• Novinky

      • DEŇ KVETOV
        • DEŇ KVETOV

          Deň kvetov      

          21. jún je deň letného slnovratu a je zároveň dňom kvetov. V 1. B sme vysádzali semienka a sadeničky do črepníkov. Deti ich potom presadia do záhrady a cez prázdniny sa budú  o ne starať.

          (pol)

      • ROZLÚČKOVÝ VEČIEROK DEVIATAKOV
        • ROZLÚČKOVÝ VEČIEROK DEVIATAKOV

              V piatok (prvý letný deň) 21.6.2019 sa na hornej chodbe ZŠ zamost uskutočnil rozlúčkový večierok žiakov 9.A a 9.B. Po slávnostnom nástupe vyobliekaných deviatakov sa prihovorili učiteľom Lucia Radzová a Tibor Špagla. Po nich si zobral slovo pán riaditeľ, ktorý im poďakoval za všetko dobré, čo pre školu urobili a zaprial im šťastie v nových kolektívoch na stredných školách. Žiaci odovzdali všetkým učiteľom kvietky ako poďakovanie za to, čo ich za 9 rokov v škole naučili. Prekvapením pre všetkých bol kultúrny program, v ktorom predviedli svoje hudobné nadanie Tibor Špagla (hra na heligonke), Matúš Zemenčík (harmonika) a Martin Plutinský (husle). Týchto hudobníkov po občerstvení vystriedal Jojo Šalata ako DJ. 

      • EXKURZIA 2AB - LIPTOV
        • EXKURZIA 2AB - LIPTOV

             Aj druháci absolvovali v stredu 19. 6. 2019 exkurziu do Demänovskej jaskyne slobody. Žiaci s nadšením obdivovali bohatú kvapľovú výzdobu rozličného druhu a farby. Tiež ich očarila tajuplná riečka Demänovka pretekajúca najnižším poschodím jaskyne s množstvom čarokrásnych jazierok. Demänovská jaskyňa slobody vyniká svojou pestrosťou kvapľových útvarov, ktoré sú v štádiu rastu, sú živé a preto patrí k najnavštevovanejším jaskyniam na Slovensku.

              Ďalej naša cesta pokračovala do Čutkovskej doliny. Tu nás privítal gazda, ktorý nám ukázal areál gazdovského dvora s tradičnými domácimi zvieratami. Porozprával nám o Čutkovskej doline a o chove tradičného plemena ovečky ,,Pôvodná valaška" . Na záver ako odmenu za pozornosť a dobré správanie nám zaplieskal bičom.

          (msal)

           

        • FUTBALOVÝ TURNAJ MŽ - základné skupiny

          V utorok 18.6. sa na MFI začal medzitriedny futbalový turnaj MŽ. 

          Výsledky:

          Skupina A: 4A-6A 0:11; 5A-6A 5:7; 4A-5A 0:6

          Skupina B:  4B-6B 0:7; 5B-6B 1:13; 4B-5B 6:3

          V stredu 19.6. sa hralo semifinále s nasledovnými výsledkami: 4B-6A 2:6; 5A-6B 1:10

          o 3.miesto: 4.B - 5A 0:5

          finále: 6A - 6B 0:3

          Víťazné družstvo 6B tvorili: Mário Tomáň, Dávid Ganobják, Lukáš Drígeľ, Jakub Šubjak, Miro Zemenčík a Miro Revaj.

          Najlepší strelci turnaja: D.Ganobják 6B - 19 gólov, 2. D.Firic 6A - 14 gólov, 3. L.Drígeľ 6B - 13 gólov

      • MATÚŠ ZEMENČÍK - majster SR v kosení ručnou kosou
        • MATÚŠ ZEMENČÍK - majster SR v kosení ručnou kosou

          Matúš Zemenčík z Vaňovky, žiak 9.B triedy ZŠ Hruštín, sa už 10 rokov venuje súťažiam v kosení ručnou kosou. Že sa mu darí, o tom svedčia poháre a medaily, ktoré dnes priniesol ukázať do školy. Blahoželáme mu a v ďalších súťažiach držíme palce v tomto netradičnom športe.

      • NA SVETE NIE SI SÁM
        • NA SVETE NIE SI SÁM

             Dňa 11. júna 2019 sa pod záštitou  MP Education s.r.o. zúčastnili žiaci druhého ročníka prednášky na tému: „Na svete nie si sám“. Hravou formou sa oboznámili s pojmami šikanovanie, agresor a boli poučení o vnímaní odlišností medzi ľuďmi a neposudzovaní ľudí podľa zovňajšku. Vhodnou formou im bolo vysvetlené správanie sa k rovesníkom i k dospelým. Poučili sa o zvládaní  negatívnych emócií, hnevu, závisti a dozvedeli sa ako postupovať pri šikanovaní. Pani lektorka  Mgr.Viera Holecová ochotne  odpovedala na zvedavé otázky detí, ktoré prispeli k vnímaniu rozdielov, aby si uvedomili, že každý z nich je jedinečný a originálny.

          (ludZ) 

      • VOLEJBAL V NOVOTI
        • VOLEJBAL V NOVOTI

          Priateľský zápas v Novoti

          12. 6. si dievčatá našej školy merali sily vo volejbalových zručnostiach po viac ako mesiaci s tými istými súperkami – Novoťankami.

          Do zápasu nabehli suverénne a bez problémov uhrali prvý set. Karta sa však obrátila v prospech Novoťaniek a zápas sme nedotiahli do úspešného konca.

          Dievčatá si zvykali na nové podmienky pri hre- nižšie stropy, podlaha sa nešmýkala. Preto obranná hra našich hráčok veľa krát končila inak ako mala – dotykom stropu, dotykom steny alebo prehodením cez sieť bez útočnej fázy. 

          Dá sa povedať, že tento krát vyhrala útočná hra na sieti- smeč a podania.

          Aj napriek prehre si dievčatá odniesli bohaté skúsenosti. Dokonca mladšie žiačky boli pozvané na volejbalový camp do Novote.

          Ďakujem za reprezentáciu: Lucii Radzovej, Gitke Tomáňovej, Aďke Bohuckej, Lenke Štajerovej, Rebeke Jagelkovej, Lenke Kazimierovej,  Beátke Voškovej, Gabike Vlžákovej

          Ďakujem  za pomoc pri odvoze pani Radzovej. Tiež ďakujem trénerovi Štefanovi Veselovskému za vrelé privítanie a pomoc pri odvoze.

          (bab)

      • ENGLISHSTAR - výsledky
        • ENGLISHSTAR - výsledky

          Medzinárodná súťaž v anglickom jazyku – ENGLISHSTAR

          ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk a zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov na hodinách angličtiny. Preto sme aj tento rok ponúkli žiakom zapojiť sa do súťaže a zabojovať o hlavnú cenu „smartphone“ .

          V piatok 10. mája si 17 prihlásených žiakov overilo svoje vedomosti v gramatickom teste. Na výsledky sme si museli počkať až do júna. Tu sú: 

          „Englishstar“ so zlatou medailou sú

          Gitka Tomáňová (9.A)

          Kristína Kotúľová (9.A)

          Gabika Vlžáková (7.B)

          Vanesa Ľubeková (5.B)

          Emma Kurčinová (6.B)

          Veronika Vyskočová (6.A)

          Klára Teťáková (5.A)

          Barbora Vlžáková (7.A)

           

          Blahoželáme

          (zil)

      • STROJ NA JEDNOTKY
        • STROJ NA JEDNOTKY

              Portál pre učiteľov Zborovna.sk a vydavateľstvo Taktik si Vám dovoľujú dať do pozornosti vzdelávací program Stroj na jednotky. Práve štartujeme tretí ročník tohto najlepšieho slovenského edutrenažéra. Je to atraktívna a moderná forma domáceho precvičovania žiakov v oblasti jazykov a matematiky. Je určená žiakom od 1. ročníka ZŠ až po 9. ročník ZŠ. Do programu sa už zapojilo vyše 40.000 žiakov z 900 škôl v celej SR a ČR a ďalší sa stále prihlasujú. Žiaci najviac obľubujú atraktívne zábavné úlohy, ako napríklad Vedomostná časovka, Detektívka, Strelnica, alebo Nebezpečná zóna. V dnešnej uponáhľanej dobe, keď sa rodičia často spoliehajú na médiá, má práve takéto domáce precvičovanie svoje opodstatnené miesto. Celá táto "hra" pripomína domáceho doučovateľa, ktorého majú žiaci stále doma vo svojom počítači. Je to dobrý nástroj na samoučenie žiakov bez toho, aby ste s tým mali nejaké starosti. Môžu si tu precvičiť slovenský či anglický jazyk, alebo matematiku. Vašou jedinou úlohou by bolo ukázať im cestu, ako sa tam dostať.V prílohe Vám zasielame infopásiky, ktoré je potrebné rozdať žiakom. Registráciu a platbu vykonávajú rodičia, čiže nie je potrebné žiadne zbieranie peňazí, žiadna registrácia ani iná nadpráca. Vopred Vám ďakujeme za Vašu súčinnosť a veríme, že STROJ NA JEDNOTKY pomôže aj Vašim žiakom tak, ako vyše 40.000 žiakom z celého Slovenska a ČR. Iba 1€ mesačne!

          Viac info na www.strojnajednotky.sk

      • CEZPOĽNÝ BEH
        • CEZPOĽNÝ BEH

          Dňa 20.9.2018 sa v blízkosti futbalového štadióna v Breze uskutočnilo okresné kolo v cezpoľnom behu. Našu školu reprezentovali: Lenka Kazimierová, lenka Štajerová, Štefan Škombár a Timo Zemenčík. Pani učiteľke babinskej a nám všetkým urobili radosť hlavne dievčatá, keď Lenka Kazimierová zvíťatzila v konkurencii 47 pretekárok, Lenka Štajerová bola šiesta. V súčte umiestnení to stačilo pre ZŠ Hruštín na 2.miesto medzi 17 školami. Blahoželáme! V kategórii chlapcov obsadil Š.Škombár 11. a T.Zemenčík 12.miesto, čo stačilo na 5.miesto pre dtružstvo v konkurencii rovnako 17 škôl. Ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy všetkým reprezentantom.

      • ODSTÁVKA ELEKTRINY
        • ODSTÁVKA ELEKTRINY

          V utorok 11.9.2018 v čase od 7,45 do 13,30 bude odstavená v obci, teda aj v ZŠ i MŠ Hruštín elektrina. Z toho dôvodu nebude ani zabezpečený obed pre stravníkov v školskej jedálni. Poprosím rodičov, aby zabezpečili pre svoje deti stravovanie doma.

      • EXKURZIA DO MÚZEA PRAVEKU A ZOO
        • EXKURZIA DO MÚZEA PRAVEKU A ZOO

          Vo štvrtok 27.9. išli  šiestaci do školy s radosťou. Vymodlili si dobré počasie  a nič nebránilo tomu, aby si užili príjemný deň v Bojniciach. Čakalo ich totiž vyučovanie v netradičnom prostredí. Najskôr absolvovali hodinu dejepisu v Múzeu praveku. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí o živote pravekých ľudí a zabavili sa aktivitami v tvorivej dielni. Okrem nových poznatkov si odniesli aj pochvalu od pani lektorky za vzorné správanie :) Hodinu biológie trávili v bojnickej ZOO, kde na vlastné oči videli živočíchy, z ktorých mnohé poznali len z obrázkov. V príjemnom prostredí a počasí čas rýchlo ubehol a domov sa vrátili všetci spokojní. (DK,ML)

      • EXKURZIA SIEDMAKOV NA ORAVSKÝ HRAD
        • EXKURZIA SIEDMAKOV NA ORAVSKÝ HRAD

              Siedmaci si aj tento rok na Oravskom hrade doplnili vedomosti z dejepisu a biológie pod odborným vedením pracovníkov Oravského múzea  PhDr. M. Chmelíka  a RNDr. O.Removčíkovej. Na hodine dejepisu sa dozvedeli viacej o feudalizme, pozreli si zaujímavé exponáty a vypočuli pútavé rozprávanie o živote na hrade. Hodina biológie ukázala,  akú flóru a faunu môžeme obdivovať na Orave.Opäť sa potvrdilo, že vyučovanie v netradičných priestoroch je zaujímavé.

          DK 

      • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY
        • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY

             záujmové  krúžkov pri ZŠ Hruštín na  škol. rok  2018/2019

           

           

          názov         -                vedúci                    -                veková kategória

           

          1.  Cvičenia z matematiky                 J.Kopilcová                            9.roč.

          2.  Slovenčina pre život                     V.Vlžáková                           9.roč.

          3.  Turisticko-počítačový            M.Kormaňáková                    5.-9.roč.

          4.   Futbalový1                              P.Plančo                       2.-5. roč.                    

          5.  Futbalový 2                                   P.Teťák                         6.-9.roč.

          6.  Florbalový                                    M.Jašica ml.                           5.-9.

          7.   Športový 1- vybíjaná                 L.Babinská           4.-6. dievčatá      

          8.  Športový 2 - volejbal                    L.Babinská                5.-9. dievčatá

          9.  Aranžérsky                                   A.Horanová              5.-8. dievčatá

          10.  Škola hrou                                  M.Poljaková                          1.B

          11.  Tvorivo-biblický                        J.Kampošová                          3.roč.

          12. Hasičský                                      S.Mišánik          žiaci z Vaňovky

          13. Putujeme prírodou                       M.Stieranková                       1.A

          14 Tvorivý                                        P.Škuntová                   2. a 4.roč.

          15. Technický                                    I. Halmeš                        5.-9.roč.

          16. Varenie                                        Lýdia Žilincová               5.-6.roč.

           Krúžková činnosť začne od októbra 2018. Žiaci majú nárok po odovzdaní vzdelávacieho poukazu absolvovať 60 hodín záujmovej činnosti počas škol. roka.

                                                                                         Mgr. Július Kubáni    

                                                                                             riaditeľ školy

      • KOLAUDÁCIA VIACÚČELOVÉHO IHRISKA
        • KOLAUDÁCIA VIACÚČELOVÉHO IHRISKA

          Streda 12.6.2019 bude zapísaná veľkými písmenami v kronike ZŠ Hruštín. Za prítomnosti vedenia obce na čele s pánom starostom Mgr. F.Škapcom, zástupcov farského úradu - pána farára Mgr. Rolanda Geráta, pána kaplána Mgr. Pavla Gajdošíka, zástupcov firiem, ktoré sa pričinili o realizáciu ihriska - p.Beňka z firmy VAAT, s.r.o., pána A.Radzu, vedenia školy a žiakov 7A8A triedy bolo slávnostne odovzdané do užívania žiakom školy a ostatným občanom multifunkčné ihrisko s tartanovou dráhou a doskočiskom. Pán kaplán posvätil tento športový stánok, ktorý bude slúžiť na vyučovanie TSV, na záujmovú činnosť žiakov i na voľnočasové aktivity všetkých spoluobčanov.

          Vstup na športovisko je voľný, treba sa oboznámiť s prevádzkovým poriadkom a riadiť sa ním. Ako sa budeme o ihrisko starať, tak sa budeme na ňom cítiť a tak nám bude slúžiť.

        • HLASNÉ ČÍTANIE V 1.AB

          Správnosť, rýchlosť a chybovosť hlasného čítania v 1. AB triede si vyskúšali všetci žiaci. Takto môžeme postupne odstraňovať nedostatky v čítaní u našich prvákov. Bez pomoci rodičov to však pôjde veľmi ťažko. Preto spolu čítajme, čítajme, čítajme...

          (pol)

      • STARŠÍ ŽIACI OŠK HRUŠTÍN - VÍŤAZI IV.LIGY
        • STARŠÍ ŽIACI OŠK HRUŠTÍN - VÍŤAZI IV.LIGY

          Dňa 12.6.2019 sa na ihrisku OŠK na Kutine uskutočnilo stretnutie posledného kola, v ktorom sa o celkové víťazstvo v súťaži stretli družstvá OŠK Hruštín a TJ Sokol Zubrohlava. Našim žiakom stačila na 1.miesto aj prehra 0:1, keďže mali lepšie skóre ako ich dnešní zdatní súperi. Z rúk predsedu ŠTK Oravského futbalového zväzu Mgr. Dominika Dendisa prevzal pohár pre víťazov kapitán tímu Boris Iliev.

            Gratulujeme trénerovi Mgr. Petrovi Teťákovi i chlapcom - našim žiakom, ktorí sa o tento veľký úspech zaslúžili: Lukáš Kompan, Matúš Tomulec, Boris Iliev, Roman Vlžák, Patrik Šeliga, Jakub Mikuláš, Lukáš Kaprálik, Matúš Štajer, Kristián Jurky, Timotej Zemenčík, Andrej Jurovčík (žiak ZŠ M.Kukučína DK), Tibor Hnojčík, Filip Kovaľ, Jakub Drígeľ, Lukáš Drígeľ, Adrián Očkaják, Damián Firic, Jakub Šubjak, Matúš Zemenčík. 

      • VÝBEROVÉ KONANIE
        • VÝBEROVÉ KONANIE

          Dňa 6.6.2019 bolo v budove ZŠ Hruštín výberové konanie na miesto riaditeľa Základnej školy Hruštín. Rada školy (11 členov) a zástupcovia ŠŠI Žilina a OÚ odbor školstva Žilina potvrdili vo funkcii doterajšieho riaditeľa Mgr. Júliusa Kubániho, ktorý vykonáva post riaditeľa od r.1993 a bol jediným prihláseným kandidátom.

      • ROZPRÁVKOVÝ HRAD
        • ROZPRÁVKOVÝ HRAD

              Dňa 5. 6. 2019 sa žiaci prvého ročníka  zúčastnili exkurzie Rozprávkový hrad v Or.
          Podzámku
          . Porekadlá sprevádzali žiakov počas rozprávkových príbehov. Žiaci  pomáhali 
          princeznej Johanke  prejsť dlhú cestu, aby pochopila, že bez práce nie sú koláče, že je všade
          dobre, no doma najlepšie. Deti prežili spolu s rozprávkovými postavami ich dobrodružstvá a
          podarilo sa im úspešne prejsť túto rozprávkovú cestu. Získali sladkú odmenu a možnosť
          zapojiť sa do súťaže o vecné ceny pre triedy. V Oravskej galérii v Dolnom Kubíne spoznali
          originálnu a jedinečnú výstavu zmenšenej rekonštrukcie dnes z prevažnej časti zničenej
          Leonardovej Poslednej večere, na ktorej pracoval maliar Stano Lajda so sprievodnými
          aktivitami pre najmenších.

          (pol)