• Novinky

      • MAREC - MESIAC KNIHY
        • MAREC - MESIAC KNIHY

          Literárny kvíz u štvrtákov

              Marec – mesiac knihy je už vo svojej polovici, a tak sme sa inšpirovali reláciou „Dobre vedieť“. Znamená to dobre vedieť, že kniha je nerozlučný priateľ človeka, že nás sprevádza svetom fantázie, že nás naučí i poučí. V knižnici aj cez internet sme spoznávali literatúru pre deti. V súťažnom kvíze si štvrtáci zmerali svoje sily z vedomostí o detskej literatúre.  Pri výbere otázok od 100 b – 400 b mali možnosť riskovať a získať, alebo naopak veľa stratiť. Výsledky kvízu mnohých prekvapili i potešili.

          (pol+brn)

      • OBROVSKÝ SLALOM
        • OBROVSKÝ SLALOM

          Vo štvrtok 15.3.2018 sa naVasiľovskej holi uskutočnili lyžiarske preteky v obrovskom slalome. Súťaž pre žiakov 7.-9. ročníka zorganizovala ZŠsMŠ Or. Jasenica. Naši zástupcovia využili znalosť svahu, veď na ňom všetci absolvovali lyžiarsky výcvik a sú tam pravidelnými návštevníkmi. Tamara Radzová (8.B) zvíťazila v kategórii dievčat a Samo Šalata (8.B) bol medzi chlapcami tretí. Blahoželáme! Okrem nich nás reprezentovali Lukáš Kompan (7.A), Kristián Očkaják (9.A) a Zuzka Firicová. V štartovnom 7€ (hradené z fondu RZ) nali žiaci okrem skipasov aj občerstvenie - čaj a kapustnicu. Prvý ročník pretekov sa vydaril, ďakujeme p. Ľudovítovi Vlžákovi za ochotu pri doprave našich pretekárov na štart.

      • PYTAGORIÁDA
        • PYTAGORIÁDA

          V dňoch 13. a 14.3. sa v zasadačke Mestského úradu v Námestove konalo okresné kolo Pytagoriády. V kategórii piatakov sa úspešnými riešiteľkami stali Bibiána Snováková (14.miesto) a Anastázia Šeligová (20.miesto) v konkurencii 39 účastníkov. V kategórii ôsmakov skončila Gitka Tomáňová na peknom 5.mieste spomedzi 19 súťažiacich. Stala sa aj úspešnou riešiteľkou. Ďakujeme všetkým dievčatám za reprezentáciu školy a vyučujúcim (p.uč. Babinská, Halmeš a Kopilcová) za prípravu na súťaž.

      • VYBÍJANÁ - turnaj tried
        • VYBÍJANÁ - turnaj tried

            Dňa 13. 3. 2018 sa v našej telocvični dohral turnaj vo vybíjanej mladších žiačok (4.-6.roč.). Víťazom sa stali dievčatá zo 6.B triedy, ktoré v turnaji nenašli premožiteľa. Vo finále im podľahli dievčatá zo 6.A triedy, ktoré teda skončili na 2. mieste (3:6,2:5). O treťom mieste sa rozhodlo až po predĺžení, lebo v normálnom hracom čase si dievčatá navzájom vybili iba po 1 hráčke (1:1,0:0, 0:4). Napokon vyhrala 5.B trieda  a zemiaková medaila ostala 5.A triede. Ďakujeme pani učiteľkám Molnárovej, Radzovej, Poljakovej a Brňákovej za pomoc pri organizácii a osobitne p.uč. Poljakovej a Brňákovej za prípravu štvrtáčok.

          Najlepšou vybíjajúcou hráčkou sa stala Lenka Kazimierová zo 6.B. 

      • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE
        • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE

          Dňa 9.3.2018 sa v športovej hale v Rabči konalo okresné kolo vo florbale SŽ. Naši chlapci sa po čase stretli so svojím bývalým pánom učiteľom Jánom Bombom, ktorý teraz viedol žiakov ZŠsMŠ Rabča. Súpera sme zdolali tesne 2:1, v ďalších zápasoch sme však už ťahali za kratší koniec a postupne sme podľahli Novoti 1:2, Námestovu 1:5 a Mutnému 1:2. V konečnej tabuľke nám patrilo 5.miesto. Víťazom sa stala ZŠsMŠ Novoť. 

          Našu školu pod vedením p.uč. L.Babinskej reprezentovali títo žiaci: J.Kaprál, L.Šeliga, K.Očkaják, T.Zemenčík, M.Makúch, Z.Radzo, V.Baraniak, S.Šalata, R.Vlžák, P.Šeliga, D.Jašica.

      • VÝSTAVKA NA VÝHONE
        • VÝSTAVKA NA VÝHONE

          Tradične sme mali na Výhone výstavku výrobkov z odpadového materiálu. Žiaci využili svoju fantáziu a zo starých nepotrebných vecí vytvorili krásne a zaujímavé výrobky hlavne z plastu, papiera a kartónu. Peknými výrobkami prispeli aj žiaci  zo ŠKD spolu so svojimi p. vychovávateľkami.Ostatní spolužiaci  obdivovali a ocenili šikovnosť svojich kamarátov. Zároveň si všetky triedy overili testom svoje vedomosti  o separácii odpadu.Najkrajšie výrobky boli ocenené diplomom a ostatní zapojení žiaci získali sladkú odmenu.( AH + MP )

      • KVALIFIKÁCIA - VOLEJBAL
        • KVALIFIKÁCIA - VOLEJBAL

          Dňa 6.3.2018 s v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo volejbale st. žiačok. Naše dievčatá zdolali svojho súpera zo ZŠsMŠ Lokca (napodobnili ml. žiačky z vybíjanej) 2:0 (25:21, 25:20) a postúpili na okresné kolo. To bude 22.3.2018 v telocvični ZŠ Námestovo Komenského. Postup vybojovali dievčatá: M.Bereňová, Z.Firicová, A.Gočalová, K.Hnojčíková, M.Ľubeková, N.Martvoňová, T.Meleková, L.Radzová, N.Šeligová, Z.Šubjaková, M.Tomáňová, Ľ.Žilincová. Pripravovala p.uč. L.Babinská.

      • KVALIFIKÁCIA - VYBÍJANÁ
        • KVALIFIKÁCIA - VYBÍJANÁ

          Dňa 6.3.2018 sa v našej telocvični uskutočnila kvalifikácia na okresné kolo vo vybíjanej. Naším súperom boli dievčatá zo ZŠsMŠ Lokca. Po bojovnom výkone zvíťazila ZŠ Hruštín 10:3 a 8:4 a postúpila na okr. kolo, ktoré bude 26.3. na ZŠ Komenského v Námestove. Blahoželáme!  Najlepšími vybíjačkami boli L.Kazimierová a R.Jagelková (zhodne po 6 vybití). O postup sa zaslúžili tieto žiačky: L.Kazimierová, R.Jagelková, J.Firicová, T.Sedlárová, B.Snováková, K.Baraniaková, J.Šeligová, L.Štajerová, B.Vošková, L.Vošková, L.Žilincová, V.Žilincová. Pripravovala p.uč. L.Babinská.

        • O NAJKRAJŠIU KRASLICU

          tlačová správa

           

          Kraslice z kurína na celoštátnej súťaži

           

          Výstavné priestory Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne budú od 7. marca patriť krasliciam. Na  17. celoštátnej posúťažnej predajnej výstave „O najkrajšiu kraslicu“ sa svojou tvorbou bude prezentovať viac ako 100 tvorcov. Tých, ktorí do uzávierky svoje práce zaslali v troch vyhlásených vekových kategóriách. Vyhodnotenie súťaže porotou sa uskutočnilo 1. marca. Členovia poroty skonštatovali, že noví autori, ktorých bolo v tomto roku pomerne veľa, do súťaže priniesli aj nové techniky. Vďaka nim získala súťaž i výstava ďalší impulz. Zaujala  vyššia úroveň zaslaných kolekcií, najmä v detskej kategórii. Pred odoslaním prác školy realizovali zodpovednejší výber ako v prechádzajúcich rokoch. Pozitívnym príkladom je  Základná škola s materskou školou vo Vavrečke a ich „kraslice z kurína“. V kolekcii vidieť hravý prístup s motivujúcim zážitkom pre deti. Porota udelila spolu dvanásť ocenení.  Hlavnú cenu s finančnou odmenou získala Katarína Molnárová z Dolného Kubína.

          Vernisáž s vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien sa uskutoční 7. marca o 16.00 hod. v Oravskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne. Farebnosť, zachovanie štýlu, či naopak experimentovanie so vzormi a tvarmi budú môcť záujemcovia obdivovať na výstave do 6. apríla. Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže je Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

           

          Dolný Kubín, 1. 3. 2018

                                                                                                                                    Mgr. Iveta Haplová

          vytvarnictvo@osvetadk.sk

           

          Vyhodnotenie 17. ročníka celoštátnej výtvarnej súťaže v zdobení kraslíc

          O NAJKRAJŠIU KRASLICU

          Kategória 5 – 11 rokov

          Cena za hravý prístup – Základná škola s materskou školou, Vavrečka

          Cena za voskovú techniku  - Základná umelecká škola, Senica

          Kategória 12 – 18 rokov

          Cena za kolekciu -  Slovenský dom, Podvlk

          Cena za netradičnú techniku – Špeciálna základná škola pre žiakov s telesným postihnutím, D. Kubín

           

          Kategória nad 18 rokov

          HLAVNÁ CENA – Katarína Molnárová, Dolný Kubín       BLAHOŽELAJÚ KOLEGOVIA ZO ZŠ HRUŠTÍN!

          Cena za originalitu -Janka Dundová, Stakčín

          Cena za kombinovanú techniku - Alena Pelechová, Rakovec nad Ondavou

          Cena za tradičné spracovanie – Júlia Roncová, Považská Bystrica

          Cena za slamenú techniku - Ján Stopjak, Kysucké Nové Mesto

          Cena za madeirovú techniku – Ivan Homola, Selce

          Cena za tvorivý prístup – Anna Strelcová, Trebišov

          Cena za voskovú techniku – Viera Obrinová, Vechec

        • ZIMNÉ RADOSTI

             Tohtoročná zima nám veru nadelila. Aj dostatok snehu, aj mrazu, aj slnka, aj vetra, aj radosti zo spoločného sánkovania. Využili sme tento dar prírody na popoludňajší pobyt plný zábavy na čerstvom vzduchu. 

           M a S, 4AB

      • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ
        • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ

          Výtvarná súťaž – zimná olympiáda

           Ako v Pjongčangu, tak aj v 1.- 4. ročníkoch, zimné olympijské hry 2018 (hoci len pasívne) odštartovali športovanie žiakov  v disciplínach -  skok na lyžiach, krasokorčuľovanie a hokej.

            Ide o školskú výtvarnú súťaž, ktorou sme chceli podporiť našich športovcov k dobrým  výkonom.

          Odmenou pre súťažiacich bola čokoládová medaila.                                                                                

          Výhercovia  výtvarnej súťaže :       

          Klára Teťáková,  4.A

          Marko Kytaš, 2.B

          Samuel Snovák, 4.A

          (IK)

        • NAPÍSALI O NÁS...

          Naši žiaci, vo futbalovej kategórii mladší žiaci OŠK Hruštín sa zúčastnili futbalového turnaja O pohár predsedu OFZ, ktorý sa konal 3.2.2018 v športovej hale v Rabči. Zverenci trénera Petra Planča si tu vybojovali bronzové medaily za 3.miesto a Damián Firic bol vyhlásený za najlepšieho brankára... Blahoželáme!   (viď Oravsko č.8)

      • PRÁZDNINOVÝ VOLEJBALOVÝ TURNAJ
        • PRÁZDNINOVÝ VOLEJBALOVÝ TURNAJ

          Dňa 19. 2. 2018 (pondelok) sa konal PRÁZDNINOVÝ školský turnaj vo volejbale žiačok 8. a 9. ročníka. Zúčastnili sa ho triedy 8.A, 9.A, 9.B. Trieda 8.A bojovala zo všetkých síl, ale nestačilo. Prehrali oba zápasy 0:2. Napriek tomu odišli spokojné  s bronzovou medailou, diplomom a sladkou odmenou. Potom hrali žiačky 9.A – 9.B. Videli sme prudké podania Gočalovej A., Šeligovej N., Bereňovej M. na útočnú čiaru, dlhé a vysoké podania Hnojčíkovej K., Melekovej T. Najlepšie podávala Zuzana Firicová. Dievčatám sa párkrát podarilo založiť útok so zakončením v SMEČI. Rozhodlo sa až v 3. sete, kde podala Michaela Bereňová výborný výkon aj v útoku aj na príjme podania.

          Napokon vyhrali dievčatá z 9.A: Miška Bereňová, Zuzka Firicová, Ľudka Žilincová, Marianka Katreníková.

          Na 2. mieste boli žiačky triedy 9.B: Aďka Gočalová, Kika Hnojčíková, Majka Ľubeková, Ninka Martvoňová, Terka Meleková, Naťa Šeligová.

          Na 3. mieste boli ôsmačky:  Gitka Tomáňová, Zuzka Šubjaková, Katka Smidžárová, Kika Kotúľová, Emka Hutirová, Lucka Radzová

          Ďakujem za výbornú spoluprácu p. uč. Kopilcovej.

          (bab)

        • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          Vo štvrtok 15.2.2018 sa v Námestove konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. Naše reprezentantky inšpirované Marekom Kaprálikom či Julkou Gáborovou nadviazali na ich úspechy a všetky štyri vystúpili na pomyselný stupeň víťazov:

          Vanesa Dudášiková (8.B) - I.miesto

          Barbora Vlžáková (6.A) - II.miesto

          Kristína Veselovská (7.A) - II.miesto

          Zuzana Martvoňová (9.B) - III.miesto

          Všetky dievčatá pripravovala p.uč. Kubániová. Ďakujeme za výbornú reprezentáciu, blahoželáme a Vanese a Kristíne budeme držať palce na krajskom kole DO, ktoré sa uskutoční v Martine.

      • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU VALENTÍNKU
        • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU VALENTÍNKU

          Do akcie "Vytvor valentínku..." sa zapojilo 17 žiakov. Porota vybrala a ocenila nasledovných:

          1.miesto - Tibor a Barbora Hnojčíkovci, Monika Kľusková (6.A)

          2. miesto - Kristína Veselovská (7.A)

          3. miesto - Veronika Vyskočová (5.A)

          Víťazi i všetci zúčastnení boli ocenení drobnými cenami, ktoré venovalo Združenie rodičov pri ZŠ Hruštín.

      • LYŽIARSKY VÝCVIK
        • LYŽIARSKY VÝCVIK

           V stredu 14.2. sme ukončili 5 dňový základný lyžiarsky a snoubordový výcvik. Dve družstvá lyžiarov a jedno družstvo snouborďákov si užívalo na svahu Vasiľovskej hole voľno od školských povinností, učenia sa a domácich úloh. O ich zlepšovanie sa v technike jazdy sa starali inštruktori - p. uč. Babinská, p. uč. Kopilcová a p. Ľ.Vlžák. S radosťou môžeme skonštatovať, že Vasiľovskú hoľu zlyžujú všetci – aj tí, ktorí minulý štvrtok  stáli prvý raz na lyžiach. Škoda len, že sa na nás ani jeden deň neusmialo slniečko a že sa nám nevyhol ani úraz (na poslednej jazde - Erik, skoro sa uzdrav!!!).

                Ďakujeme za výbornú spoluprácu  personálu Ski Vasiľovská hoľa a aj za chutné desiate a obedy. Ďalej ďakujeme autobusovej doprave KA&LO za dovoz a odvoz a akými súťažami sme si spestrili pobyt, si môžete prečítať vo výsledkoch.

          VÝSLEDKY:

          Naj heslo: Borďáci - Nugetky

          Naše heslo je heslo,

          Ondra do kríka pleslo.

          Cez les nemôžme,

           keď môžeme, pomôžeme.

          Na kotve sa vozíme,

          uja o pomoc prosíme,

          Rebeka je čaptavá,

          panenka moja skákavá.

          Ondro je profík,

          skočí ako sobík.

           

          Najstrapatejší chlapčenský účes: Ondrej Katrenčík

          Najstrapatejší dievčenský účes: Rebeka Straková

          Najlepšia chlapčenská maska: OKULIARNIK - Adrián Očkaják

          Najlepšia chlapčenská maska určená inštruktormi: NETVOR - Jakub Mikuláš

          Najlepšia dievčenská maska: MÚMIA- Tatiana Sedlárová

          Slalom lyžiarov CHLAPCOV :

          1. miesto:           Lukáš KOMPAN

          2. miesto:           Jakub SMIDŽÁR

          3. miesto:           Dávid JAŠICA

          Slalom lyžiarok DIEVČAT :

          1. miesto:           Kristínka VESELOVSKÁ

          2. miesto:           Bibka HOJOVÁ

          3. miesto:           Marika ZEMENČÍKOVÁ

          Slalom snoubordistov:

          1. miesto:           Roman HNOJČÍK

          2. miesto:           Janka ŠELIGOVÁ

          3. miesto:           Adrián OČKAJÁK

          Najlepší pokrok - „SKOKAN“: Dávid JAŠICA

          Najhúževnatejšia lyžiarka: Lenka Matečková

            A ešte vďaka za obsluhovanie v jedálni:  Táňa Sedlárová, Maťa Sochová, Rebeka Straková, Janka Šeligová

          Foto si môžete pozrieť vo Fotoalbume - galéria Školský šport 2017-18.

          (kop+bab)

      • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA
        • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

              Dňa 6.2.2018 sa konalo v Námestove okresné kolo geografickej olympiády, ktorej sa každoročne zúčastňujeme.  Žiaci súťažili v troch kategóriách – 5. ročník, 6. a 7. ročník,  8. a 9. ročník.  Tento rok bola olympiáda zameraná na cestovný ruch a každá kategória mala ešte teoretické otázky  z Oravy a  nasledovných okruhov:

           5. ročník -  Slnečná sústava a vesmír, Tvar Zeme a geografická sieť  

          6. a 7. ročník – Najvyššie pohoria sveta, Ostrovy a súostrovia Afriky

          8. a 9. ročník – Lokality svetového dedičstva UNESCO na Slovensku, Mexiko a štáty strednej Ameriky

               Okrem týchto vedomostí  museli  súťažiaci ešte preukázať aj zručnosť  v práci s atlasom a čítaní informácií z rôznych druhov máp. Sme radi, že naši žiaci nesklamali a dosiahli už tradične výborné umiestnenia.  V piatackej kategórii  súťažilo 25 žiakov a vyhral ju náš Samko Teťák, na 4. mieste skončila Bibka Snováková a na 9. mieste Anastázia Šeligová. Týchto žiakov pripravovala pani učiteľka Helena Martvoňová.  Kategórie 6-7 sa zúčastnilo 24 žiakov – tu boli úlohy veľmi ťažké a úspešnými riešiteľmi sa stali iba 2 žiaci. Siedmačka  Laura Vošková skončila síce na peknom 3. mieste, ale už nebola úspešnou riešiteľkou (chýbali jej 2 body) a nebola ňou ani šiestačka Aďka Bohucká na 9. mieste.  V kategórii  8-9 nás reprezentovala Zuzana Gáborová a tá skončila druhá  z 21 žiakov. Žiakov týchto dvoch kategórií pripravovala pani učiteľka Jana Kopilcová.

              Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy a Zuzke Gáborovej budeme držať palce na krajskom kole v Žiline, ktoré sa bude konať začiatkom apríla.

          (kop)

      • LYŽOVAČKA - ŠPORTOVÝ KRÚŽOK
        • LYŽOVAČKA - ŠPORTOVÝ KRÚŽOK

          Dňa 10. 2. 2018 (sobota) sa dievčatá zo športového krúžku stretli   v lyžiarskom stredisku SKI Zábava Hruštín a užili si parádnu víkendovú lyžovačku. Lyžovali od pol desiatej do tretej poobede. Dievčatá sa zapojili do súťaže "O KUBOV KLOBÚK“. Veľmi sa snažili. Na prvom mieste sa umiestnila  Tamara Radzová.

          Lyžovačky sa zúčastnili dievčatá Michaela Bereňová, Aďka Gočalová, Kristínka Hnojčíková, Majka Ľubeková, Ninka Martvoňová, Natalka Šeligová, Lenka Štajerová, Terka Trojáková, Ľudka Žilincová spolu s vedúcou športového krúžku. Ďakujeme za obed a možnosť takto príjemne stráviť víkend.

          (bab)

      • KARNEVAL
        • KARNEVAL

          Týždeň pred koncom fašiangov, v utorok 6. 2. 2018 sa konal náš tradičný karneval. Kultúrny dom zaplnili  bytosti z rozprávkového lesa aby si spoločne zatancovali, zabavili sa a na chvíľu zabudli na starosti a povinnosti v škole. Všetky masky boli odmenené sladkosťami a niektoré z nich  mali šťastie v bohatej tombole. Ďakujeme Rodičovskému združeniu za poskytnuté ceny a p. Šalatovi za hudobnú produkciu. (foto vo fotoalbume)

          (pol-brn)

      • FLORBAL SŽ - KVALIFIKÁCIA NA OK
        • FLORBAL SŽ - KVALIFIKÁCIA NA OK

          Dňa 5. 2. 2018 sa u nás v telocvični konala kvalifikácia na OK vo florbale starších žiakov. Súperili 3 školy: ZŠ Hruštín, ZŠsMŠ Lokca a ZŠsMŠ Breza. Z turnaja si prvenstvo odnášajú naši chlapci. Postupujú na okresné kolo do Rabče, ktoré sa má konať 9. 3. 2018.

          Celkové výsledky:       Hruštín -  Breza  -  9:1, Breza - Lokca  -   5:11, Hruštín - Lokca - 3:0

           Najlepší strelec: Marek Makúch  - 6 gólov

           

          Chlapcom :    V. Baraniakovi, M. Hutirovi, D.Jašicovi, J.Kaprálovi, M.Makúchovi, J.Mikulášovi, K.Očkajákovi, Z.Radzovi,  S.Šalatovi, L.Šeligovi, P.Šeligovi, R.Vlžákovi, T.Zemenčíkovi ďakujeme za reprezentáciu.

          Ďakujeme Milanovi Jašicovi za úspešný koučing našich chlapcov.

          (bab)