• Novinky

      • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO FUTBALE MŽ
        • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO FUTBALE MŽ

          V máji sa v telocvični uskutočnil medzitriedny futbalový turnaj (4.-6.ročník). Vzhľadom na to, že piatakov - chlapcov je v triedach málo, vytvorili jedno spoločné družstvo.

          Výsledky:

          4A - 5AB 5:5;  5AB - 6A  4:7;  4A-6A  3:5;  4B-5AB  3:2;  4B-6B  1:6;  5AB-6B  5:11;  4A-6B  4:6;  4B-6A  2:5;  4A-4B  0:1;  6A-6B  3:4;

          Tabuľka:

          1. 6B - 8 bodov (27:13) 

          2. 6A - 6 bodov  (20:13) 

          3. 4B - 4 body    (7:13) 

          4. 4A  - 1 bod (skóre 12:17)  

          5. 5AB - 1 bod (skóre 16:26)

          Najlepším strelcom sa stal Matúš Hutira so 17 gólmi.

          .

      • ŠKOLSKÁ OLYMPIÁDA Z ANGL. JAZYKA
        • ŠKOLSKÁ OLYMPIÁDA Z ANGL. JAZYKA

            Dňa 15.5.2017 sa  konala školská olympiáda z anglického jazyka. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií - 5.-6.ročník a 7.-9.ročník. V I.kategórii bolo poradie:

          1. Timea Mišániková (5.B)

          2. Barbora Vlžáková (5.A)

          3. Rastislav Kupčulák (5.A)

          Výsledky II.kategórie:

          1. Aneta Maciwodzinska

          2. Pavel Šeliga

          3. Ľudmila Žilincová

          Víťazom blahoželáme, p.učiteľkám K.Molnárovej a L.Žilincovej ďakujeme za prípravu súťaže a rodičovskému združeniu za vecné ceny pre víťazov i všetkých zúčastnených.

      • UPOZORNENIE PRE ŽIAČKY
        • UPOZORNENIE PRE ŽIAČKY

             V súvislosti so skutkom, ktorý sa stal nedávno v Tvrdošíne ( zneužitie maloletého dievčatka vodičom auta) vydávame pre žiakov a žiačky tieto odporúčania a rady:

          Rady a odporúčania pre deti:

          • kľúče od bytu maj uložené na bezpečnom mieste,
          • pri odchode z bytu alebo z domu uzamkni riadne dvere,
          • do školy choď vždy bezpečnou cestou, aj keď je dlhšia,
          • vyhýbaj sa opusteným a nebezpečným miestam,
          • nechoď s cudzími alebo podozrivou osobou, nesadaj do ich auta,
          • do výťahu nevstupuj s osobou, ktorá ti je čímkoľvek podozrivá,
          • nikdy nejazdi autostopom,
          • nedávaj sa do reči s cudzími ľuďmi, nič od nich neber
      • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA
        • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

          Dňa 26.4. sa v Žiline konalo krajské kolo geografickej olympiády, kde nás reprezentovali sestry Júlia  a Zuzka Gáborové. Olympiáda pozostávala z teoretickej  a praktickej časti (výpočtové úlohy a práca s mapami) a otázok z priemyslu sveta. Spolu  súťažilo 31 žiakov 8. a 9. ročníka. Zuzka skončila na 17. mieste a Júlia na výbornom  5. mieste. Keďže  v prvej päťke bolo riadne „tesno“ –  podľa počtu bodov  boli dvaja  žiaci na druhom mieste a dvaja na treťom mieste, tak  o konečnom poradí rozhodli čiastkové výsledky.  Dievčatám ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy  a p. učiteľkám H. Martvoňovej a J. Kopilcovej za ich prípravu.

          (jkop)

      • BESEDA S PANI KNIHOVNÍČKOU
        • BESEDA S PANI KNIHOVNÍČKOU

                      V piatok (28.4.) mali štvrtáci hodinu čítania s pani knihovníčkou z Oravskej knižnice A. Habovštiaka. Prečítali a porozprávali sa o knihách, hravo zvládli rôzne aktivity, ktoré si pre nich pripravila. Ďakujeme pani Javorkovej za zaujímavú hodinu čítania.
           (mšal)

           

      • BESEDA S POĽOVNÍKMI
        • BESEDA S POĽOVNÍKMI

            Dňa 28.4.2017 v rámci ,,DŇA  ZEME" a mesiaca APRÍL- MESIAC LESOV ku žiakom 1. ročníka zavítali ujovia poľovníci, pán Rabčan a pán Martvoň z Poľovníckeho združenia v Hruštíne. Žiakom 1.A a 1.B poukazovali svoje trofeje lesnej zveri. Priniesli  so sebou aj rôzne vábničky, ktoré si deti mohli vyskúšať. Porozprávali  o živote zvierat, o starostlivosti v zimnom období, o práci a povinnostiach poľovníkov.  Deti boli veľmi zvedavé, kládli otázky, na ktoré im ujovia  poľovníci  odpovedali. Zdôraznili, že žiadny poľovník nemôže hocikedy a hocikde poľovať na zvieratká, len tak pre zábavu, nakoľko aj odstrel zvierat je regulovaný. Vysvetlili  im, kedy hovoríme jeleňovi šestorák alebo dvanástorák. Poučili ich, že aj súboje zvierat sú normálnou súčasťou ich života a majú v prírode svoj zmysel. Beseda s poľovníkmi bola pre prvákov veľmi zaujímavá a hlavne poučná. Žiaci odmenili ujov poľovníkov veľkým potleskom.

             ( AH + MP )

      • IQ OLYMPIÁDA
        • IQ OLYMPIÁDA

             Niektorí naši žiaci si potrápili mozgové závity  v celoslovenskej internetovej súťaži  „IQ olympiáda“ (aby ste si vedeli predstaviť úlohy, tak je to niečo také,  ako riešenie IQ testu) a je veľmi potešujúce, že medzi pätinu najlepších zo zapojených na Slovensku patria: Júlia Gáborová (9.A), Martin Plutinský (7.B), Matúš Drígeľ (9.A), Matúš Kopilec (9.B), Lucia Radzová (7.B) a Lukáš Kompan (6.A). Blahoželáme!!!

          (jkop)

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

             Dňa 25.4. 2017 sa v Spišskej Kapitule konalo diecézne kolo biblickej olympiády. Našu školu reprezentovalo družstvo – Jarko Kaprál, Majka Martvoňová a Paulínka Matečková (všetci 8.B). Celkovo z dekanátnych kôl, v ktorých súťažilo 303 žiakov, postúpilo 13 družstiev. Naši žiaci sa napriek veľkej konkurencii umiestnili na 3. mieste. Po súťaži žiaci dostali od organizátorov odmenu – mohli si pozrieť biskupský palác, a to aj časti, ktoré nie sú zvyčajne prístupné. Napríklad videli izbu Jána Vojtaššáka, v ktorej bol väznený, jeho rukopisy a listy. Na záver ešte v roku sv. Martina navštívili Katedrálu sv. Martina, kde sa pomodlili aj pri relikvii Jána Pavla II. a videli najstaršie časti nášho biskupstva.

          Žiakom blahoželáme, pod vedením p.uč. Očkajákovej sa pripravovali niekoľko mesiacov a nie vždy to bolo ľahké. Takisto veľké poďakovanie patrí aj nášmu p. farárovi, ktorý bol ochotný obetovať svoj čas a sprevádzať ich bezpečne na miesto súťaže aj domov.

      • EXKURZIA 8AB DO ŽILINY
        • EXKURZIA 8AB DO ŽILINY

             V piatok 21.4.2017 sa 28 ôsmakov zúčastnilo exkurzie do Žiliny. Pekné počasie, pohodová cesta, očakávania - to boli dobré znamenia pre organizátorky - p.uč. Očkajákovú a p.uč. Kopilcovú. Cieľom exkurzie bola návšteva Múzea Juraja Jánošíka v Terchovej, prehliadka betlehemu v kostole sv.Cyrila a Metoda v tej istej obci, predstavenie Denník Anny Frankovej v Mestskom divadle Žilina a samozrejme, návšteva obchodného centra Mirage v Žiline. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti o živote nášho legendárneho zbojníka Jura Jánošíka ( narodil sa presne 100 rokov po založení Hruštína - teda 1688), hlboký umelecký zážitok zanechalo predstavenie Denník Anny Frankovej v podaní hercov Nového divadla Nitra Lucie Korenej a Ivana Martinku. Na záver exkurzie si žiaci mohli pozrieť nákupné centrum Mirage. Zážitok z exkurzie mali nielen žiaci 8AB, ale aj miestne holuby na Námestí Andreja Hlinku, ktoré dostali od našich žiakov poriadnu desiatu. (viď fotoalbum Exkurzie)

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          Vo štvrtok 20.4. sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín pre žiakov prvého stupňa. Zúčastnilo sa ho 23 žiakov. Najlepšími recitátormi sa stali:

          PRÓZA:   1. Katarína Šnajdrová (3.A),  2. Kristína Drígľová (3.B), 3. Mária Šeligová (1.B)

          POÉZIA:  1. Karin Kotúľová (3.A), 2. Stela Lihanová (2.A), 3. Patrik Voška (1.A)

          Všetkým zúčastneným patrí pochvala za to, že sa na svoj prednes zodpovedne pripravovali a víťazom srdečne blahoželáme.

          (nož)

      • ZÁPIS 2017
        • ZÁPIS 2017

          Dňa 10.4.2017 sa v budove ZŠ Hruštín - Výhon konal zápis do 1.ročníka. Zúčastnilo sa ho 43 predškolákov, zapísaných bolo 42, z toho 7 z Vaňovky. Budúci prváci budú rozdelení do dvoch tried po 21 žiakov ( viď galériu ZÁPIS 2017).

      • EXKURZIA DEVIATAKOV
        • EXKURZIA DEVIATAKOV

                Vo štvrtok 6.4.2017 naši deviataci navštívili divadelné predstavenie Denník Anny Frankovej v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Cesta ďalej pokračovala do Banskej Bystrice do Múzea SNP, kde si žiaci vypočuli pútavé rozprávanie o vojne a deportáciách Židov. Potom pracovali s textami, ktoré prerozprávali spolužiakom a prevetrali si tak vedomosti z dejepisu a doplnili ich o nové informácie.

          (žil)

      • LITERÁRNY KVÍZ
        • LITERÁRNY KVÍZ

             Marec sa často nazýva „Mesiac knihy“.  Pri tejto príležitosti si 29. 3.  naši štvrtáci zmerali svoje poznatky v literárnom kvíze. Hľadali rýmy, počítali odseky, verše, strofy, no preukázali i vedomosti v priraďovaní autorov a kníh, ktoré napísali. Víťazom sa stalo družstvo v zložení  Karin Baraniaková a Zuzana Žilincová.  Všetci súťažiaci si odniesli sladké odmeny.

          (ĽŽ)

      • DôLEŽITÁ INFORMÁCIA
        • DôLEŽITÁ INFORMÁCIA

          Dňa 5. 4. 2017 sa uskutoční testovanie deviatakov zo slovenského jazyka a literatúry

          a z matematiky. Aby boli dodržané všetky podmienky na jeho správny priebeh, dostávajú

          žiaci 5. a 6. ročníka na tento deň riaditeľské voľno (nejdú do školy). Žiaci 7. a 8. ročníka

          budú mať vyučovanie podľa upraveného rozvrhu.

      • TELEVÍZNA SÚŤAŽ DAJ SI ČAS
        • TELEVÍZNA SÚŤAŽ DAJ SI ČAS

              V stredu 29.3.2017 som sa so spolužiakmi zúčastnil natáčania relácie RTVS Daj si čas. Cesta do Bratislavy bola trochu zdĺhavá, no na obed sme boli na mieste. Pozreli sme si Bratislavský hrad aj s jeho barokovou záhradou. Prechádzali sme okolo Prezidentského paláca, budovy parlamentu a Dómu sv. Martina. Tieto stavby vyzerali dosť majestátne a honosne. Vonku bolo slnečno, veľmi príjemne. Navštívili sme aj obrovské nákupné stredisko Eurovea, ktoré mi pripadalo dosť moderne. Poobede som strávil sedením pri Dunaji pod sochou M.R.Štefánika. Pár krokov odo mňa bolo Slovenské národné divadlo. O tretej sme sa presunuli do budovy RTVS. Natáčanie relácie RTVS bolo zaujímavé a zábavné. Bolo nám však trochu teplo, lebo na nás svietili veľké reflektory. Boli sme radi, že naše družstvo v zložení Zuzka Šubjaková, Tamara Radzová, Marek Kampoš a Jakub Snovák zvíťazilo nad súpermi zo ZŠsMŠ Zákamenné. Spríjemnilo nám to cestu domov, kde sme dorazili asi o 22,30 hod. Som rád, že som navštívil naše hlavné mesto a odniesol som si veľa zážitkov.

          Jaro Kaprál, 8.B 

      • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ
        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

            Vo štvrtok 30. 3. 2017 si ôsmaci zmerali svoje sily v prírodovednom kvíze. Riešili úlohy zamerané na ich vedomosti z fyziky, chémie, matematiky, geografie, biológie a informatiky. Súčasťou kvízu bolo aj zábavné kolo, v ktorom sme preverili ich slovnú zásobu a schopnosť opísať danú vec.  Na záver bolo úlohou nielen súťažiacich, ale aj obecenstva uhádnuť, na čo sa používajú niektoré nezvyčajné predmety, ktorými nás zásobila p. uč. Vlžáková.  Zo štyroch družstiev zvíťazilo družstvo, ktoré vzniklo len tesne pred začiatkom kvízu v zložení: Kristián Očkaják (8.A), Andrej Jancek a Zuzka Martvoňová (obaja 8.B). Všetky družstvá boli odmenené cenami, ktoré sa zakúpili z prostriedkov rodičovského združenia. Čo nás príjemne prekvapilo bolo, že sa nám žiaci poďakovali za prípravu kvízu.

          (AR)

      • ŠKOLA V PRÍRODE
        • ŠKOLA V PRÍRODE

                            V pondelok (27.3.) sa uskutočnilo neformálne stretnutie rodičov žiakov druhého ročníka, ktorého hlavnou témou bola škola v prírode. Tento školský rok absolvujú školu v prírode druháci v rekreačnej oblasti obce Vernár, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský raj v čase od 29. mája do 2. júna. Žiaci budú mať počas pobytu zabezpečené ubytovanie v 3, 4 a 5-lôžkových izbách s vlastným sociálnym zariadením, stravu 5x denne, pitný režim. V cene programu  je zahrnutý aj výlet autobusom do Dobšinskej ľadovej jaskyne vrátane vstupu. Podrobnejšie informácie dostanú žiaci aj rodičia týždeň pred odchodom.

          (MaMM)

           

      • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ
        • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

           Dňa 22.3.2017 sa v telocvični ZŠ Komenského v Námestove uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej. Naše dievčatá nenašli premožiteľky, postupne zdolali Zákamenné, Novoť i domácu ZŠ Komenského a remizovali s Rabčou. Tieto  výsledky spôsobili, že domov priniesli diplomy a pohár za 1.miesto. Blahoželáme! O úspech sa zaslúžili tieto žiačky pod vedením p.uč. L.Stančekovej:

          Tatiana Sedlárová, Zuzana Šubjaková, Lenka Jaššová, Tamara a Lucia Radzová,Martina Revajová, Janka Šeligová, Veronika a Lenka Kazimierová, Kamila Kušnieriková, Martina Sochová, Vanesa Žilincová. Dievčatá postupujú na krajské kolo do Žiliny.

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          V utorok 27.3.2017 sa uskutočnilo školské kolo (II.stupeň) Hviezdoslavovho Kubína v umeleckom prednese. Zúčastnilo sa ho 13 žiačok 5., 6. a 7.ročníka. Najlepší prednes predviedli:

          mladšie žiačky - 1.Mária Kľusková 6.A; 2.Gabriela Vlžáková 5.B; 3. Kristína Veselovská 6.A

          staršie žiačky - 1.Lucia Radzová 7.B; 2. Zuzana Šubjaková 7.A; 3. Barbora Žilincová 7.A 

          (vv)

      • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

             Dňa 27.3.2017 sa v budove Gymnázia Viliama Paulínyho Tótha v Martine uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády. V kategórii C si úspešne počínala žiačka 9.A Júlia Gáborová. V konkurencii 19 súťažiacich obsadila pekné 4.miesto s rovnakým počtom bodov ako žiačka na 3.mieste. Blahoželáme! Pripravovala p.uč. Kubániová.