• Novinky

      • TENISOVÝ KURT
        • TENISOVÝ KURT

          Od 4.8.2021 môžu naši žiaci i široká športová verejnosť využívať zrekonštruovaný tenisový kurt v areáli ZŠ Zamost. Rekonštrukciu urobila firma Vaat, s.r.o. zo Žiliny. Bola odstránená antuka, oplotenie, empire, staré stĺpy aj oplotenie, namaľované jestvujúce stĺpy, položená vyrovnávacia vrstva, koberec, inštalované siete okolo celého kurtu, tenisové stĺpiky so sieťou. Okrem pracovníkov firmy Vaat, s.r.o. časť prác vykonali členovia HTK (Hruštínskeho tenisového kubu). Ďakujeme Obci Hruštín za financovanie tejto rekonštrukcie, dúfame, že kurt bude slúžiť v takomto stave čo najdlhšie. K tomu však treba, aby všetci dodržiaval tieto pravidlá:

          * záujemcovia o hru sa zapíšu na tlačivo, ktoré je pripnuté na dverách pri workoutovej telocvični 

          * hra na kurte je (zatiaľ) bez poplatkov

          * hráči musia mať obuv bez opätkov či štopľov (zákaz hrať v kopačkách)

          * nevešať sa po sieťach, nepodliezať ich (otvorený vchod na kurt je od telocvične)

          * na kurte NEFAJČIŤ, NEPIŤ ALKOHOL, NEŽUŤ ŽUVAČKU...

          * udržiavať poriadok, odpadky hádzať do koša

          * kurt je monitorovaný kamerovým systémom, takže vzniknuté škody bude musieť vinník uhradiť

          TENISU ZDAR!

      • BODKA ZA ŠKOLSKÝM ROKOM
        • BODKA ZA ŠKOLSKÝM ROKOM

                V 3.A sme posledný školský týždeň  strávili netradične. Vymenili sme si roly - pani učiteľka sa stala žiačkou a zo žiakov sa stali učitelia. Každý žiak si vylosoval jednu tému zo slovenského jazyka, ktorú mal spracovať podľa ľubovôle tak, aby ju vedel odprezentovať ostatným. Ku prezentácii bolo potrebné vymyslieť aj aktivitu na precvičenie. Detská fantázia pri vymýšľaní aktivít nemala hraníc. Najviac sa deťom páčilo to, keď mohli ostatným diktovať diktát. :) Dokonca sme mali využitú aj interaktívnu tabuľu a odprezentované deťmi vytvorené prezentácie v programe Power Point. Tento netradičný týždeň si určite opäť zopakujeme vo 4. ročníku. 

          Na záver týždňa prišli poštou odmeny pre 3 žiakov našej triedy - Máriu Zubajovú, Adama Stieranku a Adama Šeligu - ktorí sa počas celého školského roku zapojili do celoročnej matematickej súťaže MAXÍK, a stali sa je úspešnými riešiteľmi. Gratulujeme!

          Všetkým želáme krásne prázdniny, plné dobrodružstva a nezabudnuteľných zážitkov.

          (MS)

      • EXKURZIA 9AB  BRATISLAVA
        • EXKURZIA 9AB BRATISLAVA

          Dňa 23.6. sa žiaci 9A a 9B zúčastnili svojej poslednej exkurzie na základnej škole – exkurzie do Bratislavy. Aby im cesta rýchlejšie ubehla, krátili  im ju p. učiteľky rôznymi súťažnými úlohami – museli si vymyslieť názov skupiny, heslo, pesničky na dané slová a tipovačky a ani sa nenazdali, už boli v Bratislave. Najskôr navštívili hrad Devín, potom Bratislavský hrad a uličkami Starého Mesta sa dostali k  Dómu sv. Martina, v ktorom sa okrem prehliadky chrámu aspoň na chvíľu ukryli pred páliacim slnkom.  Odmenou za dobré správanie im bolo nakupovanie v obchodnom centre Avion. Cestou späť ešte riešili kvíz, ktorý rozhodol o tesnom víťazstve  skupiny Vandráci a potom už len spievali a spievali a spievali...nielen žiaci, ale aj pani učiteľky. A odkaz od všetkých je: V Bratislave bolo super!!!

          JKop + 9B

      • EXKURZIA 4.AB - Klin, Zuberec
        • EXKURZIA 4.AB - Klin, Zuberec

          Aj štvrtáci absolvovali exkurziu po Orave. V pondelok ( 21. 6.) ráno začala naša cesta do obce Klin. Nenáročnú túru na kopec Grapa sme hravo zvládli. Tu sme sa posilnili, oddýchli, pomodlili a pokochali prekrásnym výhľadom na šíru oravskú krajinu i do susedného Poľska. Ďalej naša cesta pokračovala do Múzea oravskej dediny v Zuberci, kde nás privítal milý sprievodca a stručne informoval o vzniku a o objektoch, ktoré sa tu nachádzajú. Žiakom nerobilo problém nájsť drevenicu z Hruštína, v ktorej sa natáčali mnohé známe rozprávky. Na záver si deti kúpili suvenír či magnetku a spokojní sme sa vrátili domov.

          (msal)

      • EXKURZIA  3.AB
        • EXKURZIA 3.AB

          Školská exkurzia (3.A,B)  

          17.6. 2021 bol výnimočný deň. Bol to štvrtok a my sme išli na exkurziu. Všetci sme sa stretli pri obchode. Odchádzali sme o 7:30. Cestovali sme moderným autobusom. Prvá zastávka bola Rovná hora, kde sme sa išli pozrieť do malej ZOO. Najviac sa mi páčili kone a zajačiky. Tu sme sa aj nadesiatovali, zahrali sa rôzne hry a vyskúšali hojdačky. Druhá zastávka bola Terchová. Obdivovali sme Jánošíka, drevený , vyrezávaný Betlehem. Vyšli sme na vysokú rozhľadňu Terchovské srdce a kúpili sme si suvenír, čo je vlastne pamiatka. Keď sme išli naspäť, tak sme skočili do Bieleho potoka. Pre niekoho bola voda zimná. Dali sme si aj zmrzlinu. Tretia zastávka bola Žilina, kde sme navštívili futbalový štadión, sieň slávy a pán šofér nás povozil po krajskom meste Žilina. Nakoniec sme išli do Starej Bystrice pozrieť si orloj a strojovňu. Tam sme si dali zmrzlinu a kúpili suvenír. Počas cesty autobusom sme spievali a smiali sa. Táto exkurzia sa mi veľmi páčila. Síce som prišla unavená ale šťastná a plná zážitkov. Dlho budem spomínať a o tomto dni rozprávať svojej rodine. Tiež ďakujem pani učiteľkám, že nás fotili a tak nám tieto zážitky ostanú dlhšie v pamäti.             

          Miriam Jurčigová  3.B

      • UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA
        • UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA

          Riaditeľstvo ZŠ Hruštín oznamuje rodičom svojich žiakov, že vyučovanie v našej škole bude skončené v utorok 29.6.2021. Tak ako zvyčajne bude ráno v kostole sv. omša. Žiaci prídu do školy o 8,30 hod. (I.stupeň do svojej budovy na Výhon, II.stupeň do budovy v Zamoste). Po príhovore riaditeľa školy triedni učitelia zhodnotia vo svojich triedach tento nezvyčajný školský rok, odovzdajú žiakom vysvedčenia a tým pre žiakov začínajú letné prázdniny.

          Zamestnanci čerpajú 30.6.2021 pracovné voľno v zmysle vyššej kolektívnej zmluvy.

      • EXKURZIA 1.A,2.AB PO OKOLÍ
        • EXKURZIA 1.A,2.AB PO OKOLÍ

          V stredu (16. 6.)  prváci a druháci absolvovali spoločnú exkurziu po okolí. Ráno nasadli do autobusu a cestovali do obce Klin. Zvládli nenáročnú túru k soche Krista na vrchu Grapa. V krásnom prostredí si oddýchli, posilnili sa a pobrali sa na Oravskú priehradu. Loď deti prepravila na Slanický ostrov umenia. Dozvedeli sa, ako ostrov vznikol a prezreli si expozície tradičného ľudového umenia. Nakoniec na všetkých čakala dobrá zmrzlina. Celý deň výletníkov sprevádzalo pekné počasie a dobrá nálada.    (MM, AH)

      • PAPIER ZA PAPIER
        • PAPIER ZA PAPIER

          Papier za papier ( zber papiera na Výhone)

          V dňoch 9. – 14.júna 2021 sa vstupná chodba ZŠ zaplnila obrovským množstvom papiera. Spoločne sme tak nazbierali až vyše 1 tony papiera! (1285,2 kg)  Ďakujeme všetkým zodpovedným rodičom, ktorí papier ukážkovo zaviazali špagátom. Veľká pochvala aj od pána z firmy Ľupčianka. Výmenou Papier za papier sme tak pre školu získali 48 balíkov hygienických vreckoviek, 20 balení papiera v rolke, toaletný papier a servítky.

          Najlepšia trieda a žiak budú odmenení:

          Triedy:

          1. miesto:.4.A  - 335 kg

          2. miesto:  3.B -  315,2 kg

          3. miesto:  1.A  - 284 kg

          Žiaci:

          1. miesto:  Mia Sitáriková (1.A) 200 kg

          2. miesto: Dušan Tomáň (2.A) 170 kg

          3. miesto:  Zuzana Plančová ( 4.A) 93 kg

          Všetkým ďakujeme a najsnaživejším gratulujeme!

          (pol+stie)

      • DOPRAVA ŽIAKOV DO ŠKOLY
        • DOPRAVA ŽIAKOV DO ŠKOLY

          S príchodom teplých dní sa čoraz viac žiakov dopravuje do školy na bicykli. Nič proti tomu nemáme, avšak ako štátna inštitúcia chceme upozorniť na dodržiavanie zákona o cestnej premávke, podľa ktorého sú cyklisti do 15 rokov povinní používať aj v obci cyklistickú prilbu. Iste ste zaznamenali v poslednom čase viacero správ o nehodách cyklistov, žiaľ, aj s tragickým koncom. Treba si uvedomiť, že cyklista je s chodcom najzraniteľnejší účastník cestnej premávky (ktorá je medzi 7,oo - 7,30 pomerne frekventovaná) a prilba je dôležitým prvkom jeho ochrany.

          Chceme vás poprosiť, vážení rodičia, ak vám záleží na bezpečnosti vašich detí, nepodceňujte túto záležitosť. Neberte to ako náš výmysel, ide nám skutočne o zdravie a bezpečnosť detí. Ak dieťa prilbu nemá, kúpte mu ju. Tie peniaze za to stoja a vy môžete mať vyriešenú dilemu, čo synovi či dcére podarovať na meniny alebo narodeniny. 

          Ďakujeme, že neostanete ľahostajní.

      • Oslava MDD na II.stupni
        • Oslava MDD na II.stupni

          Medzinárodný deň detí  sme   oslávili pracovne.  Učili sme sa, lebo  v tomto školskom roku  bolo vzdelávanie v škole  pre nás všetkých vzácne.   Výnimočnosť tohto dňa však naznačovali kratšie vyučovacie hodiny a  dlhšie prestávky.   Počas nich zneli  zo  školského  rozhlasu  piesne na želanie.

          Aj deviataci sa ukázali v dobrom svetle a pre všetky   triedy prichystali súbor hádaniek.  Za ich vyriešenie  dostali  všetci žiaci sladkú odmenu od Obce HruštínCOOP  Jednota  Námestovo.

          V tento deň sa  konala aj burza. Niektorí  žiaci  priniesli  veci pre nich  nadbytočné,  iní žiaci si ich v duchu hesla „ pre jedného odpad, pre druhého poklad“   na   burze kúpili.   Peňažný zisk  z tohto podujatia   v krátkej dobe pošleme  občianskemu združeniu  „ Červený nos - Clowndoctors“

          Sviatok detí sme si všetci  - za dodržania adekvátnych protiepidemiologických opatrení  - užili. 

      • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE V PROGRAMOVANÍ
        • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE V PROGRAMOVANÍ

          V týždni od 17.5. do 21. 5. 2021 žiaci prezentovali na hodinách Informatiky svoje programy vytvorené pre MICRO:BIT v rámci projektu Nech nás roboty poslúchajú. Navzájom si svoje programy ohodnotili a vybrali  z nich najlepší vytvorený žiakom a žiačkou príslušného ročníka. Ostatní žiaci boli ohodnotení známkou. Dňa 2.6.2021 sme výsledky vyhlásili v školskom rozhlase a odmenili víťazov. V piatom ročníku to boli žiaci: Elena Šmihľová, Tomáš Slaničan, v šiestom Marianna Matečková a Jozef Ťasnocha. Za siedmy ročník to boli Dominika Kľusková a Jozef Sedlár. V ôsmom ročníku sme mali dve žiačky s rovnakým počtom bodov: Veroniku Očkajákovú a Sáru Špaglovú a spomedzi chlapcov vyhral  Jakub Korytiak. Víťazi boli odmenení diplomami a vecnými cenami. Blahoželáme a ďakujeme ...

          (šal)

      • SÚŤAŽ - výstavka výtvorov M.Michalčíka
        • SÚŤAŽ - výstavka výtvorov M.Michalčíka

          V pondelok 31.mája sa konala súťaž z vedomostí o výstavke výtvorov Miňa Michalčíka. Z odpovedí na zadané otázky vyplynulo nasledovné poradie:

          Maximálny počet bodov získala Sofia Matečková zo 6.B triedy, obsadila tak samozrejme 1.miesto. O 1 bod menej mali Martina Šimeková, Marianna Matečková (obe 6.B) a Nela Kazimierová (5.A). Na treťom mieste sa umiestnila Nikola Martvoňová (6.B). Zvláštnu cenu za pozornosť a dôslednosť pri prezeraní výstavky získala Miška Jurčigová (7.A). Postrehla chybu, že dva africké štáty majú rovnakú vlajku.

               Víťazi boli odmenení vecnými cenami, ktoré venovalo Rodičovské združenie.

      • DEŇ DETÍ v 3.B
        • DEŇ DETÍ v 3.B

          Deň deti v 3.B začal hneď ráno s “veveričkami”, dievčatami zo Spojenej strednej školy Tvrdošín. Spoločne výhodne nakupovali, tvorili nálepky a počítali.

          Na Kutine si tretiaci poopekali, pocvičili a zatancovali. O hudbu sa postarali Matúš a Samuel. Program bol super a počasie tiež.

          (pol)

      • INFORMÁCIE Z OKRESNEJ KNIŽNICE DK
        • INFORMÁCIE Z OKRESNEJ KNIŽNICE DK

          Dobrý deň,

          opäť sa vám hlásime z Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, tentoraz so Správami z knižnice #4. 

          Budeme vďační, ak nájdeme odozvu u vás, pedagógov, rodičov, žiakov. Tentoraz sme pre vás pripravili novinky na mesiac JÚN, ktoré, veríme, že zaujmú.

          Držíme si navzájom palce, nech sa situácia čo najrýchlejšie vyvinie tak, aby sme sa mohli vidieť aj naživo a najnovšie aj "nažlto" ;)

          Zatiaľ teda aspoň takto ONLINE.

          Ďakujeme za vašu ústretovosť a tešíme sa na spoluprácu a stretnutie.

          S pozdravom

          Mgr. Zdenka Prílepková

          koordinátorka služieb a kultúrno-výchovnej činnosti

           

          Oravská knižnica A. Habovštiaka

          Ul. S. Nováka 1763/2, 026 80 Dolný Kubín

          mobil: +421 915 602 544

          e-mail: podujatia@oravskakniznica.sk

          https://oravskakniznica.sk

      • OZNAM PRE RODIČOV BUDÚCICH PRVÁKOV
        • OZNAM PRE RODIČOV BUDÚCICH PRVÁKOV

          Vážení rodičia, od piatka Vám budú doručené rozhodnutia o prijatí Vašich detí do 1.ročníka ZŠ. Tieto Vám budú vydané pani učiteľkami v MŠ pre každého rodiča zvlášť. Je potrebné prevzatie podpísať, uviesť dátum a ústrižok z obálky vrátiť späť pani učiteľke. Zároveň máte v obálke priloženú záväznú žiadosť o prijatie dieťaťa do školského klubu detí. Prosíme vyplniť a takisto v prípade záujmu odovzdať v MŠ pani učiteľke. 

             Netreba sťahovať z edupage, podpisovať a doručovať do ZŠ žiadne potvrdenia, že Vaše dieťa nastúpi od 1.septembra do 1.ročníka.

          Ďakujem za porozumenie.

                                                         J.Kubáni, riad. ZŠ

      • MÁJOVÉ BÁSNENIE
        • MÁJOVÉ BÁSNENIE

          Tvorcovia detskej literatúry vo svojej tvorbe  ukazujú deťom, aká vie byť báseň veselá, pravdivá, zaľúbená, či záhadná. Básniť počas mája sa podarilo aj niektorým tretiakom. Pridávame niekoľko ukážok.

          (pol)

      • MATEMATICKÝ KLOKAN
        • MATEMATICKÝ KLOKAN

          Dňa 19.4.2021 sa 85 žiakov našej školy zapojilo do medzinárodnej súťaže Matematický klokan, v rámci ktorej si otestovali svoje matematické schopnosti, logické myslenie a čítanie s porozumením. Po zverejnení výsledkov sa do prvej dvadsiatky úspešnosti zaradili: Jožko Kupčo 96%, Zuzka Hutirová 94%, Sofia Jurovčíková 93%, Mia Sitáriková 93%, Adam Stieranka 90%, Rastík Kytaš 89%, Simonka Firicová 88%, Nika Náčinová 87%, Majka Zubajová 84%, Lukáš Genšor 83%, Ľubko Jurký 83%, Marek Martvoň 82% a Grétka Snováková 80%.

          Všetkým  srdečne blahoželáme! Veríme, že aj vďaka príspevku 2€ na štartovné od RZ sa bude Matematický klokan tešiť svojej obľube i budúci školský rok.

          (pol)

      • VÝZDOBA NÁSTENIEK
        • VÝZDOBA NÁSTENIEK

          Oživenie násteniek na hornej chodbe školskej budovy v Zamoste spôsobila výzdoba  od Ferka Šnajdra. Kvietky zhotovil v rámci pracovného vyučovania s p.uč. K.Snovákovou. Ďakujeme!

      • 6.A TRIEDA V KARANTÉNE
        • 6.A TRIEDA V KARANTÉNE

          Vzhľadom na pozitívny test žiačky 6.A triedy ostáva táto trieda v karanténe od 15.5. do piatku 28.5. Vyučovanie sa uskutoční dištančným spôsobom.