ktorý je tento rok vyhlásený na nedeľu 7.4. 2019. Tento zaujímavý deň nám mal pripomenúť, že cesta k zdraviu je len jedna - starať sa o svoje zdravie a chrániť si ho, pretože zdravie máme len jedno.

          (AH) 

      • ZÁPIS
        • ZÁPIS

              Dňa 15.4.2019 od 13,oo do 16,oo sa v budove ZŠ Hruštín - Výhon uskutoční zápis detí do 1.ročníka pre školský rok 2019-2020. Pozvánky už boli rodičom rozposlané. Pri zápise sa bude vyberať čiastka 15,-€ (doteraz sa vyberalo 10€), preto sa niektorí rodičia obracali na predsedníčku Združenia rodičov a žiadali o vysvetlenie zvýšenia.

          Predkladám návrh využitia poplatku 15€ (platba pri zápise):

          súbor zošitov pre 1.ročník - zošit č.511 (s pomocnou linajkou) - 7ks, 511 (bez linajky) - 3ks, 512-513 - linajkový zošit - 5ks, 5110 - štvorčekový zošit - 2ks, 520 - čistý zošit - 1ks, notový zošit - 1ks, zošit Moje prvé čiary - 1 ks  - spolu za zošity cena cca 5,50€

          predlohové zošity k šlabikáru Štefekovej (sada 5ks) - cca 6,50€

          knižka - cca 3€

          Spolu: 15€

          Odporúčame túto skladbu objednávať hromadne a je to pre rodičov menej komplikované.  Deti už na vyučovanie SJ nebudú potrebovať iné pomôcky. V prípade, že niektorý rodič si chce zaobstarať tieto pomôcky individuálne, je to možné, avšak pani učiteľky prvákov budú vyžadovať, aby žiaci mali na vyučovanie rovnaké pomôcky a knižku. 

          J.Kubáni

           

      • VOLEJBALOVÝ ZÁPAS
        • VOLEJBALOVÝ ZÁPAS

          Volejbal Hruštín – Novoť 4:2

          Cez víkend (sobota 6. 4. 2019) si niektoré dievčatá našej školy trochu privstali a stretli sa o 7,oo ráno v telocvični, aby si zmerali sily v priateľskom zápase vo volejbale proti  mladším žiačkam z Novote. Dievčatá nám ukázali,  ako sa dá hrať aj proti výbornému súperovi. Novoťanky hrali krásnu hru na sieti s nahrávačkou. Mali výborný príjem a musíme priznať, že ako mladšie hráčky nás predstihli v herných činnostiach jednotlivca. Naše uspeli hlavne vďaka sile a rozvahe. Tiež sa nedali zahanbiť pri sieti. Snažili sa ulievať loptu a umiestňovať na zadnú čiaru. Zápas bol plný dlhých výmen. Nakoniec naše hráčky uspeli v 4 setoch zo 6 a stali sa víťazkami (4:2).

          Ďakujeme za krásny výsledok a super športovo  strávenú dopoludňajšiu sobotu.:-))

          Hrali: Radzová Lucia, Tomáňová Margita, Sedlárová Tatiana, Jagelková Rebeka, Kazimerová Lenka, Vošková Beata, Vlžáková Gabika

          (bab)

      • NOC V ŠKOLE - 1.A
        • NOC V ŠKOLE - 1.A

          Vstupenka s 10 smajlíkmi, spací vak, karimatka, baterka, vankúš, jedlo, zubná kefka a dobrá nálada boli povinnou výbavou každého žiaka 1.A triedy, ktorý chcel stráviť výnimočnú noc v škole. Program začal o 18:00 večer 31.3.2019 výstupom nad obec Hruštín a pozorovaním západu slnka. Po ceste do školy sme pozorovali naše meniace sa tiene pod pouličnými lampami. V škole sme si potom prostredníctvom interaktívnej tabule objednali pizzu a kým sme na pizzu čakali, pripravili sme si triedu na spanie. Po výdatnej večeri sme mali pásmo čítania príbehov do školského rozhlasu a nasledovala nočná hra - skúška odvahy v priestoroch školy v  úplne tmavej noci. Takmer všetky deti nočnú hru zvládli. Potom nasledovala voľná hra a zdieľanie. O 22:00 bola večierka. Pani učiteľka deťom čítala no dobrú noc z našej obľúbenej knižky - Smieško z 1.A, pri ktorej väčšina detí zaspala. O polnoci sa už školou ozývalo pokojné chrapkanie, ktoré až do ranných hodín už nič nevyrušilo. Deti mali z tejto noci nádherný zážitok a veľmi sa tešia na ďalšiu noc v škole. 

          Prváci z 1.A

           

      • TURISTI V AKCII
        • TURISTI V AKCII

           Poslednú marcovú nedeľu sa žiaci z turistického krúžku vybrali ku soche Ježiša Krista v " Rio de Klin". Putovali z nástupišťa v Námestove starou Kliňanskou cestou, ktorá dnes slúži ako cyklochodník. Po oddychu na tomto pútnom mieste sa turisti pustili prebádať zatiaľ neznačenú trasu do Námestova cez kopec Vahanov. Tento okruh má zhruba 18 km a sčasti je na ňom vybudovany aj nový náučný chodník.  Nádherný deň turisti zakončili zmrzlinou.  

          MK

      • BESEDA S POLICAJTOM
        • BESEDA S POLICAJTOM

          V piatok 29.3.2019 sa konala v ZŠ Hruštín beseda s policajtom Mgr. Michalom Lipničanom. Žiaci 8.AB sa dozvedeli v prvej časti besedy informácie o trestnej zodpovednosti, v druhej časti dostali odpovede na svoje otázky. Veríme, že dve vyučovacie hodiny venované tejto problematike budú všetkým žiakom prospešné, že získané informácie povedú k tomu, že  sa naši žiaci budú správať v škole aj mimo nej tak, aby neprišli do rozporu so zákonom.

      • HLASNÉ ČÍTANIE
        • HLASNÉ ČÍTANIE

          Záver mesiaca knihy, ktorým je tradične marec, sme si pripomenuli podujatím Hlasné čítanie. V priestoroch žiackej knižnice sa stretli milovníčky dobrej knihy z 5. až 8. ročníka. Pripravili si krátku ukážku z obľúbenej knihy, ktorú najskôr predstavili a potom z nej pekne prečítali vybraný úryvok. Úvod podujatia patril dievčatám z 5.B, ktoré si pripravili scénické čítanie Nepodpísanej rozprávky od Ľ. Feldeka.

          DK

      • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ
        • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

          Dňa 28.3.2019 sa v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej MŽ. Naše dievčatá pod vedením p.uč. Babinskej potvrdili úlohu favoritiek a postupne zdolali všetky svoje súperky - žiačky zo ZŠ Zubrohlava, Mútne, Rabče aj Novote a zvíťazili. Vybojovali si tak účasť na kvalifikácii na okresné kolo, ktorá bude v D.Kubíne. Blahoželáme!

          O úspech sa zaslúžili tieto dievčatá: V.Žilincová, L.Štajerová, B.Hnojčíková, J.Firicová, E.Ťasnochová, E.Kurčinová, S.Špaglová, A.V.Krivačková, K.Baraniaková, K.Drígľová, S.Šalatová, Z.Hojová.