• Novinky

      • PEDAGOGICKÁ PRAX - Mária Škapcová
        • PEDAGOGICKÁ PRAX - Mária Škapcová

            Počas jarných mesiacov ( marec, apríl) sme mali možnosť v 3.A prežiť množstvo nových zážitkov so študentkou PDF Univerzity v Prešove, Bc. Majkou Škapcovou. Vďaka nej sme sa tak mohli vzájomne obohatiť, získať nové poznatky, prežívať výchovno - vzdelávací proces zážitkovou formou. Nacvičili sme si spolu divadelnú hru - Ako išlo vajce na vandrovku, spoznali sme svet peňazí vďaka Majkinmu zázračnému kufríku, našu obec sme lepšie spoznali vďaka exkurziám po obci, Majka nás zoznámila aj s našimi tradíciami a ľudovým krojom, pripravila aj mimoriadne úspešnú aktivitku "Vyrábame hudobné nástroje z odpadového materiálu" pre všetky ročníky 1. - 4. ZŠ a tiež zapojila žiakov aj do svojho tréningového programu - "Tréningový denník - cvičíme každý deň", kde sa mohli deti aktívnou účasťou na tréningovom pláne zapojiť do súťaže o veľkú ovocnú tortu, ktorú nakoniec aj vyhrali. Touto cestou sa chceme Majke poďakovať za spoločné prežité chvíle počas vyučovania a želáme jej veľa úspechov počas záverečných skúšok a veľa chuti a elánu do jej ďalšieho pedagogického pôsobenia.

          3.A a MS

      • DOCHÁDZKA DO ŠKOLY
        • DOCHÁDZKA DO ŠKOLY

          DOCHÁDZKA:

          V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

          1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
          2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,
          3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

          Pri prerušení dochádzky dieťaťa na viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá zákonný zástupca potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Do 5 dní ospravedlňuje chýbanie na vyučovaní rodič.

          Pri každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) predkladá zákonný zástupca písomné Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti (8/a resp. 11/a). V prípade, že dieťa nebude mať vyplnené a podpísané toto tlačivo, nesmie vstúpiť do školy.

      • POKYNY PRE ŽIAKOV 8. a 9.ROČNÍKA
        • POKYNY PRE ŽIAKOV 8. a 9.ROČNÍKA

          V pondelok 19.4. nastúpia po takmer 6-mesačnom dištančnom vzdelávaní opäť do školy žiaci II.stupňa. Zatiaľ žiaci 8. a 9.ročníka, ostatní o týždeň neskôr. 

          Pokyny: Žiaci prídu do školy tak, aby pred 7,30 stihli ranný filter - meranie teploty, predloženie svojho negatívneho testu. Vpúšťaní do šatne budú od 7,15. Bez negatívneho testu žiak nebude vpustený do budovy školy. Čestné vyhlásenie od rodiča (je k dispozícii na stiahnutie pod touto novinkou) žiak predloží v priebehu dopoludnia triednej pani učiteľke. 

          Obedy: od pondelka môžu chodiť na obedy doteraz prihlásení žiaci 8. a 9.ročníka. Ak žiak nebude na vyučovaní prítomný z rôznych dôvodov (karanténa, chýbajúci test, choroba...), je potrebné sa odhlásiť z obeda u vedúcej ŠJ Zuzky Snovákovej (tel. 0904 803 798). 

          Rozvrh: bude upravený tak, aby žiaci 8. a 9.ročníka stihli odobrať obed v čase od 11,35 do 12,15. 

          Žiaci si prinesú 2 rúška na prekrytie horných dýchacích ciest (nie je nutný respirátor).

      • HRÁME PRVÁKOM
        • HRÁME PRVÁKOM

          Našim najmladším žiakom - prvákom, ktorí musia svoj prvý školský rok v škole prežiť úplne inak ako sme ho zažívali my, zahrali divadelné predstavenie tretiaci.

          Žiaci z 3.A si nacvičili rozprávku Ako išlo vajce na vandrovku a žiaci z 3.B zasa Rozprávkový les.

          Na záver prváci porozprávali, aké rozprávkové postavy videli počas predstavenia a v rozprávkovom lese hádali názvy ľudových rozprávok.

          Poďakovaním pre hercov bol potlesk a radosť z hry a pre nás učiteľov rozžiarené tváre našich prvákov.

          (pol)

      • NÁVRAT ŽIAKOV DO ŠKOLY
        • NÁVRAT ŽIAKOV DO ŠKOLY

          Milí žiaci, vážení rodičia, 

          s radosťou sme včera zaznamenali informáciu, že vzhľadom na priaznivý epidemiologický vývoj Ministerstvo školstva SR obnovuje prezenčné vyučovanie na II.stupni ZŠ. Konkrétne od 19.4. sa vracajú do školy žiaci 8.-9.ročníka, o týždeň neskôr 26.4. žiaci 5.-7.ročníka.  Podmienkou návratu je negatívny test žiakov II.stupňa, aspoň 1zákonného zástupcu a všetkých zamestnancov školy. Testovanie sa uskutoční v sobotu 17.4.2021 na OcU v tradičnom čase (pre žiakov 8.-9.roč, zák. zástupcov a zamestnancov školy). Žiak, ktorý sa nepreukáže negatívnym výsledkom testu, sa nebude môcť zúčastniť prezenčného vyučovania. Ostáva doma a je povinný si zistiť a dobrať preberané učivo.  Po návrate do školy  žiak predloží ospravedlnenie od rodičov v trvaní max. 5 dní. 

          Rozvrh a ostatné dôležité informácie sa žiaci dozvedia od triednych učiteľov prostredníctvom IŽK.  Žiaci aj učitelia môžu počas vyučovania nahradiť inak povinný respirátor rúškom (Vyhláška ÚVZ SR č.175 z 15.apríla 2021).

      • OZNAM
        • OZNAM

          Základná škola Hruštín oznamuje, že od 12.4.2021 do 16.4.2021 budú mať naďalej možnosť prezenčnej výučby žiaci na prvom stupni ZŠ. Podmienkou je negatívny test zákonného zástupcu (čestné vyhlásenie). Žiaci II. stupňa budú v týchto dňoch pokračovať v dištančnom vyučovaní.

          Testovať sa bude v kultúrnom dome v Hruštíne 10.4.2021 od 8.00 - 11.45 hod. – 13.00 - 18.00 hod.

          Pokyny na ďalšie obdobie budú zverejňované na stránke školy podľa aktuálnej epidemiologickej situácie a pokynov Ministerstva školstva.

      • APRÍL V 3.B
        • APRÍL V 3.B

          Už od nepamäti je život človeka prepojený s lesom. Od roku 1952 patrí mesiac apríl lesom.

          Lesy sú pľúcami Zeme.

          Lesy regulujú obeh vody v prírode.

          Lesy pôsobia na tvorbu pôdy.

          Lesy zachytávajú hluk a prach.

          Lesy nám poskytujú obrovské bohatstvo a vhodné prostredie.

          3.B sme si prečítali niekoľko krátkych informácií o lese, dôvody nutnosti jeho ochrany, pozreli svedectvá o tom, že nie vždy sa k nemu správame tak, ako by sme mali.

          Ako sa z malého semienka stane velikánsky strom a koľko námahy sa skrýva za pestovaním nového lesa, si žiaci vyskúšali výsadbou nových sadeničiek, ktoré so svojimi rodičmi zo semienka vypestovala  a priniesla Zuzka Hutirová.

          (pol)

      • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY A PRAVDEPODOBNÝ TERMÍN NÁSTUPU DO ŠKOLY
        • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY A PRAVDEPODOBNÝ TERMÍN NÁSTUPU DO ŠKOLY

          Od zajtra 1.4. do utorka 6.4.2021 majú žiaci veľkonočné prázdniny. Užite ich všetci v zdraví, v kruhu svojich najbližších. Odporúčané sú prechádzky do prírody, avšak nie vo veľkých skupinách, ale s ľuďmi, s ktorými ste obvykle v kontakte. Vyučovanie bude pokračovať v stredu 7.4. - I.stupeň prezenčne, II.stupeň zatiaľ stále dištančne. Návrat žiakov II.stupňa je v skrátenom týždni po Veľkej noci nepravdepodobný, takže nemusia ani absolvovať sobotňajšie testovanie.

             Čakáme, ako rozhodne vláda o návrate do škôl. Náš okres je zaradený v III.stupni Covid automatu (bordovom), predpokladali sme aspoň návrat deviatakov do školských lavíc. Na budúci týždeň to ešte nebude. 

          Náš prieskum záujmu o kloktacie testy na II.stupni dopadol nasledovne: Zo 157 žiakov (rodičov) sa doň zapojilo 107. Z nich 77 malo záujem o kloktacie testy, 30 bolo proti a 50 žiakov (rodičov) sa do prieskumu nezapojilo. Objednávať ich teda zatiaľ nebudeme. Ďakujem všetkým rodičom, ktorí reagovali a zapojili sa do prieskumu.

          Gúľa sa k Vám tichúčko, veľkonočné vajíčko.

          Prichádza len na čas krátky, zaželať Vám krásne sviatky.

        • MIŇO MICHALČÍK - zaujímavý koníček

          Dom kultúry v Námestove priniesol na svojej FB stránke zaujímavú informáciu, o ktorú sa chceme s Vami podeliť. Miňo je náš bývalý žiak a článok nás veľmi potešil a aj prekvapil.

           

          "Dom kultúry v Námestove - knižnica

          V utorok 30. marca 2021 navštívil našu knižnicu otec Milana Michalčíka z Hruštína. Syn je zdravotne postihnutý a venuje sa vo voľnom čase záľube lepenia guľôčok z krepového papiera. Ukázal nám jeho najnovšie výrobky erbov dedín Hornej Oravy, chýba mu ešte šesť dedín námestovského okresu. Zaujímavosťou je, že na jeden centimeter štvorcový je potrebné 25 až 30 guľôčok. V roku 2020 mal v priestoroch Mestskej knižnice v Námestove aj výstavu vlajok celého sveta vyrobených touto technikou. Želáme mu veľa ďalších úspechov v jeho záľube, aby mal pri práci veľa trpezlivosti."

           

          Miňo, aj my zo Základnej školy Hruštín by sme si radi pozreli Tvoje výrobky (dielka). Keď sa bude dať, tak by sme výstavku urobili aj u nás v škole, čo povieš? 

           

           

           

           

           

      • ZISŤOVANIE ZÁUJMU O TESTOVANIE ŽIAKOV KLOKTACÍMI TESTAMI
        • ZISŤOVANIE ZÁUJMU O TESTOVANIE ŽIAKOV KLOKTACÍMI TESTAMI

          Prosím rodičov žiakov II.stupňa, aby si pozorne prečítali informácie o kloktacom teste. V prípade súhlasu objednáme tieto testy a žiaci sa budú nimi v týždňových intervaloch testovať. V prípade nesúhlasu rodičov s týmto testom bude požadovaný antigénový test. Po veľkonočných prázdninách sa pravdepodobne vrátia žiaci do škôl. V prípade zaradenia okresu do II.stupňa (červená) - vrátia sa všetci žiaci II.stupňa, ak bude náš okres v II.stupni Covid semaforu - vrátia sa žiaci 9.ročníka.

          Tento prieskum musíme urobiť do zajtra do 17,oo, aby sme stihli objednať kloktacie testy. V prípade súhlasu cez EDUPAGE žiadame rodičov, aby si vyplnili a e-mailom odoslai do školy  prílohu č.1B (Zber údajov) - na zshrustin@gmail.com.  Vaše údaje sú dôležité, aby Vám mohla prísť správa o výsledku testu.

           

          Kloktací test je bezpečné a jednoduché odobratie vzorky vo forme výplachu ústnej dutiny žiaka fyziologickým roztokom alebo čistou vodou bez nutnosti prítomnosti zdravotníckeho personálu. Odber vzorky sa preto vykonáva len pod dohľadom zamestnancov školy. Odobraté vzorky zozbiera zo školy poskytovateľ služby, ktorý ich vyhodnotí PCR testom a výsledok testu doručí zákonnému zástupcovi žiaka (sms alebo e-mail).

          Kloktací test je určený primárne žiakom II. stupňa v základných školách (nie pre zamestnancov škôl, ani pre zákonných zástupov žiakov). V prípade podozrenia na výskyt ochorenia SARS-CoV-2 alebo v prípade záujmu je možné pretestovanie kloktacím testom žiakov I. stupňa (odporúčame predovšetkým 3. a 4. ročník). Žiak na II. stupni základnej školy môže byť v prípade nezáujmu o kloktacie testy naďalej testovaný antigénovými testami a tak preukazovať platný výsledok testu. Testovanie je bezplatné.

          Odber vzorky od žiaka je vykonávaný prostredníctvom odberovej sady, ktorá obsahuje odberovú skúmavku, fyziologický roztok alebo nádobu na čistú vodu z vodovodu (záleží od výrobcu odberovej sady), môže obsahovať aj slamku slúžiacu na transport vzorky z úst do skúmavky, leták/štítok s identifikačným číslom vzorky, absorpčný papierik a bezpečnostné obalové vrecúško na odobratú vzorku za účelom ochrany vzorky a okolia pri transporte.

          Škola pri preberaní a odovzdávaní odberových sád komunikuje s poskytovateľom služby, s ktorým si dohodnú čas a miesto preberania resp. odovzdávania odobratých vzoriek. Poskytovateľ služby distribuuje a zbiera odberové sady priamo do a zo školy.

          Tento druh testovania z odobratej vzorky prostredníctvom výplachu ústnej dutiny žiaka sa vyhodnocuje v akreditovanom laboratóriu PCR testom na zistenie prítomnosti vírusu SARS-CoV-2. Výhodou kloktacích testov je omnoho presnejšia/citlivejšia detekcia prítomnosti vírusu SARS–CoV-2 v porovnaní s antigénovými testami. Zároveň odber vzorky prostredníctvom výplachu ústnej dutiny predstavuje najmenej invazívnu formu odobratia vzorky oproti výterom z nosohltana.

          Ďalšou z výhod je, že nie sú potrebné pri odbere vzorky žiadne špeciálne ochranné pomôcky okrem bežne používaných, ako je respirátor, rúško alebo štít a môžu sa použiť aj ochranné gumene rukavice. Taktiež sa nevyžaduje prítomnosť zdravotného personálu.

          Škola zistí záujem zákonných zástupcov o takýto typ testovania prostredníctvom získania súhlasov zákonných zástupcov. Vzory súhlasov pre jednotlivé kraje sú nižšie dostupné na stiahnutie -Príloha č. 1A - „Súhlas dotknutej osoby“ a Príloha č. 1B - „Zber údajov“.

          Online formulár vypĺňa riaditeľ školy, ktorý sa prihlasuje pod svojim EDU ID. Riaditeľ školy nahlasuje množstvo požadovaných kloktacích testov na jedno najbližšie testovacie kolo pre žiakov, ktorí sa zúčastňujú prezenčnej formy vzdelávania alebo je u nich predpoklad, že po pretestovaní nastúpia na prezenčnú formu vzdelávania a ktorých zákonní zástupcovia súhlasia s pretestovaním žiakov. Zákonní zástupcovia žiakov, a teda aj samotní žiaci sa dozvedia výsledok z kloktacieho testu najneskôr do 72 hodín od termínu vyzdvihnutia vzoriek zo školy poskytovateľom služby, a to buď prostredníctvom zaslanej SMS alebo zaslaného e-mailu. Škola dostane od poskytovateľa služby sumárnu anonymizovanú informáciu o výsledkoch testovania žiakov vo formáte celkového počtu negatívne alebo pozitívne testovaných žiakov na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 v štruktúre buď za celú školu alebo za jednotlivé testované skupiny.

          Testovacie kolá sa budú vykonávať v týždňových intervaloch (7 dní) a je potrebné na každé testovacie kolo znovu požiadať o takýto typ testovania prostredníctvom online formulára s aktuálnymi požiadavkami.

      • 22.marec - SVETOVÝ DEŇ VODY
        • 22.marec - SVETOVÝ DEŇ VODY

          Téma Svetového dňa vody sa na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov pre rok 2021 stala ,,Ako si ceníme vodu" („Valuing Water“). Za Svetový deň vody je určený deň 22. marec už od roku 1993

          Pitná voda patrí k základným životným potrebám a jej odpovedajúci príjem (spolu s príjmom ďalších tekutín) je nielen podmienkou pre správne fungovanie všetkých procesov v ľudskom tele, ale prispieva aj k duševnej pohode človeka. Pokiaľ jej kvalita nezodpovedá hygienickým požiadavkám, môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy akútneho či chronického charakteru. Riziko spojené s nevhodnou kvalitou sa nedá vylúčiť u žiadnej vody, bez ohľadu na to, či sa jedná o vodu z vodovodu alebo studni, či ide o vodu upravenú nejakým zariadením alebo balenou vodou.

          Základné fakty:

          • 1,5 miliardy ľudí pracuje v sektoroch spojených s vodou a takmer všetky pracovné miesta závisia na vode.
          • Každú hodinu zomrie 35 ľudí na ochorenia prenosné vodou. Týmto úmrtiam je možné predchádzať dobrou vodu a kanalizáciou.
          • 1 miliarda ľudí pracuje v poľnohospodárstve, rybolove a lesníctve. Dostatok kvalitnej vody je centrom ich prežitia.
          • 1,5 miliardy ľudí pracujú v sektoroch spojených s vodou a takmer všetky pracovné miesta sú závislé na vode.
          • Každodenné kráčanie za vodou je častá práca, ktorá nie je platená ani uznávaná. Dôstojné pracovné miesta sú súčasťou posilňovania postavenia žien.

          Ochorenia súvisiacich s vodou sú:

          • mikroorganizmy (baktérie, vírusy, parazity) a chemické látky vo vode;
          • ochorenia, ako je schistosomiáza, ktoré majú časť svojho životného cyklu vo vode;
          • ochorenia, ako je malária a jej vektory potrebujú pre rozmnožovanie vodu;
          • utopenia a niektoré zranenia pri vodných športoch;
          • iné, ako legionelóza prenášaná aerosólmi z klimatizačných zariadení.
      • NÁSTUP ŽIAKOV II. STUPŇA - ODLOŽENÝ
        • NÁSTUP ŽIAKOV II. STUPŇA - ODLOŽENÝ

          V piatok sme dostali povolenie od Okresného krízového štábu, regionálnej hygieničky a zriaďovateľa na návrat žiakov II.stupňa do školy. V sobotu predpoludním však bola situácia taká, že zmenou rozhodnutia ministra školstva ostávajú žiaci II.stupňa na dištančnom vzdelávaní najmenej do 5.apríla.

          V pondelok ide teda do školy len I.stupeň, ostatní sú doma na dištančnom vzdelávaní.

      • TESTOVANIE 20.3.2021
        • TESTOVANIE 20.3.2021

          Na základe prijatia uznesenia Úradu vlády SR č. 123/2021  o prijatí opatrení podľa čl. 5 ods. 4 ústavného zákona č.227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov zo dňa 28.02.2021 sa bude v kultúrnom dome v Hruštíne testovať. Testovanie sa uskutoční v sobotu 20.3.2021:

          8.00 - 11.45 hod. – 13.00 - 18.00

          Testovania sa zúčastnia žiaci 5. až 9. ročníka ZŠ,  jeden z rodičov detí ZŠ, MŠ,  študenti posledných ročníkov SŠ, všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnaci MŠ a ZŠ. Taktiež  ostatní občania, ktorí potrebujú potvrdenie o vykonaní testu.

          Pokiaľ je jeden alebo obaja rodičia v karanténe, dieťa ostáva doma. Pokiaľ už rodičia prekonali koronavírus, čestné vyhlásenie vyplnia a po dieťati pošlú do školy.

          Ak rodičia odmietnu testovanie, dieťa ostáva doma, online vyučovanie nebude zabezpečené.

          Predkladanie testov: 

           Rodič si stiahne, vytlačí, vyplní a podpíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti a toto predloží pri nástupe dieťaťa do školy (donesie ho dieťa). Ak nemá možnosť vytlačiť si ho, môže ho dostať v sobotu pri testovaní.

          Cestne_vyhlasenie_zakonny_zastupca.docx

          Informacia_pre_dotknute_osoby(1).docx

           

        • ŠKD

          Napadol marcový sneh. Využili sme to a postavili si marcového krásavca.

      • 20.MAREC - SVETOVÝ DEŇ ÚSTNEHO ZDRAVIA
        • 20.MAREC - SVETOVÝ DEŇ ÚSTNEHO ZDRAVIA

           

          Najdôležitejším krokom pre zachovanie zdravia dutiny ústnej je pravidelná ústna
          hygiena a pravidelná návšteva zubára. K vzniku chorôb ďasien prispieva veľa faktorov, od
          nedostatočnej starostlivosti, cez nezdravú výživu, fajčenie, stres a oslabený imunitný systém.
          Výskumy dokazujú, že častá konzumácia cukrov a nesprávna ústna hygiena sú
          jednoznačnou príčinou zubného kazu. Zubný kaz stále predstavuje najčastejšie sa
          vyskytujúce neprenosné infekčné ochorenie a je hlavnou príčinou predčasných strát zubov.
          Pri kontrole konzumácie cukrov v potrave a nápojoch, počet kyslých útokov na povrch zubov
          môže byť redukovaný, čím klesá výskyt zubného kazu.
          PREVENCIA: Zuby si umývame po každom jedle. Pri čistení zubov je dôležitý aj
          pohyb kefkou, ktorý by mal krúživý a vykonávaný smerom od ďasien nadol, alebo nahor –
          nie vodorovným smerom. K starostlivosti o ústnu dutinu pridajte aj starostlivosť o jazyk. Aj
          na ňom sa totiž dokážu usadiť nebezpečné baktérie. Po každom čistení užívajte ústnu vodu,
          ktorá dokončí čistenie zubov a odstráni zvyšky zubného plaku.
          Tipy pre zdravú ústnu dutinu
           odporúčame jesť s 2-3 hodinovými prestávkami medzi jedlami. Tento čas umožňuje
          obnovu prostredia v ústach a zníži sa tým aj obsah kyselín v ústach.
           jedzte ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny a výrobky z obilnín.
           jedzte potraviny bohaté na vápnik ako je mlieko, syry a jogurty.
           pite denne veľa vody.
           prestaňte fajčiť.
           meňte zubnú kefku každé 3 mesiace alebo podľa potreby aj častejšie.
           ak si z nejakého dôvodu nemôžete umyť zuby, prepláchnite si ich aspoň čistou vodou.
          Nevhodné nápoje pre zdravie zubov sú coca cola, energetické nápoje, sladké malinovky.
          Tieto nápoje obsahujú vysoké množstvo kyseliny, ktorá narúša zubnú sklovinu
          Nezabudnite: Dospelému človeku sa už zuby neobnovujú, preto si ich chráňte a náležite sa o
          ne starajte.

          http://www.nazdravie.sk/zdrave-zuby-a-dasna/
          http://www.skzl.sk/aktuality/2795-svetovy-den-ustneho-zdravia
          http://www.smileclinic.sk/jedlo-zdrave-zuby/

      • Navleč si dve odlišné ponožky a zdieľaj fotku, podporíš ľudí s Downovým syndrómom
        • Navleč si dve odlišné ponožky a zdieľaj fotku, podporíš ľudí s Downovým syndrómom

          V nedeľu 21. marca oslavujeme Svetový deň Downovho syndrómu. Počas tohto dňa môže každý prejaviť svoje sympatie a podporu týmto ľuďom prostredníctvom Ponožkovej výzvy.

          Stačí si navliecť dve odlišné ponožky, odfotiť sa a zdieľať svoju fotku na sociálnych sieťach Facebook a Instagram s hashtagom #PonozkovaVyzva. Dátum 21. marca je symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm viac. Majú tri namiesto dvoch. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má práve tvar ponožky.

          Hlavným zmyslom aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom a organizácie, ktoré sa im venujú.

      • VŠETKOVEDKO
        • VŠETKOVEDKO

          V decembri 2020 sa 49 žiakov prvého stupňa zapojilo do celoslovenskej vedomostnej súťaže najmúdrejších  medzi najbystrejšími s názvom Všetkovedko. V úlohách z bežného života si žiaci mohli preveriť svoje vedomosti z rôznych oblastí, čítanie s porozumením  či logické myslenie.

          Titul Všetkovedko školy získala Ema Sedlárová z 2.A .

          Titul Všetkovedko získali Adam Šeliga z 3.A, Marianna Sedlárová z 3. B, Zuzana Hutirová z 3. B, Richard Kytaš z 3.B, Matej Mateček zo 4.B, Rebeka Huráková zo 4:B. 

          Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme!

          Všetci zapojení žiaci získali pekné diplomy a ceruzu, úspešní riešitelia aj milé darčeky.

          Ďakujeme RZ za finančný príspevok (2€) na každého súťažiaceho.

          (pol)

      • TESTOVANIE ZAMESTNANCOV A RODIČOV ŽIAKOV I.STUPŇA
        • TESTOVANIE ZAMESTNANCOV A RODIČOV ŽIAKOV I.STUPŇA

          Celé Slovensko bude aj naďalej od 15. marca v štvrtom stupni varovania podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATU. Na úrovni regiónov sa 35 okresov dostalo do IV. stupňa varovania (čierneho), v III. stupni – bordovom bude 41 okresov a v II. stupni – červenom budú tri okresy.

          Náš okres NO je v bordovom, teda potvrdenie o testovaní platí týždeň. Z toho dôvodu bude pre zamestnancov ZŠ Výhon aj pre zákonného zástupcu žiakov 1.-4.ročníka potrebné ďalšie testovanie.

          Testovanie sa uskutoční v sobotu 13.3. od 8,oo - 12,oo a od 13,oo- 18,oo v priestoroch kultúrneho domu. Test má platnosť 7 dní.

          Pokiaľ je jeden alebo obaja rodičia v karanténe, dieťa ostáva doma. Pokiaľ už rodičia prekonali koronavírus, čestné vyhlásenie vyplnia a po dieťati pošlú do školy.

          Ak rodičia odmietnu testovanie, dieťa ostáva doma, bude sa učiť naďalej dištančne podľa podmienok školy.

          Predkladanie testov: 

           Rodič si stiahne, vytlačí, vyplní a podpíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti a toto predloží pri nástupe dieťaťa do školy (donesie ho dieťa). Ak nemá možnosť vytlačiť si ho, môže ho dostať v sobotu pri testovaní.

          Cestne_vyhlasenie_zakonny_zastupca.docx

          Informacia_pre_dotknute_osoby(1).docx

      • FILM V SIETI
        • FILM V SIETI

          Dobrý deň, vážení rodičia,

          dávame Vám do pozornosti film V sieti (2020, 100 min, ČSFD 86 %), ktorý bude vysielať slovenská televízia RTVS (dvojka), už túto stredu 10.03.2021 o 20:10 hod. Film naliehavým spôsobom otvára tému sexuálneho zneužívania, vykorisťovania detí a mladých ľudí na internete.

          Po filme nasleduje diskusia k filmu - čo všetko sa deje za dverami detskej izby, ako tomu predchádzať, čo robiť,  ak sa v takej situácii ocitnete?  Film nemilo prekvapuje, vyzýva, aby sa rodičia viac zaujímali o to, čo robí ich dieťa za zatvorenými dverami izby, aby deťom venovali väčšiu pozornosť a aby sa aj o takýchto chúlostivých veciach dokázali s deťmi otvorene rozprávať.        

          Viac informácií:

          https://www.rtvs.sk/novinky/filmy-a-serialy/249882/exkluzivne-rozhovor-s-hereckami-z-dokumentu-v-sieti

        • NEŽIADUCE JAVY PRI BUDOVE ZŠ - VÝHON

          Už dlhšiu dobu sa pred školskou budovou na Výhone vyskytujú prípady nežiaduceho správania osôb, ktoré v areáli školy nemajú čo robiť. Ide hlavne o správanie mladých ľudí počas víkendových večerov, ale aj počas týždňa. Nejde o jav súvisiaci s pandémiou, ide o dlhodobý prejav nekultúrnosti, nevychovanosti, ignorancie slušných požiadaviek vedenia školy. Mládež nám na schodoch pod strieškou do budovy fajčí, požíva alkoholické nápoje a zrejme aj niečo iné. Zriaďovateľ bol na túto situáciu upozornený a vyzvaný na zabezpečenie oplotenia školského areálu, príp. na požiadanie občasných kontrol príslušníkmi polície. Zatiaľ k náprave nedošlo. Myslíme si, že nie je normálna situácia, aby pani upratovačka niekoľkokrát do týždňa upratovala po schodoch porozhadzované ohorky cigariet, rozbité fľaše, plechovky od piva, niekedy aj kondómy... Nie je normálne, aby mala obavu prejsť pri odchode z práce po zotmení pomedzi "posilnených" adolescentov... Vyskytli sa aj prípady poškodenia vchodových dverí. Dokedy?

          Tu je ukážka z jedného pondelkového rána...