• Novinky

      • JUNIÁLES
        • JUNIÁLES

          V utorok 4. júna sa približne 60 žiakov druhého stupňa zabávalo na žiackom plese - "JUNÁLESE", ktorý sa konal v KD. O organizáciu a prípravu sa opäť postarali deviataci. Nečakaným spestrením plesu bolo vystúpenie Tibora Špaglu (9.A) a Matúša Snováka (9.B), ktorí hrou na heligónkach veľmi milo prekvapili nielen spolužiakov, ale aj pani učiteľky. Všetci žiaci sa výborne zabávali a mnohí sa aj tešili z pekných cien vyhratých v tombole.

          (radz)

      • EXKURZIA 9AB KOŠICE
        • EXKURZIA 9AB KOŠICE

             V stredu 5.6.2019 žiaci deviateho ročníka absolvovali exkurziu do Košíc. V Slovenskom technickom múzeu mali možnosť riešiť zaujímavé hlavolamy, rébusy, vyskúšať si v praxi učivo z fyziky a matematiky,  porovnať  si zručnosti a postreh medzi spolužiakmi. 

           Najväčší zážitok mali žiaci zo siene elektrických výbojov, kde si učivo o elektrickom prúde  vyskúšali odvážni dobrovoľníci na vlastnej koži a niektorým žiakom doslova vlasy dupkom vstávali.

             V poobedňajších hodinách si prezreli Dóm sv. Alžbety spojený s odborným výkladom  a vystúpili na vežu kráľa Žigmunda z 15.storočia, odkiaľ bol krásny výhľad na naše druhé najväčšie mesto. Keďže na jeseň boli aj v Bratislave, mohli si tieto veľkomestá porovnať a pre  pokojnejšiu atmosféru u nich jednoznačne vyhrali Košice. No a  niektorí konečne uverili, že Luník IX nie je výmysel, ale naozaj existuje J.

           

          (kor+kop)

      • EXKURZIA 4AB - ŽIAR, KREMNICA
        • EXKURZIA 4AB - ŽIAR, KREMNICA

          Planetárium v Žiari nad Hronom

           

                         Žiaci štvrtého ročníka svoju exkurziu začali v mestskom Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom.

           Tu  si oddýchli, niečo zjedli a tiež videli zvieratá, napr. osla, kenguru, pštrosy, ovce, kozy, prasiatka i zajace. Po krátkom oddychu  sa presunuli do Planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Vo Hviezdnej sále videli úžasný program o Slnku a jeho planétach. Spoznávali  súhvezdia. V UFO sále si spolu s lektorom  preopakovali pomocou názorných pomôcok všetko to, čo sa vo Hviezdnej sále naučili a prezreli si ďalekohľady na pozorovanie Slnečnej sústavy a Vesmíru.

                   Druhou časťou exkurzie bola návšteva Mincovne v Kremnici. V úvode si žiaci pozreli krátky film, ktorý popisoval históriu a súčasnosť mincovne. Následne nasledovala prehliadka raziacich strojov a razníc, ktoré zaraďujeme medzi historické, ale využívajú sa pre svoju kvalitu dodnes. Žiaci sa dozvedeli, že okrem razenia mincí sa tu vyrábajú aj odznaky, medaily a vyznamenania. V novej hale  videli výrobu mincí, až po odoslanie do štátu, ktorý si ich objednal.

                         Poslednou časťou exkurzie boli Kremnické Bane, kde stojí vedľa starobylého kostola sv. Jána Krstiteľa vztýčený kameň, ktorý oznamuje, že práve tu sa nachádza geografický stred Európy.

                         Unavení,  spokojní a možno aj o niečo múdrejší sme sa šťastne vrátili domov.

          (M+M)

      • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V ATLETIKE SŽ
        • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V ATLETIKE SŽ

            Dňa 4.6. 2019 sa v Rabči konali majstrovstvá okresu v atletike SŽ. 

               Najúspešnejší z našich chlapcov bol Marek Kampoš v hode kriketkou.  Hodil 58,59m a dostal sa do finále medzi najlepšiu osmičku. Napokon skončil na 5. mieste. Vo vrhu guľou sa mu už tak nedarilo a tesne prekonal hranicu 10 m (13.miesto)

          Roman Vlžák bol v behu na 60m na 34.mieste, lepšie sa mu darilo na 1000m, kde bol ôsmy.

          Timo Zemenčík bežal 60 a 300m, obsadil 31. a 23.miesto. 

              Medzi dievčatami bola najúspešnejšia atlétka Lenka Kazimierová. Svojím behom na 60 m obsadila 5. miesto s časom 9,38 a v behu na 800 m (2:57) obsadila tiež neziskové, ale krásne 4. miesto. Potešila sa aj Vaneska Žilincová, lebo v skoku do diaľky sa svojím 3. skokom (418 cm) prebojovala do finále medzi 8 najlepších (8.miesto). Lenka Štajerová skočila  tesne za ňou deviata výkonom 415 cm. Rebeka Jagelková v hode kriketkou a prekonala métu 35 m (13.miesto), vrh guľou 7,26m stačil na 14.miesto.

          Ďakujeme za reprezentáciu: Marek Kampoš, Roman Vlžák, Timotej Zemenčík, Rebeka Jagelková, Lenka Kazimierová, Lenka Štajerová, Vanesa Žilincová.

          (Bab)

      • DEŇ MLIEKA NA VÝHONE
        • DEŇ MLIEKA NA VÝHONE

                 V pondelok 27. 5. 2019 si žiaci 3.ročníka obliekli biele tričká, doniesli si mliečnu desiatu a  prostredníctvom rôznych triednych aktivít si pripomenuli  Medzinárodný deň mlieka, ktorý je vyhlásený Medzinárodnou mliekarskou federáciou IDF od roku 1957 pravidelne na 4. májový pondelok.

          ( AH )

      • MDD na Výhone
        • MDD na Výhone

          MDD 2019

           

          Svoj sviatok žiaci našej školy každoročne slávia spoločne – súťažami a hrami v triedach a na  ihrisku. Zmerali si sily v prekonávaní prekážok, na chodúľoch, s prakom a kruhmi, riešili rébusy a hlavolamy. Na konci maškrtili so sladkosťami z obecného úradu a COOP Jednoty. Odmenou pre každého boli sladké jahody. Ďakujeme a tešíme sa o rok.

          (pol)

        • EXKURZIA 3AB NA LIPTOV

              Dňa 31. 5. 2019 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili exkurzie, ktorá začala v Múzeu ochrany prirody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Počas interaktívnej prehliadky sa pozreli do medvedieho brloha, vypočuli si zvuky prírody a zvierat , vyskúšali plazenie v jaskyni. Prehliadku ukončili v rozhľadni múzea, z ktorej uvideli dominanty mesta Liptovský Mikuláš a nádhernú panorámu okolitých kopcov. Potom navštívili zábavnú atrakciu "Dom hore nohami". Videli detskú izbu s postavičkami z rozprávok, samozrejme hore nohami, kuchyňu so všetkým zariadením rovnako dole hlavou, či dokonca aj toaletu a vaňu visiace zhora. Nakoniec ich cesta viedla do prvého slovenského archeologického parku pod holým nebom - do Havránku. Predstavuje jedno z najvýznamnejších nálezísk na Slovensku, ktoré dokumentuje prítomnosť keltského obyvateľstva. Z exkurzie sa vrátili plní krásnych zážitkov a dojmov. ( AH + MP )

      • MATEMATICKÝ KLOKAN
        • MATEMATICKÝ KLOKAN

          MATEMATICKÝ KLOKAN

            Tak ako každý rok, aj tento rok sa naši žiaci zapojili do medzinárodnej súťaže s názvom Matematický klokan. Vyskúšať si svoje matematické schopnosti sa rozhodlo 102 žiakov (87žiakov  z 1. stupňa a 15 z 2. stupňa). Formou testu si preverili nielen logické myslenie a priestorovú predstavivosť, ale aj čítanie s porozumením.

          Úspešnými riešiteľmi sa po zverejnení oficiálnych výsledkov stali:

          MatúšBHutár(2.A), Jakub Kubica(2.A), Sofia Matečková(4.A), Lara Ťasnochová(4.B)Marek Kompan(4.B), Peter Tomáň(4.B), Marianna Matečková(4.B)Jakub Korytiak(6.A). Školským šampiónom sa stala Grétka Snováková z 2.A. Šampiónke a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a veríme, že súťaž sa bude tešiť záujmu žiakov aj na budúci rok.  

          (pol)

      • BESEDA S LESNÍKMI
        • BESEDA S LESNÍKMI

          BESEDA S LESNÍKMI

           

          Na besedu s deťmi 1.až 4. ročníka zavítali pracovníci štátnych lesov Ing. Ján Rabčan a Ľubomír Martvoň. Počas besedy boli deťom prezentované skutočné trofeje jelenej, srnčej, diviačej zveri žijúcej v okolitej prírode ale aj preparáty zvierat. Deti sa dozvedeli o vývoji parožia, potrave, prezimovaní a spôsobe života zvierat. Vyskúšali si rôzne vábničky a pohladkali si rôzne kožušiny. Už aj tí najmenší vedia, že pre naše listnaté a ihličnaté dreviny a  lesné zvieratá je najpodstatnejšia ich ochrana a starostlivosť. Žiaci dostali letáky o lese, malé darčeky aj sladkú odmenu. Organizovaním takýchto stretnutí s lesníkmi sa snažíme prebudiť u detí záujem o prírodu a budovať k nej kladný vzťah a zodpovedný postoj k jej ochrane.

          (pol)

      • KRAJSKÉ KOLO VO VYBÍJANEJ
        • KRAJSKÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

               Dňa 29.5.2019 sa v telocvični ZŠ Karpatská v Žiline konalo krajské kolo vo vybíjanej. Dievčatá zo ZŠ Hruštín v ňom reprezentovali nielen našu školu, ale aj Oravu. V turnaji striedali skvelé okamihy s výpadkami (najmä nezvládnutý 2.polčas s L.Mikulášom), takže konečné 2.miesto bolo pre nich asi aj sklamaním. V tabuľke mali 4 družstvá po 5 bodov, takže rozhodovalo skóre. To mali najlepšie žiačky zo ZŠ Gbeľany, ktoré zvíťazili a postúpili na celoštátne kolo do Bratislavy, naše dievčatá skončili druhé, Martin tretí a L.Mikuláš štvrtý. Bez víťazstva skončili žiačky z K.N.Mesta na 5.mieste. Víťazné družstvá dostali od organizátora ( z poverenia OU odbor školstva Žilina ním bolo  Centrum voľného času, Kuzmányho 105,Žilina) poháre, na diplomy či nebodaj medaily, žiaľ, dievčatá čakali márne. Na takúto úroveň súťaže vyhlasovanej Ministerstvom školstva SR je to hanba...

          ZŠ Hruštín reprezentovali: V.Žilincová, L.Štajerová, B.Hnojčíková, M.Kľusková, J.Firicová, K.Baraniaková, E.Kurčinová, V.Ľubeková, K.Drígľová, Z.Hojová, S.Šalatová, A.V.Krivačková, trénerka Mgr.L.Babinská. Ďakujeme a blahoželáme!

      • EXKURZIA ZUBEREC
        • EXKURZIA ZUBEREC

                                          O živote našich predkov sa piataci učia nielen na hodinách dejepisu a regionálnej výchovy, ale svoje vedomosti si mohli doplniť aj  počas exkurzie v skanzene v Zuberci. Okrem tradičnej prehliadky prekrásnych dreveníc mohli spoznať tradičné ľudové remeslá. Zruční majstri ich zasvätili do tajov svojho umenia a niektoré činnosti si žiaci mohli aj prakticky vyskúšať. Posedeli si v škole z 18. storočia a mohli porovnať spôsob výučby v minulosti a dnes. Neobišli ani hruštínsku drevenicu, ktorú spoznali podľa jej typických znakov. Napriek daždivému počasiu to bola tradične veľmi vydarená akcia. Za splnené úlohy bola aj sladká odmena a navyše popoludnie  strávené v Kinderlande.

          (DK, JČ)

      • DEŇ RODINY
        • DEŇ RODINY

          Deň rodiny v 6.A

          15. mája si celý svet pripomína Svetový deň rodiny.  My sme si na tento deň pripravili prekvapenie pre rodičov, aby sme im takto poďakovali za všetko, čo pre nás robia....za lásku, starostlivosť, pohladenie, pochopenie, dobré slovo,...

          Katka privítala rodičov krátkou básničkou, dievčatá zaspievali pesničku a chlapci potešili a rozosmiali všetkých tancom.

          Rodičom sme podarovali aj maličký darček – medovníčky, upečené z lásky  J

          Pri voňavej kávičke, chutnom koláčiku, ktorý sme upiekli na „varení“ si rodičia posedeli a porozprávali aj s pani učiteľkou triednou.

          Veríme, že sa im prekvapenie páčilo a cítili sa príjemne v našej triede.           

          6.A

      • OBCHODOVANIE S ĽUĎMI
        • OBCHODOVANIE S ĽUĎMI

          Deviataci sa 24.5.2019 dozvedeli o nástrahách obchodovania s ľuďmi, dozvedeli sa, ako predísť tomu, aby sa z brigády nestala nočná mora, ako zabrániť tomu, aby sme boli zneužití.... ako sa brániť, komu požičať občiansky preukaz či pas...

      • KYBERŠIKANA
        • KYBERŠIKANA

          Dňa 24.5.2019 ôsmaci absolvovali vzdelávacie aktivity na tému KYBERŠIKANA. Lektorka Mgr. Nina Szabová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva  pútavo, kreatívne a interaktívne, s využitím hier, modelových situácií, prezentácií, či filmov, priniesla informácie o ľudských právach, tolerancii, multikulturalizme a nediskriminácii, kyberšikane. 

           

      • MOJA VYSNÍVANÁ HRAČKA
        • MOJA VYSNÍVANÁ HRAČKA

              Naši žiaci sa aj tento rok zapojili do súťaže „Moja vysnívaná hračka“. Ide o súťaž šikovnej maminky, ktorá podľa kresby uháčkuje víťaznú hračku. Medzi 20 najkrajších kresieb sa dostali aj 3 kresby žiačok našej školy – Katky Smidžárovej (9.A), Lindy Hysenajovej (7.A) a Gabiky Vlžákovej (7.B). Aby ich návrh hračky vyhral, je potrebné hlasovať na Facebooku, keďže vyhrá obrázok s najvyšším počtom lajkov.

          Prosíme všetkých, ktorí sú aktívni na sociálnych sieťach, nielen o lajk, ale aj o zdieľanie. Hlasovanie trvá do 31. 5. 2019 do 23:59 h.

          Ako hlasovať?

          1.      Treba si otvoriť stránku facebooku: From drawing to toy

          Link: https://www.facebook.com/fromdrawingtotoy/

          2.      Zrolovať príspevky – nájsť album: 3.ročník "Moja vysnívaná hračka" Výber 2.kategória - "školáci"

          3.      Dať lajk na obrázok Gabiky Vlžákovej – „Sami“, Katky Smidžárovej – „Supermedvedík“ a Lindy Hysenajovej – „Babycute“ (pripájame obrázky)

             Podporme spoločne žiačky našej školy! 

          (radz)

      • TURISTI NA VYŠNOKUBÍNSKYCH SKALKÁCH
        • TURISTI NA VYŠNOKUBÍNSKYCH SKALKÁCH

          Po dlhšom nepriaznivom počasí sa členovia turistického krúžku vybrali v nedeľu 19.5.2019 na Vyšnokubínske skalky. Kým opadla hmla, ochutnali v Dolnom Kubíne zmrzlinu a dobre naladení stúpali z Medzihradného ku Pamätníku slovenského kríža ekumenickej jednoty. Po menšej prestávke sa čoskoro mohli kochať nádhernými výhľadmi z Tupej skaly (810mnm). Po prejdení dolinkou a ďalším stúpaním sa ocitli na vrchole Ostrej skaly (813mnm). Cestou naspäť ich prekvapila prehánka, ale túra, nádherná kvetena a krásne výhľady stáli za to. 

          (kor)

      • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU
        • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

              Dňa 16.5.2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci jednotlivých ročníkov si overili vedomosti v anglickom jazyku testom a rozprávaním.

          Na treťom mieste sa umiestnili Timea Mišániková /7.B/ a Jakub Kyrcz /8.B/

          na druhom mieste sa umiestnil Samuel Haluška /8.B/

          a víťazkou sa stala Gabriela Vlžáková /7.B/

              Gratulujeme a prajeme vôľu a chuť naďalej sa vzdelávať v tak náročnej oblasti ako je cudzí jazyk.

          (mil)

      • ČAS PREMIEN - MEDZI NAMI DIEVČATAMI
        • ČAS PREMIEN - MEDZI NAMI DIEVČATAMI

           

          Vo štvrtok 16.5. sa uskutočnila prednáška Mgr. Viery Holecovej, lektorky z MP EDUCATION, s.r.o. pre dievčatá 7.AB triedy. 

          Program „Medzi nami dievčatami" od školského roku 2017/2018  ponúka bezplatné prednášky ako doplňujúcu aktivitu v rámci  školského vzdelávacieho programu pre 7. ročník ZŠ pri napĺňaní jedného z cieľov vzdelávania - učiť žiakov aktívne rozvíjať a chrániť fyzické, duševné a sociálne zdravie a byť zaň zodpovedný.

          Programy bezplatne poskytuje školám spoločnosť Procter & Gamble prostredníctvom značiek Always, Discreet, Tampax, Gillette.

          Čas premien– Medzi nami dievčatami“

          Cieľovou skupinou programu sú dievčatá vo veku 11-12 rokov.

          Ciele programu Čas premien– Medzi nami dievčatami“:

          •       pomôcť učiteľom v príprave predpubertálnych detí na obdobie dospievania•       umožniť deťom chápat fyzické a psychické zmeny, ktorými budú prechádzať alebo už prechádzajú a uvedomiť si, že tieto zmeny sú bežnou súčásťou jch vývoja•       umožniť žiakom získať základné vedomosti o anatómii a fyziológii ľudského tela, osvojiť si správne pojmenovanie rozmnožovacieho ústroja a pochopiť súvislosti reprodukčného zdravia s budúcimi úlohami matky a otce•       pomôcť dievčatám pochopiť menstruačný cyklus ako přrrodzenú súčásť života ženy – ako projev zdravia a nie ako nemoc•       pripraviť dievčatá na potrebnú zmenu hygienických návykov, které súvisia s dospievaním a poskytnúť im informácie o výrobkoch dámskej hygieny a ich používaní.

           

           

      • TESTOVANIE T9 - VÝSLEDKY
        • TESTOVANIE T9 - VÝSLEDKY

          Tretieho apríla sa konalo celoštátne testovanie deviatakov zo slovenského jazyka a matematiky (tzv. MONITOR). 35 našich deviatakov dosiahlo nasledovné výsledky:

          SJ -    60,8%                 priemer v SR 62,3%

          MAT - 75,9%                 priemer v SR 63,1%

          Najlepšie sa darilo týmto žiakom:

          SJ -  V.Dudášiková a P.Hojová - 96,7%, V.Baraniak - 93,3%

          MAT - J.Snovák - 100%, B.Iliev, V.Baraniak, Z.Šubjaková, M.Tomáňová - 96,7%, R.Vlžák a L.Radzová - 93,3%

          Ďakujem pani učiteľkám Mgr. V.Vlžákovej, Mgr. J.Kopilcovej a Mgr. J.Červeňovej za prípravu žiakov na Testovanie 9 i žiakom za dosiahnuté výsledky.

      • EXKURZIA BRATISLAVA
        • EXKURZIA BRATISLAVA

             Pre niekoho bol piatok 10.5. obyčajný deň, pre nás (8AB) bol výnimočný – s malou dušičkou sme išli na exkurziu do Bratislavy a dúfali, že nás zástupy hokejových fanúšikov neprevalcujú. Aby nám cesta rýchlo ubehla, vyplnili sme si ju referátmi o okolitých hradoch,  súťažami o najlepší  slogan skupiny, o najoriginálnejšiu pesničku a najlepší vtip.  V Bratislave nás prekvapili cesty bez tradičných kolón(aj doobeda, aj podvečer!), sprístupnený  najvyšší bod hradu Devín, čestná stráž v NR SRfotenie s  ministerkou zdravotníctva. V uličkách Starého Mesta sa to len hemžilo Čechmi, Rusmi, Nórmi a Švédmi a naši žiaci im veselo mávali  slovenskými vlajočkami. V Dóme sv. Martina  nás zaujal kalich, z ktorého pila Mária Terézia pri korunovácii. Po záverečných výdatných nákupoch nás v autobuse ešte čakal malý kvíz, ktorý potvrdil veľmi tesné víťazstvo skupiny Matesovci (Matúš Katreník, Samo Haluška, Laura Vošková, Janka Šeligová, Lukáš Kaprálik, Aďo Očkaják, Tobias Uhrík a Jakub Mikuláš) nad ostatnými štyrmi ôsmackymi skupinami. A že boli dobrí, o tom svedčí aj ich slogan vymyslený na začiatku cesty:

          Matesovci to sú supráci, v Bratislave babráci.

          Stratia sa tam hneď, no vrátia sa späť.

          Máme radi bagety a aj veľké cukety.

          Do školy sa netešíme, v Bratislave sa zabavíme.

          (kop)