• Novinky

        • DEZINFEKCIA BUDOV

          V piatok 16.10.2020 vykonali členovia Orava Rescue System kompletnú dezinfekciu školských budov ZŠ Hruštín (Zamost, Výhon) vrátane telocvične a školskej dielne. Dezinfekciu zadarmo vykonali vďaka ochote svojich členov ale aj firme Robin plus s.r.o. Partizánske, ktorá ORS darovala tisíc litrov koncentrovaného roztoku, z ktorého pripravili až sedemtisíc litrov dezinfekčného roztoku.

           

          Ďakujeme.

        • BESEDA O KYBERŠIKANE

          Vo štvrtok 8. 10. 2020 sa žiaci 4.AB triedy zúčastnili besedy s Mgr. Jurajom Jančekom z CPPPaP Námestovo. Prostredníctvom zaujímavého rozhovoru sa oboznámili s pojmom KYBERŠIKANOVANIE, ako sa môže prejavovať a čo všetko sa považuje za kyberšikanovanie. Pestrými aktivitami pochopili, že najlepšia je prevencia, a to rozvíjaním vzťahov, riešením konfliktov alebo schopnosťou vcítiť sa do prežívania druhých.

        • DEŇ ŠPORTU

          Dňa 24.septembra si žiaci 6.AB takto zašportovali na novom ihrisku - radosť bolo behať či hrať vybíjanú.

      • DôLEŽITÝ OZNAM
        • DôLEŽITÝ OZNAM

                  Z rozhodnutia RÚVZ Dolný Kubín bude v pondelok prerušené vyučovanie v 4.A triede, v ročníkoch 5.-9. a v 3.oddelení ŠkD. Dôvodom je výskyt ochorenia na COVID 19 u 2 žiakov a 1 pedagogického zamestnanca. Žiaci  4.A + triedna učiteľka, deti z 3. oddelenia ŠkD + vychovávateľka a žiaci a učitelia z 5.-9.ročníka ostanú v pondelok doma v karanténe. Vyučovanie v plnom rozsahu bude obnovené v utorok 6.10.2020.

          Vyučovanie SZUŠ Jánoš, ktoré prebieha v ZŠ Hruštín Zamost v hudobnom a výtvarnom odbore v pondelok 5.10.2020, zmenili na online vyučovanie, ale vyučovanie tanečného odboru bude prebiehať podľa rozvrhu s výnimkou žiakov ročníkov, v ktorých boli pozitívne testovaní žiaci a v ktorých sú  ostatní žiaci v povinnej karanténe. Žiaci z 3.oddelenia ŠkD sa dnes nezúčastnia na vyučovaní tanečného odboru.

                                                                                                                                                                    Mgr. Július Kubáni

                                                                                                                                                                         riaditeľ školy

      • DôLEŽITÉ UPOZORNENIE
        • DôLEŽITÉ UPOZORNENIE

          Riaditeľstvo ZŠ Hruštín upozorňuje všetkých svojich žiakov a ich rodičov, že z dôvodu výskytu ochorenia na COVID 19 (medzi žiakmi, rod. príslušníkmi i zamestnancami ZŠ) treba vo zvýšenej miere dodržiavať a rešpektovať všetky odporúčania, nariadenia, obmedzenia vydané v súvislosti s ochranou proti koronavírusu (ruky - odstup - rúško). Treba sledovať pokyny k ďalšej forme vyučovania, ktoré v najbližšej dobe zverejníme na našej webstránke (www.zshrustin.edupage.org). 

          Odporúčame žiakom zdržiavať sa doma, nenavštevovať kamarátov, príbuzných. Multifunkčné ihrisko bude dočasne zatvorené. Čakáme na ďalšie pokyny z RUVZ Dolný Kubín.

      • VÝSTAVKA PLODOV NA 1.- 4.
        • VÝSTAVKA PLODOV NA 1.- 4.

          Žiaci 3. ročníka pripravili a zhotovili jesennú výstavku plodov a rastlín dopestovaných vo svojich záhradách.  Narástlo nám toho dosť, máme z čoho ochutnať aj navariť.

                                                                                      Riško Kytaš 3.B

        • MANUÁL PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY

          Manuál pre základné školy a niektoré školské zariadenia (školské kluby detí, základné umelecké školy, centrá voľného času a jazykové školy) upravuje organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania v daných zariadeniach pre školský rok 2020/2021. Cieľom dokumentu je stanoviť základné prevádzkové podmienky po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a potreby dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich zo školských, hygienických, pracovnoprávnych a ďalších predpisov.Dokumenty boli aktualizované 30. septembra 2020 podľa platných opatrení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR.

           

          https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia/

        • INFORMATIKA S ROBOTOM

          V čase od 21. 9. 2020 do 25.9.2020 nám hodiny Informatiky spestril robot, ktorý počúval príkazy vytvorené na vyučovacích hodinách. Hodiny sa nám veľmi páčili. Robot sa pohyboval, otáčal, vydával zvuky podľa požiadaviek žiakov. Následne žiaci mohli pomocou videí  vidieť využitie robotov v praxi – robotický vysávač, robotická kosačka, programovanie vo výrobných závodoch, v strojárenskom priemysle, automobilovej výrobe a podobne. Za zapožičanie robota ďakujeme Mgr. Marte Šalatovej zo ZŠ Zákamenné.

          (SŠ)

        • UPRACME HRUŠTÍN

          V sobotu 19.9.2020 sa uskutočnila dobrovoľnícka aktivita s názvom "Upracme Hruštín", ktorá sa konala v rámci celoslovenského podujatia "Upracme Slovensko". V sobotné ráno sa 45 detí našej školy ( 1.- 5. roč.) rozhodlo, že nebude doma leňošiť, a urobí tak niečo pre čistotu našej obce.  Deti vyzbierali odpadky v okolí oboch budov ZŠ, na ihriskách, hlavný prechod okolo kostola medzi školami, v parku, na brehu potoka a pri pekárni (Baraniarky). Zozbierali 5 veľkých vriec odpadu. Ďakujeme všetkým deťom ZŠ Hruštín, ktoré sa zapojili do čistenia obce, Obci Hruštín za zapožičanie zberných palíc, za vrecia na odpad a za odvoz odpadu na zberný dvor, Rodinnému centru Motýlik za skvelý nápad zorganizovať toto podujatie a za prítomnosť dospelých dobrovoľníkov.

          MS

      • HODINA TECHNIKY
        • HODINA TECHNIKY

          Takto krásne dnes pracovala na hodine techniky 6.B. Vyčistili sme garády okolo ihriska a povytŕhali  trávu okolo tartanovej dráhy.  

          (MK)

      • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ
        • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ

          Namaľuj ľudového muzikanta

           

          V y h o d n o t e n i e

           

          Do regionálnej detskej výtvarnej súťaže Namaľuj ľudového muzikanta usporiadanej v rámci 21. ročníka medzinárodného gajdošského festivalu Gajdovačka 2020 poslalo svoje práce 48 detí zo 7 škôl z Oravy. Súťaž, ktorú vyhlasuje a realizuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa tak stretla opäť s vysokým záujmom i kvalitou. Témou prác bolo výtvarne spracovať ľudových muzikantov. Mladí autori vo svojich prácach invenčne prezentovali svoje zručnosti a vnímanie ľudovej tematiky.

          Porota konštatovala pomerne vysokú úroveň zaslaných prác. Dominovali najmä klasické kresliarske a maliarske techniky a postupy.

          Ďakujeme všetkým mladých výtvarným talentom, že svojimi výtvarnými dielami poodhalili vlastné vnímanie na tému Namaľuj ľudového muzikanta i svoju kreativitu.

          Všetky práce budú sprístupnené 19. septembra v Oravskej Polhore ako súčasť 21. medzinárodného festivalu Gajdovačka. Vzhľadom k súčasnej epidemiologickej situácii bude vyhlásenie výsledkov realizované bez divákov a ocenenia budeme posielať poštou                                         

                                                  Mgr. Iveta Haplová

                                                   Poverená riaditeľka

           

          Namaľuj ľudového muzikanta

          V Ý S L E D K O V Á   L I S T I N A

           

          1. kategória (6 - 8 rokov)

          1. miesto Janka Rypáková, ZŠ s MŠ Novoť

          2. miesto Tadeáš Kostroš, ZŠ M. Kukučína Dolný Kubín

          3. miesto Kristína Snováková, ZŠ Hruštín

           

           

          2. KATEGÓRIA (9 - 11 rokov)

          1. miesto Laura Antušáková, ZŠ s MŠ Novoť

          2. miesto Tamara Hacajová, ZŠ P. Škrabáka Dolný Kubín

          3. miesto Andrej Veselovský, ZŠ s MŠ Novoť

           

          3. KATEGÓRIA (12 - 15 rokov)

          1. miesto Karolína Kajanová, ZŠ s MŠ Komenského Dolný Kubín

          2. miesto Lea Dvorštiaková, ZŠ s MŠ Komenského Dolný Kubín

          Kristínke Snovákovej z 3.A blahoželáme, pani učiteľke Mgr. Monike Stierankovej ďakujeme za zapojenie sa do súťaže. Veríme, že sa takto úspešne zapojíme aj do iných výtvarných súťaží.

      • NÁJDENÉ HODINKY
        • NÁJDENÉ HODINKY

          V stredu sa našli na tartanovej dráhe v areáli multifunkčného ihriska náramkové hodinky s bielym remienkom. Majiteľ sa môže o ne prihlásiť v riaditeľni školy.

      • OZNAM PRE STRAVNÍKOV
        • OZNAM PRE STRAVNÍKOV

          Vážení rodičia,

          deti, ktoré chodili na obed minulý rok a majú preplatok, tento mesiac lístok ani šek so sumou nedostanú. Kauciu, ktorú ste platili minulý rok za neodhlásené obedy, vracať nebudem, budem im z toho odratávať. Deťom, ktoré chodili na obedy minulý školský rok a tento už nechodia, budem vracať preplatky v októbri.

                                                                                                              Zuzana Snováková, vedúca ŠJ

        • TVÁROVÉ RÚŠKA

          ÚVZ SR: Ako vybaviť žiakov do školy rúškami

          Streda, 02 September 2020 21:28

          Aktualizované 14.9.2020

          Tvárové rúško nás účinne chráni, ak zakrýva ústa aj nosové dierky a je suché. Deti je preto potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré má na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku. Rúška môžu byť jednorazové, alebo plátenné (ideálne z bavlny alebo husto tkanej látky). Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom. Dieťaťu pribaľte do školskej tašky aj jedno čisté mikroténové vrecúško, do ktorého vlhké rúško odloží (plátenné aj jednorazové). Po návrate zo školy by mal rodič vrecko s jednorazovými rúškami vyhodiť do odpadkového koša ako bežný komunálny odpad. Plátenné rúška je potrebné oprať v práčke aspoň na 60 °C s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne vyvariť a následne ožehliť suchým teplom.

          Ako správne použiť tvárové rúško

          • pred použitím rúška je potrebné očistiť ruky vodou a mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom

          • rúško je potrebné nasadiť tak, aby priliehalo k tvári a zakrývalo ústa aj nosové dierky: len tak dokážeme účinne chrániť seba a svoje okolie

          • minimalizujte dotyk s rúškom počas jeho nosenia

          • tvárové rúško je potrebné vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé

          • jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie

          S tvárovým rúškom manipulujeme prostredníctvom gumičiek alebo šnúrok. Rúško neodstraňujeme jeho úchopom na prednej strane, pretože môže byť pokryté patogénmi. Po odstránení tvárového rúška je dôležité umyť si ruky mydlom a vodou, respektíve ich vydezinfikovať. Na dôkladné umývanie a dezinfekciu rúk je potrebné dbať pravidelne počas celého dňa - neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií. Nosením rúšok a hygienou rúk významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších akútnych respiračných ochorení, ktorých výskyt sa každoročne výrazne zvyšuje návratom žiakov do kolektívu po prázdninách.

          Prečo má nosenie tvárových rúšok význam

          Tvárové rúško je kľúčovou ochrannou pomôckou, ktorou zabraňujeme šíreniu nového koronavírusu do okolia. Jeho nosenie má v súčasnosti význam u každého z nás, nielen u osôb s príznakmi respiračného ochorenia, kde rúško priamo zachytáva prúd kvapôčok. Vírus totiž prenáša aj osoba bez príznakov ochorenia, ktorá nemusí vedieť, že je jeho nosičom, no je tiež infekčná.

          V prípade ochorenia COVID-19 sú často bezpríznakové aj deti. Radi by sme preto povzbudili verejnosť, aby na nosenie rúšok u detí na začiatku školského roka nazerala ako na dôležitý preventívny krok. Do kolektívu sa naraz vracajú po letných prázdninách státisíce detí a aj preventívnym nosením rúšok na školách vyvažujeme riziko šírenia ochorenia COVID-19 po dovolenkovom období.

          Pravidlá nosenia rúšok na školách

          Povinnosť preventívneho nosenia rúšok sa predĺžila do prvého októbra 2020 pedagógom a odborným zamestnancom (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) a žiakom druhého stupňa základných škôl a študentom stredných škôl v rámci vyučovania. Nosenie rúšok v triedach nie je povinné pre mladšie deti, teda tie, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl (ide o ucelený a nemeniaci sa kolektív; deti nosenie rúšok ťažšie znášajú; ak ho však budú na tvári akceptovať, jeho nosenie odporúčame). Nosenie rúšok je povinné aj pre pedagógov, odborných zamestnancov a všetkých žiakov v interiérových priestoroch s výnimkou času potrebného na konzumáciu jedál a nápojov.

          Výnimky z nosenia rúšok majú žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. K žiakom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a kožnými ochoreniami tváre, ktorým by nosenie rúška dlhší čas mohlo spôsobovať záťaž, odporúčame pristupovať individuálne, najvhodnejšie po konzultácii s ošetrujúcim lekárom.Tvárové rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby. Táto dezinformácia môže vzniknúť z pocitu nedostatku vzduchu spojeného s nezvykom nosenia tvárového rúška. Jednorazové i plátenné masky sú porézne, čo umožňuje normálne dýchacie funkcie.

          Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD

          hlavný hygienik Slovenskej republiky

      • POKYNY PRE RODIČOV  - COVID 19
        • POKYNY PRE RODIČOV - COVID 19

          COVID 19 - Pokyny pre rodičov

          Manuál epidemiologických opatrení pre školy a školské zariadenia, vydaný Ministerstvom školstva  uvádza, že:

          Zákonný zástupca

          • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR) .
          • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
          • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/20

          V tomto dokumente je tiež požiadavka, aby rodičia neposielali deti do školy, ak sa u nich prejaví niektorý z týchto príznakov: 

          • zvýšená telesná teplota
          •  kašeľ
          •  nádcha
          •  zvracanie
          •  kožná vyrážka
          •  hnačka
          •  náhla strata chuti a čuchu
          •  iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest
          •  iná infekčná choroba

           

          Ak takáto situácia nastane, treba  školu informovať o tom, že žiak  sa na vyučovaní  nezúčastní.

          Dieťa zostáva  v domácom ošetrení a rodič   tieto príznaky telefonicky konzultuje so všeobecným lekárom pre deti a dorast. Ten posúdi situáciu a v prípade podozrenia, že ide o ochorenie  COVID-19, vydá pokyny , ako treba postupovať ďalej.

                      V prípade, že zdravotný stav dieťaťa nevyžaduje komunikáciu s lekárom, po ústupe týchto príznakov  opäť nastúpi do školy , musí však priniesť rodičmi vypísané prehlásenie o bezinfekčnosti – link:

          https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-2682020/    príloha č. 4    

           

          Ak sa spomínané príznaky u žiaka prejavia v priebehu vyučovania,  škola premiestni žiaka do izolačnej miestnosti a telefonicky kontaktuje rodičov, aby ho  odviedli do domáceho ošetrenia.

           S lekárom aj v tomto prípade rodičia komunikujú   len telefonicky  a riadia sa jeho pokynmi a odporúčaniami .

          V prípade podozrenia alebo  potvrdenia výskytu ochorenia COVID -19 lekár informuje príslušný RÚVZ ( rodič ani učiteľ nekontaktuje RUVZ) a rodičia aj škola sa riadia ich pokynmi.

      • POKYNY PRE RODIČOV DETÍ Z ŠKD
        • POKYNY PRE RODIČOV DETÍ Z ŠKD

          Do budovy školy nesmú v zmysle nariadení Ministerstva školstva vstupovať rodičia (protiepidemiologické opatrenia). Deti, ktoré navštevujú ŠKD, budú odchádzať bez doprovodu rodiča. Rodičia ich počkajú pred budovou školy. V prípade potreby možno volať na telefónne čísla, ktoré sú uvedené na zápisných lístkoch.

           

                                                                                      Ďakujeme.

           

        • Pokyny k otvoreniu školského roka

          Vážení rodičia, milí žiaci!

           

          Pred nami je nový školský rok. Jeho otvorenie bude 2.septembra 2020. Je potrebné  pozorne si prečítať pokyny k otvoreniu nového školského roka.

           

          • Podľa pokynov ministerstva školstva školy neorganizujú hromadné slávnostné otvorenie školského roka kvôli prevencii pred šírením ochorenia COVID-19. Preto spoločné otvorenie školského roka na chodbe v budove ZŠ Zamost  nebude.
          • Všetci žiaci pôjdu rovno do školy – 1.-4. na ZŠ Výhon, 5.-9. do ZŠ Zamost  (od 8:30). Do budovy školy môžu vstúpiť so svojimi deťmi iba rodičia prvákov (iba jeden rodič alebo sprevádzajúca osoba).
          • Pri vstupe do budovy školy vykonajú všetci žiaci, učitelia a rodičia prvákov dezinfekciu rúk, musia mať na tvári rúško a absolvujú ranný filter (meranie teploty)
          • Triednym učiteľom odovzdá každý žiak vyplnený a rodičmi podpísaný Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu dieťaťa pred začiatkom nového šk. roka. (v prípade problémov s vytlačením Zdravotného dotazníka vopred, bude možné ho dostať pred školou, ale rodič v tom prípade musí prísť s dieťaťom osobne pred budovu školy)
          • Je potrebné, aby si každý žiak priniesol už v prvý deň školského vyučovania do školy 2 rúška, papierové vreckovky, prezuvky, tašku na zošity (tí, ktorí mali objednané)
          • ŠKD v prvý deň (streda) nebude v prevádzke, činnosť začne až od štvrtka.
          • Obedy pre žiakov ZŠ začínajú od štvrtka 3. septembra (treba sa prihlásiť u vedúcej ŠJ)
          •  zástupcovia ZUŠ Jánoš budú robiť zápis detí do svojich odborov - v budove Zamost v stredu od 10,oo
          • Všetky dôležité oznamy a informácie sa deti dozvedia od triednych učiteľov.

           

          Veríme, že  spoločnými silami zvládneme a naša škola bude mať celý rok zelenú. Preto prosíme všetkých žiakov a rodičov o trpezlivosť, zodpovednosť, spoluprácu a rešpektovanie pokynov a nariadení. Všetky zmeny a informácie budeme zverejňovať na webe školy, preto Vás žiadame, aby ste sledovali naše novinky a oznamy, najlepšie prostredníctvom aplikácie Edupage.

          Ďakujeme.

           

          Tlačivo:Zdravotny_dotaznik.docx

        • OZNAM VEDÚCEJ ŠJ pri MŠ

          Vážení rodičia žiakov ZŠ, ktorí chcete svoje dieťa prihlásiť na stravovanie v ŠJ pri MŠ Hruštín, prosím priloženú prihlášku (zápisný lístok) vytlačiť (stačí prvý list), vypísať a doniesť do ŠJ od 26.08. do 28.08.2020. Kto nemá možnosť prihlášku vytlačiť, musí prísť osobne do ŠJ v uvedenom termíne. Prihlášku môžete vhodiť aj do schránky materskej školy. 

                                                               Zuzana Snováková, ved. ŠJ

          Ďakujem

          Zapisny_listok.docx​​​​​​​

        • POSLEDNÝ DEŇ V ŠKOLE

          Žiaci 2. A,B svoj posledný vyučovací deň strávili v prírode. Naučili sa bezpečne založiť oheň, opiecť si slaninku, či nájsť najkratšiu cestu v teréne. Po krátkej túre z Hrnčárky na Grúň sa osviežili zmrzlinou v agrohoteli Tri brezy. Hrami na detskom ihrisku zavŕšili tento vydarený aj keď trošku upršaný posledný školský deň.

          (pol)