• Novinky

      • PÚŠŤANIE ŠARKANOV
        • PÚŠŤANIE ŠARKANOV

          Púšťanie šarkanov na Láne (20. 10. 2021)

          Už na pracovnom vyučovaní začala príprava. Žiaci 4. B zhotovili  šarkanov a popoludní s nimi vybehli na Lán nad dedinou. Počasie a vietor im priali. Púšťanie šarkanov bolo skvelé.

          (mp)

      • EXKURZIA BRATISLAVA
        • EXKURZIA BRATISLAVA

               Vo štvrtok 15.10. sa nám vyučovanie v 9A a 9B začalo trochu skôr – už o 6.40 sme uháňali do Bratislavy, aby sme spoznali naše hlavné mesto. V autobuse sme deti  rozdelili do skupín, každá si najprv musela vymyslieť svoje meno a heslo. Názvy skupín boli celkom originálne: Ciculiatka, Sme Orava, Iveta Garage, Traja Hruštínci v Blave, Feministky, Jakašima. Aby im cesta rýchlejšie ubehla, spestrili  ju referátmi  o Považskom, Trenčianskom a Beckovskom hrade,pútnickom mieste Skalka pri Trenčíne a o jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach. Okrem toho vymýšľali pesničky, súťažili o najlepší vtip a dokonca aj o najlepšie odhadovanie výšok a vzdialeností. 

          V Bratislave sme začali prehliadkou hradu Devín, potom sme pokračovali Starým Mestom a prechádzku sme ukončili v Dóme svätého Martina. Nakoniec si deti mohli odľahčiť peňaženky v nákupnom centre Avion. Na spiatočnej ceste ich  ešte čakal vedomostný kvíz, ktorý rozhodol o konečnom  poradí v  celodennej súťaži:

          1miesto: Iveta garage

          2m. Jakašima + Traja Hruštínci v Blave

          3.m. Feministky

                         A na záver jeden rozhovor z Devína:

          • Vy ste pani učiteľky?
          • Áno.
          • Ale asi nie ste z Bratislavy, však?
          • Nie, z Oravy. Prečo?
          • Lebo tie vaše deti sa tak pekne zdravia.....

          No a to nás veru potešilo!       ( Aj mňa :), rš)

          JKop, KS, LŽ

      • OLYMPIÁDA SJ
        • OLYMPIÁDA SJ

                 Dňa 15. októbra prebehlo na našej škole veľmi netradične – dištančnou formou – školské kolo olympiády slovenského jazyka. Svoju úroveň vedomostí v čítaní s porozumením, práci s textom básne alebo teoretických vedomostiach si overili niektoré žiačky ôsmeho a deviateho ročníka.

          Všetky ukončili svoje úlohy v stanovenom čase. Výsledky ešte nepoznáme, budú zverejnené až o niekoľko dní.

          (ab)

      • SÚŤAŽ iBOBOR
        • SÚŤAŽ iBOBOR

               Dňa, 6.10.2021 sa uskutočnilo tréningové kolo Informatickej súťaže iBobor. Súťaže  sa zúčastnili aj žiaci našej školy zo 6., 7. a 8. ročníka. Overili si tak svoje vedomosti v informačno-komunikačných technológiách (IKT). Podstatou súťaže je podnietiť u detí využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V kategórii Benjamín (žiaci 6. a 7. ročník) bolo trinásť úspešných riešiteľov (Nikola Martvoňová 7B, Michal Snovák 7A, Vanesa Žilincová 7B, Tatiana Špaglová 6A, Juraj Kratoň 6A, Jozef Vlžák 7A, Jozef Firic 7A, Martina Šimeková 7B, Sofia Radzová 7A, Slávka Matečková 7A, Matej Očkaják 7A, Martin Jurina 6A, Jozef Snovák 6A).  V kategórii Kadet (žiaci 8. ročníka) bolo úspešných riešiteľov desať (Klára Teťáková 8A, Matúš Slaničan 8B, Aneta Romanová 8B, Karin Kotúľová 8A, Zuzana Hojová 8A, Katarína Kupčuláková 8B, Matúš Tomáň 8A, Veronika Hojová 8A, Stela Šalatová 8B, Michaela Jurčigová 8A). Naši žiaci sa tak v domácom prostredí pripravili na oficiálne, súťažné kolo, ktoré prebehne v termíne od 8. – 12. novembra 2021 podľa ročníkov (kategórií).

          Bližšie info: https://ibobor.sk/

          (sal)

      • OZNAMY ZŠ
        • OZNAMY ZŠ

             *   V súvislosti so zaradením okresu Námestovo do bordovej farby v Covid automate, zaviedli sme pre užívateľov telocvične režim OTP. To znamená, že v popoludňajších hodinách a cez víkend ju môžu využívať iba osoby očkované, testované alebo po prekonaní Covidu 19. Tento stav potvrdia športovci (vrátane členov OŠK) podpisom čestného prehlásenia, ktoré im dá správca telocvične. Ostatné osoby majú do telocvične zákaz vstupu. 

          *  Žiadam rodičov, aby odkliknutím v edupage potvrdili každé použitie antigénového samotestu u svojho dieťaťa.

          *  V prípade, že sa vyskytne v rodine pozitívny člen na Covid, neposielajte dieťa do školy - ostáva v 10-dňovej karanténe (obmedzený aj pohyb po vonku, pokiaľ nemá výnimku z karantény).

           

      • EXKURZIA 8AB
        • EXKURZIA 8AB

                Novú tradíciu netradičnej hodiny literatúry a dejepisu započali žiaci ôsmeho ročníka v stredu 29.9.2021 - a to v Banskej Štiavnici. Pred príchodom do tohto zaujímavého mesta im Klárka Ť. porozprávala o jeho histórii a pamätihodnostiach. O najkrajšej a zároveň najdlhšej ľúbostnej básni Marína sa dozvedeli všetko v zážitkovom dome, v ktorom ožili obrazy a rozprávali o nenaplnenej láske Andreja Sládkoviča k Maríne Pišlovej. Prehliadku Trojičného námestia ukončila návšteva Starého zámku s výkladom pani učiteľky. S históriou baníctva sa ôsmaci oboznámili priamo v priestoroch šachty bane, do ktorej zostúpili v plášťoch vyzbrojení prilbami a lampami. Cestou domov si v autobuse overili získané poznatky prostredníctvom testu v štyroch skupinách. Test bol vyhodnotený ako súťaž, v ktorej najlepšie obstáli dievčatá z 8. A a chlapci z 8.B. Exkurzia sa vydarila a splnila  nielen stanovené učebné ciele.

          DK, KS

      • ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY
        • ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY

          Vážení rodičia, včera nám boli doručené ďalšie AG samotesty pre žiakov ( po 4 ks, aby sme uspokojili aj dodatočne  prihlásenách záujemcov). V stredu ich budeme distribuovať, nemusíte chodiť do školy, pošleme Vám ich po žiakoch. Doma len skontrolujte, či ich vaša dcéra (syn) doniesli v poriadku.    Žiadame vykonať testy v zmysle pokynu (v nižšie uvedenej novinke). Každé testovanie treba odkliknúť v edupage. Noví záujemcovia pošlú do školy podpísaný záujem o testy v takejto forme:

          Súhlasím s tým, aby moje dieťa ............................................... žiak (žiačka) ......... triedy dostal bezplatne AG testy na samotestovanie.

          Meno, priezvisko a podpis zákonného zástupcu:  ............................................................

           

      • NÁVOD NA POUŽITIE AG TESTOV - SAMOTESTOVANIE
        • NÁVOD NA POUŽITIE AG TESTOV - SAMOTESTOVANIE

           

           

           

          Bližšie informácie k samotestovaniu pripravené Ministerstvom zdravotníctva SR nájdete na webstránke https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19, ktorá obsahuje:

          1. Sprievodca pre samotestovanie vypracovaný Ministerstvom zdravotníctva SR:

          https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

          1. Návod výrobcu na použitie pri samotestovaní (dostanete aj vytlačený spolu s testami):

          https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

          1. Inštruktážne video ako vykonať samotestovanie pripravené Ministerstvom zdravotníctva SR:  https://youtu.be/bihiBgpM9pc

           

          Dôležité upozornenia:

           

          Preberajúci zákonný zástupca žiaka preberá antigénové testy na domáce samotestovanie. Testovanie sa realizuje v súlade so ŠKOLSKÝM SEMAFOROM dvakrát týždenne, t.j. v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy a kedykoľvek, keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Vykonanie samotestu bude zákonný zástupca škole potvrdzovať buď prostredníctvom EDUPAGE, e-mailu alebo smsky, v krajných prípadoch, písomným potvrdením. Zákonný zástupca triednej učiteľke potvrdzuje vykonanie poskytnutého testu, výsledok testu triednej učiteľke oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny a zostáva doma.

          Zákonný zástupca žiaka svojím podpisom preberacieho protokolu berie na vedomie:

          • Antigénové testy sú zákonnému zástupcovi žiaka odovzdávané výlučne za účelom diagnostiky ochorenia COVID19 žiaka, ktorému sú určené.
          • V prípade, ak zákonný zástupca žiaka antigénové testy nepoužije, pričom zároveň nedošlo k ich znefunkčneniu, je povinný ich škole vrátiť.
          • V prípade, ak zákonný zástupca žiaka antigénové testy použije na iný ako dohodnutý účel, je povinný vydať bezdôvodné obohatenie formou finančného plnenia, ktorého výška sa vypočíta ako súčin počtu odovzdaných antigénových testov a trhovej ceny jedného antigénového testu.

          Termín a miesto prevzatia 5ks AG testov: ZŠ Hruštín - Zamost, od pondelka 13.9. do utorka 14.9.od 8,oo do  15,oo. AG testy prevezme na podpis zákonný zástupca.

      • SAMOTESTOVANIE ŽIAKOV
        • SAMOTESTOVANIE ŽIAKOV

          Milí rodičia, v týchto dňoch  sa k Vám dostalo 5 kusov samotestov, ktoré sú určené výhradne pre dieťa, na ktoré ste ich žiadali. Okrem tejto požiadavky treba splniť aj tie nasledujúce:

          • V domácom prostredí sa žiaci testujú pod dohľadom rodičov  dvakrát do týždňa – v pondelok a vo štvrtok ráno pred vyučovaním.
          • O samotestovaní rodič informuje školu prostredníctvom stránky EduPage – v políčku Žiadosti/Vyhlásenia  rozbaľte  dokument Domáci AG samotest  - vyplňte ho a odošlite.
          • V prípade pozitívneho výsledku testu na COVID 19 ihneď  telefonicky  kontaktujte školu na telefónnom čísle 0918 794 724.   Zároveň kontaktujte aj ošetrujúceho lekára dieťaťa, ktorý Vás bude informovať o liečení a dobe karantény osôb blízkeho kontaktu.
          • Test s pozitívnym  výsledkom odporúčame zlikvidovať spálením.
          • Keďže sa vyskytol problém s nedostatkom samotestov, predpokladáme, že v blízkej budúcnosti  Vám  budeme môcť  odovzdať   aj ďalšie.

          Veríme, že nám  zodpovedný prístup  k protiepidemickým opatreniam zabezpečí  negatívne  výsledky samotestov a čo najdlhší čas školského roka  strávený na vyučovaní v škole.   

                                                                                                                                S pozdravom ZŠ Hruštín

      • EXKURZIA 6AB - BOJNICE
        • EXKURZIA 6AB - BOJNICE

             Po ročnej prestávke opäť netradičnú hodinu dejepisu a biológie absolvovali žiaci šiesteho ročníka v Bojniciach. Poznatky o najstaršej dobe v dejinách ľudstva si doplnili v Múzeu praveku. Tu si prešli miesta, ktoré pred mnohými rokmi obývali neandertálci aj mamuty, a uvedomili  si ťažké podmienky, v ktorých museli žiť. Tvorivé dielne overili ich praktické zručnosti. Na záver sa zabavili spolu s pravekými šamanmi.

              Hodina biológie sa konala v bojnickej zoologickej  záhrade. Žiaci videli mnoho druhov vtákov, potešil ich nový pavilón so slonmi, zabavili opice a ako vždy – šelmy, medvede aj hady. Za dobré správanie si na záver exkurzie šiestaci vyslúžili odmenu – vytúžené nákupy.

          ( DK, ML)

      • 8.A V KARANTÉNE
        • 8.A V KARANTÉNE

          Z dôvodu pozitívneho testu žiačky 8.A ostáva táto trieda od piatka 17.9.2021 do budúcej nedele 26.9.2021 (vrátane) v karanténe. Vyučovanie v tejto triede bude prebiehať cez edupage podľa rozvrhu dištančným spôsobom. Žiaci 8.A, ktorí boli očkovaní alebo prekonali kovid, odovzdajú cez edupage hlásenie o výnimke z karantény. Toto im umožní chodiť von, vyučovať sa však budú dištančne. Normálne vyučovanie bude pokračovať v 8.A od pondelka 27.9.2021.

      • KARANTÉNA 7.B
        • KARANTÉNA 7.B

          Z dôvodu pozitívneho testu žiačky 7.B ostáva táto trieda od pondelka 13.9.2021 do budúceho pondelka 20.9.2021 (vrátane) v karanténe. Vyučovanie v tejto triede bude prebiehať cez edupage podľa rozvrhu dištančným spôsobom. Žiaci 7.B, ktorí boli očkovaní alebo prekonali kovid, odovzdajú cez edupage hlásenie o výnimke z karantény. Toto im umožní chodiť von, vyučovať sa však budú dištančne.

           

           

      • NA DVOCH KOLESÁCH
        • NA DVOCH KOLESÁCH

              V stredu popoludní(8.9.) štvrtáci vyrazili na bicykloch do Vaňovky. Pri kostole ich  čakali spolužiaci, ktorí v tejto časti Hruštína bývajú. Mariannka Sedlárová vopred pripravila plán  trasy po dedine a jej okolí:  ihrisko, bývalá škola, kalvária, kaplnka a občerstvenie u nej doma. Jej starí rodičia vyorávali zemiaky, jeden riadok deti pomohli vyzbierať. Počasie bolo krásne. Celá akcia dopadla výborne, aj keď to bola fuška.

          (MP)

      • ZAČIATOK NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA
        • ZAČIATOK NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

             V tomto školskom roku pribudlo do našej školy 36 zvedavých prvákov. Spolu s rodičmi, trošku vystrašene a nesmelo, začali prvý školský deň vo svojich triedach. Spoznali  nové pani učiteľky, triedy a zaujali ich učebnice, ktoré čakali na nich na laviciach. Odznakom boli „pasovaní“ za žiakov prvého ročníka.  Druhý deň  opäť začal prekvapením v podobe kníh a pasteliek od Obecného úradu Hruštín, za čo srdečne ďakujeme. Želáme našim  prvákom, aby nikdy nestratili zvedavosť, chuť poznávať niečo nové a škola nech je pre nich obľúbeným miestom.

          (ĽŽ)

      • POKYNY K ZAČIATKU ŠKOLSKÉHO ROKA
        • POKYNY K ZAČIATKU ŠKOLSKÉHO ROKA

           

          Prvý deň školského roka 2021/22 bude vzhľadom na platné protiepidemické opatrenia  iný ako tie predošlé.

          Tradičná spoločná svätá omša ani slávnostné otvorenie školského roka  na  chodbe  ZŠ Zamost  nebude.

          Nový školský rok  začnú žiaci s triednymi učiteľmi vo štvrtok 2.septembra o 8:30  vo svojich triedach, preto je potrebné, aby si žiaci už  v tento deň priniesli  so sebou prezuvky. Pred vstupom do budovy bude vykonaný ranný filter.

          Organizačné pokyny:

          Prváci prídu do budovy ZŠ na Výhone v sprievode jedného z rodičov ( ten bude môcť ísť s dieťaťom do triedy) - tak to nariaďuje vyhláška RUVZ.

          Trieda 7.A sa bude dočasne učiť v 5.A triede a naopak – trieda 5.A bude v 7.A.

          V prípade záujmu bude možné dať prihlášky do  ZUŠ Jánoš  -  výtvarný a tanečný odbor majú ešte voľné miesta, hudobné odbory sú takmer obsadené.

          Školský klub detí funguje až od 3.9. 2021

          V školskej jedálni sa budú vydávať obedy pre žiakov ZŠ až od pondelka – 6.9. 2021.

          Ďalšie protiepidemické náležitosti:

          • Pred začiatkom školského roka  rodič vyplní Vyhlásenie  o bezpríznakovosti  jednotlivých detí, u žiakov, ktorí už Covid  prekonali, prípadne sú očkovaní, aj Oznámenie o výnimke z karantény  / cez EduPage na stránke školy (Žiadosti/Vyhlásenia), prípadne vytlačením tlačív v prílohe tohto  článku/. 
          • Počas vyučovania i prestávok sú žiaci i učitelia povinní  nosiť rúško (okrem telesnej výchovy)
          • Aj naďalej platí pravidlo  R – O – R  / rúško – odstup – ruky/ .   
          • Antigénové samotesty budú k dispozícii žiakom, ktorých rodičia prejavili o ne záujem v stanovenej lehote, v neskoršom termíne (viď NOVINKA nižšie).

           

        • ANTIGÉNOVÉ TESTY

                  Minulý týždeň sme zisťovali záujem o bezplatné poskytnutie antigénových testov pre žiakov našej školy. Uzávierka bola vo štvrtok večer. Kladne na naš oznam na stránke školy, na edupage či v obecnom rozhlase reagovali rodičia 217 detí. Ostatných 70 buď nereagovalo alebo reagovalo neskoro. Naša objednávka bola spracovaná, avšak z dôvodu, že OÚ odbor školstva Žilina mal k dispozícii len 10 000 sád testov, nebola v 1.kole naša škola vybavená. Musíme čakať, až Ministerstvo školstva doplní ďalšie testy.

          Žiadam rodičov, aby zatiaľ do školy prevziať testy nechodili. Keď budeme mať testy v škole, dáme všetkým cez našu stránku, cez edupage aj cez obecný rozhlas vedieť, kedy treba po ne prísť.

          Ďakujem za porozumenie.                                                                         J.Kubáni, riaditeľ školy

      • ZISŤOVANIE ZÁUJMU O ANTIGÉNOVÉ TESTY (POZOR, ZMENA TERMÍNU!!)
        • ZISŤOVANIE ZÁUJMU O ANTIGÉNOVÉ TESTY (POZOR, ZMENA TERMÍNU!!)

          Vážení rodičia,

                Ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov. Cieľom je udržanie bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

          Prosíme vás o vyjadrenie zaslaním odpovede na edupage, či o sadu 25 krátkych AG testov máte  záujem. V kladnom prípade treba o testy pre každé dieťa požiadať zvlášť.  Testy pôjdeme prevziať do Žiliny a vy si ich následne môžete prevziať v riaditeľni školy (termín bude zverejnený).

          POZOR: dnes (štvrtok) už cez edupage nie je možné odkliknúť, do školy, resp. do schránky riaditeľa školy prineste súhlas v papierovej forme.

          V prípade, že je nejaký problém to odsúhlasiť cez edupage, prineste do školy do (stredy) ŠTVRTKA večera súhlas na lístku s týmto znením:

          Podpísaný (á) ............... zákonný zástupca žiaka (žiačky).....................................z .... triedy súhlasím s poskytnutím antigénových samotestov  pre svoje dieťa.

          Podpis zákon. zástupcu: 

          Prajem vám príjemný zvyšok prázdnin a verím, že nadchádzajúci školský rok zvládneme bez väčších ťažkostí.

          V prípade akýchkoľvek otázok ma môžete kontaktovať na čísle 0918 794 724.

           

                                                       Mgr. Július Kubáni, riaditeľ školy