• Novinky

      • DEŇ UČITEĽOV
        • DEŇ UČITEĽOV

                    Vo štvrtok 28.3.2019 si zamestnanci ZŠ Hruštín pripomenuli svoj sviatok - Deň učiteľov. V hoteli Kristína na Vasiľovskej holi po príhovore pána riaditeľa Júliusa Kubániho a prípitku pána starostu Františka Škapca nasledovalo príjemné popoludnie. Pán starosta darovaným kvietkom vyjadril vďaku súčasným zamestnancom školy aj pánom učiteľom, ktorí si už užívajú zaslúžený dôchodok. Veľmi príjemným prekvapením bolo vystúpenie predsedníčky Združenia rodičov Janky Žilincovej a žiakov ZUŠ Jánoš, ktorí oslávencom zarecitovali a zatancovali. Pekne ďakujeme.

          Ďakujeme aj p.Virličovi a jeho zamestnancom za príjemné prostredie, chutný obed, pánovi Lokajovi za dopravu.

           

      • DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY
        • DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY

          Deň ľudovej rozprávky

              Pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského, známeho zberateľa slovenských rozprávok, oslavujeme Deň ľudovej rozprávky. 16.marec sa stal neoficiálnym sviatkom rozprávky.  Aj štvrtáci si tento sviatok pripomenuli.  Maťko Žilinec nám priblížil život a  tvorbu „rozprávkového kráľa“ Pavla Dobšinského. Pomocou prezentácie (kvízu) žiaci objavovali dobrých aj zlých hrdinov slovenských ľudových rozprávok.

          Aby toho nebolo málo, tak sme v tento deň uskutočnili aj „štvrtácke“  školské kolo v prednese poézie a prózy  Hviezdoslavov Kubín. Recitátori ukázali, ako dokážu pracovať s umeleckým slovom. Ich výkony boli odmenené sladkosťou a diplomom.

          (M+M)

      • ROZHLASOVÉ ČÍTANIE
        • ROZHLASOVÉ ČÍTANIE

          Týždeň rozhlasového čítania
          Od 18. 3 do 22.3. sme školské vyučovanie začínali čítaním do školského rozhlasu.
          Zástupcovia jednotlivých tried si pripravili krátky literárny text, ktorý prečítali každý deň v školskom rozhlase. Hlasné čítanie vždy oživí triedu a žiaci sa tak môžu cítiť príjemnejšie a ľahšie trávia čas v škole.

          (pol)

      • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV
        • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV

          Budúci prváci v škole

          Ešte pred zápisom do školy (15. 4.2019)  nás navštívili predškoláci. 22. 3. (v piatok)  zasadli všetci do školských lavíc a zažili tak skutočnú vyučovaciu hodinu. Spoznali prostredie, ktoré ich čaká od septembra, nových spolužiakov, pani učiteľky, no tiež učebnice,  z ktorých sa budú učiť. A preto aj pri zápise budeme klásť dôraz práve na správnu reč, zrakové a sluchové vnímanie a základné matematické predstavy.

          (pol)

      • INFORMATIKA
        • INFORMATIKA

          V predmete Informatika - téma Práca s fotografiami - sme si spravili pár pekných fotiek. Potom sme ich spoločne preniesli cez USB kábel do počítača a tiež sme si ukazovali, ako sa prenášajú fotky z SD karty do notebooku. Hodina nám ušla rýchlo a deti si s radosťou urobili jednu spoločnú fotku. 

          (bab)

      • DEŇ VODY
        • DEŇ VODY

              Dňa 22. 03. 2019 žiaci 3. ročníka žili vodou. Nečudo, veď bol Svetový deň vody. O vode sme sa rozprávali, učili, kreslili plagáty, vyrábali záložky, spievali o nej piesne. Uvedomili sme si, že aj keď sa nám zdá taká obyčajná, predsa je vzácna. V závere si žiaci overili svoje vedomosti v kvíze "Čo vieš o vode?". Zvíťazilo družstvo chlapcov z 3. B triedy, ktoré získalo za svoje prejavené vedomosti o vode diplom. Ostatní boli odmenení sladkosťami. 

          (AH + MP)

      • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA
        • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

                      Veľkú radosť nám v prvý jarný deň neurobila len Nasťa Kuzminová víťazstvom  v biatlonovom šprinte či futbalisti Slovenska víťazstvom nad Maďarskom, ale aj naše žiačky na krajskom kole dejepisnej olympiády. V Martine bola Kristína Veselovská va kat.D (8.roč.) druhá a Barbora Vlžáková v kat. E (7.roč.) dokonca zvíťazila, keď zo 100 možných bodov stratila len 2 a pred druhým súťažiacim mala náskok 15 bodov! Ďakujeme dievčatám aj p.uč. Kubániovej za výkon, prípravu a blahoželáme k takémuto krásnemu výsledku.

      • PONOŽKOVÁ VÝZVA (LOTS OF SOCKS)
        • PONOŽKOVÁ VÝZVA (LOTS OF SOCKS)

          21.marec  je Svetový deň Downovho syndrómu. Aj naši žiaci a páni učitelia sa zapojili do Ponožkovej výzvy, aby pomohli zvýšiť povedomie spoločnosti o Downovom syndróme. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý sme iný, no práve to robí náš svet pestrejším a krajším.

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

              Dňa 20. 03. 2019 sa v Zákamennom konalo dekanátne kolo biblickej olympiády, ktorá sa tento rok týkala kníh Sv. písma: 1. kniha kráľov, Rút, Evanjelium podľa Matúša. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení Bibiána Hojová, Lenka Matečková a Júlia Vlžáková, žiačky z 8.A triedy, ktoré pripravovala p.uč. Brišová.

          Museli vyriešiť náročné úlohy vo forme testu, práce s obrazom, práce s textom, dokázať vedomosti o rodokmeni Pána Ježiša a iných biblických postáv. Dievčatá náročné úlohy zvládli výborne a skončili na treťom mieste.

          Po súťaži ešte spoločne všetci súťažiaci navštívili hrob biskupa Jána Vojtaššáka, kde si vypočuli aj krátky výklad o jeho živote a prípravách na jeho blahorečenie.

          Dievčatám veľmi pekne ďakujeme a srdečne blahoželáme!

          (bri)

      • VÝSTAVKA Z ODPADOV
        • VÝSTAVKA Z ODPADOV

              V mesiaci február sa už tradične na prvom stupni organizovala výstavka výrobkov z odpadového materiálu. Žiakom sa podarilo vyrobiť veľa pekných a zaujímavých vecí. Svojou šikovnosťou a dôvtipom dokázali, že aj z takýchto pre niekoho už nepotrebných materiálov sa dá vytvoriť niečo originálne. Zúčastnení žiaci dostali sladkú odmenu.

          MP

      • DOBRE VEDIEŤ
        • DOBRE VEDIEŤ

          Včera (21.3.) sa v 8.B konal vedomostný kvíz o anglicky a nemecky hovoriacich krajinách DOBRE VEDIEŤ. Súťažilo 5 štvorčlenných družstiev. Početné publikum bolo svedkom dramatického zakončenia, keď o poradí na prvých troch miestach museli rozhodnúť doplňujúce otázky. Nakoniec sa šťastie usmialo na deviatakov, ktorí tesne zdolali príjemné prekvapenie súťaže - piatakov. Súťažiaci dostali pekné ceny a žolíky. Víťazné  družstvo tvorili: Vanesa Dudášiková, Gabriela Očkajáková, Václav Baraniak a Patrik Šeliga.  Poďakovanie patrí pani učiteľkám CJ za pekne pripravený zaujímavý a poučný kvíz.

      • MATEMATICKÝ KLOKAN
        • MATEMATICKÝ KLOKAN

          Matematický klokan
           medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl, ktorej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať logické myslenie a matematiku medzi žiakmi
           umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl
           predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie
           prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov
           poskytovať učiteľom matematiky materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.
          21. marca 2019 si v tejto súťaži zmeria svoje sily 102 našich žiakov. Vďaka príspevku z rodičovského združenia majú súťažiaci štartovné 2 € (namiesto 4€). Ďakujeme.
          Prajeme veľa úspechov.

          (pol)

           

      • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VYBÍJANEJ
        • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VYBÍJANEJ

          V telocvični ZŠ Hruštín sa 15.3.2019 uskutočnila kvalifikácia na OK vo vybíjanej ml. žiačok. Podľa očakávania si naše dievčatá poradili s oboma súpermi - ZŠsMŠ Lokca porazili 17:2 a ZŠsMŠ Krušetnica 15:6 a postúpili na okresné kolo, ktoré bude v Hruštíne 28.3. Blahoželáme!

          Reprezentovali: S.Šalatová, K.Drígľová, K.Baraniaková, S.Špaglová, E.Kurčinová, B.Hnojčíková, J.Firicová, V.Žilincová, Z.Hojová, E.Ťanochová, L.Štajerová, A.V.Krivačková. Pripravovala p.uč. Babinská.

      • LYŽIARSKE PRETEKY V SKI ZÁBAVA HRUŠTÍN
        • LYŽIARSKE PRETEKY V SKI ZÁBAVA HRUŠTÍN

               Vo štvrtok 14.3.2019 sa na Vasiľovskej holi uskutočnili lyžiarske preteky v obrovskom slalome chlapcov a dievčat základných škôl 2019. Súťaž pre žiakov 7. - 9. ročníka zorganizovala  ZŠsMŠ Or. Jasenica. Týchto pretekov sa zúčastnili aj žiaci našej školy Samuel Šalata (9.B), Lukáš Kompan (8.A) a Rebeka Jagelková (7.B). Samuel Šalata bol v kategórii chlapcov druhý. Blahoželáme!  V štartovnom 7€ (hradené z fondu RZ) mali žiaci okrem skipasov aj občerstvenie - čaj a kapustnicu. Ďakujeme p. Františkovi Šalatovi za ochotu pri doprave našich pretekárov.

          (kam)

           

      • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VOLEJBALE
        • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VOLEJBALE

          V stredu 13.3.2019 sa v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo volejbale dievčat. ZŠsMŠ Lokca sa nezúčastnila, preto si o postup zahrali naše dievčatá so ZŠsMŠ Novoť. Obavy zo súperiek, ktoré hrajú dlhodobú krajskú súťaž, sa ukázali opodstatnené. Novoťanky predčili naše dievčatá vo všetkých činnostiach a zaslúžene zvíťazili 3:0. Našou útechou je, že väčšina dievčat bola zo 7. a 8.ročníka, teda môžu ešte hrať aj o rok (dúfajme, že za súpera nedostaneme Novoť...:). 

          Víťazkám blahoželáme k postupu a našim dievčatám ďakujeme za snahu a bojovnosť.

          Reprezentovali: A.Bohucká, R.Jagelková, G.Žilincová, L.Kazimierová, T.Mišániková, L.Štajerová, B.Hnojčíková, B.Vošková, T.Sedlárová. Pripravovala p.uč. L.Babinská.

      • PÍŠU O NÁS ( a našich bývalých...)
        • PÍŠU O NÁS ( a našich bývalých...)

          Naša bývalá žiačka Mária Remeňová zvíťazila v Osrblí na Majstrovstvách Slovenska v biatlone - v pretekoch s hromadným štartom. Majsterkou SR vo svojich posledných pretekoch v kategórii kadetiek sa stala napriek piatim chybám na strelnici. Všetko si vynahradila výborným behom a zvíťazila s náskokom 16 sekúnd. Hoci sa Majka nezmestila do nominácie na ME, víťazstvom  a titulom majsterky SR nás všetkých potešila. Blahoželáme a držíme palce pri maturite!

           

      • VEĽKÁ CENA HRUŠTÍNA V STREĽBE
        • VEĽKÁ CENA HRUŠTÍNA V STREĽBE

          V nedeľu 10.3.2019 sa v kultúrnom dome uskutočnil 8.ročník Veľkej ceny Hruštína v streľbe zo vzduchovky. Zúčastnili sa ho aj naši žiaci - 3 dievčatá a 15 chlapcov. Poradie dievčat:

          1.Júlia Firicová - 89 bodov

          2. Simona Žilincová - 49 bodov

          3. Olívia Očkajáková - 9 bodov

          Poradie chlapcov:

          1. Matúš Slaničan - 141 bodov

          2. Erik Hojo - 130 bodov

          3. Samuel Šimák - 126 bodov

          Blahoželáme!

      • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE
        • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE

          V stredu 27.2.2019 sa v športovej hale v Mútnom uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov. Našich chlapcov sprevádzal vedúci florbalového krúžku Miňo Jašica st. ZŠ Hruštín odohrala vyrovnané zápasy so všetkými súpermi (okrem Mútneho), chýbal väčší pokoj pri premieňaní príležitostí a v prvých zápasoch sa prejavila aj menšia herná prax a nervozita. Hoci chlapci obsadili "až" štvrté miesto, patrí im poďakovanie za výkony a reprezentáciu školy.

          Výsledky našich: H-NO Komenského 1:1 (D.Jašica); H-Mútne 0:3; H-Novoť 1:1 (S.Šalata); H-Rabča 3:1 (D.Jašica, S.Šalata, R.Hnojčík).

          Poradie: 1. Mútne;  2. Rabča   3. Novoť     4. Hruštín    5. NO Komenského

          Reprezentovali nás: M.Kampoš, R.Vlžák, T.Zemenčík, V.Baraniak, P. Šeliga, S.Šalata, P.Melek, T.Špagla, J.Mikuláš, L.Kaprálik, D.Jašica, R.Hnojčík

      • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE
        • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE

          Školský medzitriedny turnaj vo volejbale dievčat- 7.- 9.roč.

          Dňa 26. 2. 2019 sa v telocvični dohral medzitriedny turnaj vo volejbale starších žiačok. Najprv sa turnaj hral v skupinách. V A skupine bojovali proti sebe 7.A, 8.A, 9.A,kde zo skupiny prekvapujúco postúpili nováčikovia turnaja, a to siedmačky. Ten istý scenár sa udial aj v B skupine, prekvapila 7.B trieda. Siedmačky a deviatačky sa stretli vo vzájomných zápasoch a obišli na výbornú.

          7.B vyhrala kontumačne s 9.A. 7.A trieda porazila svojho súpera - triedu 9.B  až v treťom sete, a to tým najmenším možným rozdielom o 2 body(16:20, 20:13, 16:14).

          Vo finále sa stretli siedmačky. Odohrali pekný zápas, ale víťazstvo v turnaji si odnáša 7.B (11:20,15:20). O treťom mieste sa rozhodlo automaticky.

          Ďalším prekvapením sa stala najlepšia podávajúca, ktorou sa stala Timea Mišániková zo 7.B. Timea 47 krát podala správne a ešte  k tomu mala 4 esá- podania, ktoré jej nik nechytil.

          1. miesto: 7.B

          2. miesto: 7.A

          3. miesto: 9.B

          Ďakujem za pomoc zapisovateľom a zapisovateľkám, počas celého turnaja. A tiež za super atmošku.

          (bab)

      • MAŠKARNÝ PLES
        • MAŠKARNÝ PLES

          Maškarný ples

          Fašangoce, tarangoše od Veľkého piatku,

          daj sa dievča vymaľovať, budeš mať pamiatku ...

          V utorok 26.2. sa po kultúrnom dome prechádzali princezné, ježibaby, futbalisti, rôzne zvieratká a strašidielka, policajti, hasiči ... Pod prísnym dohľadom Tárajka a Popletajky si deti zopakovali ako treba triediť odpad, spolu si zatancovali a odfotografovali sa. Na záver karnevalu všetky masky boli odmenené balíčkom sladkostí a malou pozornosťou.

          Ďakujeme všetkým sponzorom (viď foto) a  Janke Žilincovej predsedníčke ZRPŠ, ktorá stojí za celou touto akciou, pani kuchárkam, ktoré nám napiekli chutné šišky a uvarili čaj,  Jožkovi Šalatovi za hudbu a všetkým ďalším, ktorí prispeli k skvelému popoludniu.

          (M+M)