• Novinky

      • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          Vážení rodičia, žiaci, kolegovia,

          oznamujem Vám, že v piatok 13. 03. 2020 bude z dôvodu prevencie pred šírením respiračných ochorení rozhodnutím riaditeľa školy prerušená prevádzka základnej školy a školského klubu detí (udelené riaditeľské voľno na tento deň).

          Od pondelka 16.3. budú na dva týždne zatvorené školy a škôlky na Slovensku v zmysle nariadenia Ústredného krízového štábu. Žiadam žiakov, aby v čase karantény obmedzili stretnutia s inými ľuďmi na čo najmenšiu možnú mieru. Vyučujúci budú môcť pracovať so žiakmi, zadávať im úlohy prostredníctvom www.bezkriedy.sk . 

           O ďalších usmerneniach vás budeme priebežne informovať na našej webstránke školy.

          Július Kubáni, riaditeľ školy

      • PÍŠU O NÁS
        • PÍŠU O NÁS

          Blahoželáme!!!   Majka a Zuzka získali na majstrovstvách Slovenska juniorov v biatlone v Osrblí celú zbierku medailí. Majka 2 zlaté a striebornú, Zuzka zlatú a bronzovú. Máme veľkú radosť z každého úspechu našich bývalých žiačok. Želáme úspech aj na JME v Hochfilzene (ak ich nezrušia pre koronavírus).

          (kub)

      • KORONAVÍRUS - prevádzka školy
        • KORONAVÍRUS - prevádzka školy

          V súvislosti s nariadením Ústredného krízového štábu je z dôvodu šírenia koronavírusu od 10.-23.3. zrušené organizovanie verejných a športových podujatí. Prevádzka školy zostáva v normálnom režime, prevádzka telocvične (po 17-tej hodine) i multifunkčného ihriska je dočasne pozastavená. Rovnako sú zrušené aj okresné či krajské kolá vedomostných a športových súťaží - nás sa týka 11.3. volejbal v Zákamennom a 16.3. vybíjaná v Mútnom - obidve súťaže budú uskutočnené v náhradnom termíne.

      • KVALIFIKÁCIA FLORBAL
        • KVALIFIKÁCIA FLORBAL

          Dňa 6.3.2020 sa v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo florbale. Z pôvodne prihlásených 4 škôl sa zúčastnili len tri. Turnaj bol veľmi vyrovnaný, každý s každým raz vyhral a raz prehral. O postupujúcom rozhodlo teda skóre, to mala najlepšie ZŠsMŠ Lokca (postupuje), na 2.mieste skončila CZŠ Námestovo a domáca ZŠ Hruštín obsadila 3.miesto. Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu školy, Miňovi Jašicovi za rozhodovanie a kaučovanie chlapcov.

          Výsledky:

          ZŠ Hruštín - Lokca 0:3

          Lokca - CZŠ NO - 2:4

          Hruštín - CZŠ NO 5:3

      • KVALIFIKÁCIA - VYBÍJANÁ
        • KVALIFIKÁCIA - VYBÍJANÁ

              Vo štvrtok 5.3. 2020 sa v našej telocvični uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo vybíjanej. So ZŠ Hruštín o postup bojovali ešte dievčatá zo ZŠ Lokca a ZŠ Námestovo Slnečná. Naše dievčatá vyhrali obidva zápasy a postúpili tak na okresné kolo. Za ZŠ Hruštín nastúpili: 

          Kristína Drígľová, Zuzana Hojová, Michaela Jurčigová, Anna Viktória Krivačková, Emma Kurčinová, Stella Lihanová, Lucia Ľubeková, Sofia Matečková, Veronika Očkajáková, 

          Stela Šalatová, Izabela Šeligová, Sára Špaglová

          Ďakujeme :-)

          (sal)

      • TECHNICKÝ ŠIKULA
        • TECHNICKÝ ŠIKULA

          Dňa 5.3.2020 sa na SOŠ polytechnickej v Kňažej uskutočnila zábavná súťaž pre mladých technikov z oravských i liptovských základných škôl Technický šikula. Našu školu reprezentovali Mário Tomáň a Jakub Šubjak zo 7.B. Chlapci si vyskúšali svoje technické zručnosti pri výrobe dreveného katapultu, ktorú zvládli na dobrej úrovni. Menej sa im darilo v riešení technických hlavolamov. V konkurencii 16 družstiev skončili na deviatom mieste. Ďakujeme za reprezentáciu školy, p.uč. Halmešovi za prípravu na súťaž.

      • USMERNENIE K ŠÍRENIU KORONAVÍRUSU
        • USMERNENIE K ŠÍRENIU KORONAVÍRUSU

                 

               V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.

               V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.
                V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

          • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
          • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
          • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
          • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať podobne.

               Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.
               Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

          • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
          • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
          • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

               Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.
               Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.

           

      • INFORMÁCIA PRE RODIČOV
        • INFORMÁCIA PRE RODIČOV

          OZNAM PRE RODIČOV

          - ZŠ odošle prihlášky žiakov 9. ročníka na odbory, ktoré nevyžadujú talentové skúšky (vrátane žiakov 5. roč., ktorí chcú ísť na 8-ročné gymnáziá),  do 20. 4. 2020, ale zákonný zástupca podáva uvedenú prihlášku do 8 . 4. 2020 (žiak môže  mať 2 prihlášky)

          - Na prihláške sú uvedené aj koncoročné známky od 6.ročníka,  (u piatakov od 2. ročníka),  potvrdenie zdravotného stavu lekárkou (žiakom, ktorí majú zdravotné problémy, odporúčam konzultovať voľbu SŠ s lekárkou).

          1. kolo PS- 1. termín /vrátane 8.roč.gymn./ :  11. 5. 2020

          1. kolo PS -2. termín/vrátane 8.roč.gymn./: 14. 5. 2020

          PhDr. H.Martvoňová, vých. poradkyňa 

      • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA
        • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          Dňa 14.2.2020 sa v ZŠ Slnečná v Námestove konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. V najstaršej kategórii našu školu výborne reprezentovala Kristínka Veselovská (9.A), ktorá sa umiestnila na peknom 3. mieste. Patrí jej poďakovanie za poctivú prípravu a medailové umiestnenia počas celých štyroch rokov, keď sa DO zúčastňovala. Medzi žiakmi 8. ročníka obhájila prvenstvo Barborka Vlžáková (8.A), a tak postupuje do krajského kola v Martine.  Budeme jej držať palce, aby sa jej tam rovnako dobre darilo. Najmladšia účastníčka Miška Jurčigová (6.A) zbierala na DO skúsenosti, ktoré sa jej zídu určite v ďalších súťažiach. Na súťaž sa pripravovala aj Klára Teťáková (6.A), avšak choroba jej zabránila zabojovať o popredné umiestnenie. Snáď o rok...:)

          (DK)

      • ŽIACKY PLES
        • ŽIACKY PLES

          Vo štvrtok 20. februára 2020 sa v KD konal ďalší ročník „Žiackeho plesu“. Záujem žiakov stráviť pekné popoludnie v spoločnosti svojich spolužiakov, kamarátov, ale aj učiteľov  sa každý rok zvyšuje. Tentoraz sa akcie zúčastnilo približne 120 žiakov II. stupňa. Ples otvorili spoločným tancom naši deviataci. Nemohol chýbať srdiečkový tanec, JUST DANCE ani tombola. Novinkou bolo vyhlásenie „Kráľa a Kráľovnej plesu“ z každého ročníka.

          Všetci účastníci plesu sa výborne zabávali. Žiaci ukázali, ako sa vedia slušne baviť, deviataci aj to, akí vedia byť nápomocní a zodpovední pri organizácii plesu. Ďakujeme všetkým za účasť a dúfame, že o rok si túto peknú akciu zopakujeme!   

          Pekné prázdniny želám ☺

          AR     (viac fotografií vo Fotoalbume Školský rok 2019-20)

      • KVALIFIKÁCIA VO VOLEJBALE
        • KVALIFIKÁCIA VO VOLEJBALE

              Dňa 21.2.2020 sa v našej telocvični uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo volejbale starších žiačok, ktorej sa mali zúčastniť 4 družstvá - ZŠ Hruštín, ZŠ Novoť, ZŠ Klin a ZŠ Zubrohlava. Naše žiačky po odhlásení posledných dvoch škôl odohrali len zápas so ZŠsMŠ Novoť, ktorá hráva okresnú súťaž. Zápas sme prehrali 0:3Najväčší problém nám robilo prijať rýchle a tvrdé podania od súperiek. Keď sa nám podarilo prijať loptu z podania a umiestniť ju do hry, niektoré výmeny boli veľmi pekné. Aj napriek prehre sme postúpili (prvé dve miesta) na okresné kolo do Zákamenného, ktoré sa bude konať 11.3.2020.  Keďže naše dievčatá sú dobrá partia :), dúfame, že toto okresné kolo pre nás dopadne dobre.

          (sal)

      • TURNAJ TRIED VO VYBÍJANEJ
        • TURNAJ TRIED VO VYBÍJANEJ

               Dňa 18.2. 2020 sa uskutočnilo FINÁLE  školského turnaja vo vybíjanej.  Z kvalifikácie postúpili doň triedy 5.A, 5.B, 6.A a 6.B. Najväčším prekvapením bol zápas medzi 6.A a 5.B, kde jednoznačne vyhrali mladšie žiačky z 5.B o štyri vybité hráčky  (2 : 6). Všetkým zúčastneným ďakujeme a súčasne pozdravujeme mamičku p. uč. Lenku Babinskú.

          Umiestnenie tried:

          1. miesto 5.B        (dve výhry a jedna prehra)                        7 bodov
          2. miesto 6.A          (1 x výhra, 1 x remíza a 1 x prehra)         6 bodov
          3. miesto 6.B         (1 x prehra, 1 x výhra,  1 x remíza)           6 bodov 
          4. miesto 5.A          (1 x prehra, 2 x remíza)                            5 bodov

          Výsledky: 5.A – 6.B 4:4

                           6.A – 5.B 2:6

                           6.B – 5.B 5:0

                          5.A – 6.A 4:4

                         6.A – 6.B 6:5

                         5.B – 5.A 3:2

          Najlepšie vybíjačky:

          1. Hojová Zuzana               6.A         11 vybití
          2. Šeligová Izabela              6.B         10 vybití
          3. Matečková Sofia              5.B           6 vybití
          4. Martvoňová Nela             5.A            5 vybití

          (sal)

        • O NAJKRAJŠIU VALENTÍNKU

          Ako už býva na našej škole zvykom, aj tento rok sa žiaci II. stupňa zapojili do kreatívnej súťaže „O najkrajšiu Valentínku“.  Ich úlohou bolo vytvoriť nielen Valentínsky pozdrav, ale aj vymyslieť vlastnú básničku. Do súťaže sa zapojilo 20 žiakov. Všetky „Valentínky“ boli krásne a básničky naozaj originálne. Medzi tri najkrajšie sa dostali „Valentínky“, ktoré vytvorili:

               1. Barborka Vlžáková, 8.A

               2. Stelka Šalatová, 6.B

               3. Karinka Svýbová, 5.B

                    Lucka Ľubeková, 5.B

          Všetci žiaci, ktorí sa do súťaže zapojili boli za svoju snahu odmenení žolíkom a sladkou odmenou. 

          AR

      • VALENTÍN
        • VALENTÍN

                 Dňa 14. 2. 2020 sa pri príležitosti sviatku sv. Valentína v našej škole uskutočnila akcia – „Valentínska pošta“, ktorú zorganizoval školský parlament. Deň pred Valentínom mali žiaci možnosť vhodiť svoj odkaz do krabičky, ktorá bola na to určená. Mnohí žiaci sa rozhodli túto príležitosť využiť a milými odkazmi, ktorých bolo naozaj dosť, potešili nielen svojich spolužiakov, ale aj učiteľov. Takmer všetky odkazy odzneli prostredníctvom školského rozhlasu v špeciálnom Valentínskom vysielaní.

          Valentínska pošta mala veľký úspech a veríme, že o rok sa žiaci zapoja znova a ešte vo väčšom počte. 

           

      • OZNAM PRE RODIČOV
        • OZNAM PRE RODIČOV

          Žiaci 8. ročníka  majú možnosť aj v tomto školskom roku študovať na bilingválnych stredných školách. Zákonní zástupcovia žiakov 8. a 9.roč. talentovou skúškou môžu do 20.2.2020 požiadať o prihlášku riaditeľa ZŠ tak, ako je uvedené na webstránke školy (výchovný poradca).

          HM

      • ŠKOLSKÝ KARNEVAL
        • ŠKOLSKÝ KARNEVAL

          Fašiangy sú súčasťou slovenskej tradície. Je to čas, keď sa všetci zabávajú, veselia a hodujú. V rámci nich žiakom približuje regionálne zvyky a tradície našej obce. K nim neodmysliteľne patrí tiež fašiangový karneval. Táto milá akcia sa uskutočnila 13.02.2020 v priestoroch kultúrneho domu, kde sa zišiel hojný počet rôznych         ,,masiek". Všetci si dali na výbere masky naozaj záležať. Boli rozmanité a originálne. Prekvapením programu boli ,,Tárajko a Popletajka", ktorí karneval obohatili pestrými súťažami, tancom... Nechýbala disco hudba, taktiež osvieženie v našom minibufete, kde sa podávali čaj a šišky s jahodovou penou, ktoré upiekli šikovné pani kuchárky. Z karnevalu sme všetci odchádzali spokojní a plní zážitkov. Každá maska dostala sladkú odmenu. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k usporiadaniu tohtoročného karnevalu. Vďaka patrí aj  Janke Žilincovej, predsedníčke Združenia rodičov,  za skvelú organizáciu. Želáme si, aby sme sa na karnevale o rok stretli znova a už teraz sa veľmi tešíme.

          GP

      • VALENTÍN v ŠKD
        • VALENTÍN v ŠKD

          V piatok na Valentína sme využili to, že nám napadlo trošku snehu. Spojili sme všetky sily a pozrite sa, čo sme vytvorili.