• Novinky

        • OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV

          Základná škola Hruštín oznamuje, že žiaci I. a II. stupňa ZŠ pokračujú v dištančnom vzdelávaní aj v týždni od 1. do 5.2.2021. Pokyny na ďalšie obdobie budú zverejňované na stránke školy podľa aktuálnej epidemickej situácie a pokynov Ministerstva školstva.

           

          Výpisy z polročného hodnotenia dostanú žiaci po nástupe do školy, žiaci II.stupňa ich budú mať doručené aj cez Edupage. 

        • OZNAM PRE RODIČOV

          Informácia o polročnom hodnotení žiakov

          Vážení rodičia, v týchto dňoch prebieha polročné hodnotenie žiakov z jednotlivých predmetov.

          Žiaci ročníkov 1. – 4. budú hodnotení na základe ich vzdelávacích výsledkov počas vyučovania. Telesná výchova, hudobná výchova a náboženská výchova budú hodnotené slovom „absolvoval/a“. Výpis z klasifikácie za 1. polrok dostanú  žiaci v prvý deň nástupu na prezenčné vyučovanie.

          Žiaci 2. stupňa budú na polroku hodnotení na základe známok získaných počas prezenčného i dištančného vzdelávania.  Výsledky ich doterajšej práce sú vo forme známok evidované v internetovej žiackej knižke. Ak žiaci nejaké povinnosti zanedbali, majú poslednú možnosť ešte čo – to doplniť, napraviť  a vylepšiť. Predmety, ktoré dištančne vzdelávané neboli – telesná, hudobná a výtvarná výchova, technika a „mladý záchranár“ v 5. ročníku - budú hodnotené slovom „absolvoval/a“. Polročné známky z jednotlivých predmetov budú rodičom sprístupnené prostredníctvom internetovej žiackej knižky v kolónke „ Vysvedčenie“. Záväzné sú tie, čo tam budú zaznamenané po dátume 29.1.2021. Výpis z polročnej klasifikácie dostanú aj títo žiaci krátko po nástupe na prezenčné vyučovanie.

                                                                                                                                      vedenie ZŠ Hruštín

        • VYUČOVANIE OD 11.1.2021

          Vážení rodičia, milí žiaci,

          prajem Vám šťastný nový rok 2021. Zároveň oznamujem, že v čase od 11.1.2021 do 15.1.2021 je mimoriadne prerušenie školského prezenčného vyučovania na základe rozhodnutia ministra školstva. Žiaci I. základnej školy sa vyučujú dištančne (z domu). Upravený rozvrh a pokyny dostanú od svojich triednych učiteľov.  ŠKD ostáva v tomto čase zatvorený.

          II.stupeň pokračuje v dištančnom vzdelávaní tak ako pred nástupom na zimné prázdniny. O ďalších nových rozhodnutiach budeme informovať priebežne.

          Prechod na prezenčné (normálne) vyučovanie bude závisieť od pretestovania žiakov (týka sa 2.stupňa) a ich zákonných zástupcov (stačí 1 ) a zamestnancov školy. Dátum tohto pretestovania zatiaľ je určený na 23.1.  Zároveň by sa malo uskutočniť celoplošné testovanie v termíne 22.-24.1.2021.

          Július Kubáni, r.š.

        • TELEVÍZNA RELÁCA "ŠKOLSKÝ KLUB"

               Zhoršená epidemiologická situácia viedla k nutnosti dočasne prerušiť prezenčné vyučovanie v základných školách aj na prvom stupni. Po prázdninách sa tak deti nevrátia do škôl, ale budú sa vzdelávať dištančne. „Za účelom uľahčenia situácie deťom, učiteľom a rodičom a zabezpečenia prístupu ku vzdelávaniu najmä pre tie deti, ktoré nemajú prístup k online výučbe pokračuje Štátny pedagogický ústav v spolupráci s RTVS, neziskovou organizáciou Indícia a Pedagogickou fakultou Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici vo vysielaní relácie Školský klub pre žiakov I. stupňa základných škôl aj v roku 2021,“ informuje Miroslava Hapalová, riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu.Vysielanie začína od 11. januára na Dvojke. Bude prebiehať od pondelka do štvrtka vždy od 9.00 do 10.00. Rovnako ako na jeseň, aj teraz bude každý deň venovaný jednej vzdelávacej oblasti alebo predmetu. V pondelok budú „televízni učitelia“ učiť slovenský jazyk a literatúru, v utorok sa budú venovať obsahu zo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť, v stredu sa bude vyučovať matematika a vo štvrtok prírodovedné predmety,“ približuje obsah vysielania Adriana Šišková, koordinátorka relácie zo Štátneho pedagogického ústavu.Obsah odvysielaných relácií je v súlade so Štátnym vzdelávacím programom a vzdelávacími štandardmi a je schválenými aj Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Veľmi oceňujem, že sa podarilo opäť naštartovať spoluprácu s RTVS a ďalšími partnermi relácie Školský klub. Spolu s projektom EDU TV je to jeden zo spôsobov, ako chceme žiakom pomôcť v období, kým sa nepodarí epidemiologickú situáciu stabilizovať a vrátiť sa do škôl,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling.

          Televízne relácie môžu deti sledovať aj z archívu RTVS alebo na stránke: https://ucimenadialku.sk/skolsky-klub.„Ku každej relácií sú vytvorené pracovné listy, ktoré môžu deťom vytlačiť rodičia. Škola ich zase môže distribuovať tým deťom, ktoré nemajú doma potrebné technické vybavenie. Pracovné listy sú zverejňované aj v rómskom a maďarskom jazyku, aby sme podporili vzdelávanie všetkých detí,“ hovorí Hapalová. Každá relácia je zároveň tlmočená do posunkového jazyka pre nepočujúcich.

          „Náš televízny program Školský klub dávame do pozornosti aj školám, ktoré realizujú online výučbu. Učitelia ich môžu rovnako využiť a zakomponovať do dištančného vzdelávania svojich žiakov,“ dopĺňa Šišková. Relácia ponúka interaktívnu komunikáciu s detským divákom počas celého vysielania, ale aj prostredníctvom tzv. výzvy, ktorú televízni učitelia zadávajú v každej relácii. Deti môžu na ňu reagovať zaslaním odpovedí, ale aj nápadov či fotografií na adresu: skolskyklub@ucimenadialku.sk alebo môžu rodičia vypracované výzvy zavesiť na FB stránku Školského klubu.  „Tešíme sa na všetky výzvy od detí, ako aj na spätnú väzbu, zaslané reakcie a podnety učiteľov, rodičov či žiakov. Budú dôležitým podnetom pre tvorbu obsahu ďalších častí Školského klubu,“ uzatvára Hapalová.

        • OBNOVENIE VYUČOVANIA

          Pôvodne mali žiaci nastúpiť do školy po zimných prázdninách 11.1.2021. Avšak po rozhodnutí MŠVVaŠ SR vychádzajúc z aktuálnej epidemickej situácie vyzerá nástup žiakov do škôl takto:

           

          Od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. „Zriaďovateľom odporúčame otvoriť školské kluby detí najmä pre deti zdravotníkov, ako aj pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry či pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR. Zriaďovateľom zároveň odporúčame pretestovať všetkých zamestnancov, pričom náklady im budú preplatené,“ upresnil minister školstva.

          Situácia by mohla podľa plánu od 18. januára vyzerať nasledovne:

          Otvorené budú materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy.  Rezort školstva odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na 5 vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú vo vzdelávaní dištančne. Otvoriť sa môžu aj končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti na príslušnej vyhláške ÚVZ SR.

          Po ukončení lockdownu od 25. januára budú otvorené materské školy v štandardnom režime ako aj prvý stupeň základných škôl. Rezort školstva odporúča pre materské školy a prvý stupeň základnej školy pretestovanie zamestnancov a rodičov.

          Druhý stupeň základnej školy by mal prejsť na prezenčnú formu vzdelávania, pričom ÚVZ SR vyhláškou určí pretestovanie žiakov druhého stupňa základnej školy a zamestnancov školy.

      • ZRUŠENIE 3.ODDELENIA ŠkD
        • ZRUŠENIE 3.ODDELENIA ŠkD

                 Z dôvodu zníženia príspevku na činnosť ŠkD od zriaďovateľa - Obce Hruštín od 1.1.2021 (VZN č.4/2020) sme nútení od januára zrušiť 3.oddelenie ŠkD. Deti z tohto oddelenia budú rozdelené do 1. a 2.oddelenia. Domnievame sa, že 58 detí je na dve oddelenia veľa, avšak naše dôvody (obdobie pandémie, bezpečnosť pri presunoch po komunikáciách, bezpečnosť pri hrách, venovanie sa deťom pri vypracúvaní domácich úloh) Obecné zastupiteľstvo nezobralo do úvahy.  V prípade vyššieho počtu záujemcov o ŠkD od nového školského roka (príchod 39 prvákov) Obecné zastupiteľstvo poskytne prostriedky na zriadenie 3.oddelenia.

        • BATôŽKOVÝ PROJEKT PRE MERYŚ MEALS

          Počas decembra sa deti z 1.-4.ročníka (ale aj niektorí z 5.-9.) učili nezištne pomáhať chudobným deťom v Afrike. Zapojili sme sa do Batôžkového projektu. Úlohou detí bolo vyskladať jednu školskú tašku s oblečením, obuvou, školskými a hygienickými potrebami, aby mohlo africké dieťa chodiť do školy. Spoločne sme vyskladali neuveriteľných 41 batôžkov a posielame tak 41 afrických detí do školy. Veľká vďaka všetkým dobrodincom!

          (mon) 

      • PYTAGORIÁDA
        • PYTAGORIÁDA

          V stredu 9.12. zabojovali všetci tretiaci a štvrtáci v matematickej súťaži " Pytagoriáda" o postup do okresného kola. Postúpiť sa podarilo 7 žiakom:

          Tretiaci:

          1. Mária Zubajová ( 3.A) 22 bodov

          2. Adam Stieranka (3. A) 20 bodov

          3. Tobiáš Ťasnocha (3.A) 15 bodov

          4. Marianna Sedlárová ( 3.B) 13 bodov

          Štvrtáci:

          1. Patrik Bohucký (4.B) 20 bodov

          2. Vivien Snováková (4.A) 17 bodov

          3. Viktória Kľusková (4.B) 15 bodov

          Gratulujeme a držíme palce na okresnom kole!

          (mon)

          Keďže žiaci druhého stupňa sa vzdelávajú dištančne, riešili tento rok  Pytagoriádu nevšedným spôsobom -  online z domu. Na vyriešenie 15 príkladov mali k dispozícii 60 minút, za každé 4 ušetrené minúty mohli získať bod navyše. Úspešnými riešiteľmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

          P5  - Matej Macák  17 bodov

          P6  – Jozef Firic  18b, Matej Žilinec 17b, Lara Ťasnochová 16b, Nikola Martvoňová 15b,  Vanesa Žilincová              a Slávka Matečková 12b

          P7  – Marcela Martvoňová 17b, Michaela Jurčigová 16b

          Všetkým blahoželáme a tým najlepším budeme držať palce v okresnom kole, ktoré by sa malo  konať v marci.

          (kop)

        • FAREBNÝ DEŇ

          Farebný deň - 10.12. Medzinárodný deň ľudských práv

          Aj tento rok sa deti na 1.-4. ZŠ obliekli do rôznych farieb. Prváci sa pripodobnili žltej farbe pleti Číňanov, druháci si vyskúšali, ako je Eskimákom v ľadovo modrej, tretiaci sa rozohnili do červena ako Indiáni, no a najväčšie zastúpenie dnes na našej škole mali štvrtáci - Černosi. Deti si dnes uvedomili, že aj napriek vonkajším odlišnostiam ( farba pleti, očí, vlasov,...) majú všetky deti sveta rovnaké práva, sny a túžby.

          (mon)

      • PODPORENÝ PROJEKT "Nech nás roboty poslúchajú"
        • PODPORENÝ PROJEKT "Nech nás roboty poslúchajú"

          Aj my sme sa pridali k Novej Generácii Slovenska.  Vypracovali sme projekt s názvom Nech nás roboty poslúchajú a zapojili sme sa do projektu Enter Study Nadačného fondu Telekom.   Náš projekt bol úspešný a od nového kalendárneho roku 2021 budeme plniť požiadavky projektu.

          V rámci neho budú do školy zakúpené počítačom ovládané roboty Micro:bity. 

          Micro: bit je malá obvodová doska ovládaná mikročipom podobne ako v mobilnom zariadení.

           Na hodinách informatiky a v poobedňajších hodinách chceme žiakom priblížiť problematiku  programovania pomocou micro:bitov a touto formou im učenie informatiky sprístupniť zaujímavejšou formou, zvýšiť záujem o digitálne zručnosti v oblasti programovania robotov, ktoré sú na pracovnom trhu čoraz viac žiadané.

           Po dokončení výučby chceme vyhlásiť súťaž o najlepší program s micro:bitom vytvorený v našej škole žiakmi 5. až 8. ročníka. Neskôr z každého ročníka vyberieme a odmeníme najlepšiu žiačku a žiaka.

          Viac sa môžete dočítať na: https://enter.study/

          Ing.S.Šalata

        • OZNAM PRE RODIČOV

          Vážení rodičia,

          boli sme odhodlaní  obnoviť klasické vyučovanie na II.stupni, no  po preštudovaní doručeného  manuálu  pilotného testovania  v školách so všetkými podmienkami, ktoré sme povinní  zabezpečiť,  a po dôkladnom  zvážení  všetkých okolností   sme sa rozhodli zotrvať v dištančnej  forme vzdelávania.

                         Personálne, materiálne, časové   a finančné  požiadavky  na testovanie  by  vážne ovplyvnili doterajší   chod našej  školy a  čas potrebný na ich realizáciu by zas  významne ukrojil  z času, ktorý by deti mohli do Vianoc stráviť v škole.  Na základe týchto faktov sa nám  decembrové  testovanie  žiakov a rodičov javí ako neefektívne.

          Veľmi pekne ďakujeme  všetkým, ktorí  boli ochotní  v záujme návratu  detí do škôl absolvovať   testovanie  nad rámec  toho povinného,  aj    p. Márii Baraniakovej a p. Matejovi Macákovi – zdravotníkom, ktorí  nám  chceli  s testovaním pomôcť.

                          Napriek  Vášmu odhodlaniu  sme sa  rozhodli  neplniť funkciu pokusného králika pri pilotnom testovaní na školách.  Počkáme na vylepšenú verziu  tohto procesu, ktorému sa tak či tak nevyhneme v januári.

                                                                                                                         

                                                                                                  Ďakujeme  za pochopenie                         

      • NÁVRAT ŽIAKOV II. STUPŇA DO ŠKOLY
        • NÁVRAT ŽIAKOV II. STUPŇA DO ŠKOLY

          Po vyhlásení ministra školstva a premiéra vlády SR sa pripúšťa návrat žiakov II.stupňa do škôl. Podmienkou je pretestovanie všetkých žiakov II.stupňa a aspoň jedného zo zákonných zástupcov. V prípade, že budú splnené podmienky stanovené v Manuáli, je možný návrat žiakov späť do školských lavíc. 

          V najbližšej dobe (počas tohto víkendu) dostanú rodičia prostredníctvom internetovej žiackej knižky otázku, či sa aspoň 1 zákonný zástupca + dieťa dajú otestovať na COVID-19.

          Ak nám na túto otázku zodpoviete kladne, zriaďovateľ zabezpečí na budúci týždeň testovanie a krátko nato obnovíme prezenčnú formu vyučovania.

             Žiaci, ktorých rodičia odmietnu zúčasniť sa testovania, budú pokračovať v dištančnej forme vyučovania.

          Za skorú (a kladnú) spätnú väzbu vopred ďakujeme.

        • VŠETKOVEDKO

          Dňa 1.12.2020 žiaci 2.-4. ročníka riešili úlohy od Všetkovedka. Do súťaže sa zapojilo 45 žiakov. Uvidíme, ako sa im darilo. Konečné celoslovenské výsledky sa dozvieme až v novom roku 2021. Ďakujeme RZ za príspevok na štartovné (2€ žiak/ 2€ RZ).

          (pol)

      • POĎAKOVANIE
        • POĎAKOVANIE

          Základná škola Hruštín pekne ďakuje za poskytnuté mikulášske nádielky sponzorom: Obci Hruštín, COOP - Jednote, firme MIRUTOMI Ťapešovo. Aj vďaka Vám  zablysla v očkách žiakov iskra radosti v tomto koronavírusovom čase.

          ĎAKUJEME!

      • PEDAGOGICKÁ PRAX
        • PEDAGOGICKÁ PRAX

          V dňoch 4.11. až 4.12. absolvovala v našej škole priebežnú pedagogickú prax študentka 5.ročníka PF UKF v Nitre Martina Hojová. Pod vedením p. uč. Poljakovej mohla v 3.B uplatniť vo vyučovacom procese svoje teoretické vedomosti, zrealizovať svoje nápady a obohatiť tak vyučovanie našich tretiakov. 

          (pol)

        • SMUTNÁ SPRÁVA

                   Včera sme sa dozvedeli smutnú správu. V tento deň zomrela vo veku 54 rokov naša bývalá kolegyňa, v rokoch 1986-88 učiteľka našej školy, neskôr riaditeľka a učiteľka ZŠsMŠ v Oravskom Podzámku Mgr. Mária Boleková.  Pohrebné obrady budú v piatok 4.12.2020 o 14,oo v sále kultúrneho domu v Oravskom Podzámku. 

                                                                                                   Česť jej pamiatke.

           

           

      • OLYMPIÁDA SJ
        • OLYMPIÁDA SJ

          V okresnom kole Olympiády slovenského jazyka, ktorá sa tohto roku konala dištančne, sme mali svoju zástupkyňu - žiačku 9.A tr. Barborku Vlžákovú. V konkurencii 15 súťažiacich si počínala veľmi dobre a obsadila skvelé 2.miesto! Blahoželáme a ďakujeme aj pani učiteľke PhDr. Helene Martvoňovej za prípravu  na túto súťaž.