• Novinky

      • KVALIFIKÁCIA STOLNÝ TENIS
        • KVALIFIKÁCIA STOLNÝ TENIS

          Dňa 10.1.2020 sa v telocvični ZŠ Hruštín konala kvalifikácia na okresné kolo v stolnom tenise chlapcov. Dužstvo zo ZŠ sMŠ Or. Lesná neprišlo, tak si o postup zahrali naši chlapci so ZŠ Slnečná Námestovo.Ukázalo sa, že v stolnom tenise je dôležitá okrem talentu aj sústavná príprava a dobré vedenie v tréningoch. To potvrdili chlapci z Námestova, ktorí trénujú v klube MŠK Námestovo a našich chlapcov zdolali 7:3. Krátki boli len na Dávida Jašicu, ktorý vyhral všetky tri svoje dvojhry. Štvorhru spolu s Matúšom Štajerom prehrali 2:3, hoci už viedli 2:0 na sety. Ostatní členovia družstva získali vo zvyšných 6 zápasoch vo dvojhrách len 2 sety a to na lepší výsledok nestačilo.

          ZŠ Hruštín - ZŠ Slnečná Námestovo 3:7 (D.Jašica 3)

          Okrem Dávida nás reprezentovali siedmaci Damián Firic a Matúš Štajer, v jednom zápase dostal šancu aj Roman Hnojčík. Pre Damiána a Romana to bola dobrá príležitosť a skúsenosť, aby zistili, že treba viac trénovať, aby o rok či o dva dosiahli priaznivejší výsledok.

      • TROJKRÁĽOVÉ STRETNUTIE
        • TROJKRÁĽOVÉ STRETNUTIE

          Ako je už dlhoročnou tradíciou, 6.januára sa v kultúrnom dome v Hruštíne uskutočnilo Trojkráľové stretnutie. Zaplnenému hľadisku s hosťami z Národnej rady SR, z družobného Zabierzowa sa so svojimi vinšami, pesničkami, divadlom, scénkami i hudbou predstavili účinkujúci (žiaci 3AB z našej školy, divadlo mladých z Martina, folklórna skupina Hruštín, skupiny Raz,dva, tri a Sonda s malými muzikantmi.  Pán starosta zaželal všetkým, aby sa im v novom roku darilo napĺňať svoje plány a predsavzatia, aby všetci občania prispeli k rozvoju svojej obce.

          Ďakujeme našim tretiakom a ich pani učiteľkám M.Šalatovej a Ľ. Žilincovej za ich pekné vystúpenie.

        • VIANOČNÉ PRIANIE

          Všetkým žiakom, zamestnancom ZŠ Hruštín, rodičom i spoluobčanom vinšujeme krásne Vianoce a v novom roku prajeme dobré zdravie, spokojnosť, porozumenie a lásku.

      • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU VIANOČNÚ OZDOBU
        • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU VIANOČNÚ OZDOBU

            V decembri sa z iniciatívy školského parlamentu konala pre žiakov II. stupňa ďalšia kreatívna súťaž.  Tentoraz išlo o najkrajšiu a najoriginálnejšiu vlastnoručne vyrobenú vianočnú ozdobu. Autorkami troch víťazných ozdôb sú:

          1.     Sárka Pašková 6.B

          2.     Barborka Vlžáková a Vaneska Krivačková 8.A

          3.     Monika Kľusková 8.A

          Všetci zúčastnení boli už tradične odmenení žolíkom a sladkou odmenou, víťazky aj drobnými cenami.

          Ďakujeme ešte raz všetkým účastníkom, že si našli čas a ukázali svoju kreativitu.

          (AR)

      • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ
        • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ


          Vo štvrtok 19.12.2019  sa v telocvični ZŠ uskutočnil stolnotenisový turnaj žiakov. Zúčastnilo sa ho 17 žiakov, z toho dve dievčatá.

          V kategórii 4.-6.roč. v konkurencii 8  súťažiacich bolo poradie:

          1. Miško Hurák, 2. Elenka Šmihľová, 3. Lucia Ľubeková a 4. Jožko Firic

          V kategórii 7.-9.roč. za účasti 9 súťažiacich bolo poradie:

          1. Dávid Jašica, 2. Matúš Štajer, 3. Damián Firic, 4. Roman Hnojčík

          Na víťazov i všetkých zúčastnených čakajú diplomy, vecné ceny, ktoré venoval Ing. Jozef Mišánik (EIM) a ZRPŠ. 

          (ŠalKub)

      • NÁVŠTEVA KINDERLANDU
        • NÁVŠTEVA KINDERLANDU

              Na stretnutie s Ľudovítom Štúrom sa vybrali siedmaci v utorok 10.12.2019 po prvej vyučovacej hodine. Očakával ich v námestovskom Kinderlande, aby im porozprával o svojom živote a  o kodifikácii spisovnej slovenčiny. Animátorky im potom pripravili zaujímavé úlohy, v ktorých si preverili svoje vedomosti z viacerých predmetov. Súťažili v skupinách o kľúč, ktorým sa otvára Štúrov trezor s jeho tajnosťami. Po viacerých pokusoch ho našli a získali tak ďalšie informácie o tomto našom národnom hrdinovi. Odmenou pre všetkých bola voľná zábava v jump zóne.

          (KS, DK)

      • ZBIERKA PRE UKRAJINU
        • ZBIERKA PRE UKRAJINU

                V našej škole je dobrým a ušľachtilým zvykom zapájať sa do aktivít, ktoré podporujú pomoc druhým. Tak to bolo aj tento rok. Počas novembra a začiatkom decembra sa v našej škole konala zbierka pre ľudí, ktorí kvôli vojne na Ukrajine trpia núdzou a hladom. Vďaka našim  žiakom a rodičom na Ukrajinu putuje niekoľko krabíc múky, cukru, oleja, čaju, cestovín, ale i sladkostí, ktorých sa žiaci zriekli kvôli nim. Pribalili im aj pomôcky do školy: zošity, pastelky, ceruzky, peračníky, niektorí dokonca priniesli starú školskú tašku. Do zbierky sa zapojili jednotlivci, ale našli sa aj celé triedy.

          Ďakujeme tiež mamkám za prinesenú posteľnú bielizeň a zdravotnícke pomôcky.

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí prispeli akýmkoľvek spôsobom. Veríme, že pocit z vykonania dobrého skutku vás všetkých bude hriať pri srdci.

          (bri)

      • TALENTY PRE MIKULÁŠA
        • TALENTY PRE MIKULÁŠA

          V piatok 6.12. sa stretli všetci žiaci našej školy v sále kultúrneho domu, aby spolu zažili príjemné dopoludnie. Konala sa totiž tradičná akcia TALENTY PRE MIKULÁŠA. Žiaci z I.stupňa si pripravili svoje vystúpenia po ročníkoch, žiaci z II.stupňa absolvovali výberové kolo, v ktorom mali ukázať svoj talent. Vybraní sa predstavili Mikulášovi a ostatným spolužiakom v sále KD. Sv. Mikuláš, pán riaditeľ aj pani učiteľka Poljaková všetkým vystupujúcim poďakovali za krásny program, v ktorom sa striedali tance, piesne, scénky, hra na hudobnom nástroji. Vďaka patrí aj pani učiteľkám J.Kopilcovej a M.Kormaňákovej za réžiu celého programu (samozrejme, aj ostatným pani učiteľkám, ktoré pomáhali), pánovi Kupčulákovi za pomoc pri ozvučení, deviatakom za prípravu zábavných stanovíšť, MKS za príjemné prostredie, Obci Hruštín, Rodičovskému združeniu a JEDNOTE COOP za venované sladkosti. 

          Viac fotografií nájdete vo Fotoalbume, v galérii Školský rok 2019/2020.

      • OZNAM VEDÚCEJ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE
        • OZNAM VEDÚCEJ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          TOTO OZNÁMENIE SA NEVZŤAHUJE NA DETI ZO ŠKOLSKÉHO KLUBU (ŠKD).

           

          Vážení rodičia,

          začiatkom novembra priniesli vaše deti domov stravné lístky a dostali aj ďalšie, ktoré sú určené na december. Mnohí ste o tom asi ani netušili.  V druhom polroku máme v pláne zaviesť čipový systém, pre lepšiu evidenciu dochádzky. Zakúpite dieťaťu čip v hodnote cca 3€. Ak budú čipy strácať, tak ako strácajú stravné lístky, určite nebudete nadšení, keď budete kupovať nový čip každý týždeň. Prosím Vás, vysvetlite doma deťom povinnosť nosenia lístkov do jedálne. Samozrejme, raz za čas sa stane, že sa stravný lístok zabudne, ale aby ho niekto zabúdal denne? Ak nenájdem stravný lístok, a vaše dieťa nie je odhlásené alebo zapísané na papieri pre zábudlivých, budem Vám musieť zarátať plnú sumu obeda. Pri takom veľkom počte detí, ktoré tam naraz prídu, sa nedá zapamätať si všetkých. Stále platí, že dieťa treba odhlásiť v prípade neprítomnosti. AK SA DIEŤA NEZÚČASTNÍ VYUČOVANIA ASPOŇ JEDNU HODINU, NEMÁ NÁROK NA DOTÁCIU 1,20€. Odhlasovať dieťa z obedu je POVINNOSŤ RODIČA, nie učiteľa alebo vychovávateľky v školskom klube.

          Telefónne číslo do školskej jedálne : 0904 803 798            Zuzana Snováková, vedúca ŠJ

        • OKRESNÉ KOLO V STREĽBE

          Dňa 15.11. sa v Rabčiciach konalo okresné kolo v streľbe zo vzduchovky. Naša škola obsadila kategóriu mladších žiakov (zmiešané družstvá) a výsledkom bolo pekné 2.miesto za domácou ZŠ. Vedúci streleckého krúžku pán Jozef Očkaják mal šťastnú ruku pri výbere, keď nominoval tri žiačky 7.ročníka - Emmu Kurčinovú, Annu Viktóriu Krivačkovú a Zuzanu Žilincovú. Navyše Emma obsadila 3.miesto v súťaži jednotlivcov.  Blahoželáme a ďakujeme za dobrú reprezentáciu školy!

      • OLYMPIÁDA ZO SJaL
        • OLYMPIÁDA ZO SJaL

             Okresné kolo OSJ sa konalo 27.11.2019 v Centre voľného času v Námestove. Už 12.ročník pozostával z dvoch častí.  -vedomostného testu a ústnej časti, kde si súťažiaci vyskúšali náročné umenie rečníctva. Všetci si pripravili rozprávanie na danú tému, ktoré prezentovali pri rečníckom pulte pred porotou a ostatnými žiakmi. Našu školu reprezentovala Mária Kľusková (9.A). Hoci neobsadila popredné umiestnenie, získala cenné skúsenosti a poznatky, ktoré využije v ďalšom štúdiu i v živote. Pripravovala p.uč. Brišová. Ďakujeme pekne za reprezentáciu.

        • PREDNÁŠKY PRE ŽIAKOV

          Pracovníci CPPPaP Námestovo vykonali dňa 26.11.2019 prednášky pre žiakov 5. a 8.ročníka našej školy.

          Témy:   piataci - "Všetci ako jeden"

                       ôsmaci - "Vplyv médií na osobnosť" 

      • NÁBOJ JUNIOR
        • NÁBOJ JUNIOR

          Dňa 22.11.2019 sa na Gymnáziu A.Bernoláka v Námestovo konala medzinárodná matematicko – fyzikálna súťaž Náboj Junior. Našu školu reprezentovali dve štvorčlenné družstvá:

          A – Kaprálik Lukáš, Zemenčíková Marika, Katreník Matúš, Kušnieriková Kamila,

          B – Kompan Lukáš, Vlžáková Barbora, Šimák Samuel, Kazimierová Lenka.

          Aj napriek tomu, že sa neumiestnili na popredných miestach, statočne 120 minút bojovali nielen s časom, ale aj s úlohami, ktoré neboli práve jednoduché. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          (hal)

      • VESMÍR OČAMI DETÍ ZO IV.B TRIEDY
        • VESMÍR OČAMI DETÍ ZO IV.B TRIEDY

           Samotný vesmír je ešte dnes pre mnohých z nás veľkou záhadou. Hviezdy na nočnej oblohe, padajúce meteoroidy, súhvezdia, galaxie... Žiakov vesmír tak nadchol, že sa rozhodli vyrobiť výrobky na túto tému podľa svojej fantázie. Aj tu ukázali svoju šikovnosť. Výsledkom ich práce boli rôzne vesmírne telesá. Tešili sa z odmeny v žiackej knižke.

          (gpid)

      • TESTOVANIE T5
        • TESTOVANIE T5

          V stredu 20.11.2019 absolvovalo celoslovenské testovanie zo SJ a M všetkých 37 žiakov - piatakov našej školy. Koordinátorka testovania Mgr. Janka Kopilcová zorganizovala testovanie tak, že všetci žiaci mali vytvorené optimálne podmienky na to, aby obstáli v testovaní čo najlepšie. Externý dozor vykonávali 3 pani učiteľky z CZŠ Námestovo. Testovanie sa uskutočnilo podľa pokynov, nevyskytli sa žiadne rušivé momenty. Výsledky budú známe neskôr.

      • SVET PEŇAZÍ
        • SVET PEŇAZÍ

          V utorok 19.11.2019 navštívili naši žiaci 1.-9.ročníka hudobno-výchovný koncert “Svet peňazí”. Finančná gramotnosť je súbor znalostí, ktoré človeku umožňujú porozumieť financiám a správne s nimi zachádzať v rôznych životných situáciách. Program sa dotýkal tém, ako napr.: peniaze, úver, úrok, banky a účty, sporenie a investovanie, úroková pasca, dlh a bohatstvo, rodinný rozpočet, história peňazí, atď. Obsah bol obohatený aj zaujímavými príbehmi ľudí, ktorí zbohatli svojou šikovnosťou alebo talentom, ale aj o príbehy ľudí, ktorých náhle zbohatnutie pripravilo úplne o všetko.

          Súčasťou programu bola aj hudobná zložka, v ktorej hrali dvaja hudobníci piesne naživo. Pomocou primeraných otázok boli deti vťahované do deja programu a za správne odpovede odmeňované. Program bol podporený video-projekciou.

      • SLÁVIK 5.ROČNÍKA
        • SLÁVIK 5.ROČNÍKA

          Dňa 14.11.2019 sa uskutočnila v našej škole aj súťaž "Slávik 5.ročníka". Po výberových kolách na hodinách hudobnej výchovy postúpilo do finále niekoľko súťažiacich. Škoda len, že poniektorí  sa zľakli a odmietli vystupovať.

          Nakoniec sa Slávikom 5.ročníka  stala Mariannka Matečková (5.B) s peknou ľudovou pesničkou.

          Ďakujem všetkým súťažiacim za milé vystúpenia a želám im, aby im chuť reprezentovať triedu a školu vydržala čo najdlhšie. 

          ( M.Kormaňáková )

      • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          Riaditeľstvo Základnej školy Hruštín oznamuje, že v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších zákonov udeľuje žiakom 6. a 7. ročníka riaditeľské voľno dňa 20.11.2019 (streda) z organizačných dôvodov (uskutočnenie celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka základných škôl – TESTOVANIE 5-2019). Žiaci uvedených ročníkov ( 6. a 7.) budú v tento deň odhlásení z obedov v školskej jedálni. 

      • KTO JE ĎALŠÍ?
        • KTO JE ĎALŠÍ?

          Milí rodičia.

          dávame Vám do pozornosti informáciu:

          dňa 25. 11. 2019 o 17:00 hod. sa bude v Dome kultúry v Námestove premietať film "Kto je ďalší".

          Pripájame odborný pohľad na tento film od MUDr. Anny Kováčovej, detskej psychiatričky KDP NÚDCH v Bratislave:

          Úvahy nad novým slovenský trillerom „Kto je ďalší?“ 
          V kinách sa premieta nový slovenský film. Poukazuje na duševné stavy mladých, s akými sa ako detská psychiatrička často stretávam. Denne so smútkom konštatujem, ako veľmi tolerujeme násilie, hazard so životom, či sexuálnu voľnosť. Prvý príbeh pranieruje chorobnú ľahostajnosť mládeže, ba aj jej vychovávateľov k násiliu. Hrubosť, neohrozenosť, šikana - jemná i drsná  - sú bežné, prenášajú sa aj do virtuálneho sveta. Následkom je volanie o pomoc v seba poškodzujúcom správaní sa detí, v  ich samovražedných úvahách, v nechuti vôbec existovať.   
          Film je vynikajúcim námetom na diskusie rodičov, pedagógov, i psychológov s deťmi. Odráža globalizačné dianie, vedie diváka z jedného kraja zemegule na druhý, nastoľuje problematiku zvodnej a nebezpečnej závislosti na internete, na obdive, (tzv. rooftopperov), i sexuálneho vydierania. Zábery a videá v riskantných situáciách „zavesené“ na weby lákajú, aby ich autor získaval čo najväčšiu sledovanosť. Mladiství sa často v rodičmi netušenej miere zamotávajú v sieťach internetových negatív. Deti sa dostávajú do virtuálneho sveta skôr, akoby sa zorientovali v tom bežnom. Ešte ledva precítili opravdivosť ľudského priateľstva, sú zahlcované nejasnými ponukami z internetu. V samotnej rodine, kde by sa mali učiť rozlišovať dobro a zlo, spoznávajú zlo skôr, akoby dospeli. V období nevinného detstva bývajú vystavované situáciám, ktoré by nikdy nemali vidieť! Pod  pojmom „sloboda“ rozumejú „svojvoľnosť“. Neberú vážne hazard so životom zahalený plášťom príťažlivých panorám, či iných zvodných ponúk. Fascinuje ich nebezpečenstvo, neohrozenosť, popularita. Školy sú zamerané na výkon a vedomosti, prestávajú formovať osobnosť dieťaťa. IT technológie stavajú adolescenta nad rodiča, nad každú autoritu, i nad zákon. Svet internetu sa stáva novým náboženstvom.  
          Riešenie neduhov spočíva v stálej prítomnosti a disponovateľnosti rodiča, vychovávateľa. Ukazuje to tretí príbeh, v ktorom profesia, resp. sebarealizácia rodiča (pastora)  je jednou z príčin zanedbania vzťahu s dieťaťom, keď  to najviac potrebuje.  
          Počet našich detských pacientov neustále narastá - rodičia zápasia s prežitím, bývajú nútení uprednostniť zárobok, ide im viac o kariéru, moc, popularitu ako o dieťa. Pritom neraz netušia, čomu deti vlastne žijú, s kým komunikujú, kto formuje ich názory, kto im vkladá do duše ideály, kto riadi a ovplyvňuje ich pocity, kto buduje ich charakter, kto ich vážne ohrozuje, prečo podliehajú extrémizmu. Pri vzdore a uzatváraní sa dieťaťa sú bezmocní, hoci chceli pre dieťa len to najlepšie.  
          Nezabúdajme, že reálny svet sa premieta do virtuálneho. Ak v tom reálnom stúpa násilie, egoizmus, túžba po sláve, či pomste, ak mu chýba láska a rešpekt k životu, všetko sa odzrkadľuje – a to šialeným tempom - aj vo svete virtuálnom. Film dáva nespočetné množstvo podnetov na zamyslenie, aké hodnoty vyznávame,  čomu veríme, a akú nádej do našich detí vštepujeme.   

          MUDr. Anna Kováčová, detská psychiatrička KDP NÚDCH v Bratislave