• Novinky

      • Môj zdravý tanier
        • Môj zdravý tanier

                  Žiaci 5. a 6. ročníka vytvorili zábavné kresby na tému "zdravé stravovanie". Kreslili, čo si predstavujú  pod pojmom zdravé potraviny, aké sú ich obľúbené zdravé jedlá. Tým sa zapojili do 1. súťaže - "Môj zdravý tanier" v rámci projektu Viem, čo zjem a hrajú o skvelé ceny pre seba alebo triedu.

          (radz)

      • BESEDA S POLICAJTOM
        • BESEDA S POLICAJTOM

            Dňa 28.11.2016 sa uskutočnila beseda žiakov 8. a 9.ročníka s kapitánom Tiborom Šándorom z Policajného zboru SR na tému Prevencia kriminality a Trestno-právna zodpovednosť mládeže. Žiaci mali možnosť skúsiť, ako reaguje človek pod vplyvom 3,5promile ( namodelovaná situácia s využitím špeciálnych okuliarov), vypočuli si informácie o narkotikách, o nutnosti byť ako chodec za zníženej viditeľnosti označený reflexnými prvkami.

             Ďakujeme kpt. Šándorovi za ochotu a tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

      • JUNIOR NÁBOJ
        • JUNIOR NÁBOJ

              Dňa 25.11.2016 sa uskutočnilo v Námestove okresné kolo medzinárodnej matematicko - fyzikálnej súťaže Náboj junior. Našu školu reprezentovali dve družstvá deviatakov. Hruštín A: Gáborová Júlia, Drígľová Lenka, Drígeľ Matúš, Kľuska Andrej. Z 11 družstiev obsadili 8. miesto. Hruštín B: Fendek Roman, Drígeľ Matúš, Kopilec Matúš, Kaprálik Matúš - obsadili 2. miesto a v rámci Slovenska z 360 družstiev skončili na 26. mieste. Pripravoval p.uč. Halmeš. Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

      • RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK
        • RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK

          Vážení rodičia,

          chceme Vám pripomenúť, že do konca decembra treba zaplatiť  Rodičovským združením odsúhlasený rodičovský príspevok vo výške 10 € na každé dieťa navštevujúce našu ZŠ.

          Tento príspevok spravuje Rodičovské združenie a platia sa z toho položky, ktoré ku školskému životu neodmysliteľne patria, no z rozpočtu školy na ich úhradu nemáme, hoci šetríme, kde sa dá. 

          Z rodičovského príspevku  sú hradené:

          • Odmeny  pre žiakov  -  účastníkov Talentária, Mikuláša,  oslavy  Dňa detí, maškarného plesu
          • Odmeny pre žiakov –  víťazov ( i ostatných zúčastnených ) školských športových a  výtvarných  súťaží, vedomostných kvízov
          • Cestovné náklady spojené s účasťou na obvodných/okresných a krajských kolách športových a vedomostných súťaží   + symbolická odmena pre súťažiacich  v prípade úspešnej reprezentácie
          • Učebné pomôcky – mapy, názorné modely, doplnkové učebné pomôcky  - príručky, atlasy, názorné tabuľky, pracovné  náradie a materiál  do dielne, pomôcky na výtvarnú či telesnú výchovu
          • Príspevky na exkurzie – vstupné do múzeí, divadiel
          • Doplatky za  vzdelávacie a kultúrne predstavenia v rámci vyučovania
          • Príspevok na činnosť  v rámci triedy – materiál na nástenky, odmeny  podporujúce aktivitu a angažovanosť žiakov na akciách s triednym učiteľom, riešenie aktuálnych potrieb  triedy...

          Hoci je tento príspevok dobrovoľný, odporúčame ho zaplatiť všetkým, neradi by sme  deliť deti na tie, čo na tieto položky „majú alebo nemajú nárok“, aby sme spravodlivosti učinili zadosť. 

          Veríme, že sme potrebu tohto rodičovského príspevku dostatočne zdôvodnili  a že ho zaplatia (tak ako doposiaľ) všetci rodičia.  Myslíme si, že suma 10€ na školský rok ( 1€ na mesiac) nie je taká, ktorú by rodič pre dieťa nemohol zaplatiť.

          Ďakujeme za  Vašu dôveru a podporu.

      • EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM
        • EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM

              Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám. Mladší žiaci na Výhone sa počas neho stretávali popoludní vo svojom voľnom čase so svojimi kamarátmi.   V pondelok 14. 11. besedovali o zdravom životnom štýle a uvažovali o tom, ako si chrániť svoje zdravie. V utorok 15. 11. si zmerali svoje sily v rôznych hrách a učili sa nielen vyhrávať, ale i dopriať výhru druhým.

          (ĽŽ)

      • BURZA HRAČIEK
        • BURZA HRAČIEK

          Mikulášsky darček pre Peťa

            Blíži sa Advent a tiež sviatok sv. Mikuláša, ktorý sa spája s dobročinnosťou a obdarúvaním. Mnohí z nás sú zvyknutí počas tohto sviatku nastaviť dlaň a prijímať dary. Tohtoročný Mikulášsky sviatok sa pokúsime dokázať, že vieme nielen brať, ale aj dávať.

          Komu a čo?

            Peter je chlapec zo Zákamenného. Má 15 rokov, je deviatak a denne ho spolužiaci stretávajú  na chodbe školy.

          Chodenie do školy je však pre neho o niečo náročnejšie ako pre ostatných žiakov. Narodil sa predčasne v 33. týždni a keď mal 9 mesiacov, diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu - spastickú diparézu, čiže skracovanie šliach dolných končatín. Odvtedy absolvoval 5 náročných operácií kolien, bedrového kĺbu, klenby nôh a tiež operáciu očí.

            V súčasnosti súrne potrebuje špeciálnu liečbu v rehabilitačnom centre ADELI v Piešťanoch, cena ktorej sa pohybuje od 3000 do 4000 eur.

            V snahe prispieť Peťovi a jeho rodine na túto finančne náročnú liečbu, organizujeme na našej škole BURZU HRAČIEK, KNÍH A ŠPERKOV. Burza bude prebiehať v 2 etapách.  V prvej etape môže každý z vás priniesť od utorka 22.11. do pondelka 5.12. každý deň do školy zachovalé hračky, knihy alebo šperky, ktoré už doma nepotrebuje, ale sú v takom stave, že by ešte niekoho mohli potešiť. 

          Prosíme, aby ste nosili len nepoškodené a čisté veci.

              Druhá etapa prebehne na sviatok sv. Mikuláša v utorok 6.12., kedy zhromaždené veci oceníme a ponúkneme na predaj počas dobročinnej burzy, na ktorej si budete môcť za symbolické ceny aj vy niečo kúpiť.

                Celý zisk z predaja bude venovaný ako Mikulášsky darček pre Peťa na výdavky spojené s jeho liečbou.

          Povzbudzujeme všetkých k štedrosti a ochote pomôcť dobrej veci!

      • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          Dňa 23.11.2016 sa uskutoční TESTOVANIE PIATAKOV (T5) zo Sj a M. Vzhľadom k tomu, že je zvýšený výskyt ochorení nielen medzi žiakmi 6.-9.ročníka, ale aj učiteľmi, udeľujem žiakom 6.-9.ročníka

          RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

          Do školy nastúpia vo štvrtok 24.11. podľa rozvrhu.

      • ŠKOLSKÝ FLORBALOVÝ TURNAJ
        • ŠKOLSKÝ FLORBALOVÝ TURNAJ

               V utorok 15.11. 2016 sa v telocvični ZŠ Hruštín odohrali posledné zápasy školského turnaja  vo florbale starších žiakov (7.- 9.roč.). Hralo sa systémom každý s každým.

          Naozaj najlepšie sa prezentovali žiaci 9.B, ktorí jednoznačne vyhrali všetky zápasy. O druhom mieste sa tiež veľmi nediskutovalo, keď ôsmaci prehrali iba s 9.B. triedou. Prekvapením malo byť umiestnenie niektorej zo siedmackych tried, čo sa napokon nestalo. 9.A si udržala pozíciu na stupienku víťazov.

          Najlepším strelcom sa stal Matúš Kopilec z 9.B, ktorý strelil 11 gólov.

          (stan)

        • ŠVIHADLOVÝ MARATÓN

                 S radosťou môžeme oznámiť, že bol vyhodnotený švihadlový maratón. Deti si pochutnajú na sladkej odmene a potešia sa z drobného darčeka a samozrejme z medaily. Veľmi milo nás prekvapili svojimi výsledkami, hlavne v skokoch za minútu. Dokážu tak rýchlo skákať, že stihnú skočiť aj 3 skoky za sekundu.  Vytrvalci sa tiež nedali zahanbiť. Najlepšia Ema Katreníková vydržala skákať vyše 6 minút.

          Takže sa skákalo v troch kategóriách: v skokoch na švihadle za minútu (chlapci a dievčatá) a v skokoch na švihadle na čas bez pomýlenia.

          Najlepší:              Skoky na švihadle za minútu:

          chlapci: 1. miesto: Matúš Jagelka 157,       dievčatá:   1. miesto: Lenka Drígľová 166

                         2. miesto: Erik Martvoň 137                             2. miesto: Anna Žilincová 137

                         3. miesto: Martin Jurky 128                             3. miesto: Zuzana Firicová 135

                                        Skoky na švihadle bez chyby:

          1. Ema Katreníková 6:45,2
          2. Martin Jurky 3:15,8
          3. Klára Ilievová 2:24,5

          (stan)

      • BIBLICKÝ KVÍZ
        • BIBLICKÝ KVÍZ

          Dňa 9. 11. 2016 sa uskutočnil biblický kvíz pre 6. ročník. Štyri trojčlenné družstvá šiestakov si zmerali vedomosti o biblických postavách, liturgických predmetoch, slávení prikázaných sviatkov. Poskladali doplňovačku o častiach sv. omše a potrápili sa s hľadaním v Sv. písme.  Po piatich kolách zvíťazilo družstvo zo VI. A v zložení Majka Kľusková, Lenka Matečková a Bibka Hojová.

          Víťazom srdečne blahoželáme!

          (ao)

      • SÚŤAŽ
        • SÚŤAŽ

           

          Žiaci 9.B triedy - Klára Ilievová, Matúš Jagelka a Ema Katreníková sa zapojili do súťaže o trojdňový zájazd do Mníchova. Podmienkou súťaže bolo vytvoriť jeden model zo 100 najobľúbenejších pamätihodností v Nemecku, pomocou rôznych techník a materiálu. Náš trojčlenný tím si vybral hrad Eltz, ktorý patrí k najznámejším hradom Nemecka. Vytvorili jeho maketu s úctyhodnými rozmermi: 3,38 x 1,05 x 0,98 metra. 

          Fotografiu modelu aj s popisom v nemčine sme odoslali a teraz dúfame, že budeme úspešní :)

          (radz)

      • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE
        • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE

          Športové popoludnie

          Prváci a tretiaci našej školy strávili spoločne štvrtkové popoludnie (27.10.) v telocvični. Popoludnie sa nieslo výlučne v znamení športu a prirodzeného zdravého pohybu. Žiaci si otestovali svoje vytrvalostné schopnosti pri prekonávaní prekážkovej dráhy a taktiež i počas „mini“ florbalového zápasu. Okrem toho sa navzájom spoznali a učili sa dodržiavať pravidlá hry.

          (nož)

      • MINIFUTBAL ŽIAKOV 3.- 4.roč.
        • MINIFUTBAL ŽIAKOV 3.- 4.roč.

             Dňa 18.10.2016 sa uskutočnilo na umelej tráve pri CVČ v Námestove  okresné kolo v minifutbale žiakov 3.-4.roč. - Mc Donalds Cup. Päť družstiev súperilo systémom každý s každým, hralo sa 2x7min. a podmienkou bolo mať v družstve na hracej ploche vždy 1 dievča. Naši žiaci si počínali dobre, vzhľadom na to, že hrali prvýkrát na umelej tráve, dosiahli dobré výsledky. Mali skóre 11:5, no aj tak to na stupeň víťazov to nestačilo.

          Výsledky našich - Hruštín - Novoť 0:1, NO Slnečná 0:1, Mútne 8:0, Or. Polhora 3:3

          Naši strelci: L.Drígeľ 5, M.Zemenčík 2, J.Šubjak 2, E.Kampoš 1, T.Kubica 1

          Poradie: 1. NO Slnečná - 9 bodov, 2. Or. Polhora - 7 bodov, 3. Novoť - 6 bodov, 4. Hruštín - 4 body, 5. Mútne - 0 bodov

          Reprezentovali: D.Firic. E.Kampoš, L. Drígeľ, J.Šubjak, B.Snováková, T.Kubica, M. Zemenčík, T.Kupčulák, A.Šeligová, R.Kazimier

           

           

      • STRETNUTIE PO 40 ROKOCH
        • STRETNUTIE PO 40 ROKOCH

             V sobotu 15.10.2016 sa stretli spolužiaci zo ZDŠ Hruštín, ktorí končili povinnú školskú dochádzku v škol. roku 1975-76. Triedni učitelia 9.AB J.Mesík a M.Dobroňová spolu s p.uč. M.Mesíkovou privítali 40 svojich bývalých žiakov. Tí si pozreli priestory školy v Zamoste, telocvičňu, prezentáciu "historických" fotografií, zaspievali si pesničku a premiestnili sa do agropenziónu Brezy. Tu si po 10 rokoch pripomenuli zaradom novinky zo svojich životných pútí, navzájom sa obdarovali, vypočuli pekný hudobný program harmonikárov z Lokce.  V družnej zábave zotrvali ešte dlho, lebo bolo na čo spomínať. Všetci žiaci ďakujú organizátorke stretnutia Majke Škombárovej a jej pomocníčkam za výborne zorganizovanú a pripravenú akciu. ( viď fotoalbum)

      • FAREBNÝ DEŇ
        • FAREBNÝ DEŇ

          Jeseň vo farbách

          Vo štvrtok 13.10. sa už tradične žiaci prvého stupňa odeli do farieb jesene. Každý ročník predstavoval jednu farbu, a tak škola hýrila zelenými prvákmi, žltými druhákmi, oranžovými tretiakmi a červenými štvrtákmi. Takto sme vo farebných tónoch opäť privítali pani jeseň. Počas vyučovania sme sa venovali jej charakteristickým znakom, vďaka čomu sme toto ročné obdobie opäť viac spoznali.

          (noz)

      • VYSTÚPENIE TANEČNÍKA
        • VYSTÚPENIE TANEČNÍKA

             V piatok 7.10.2016 prišiel do našej školy ukázať svoj talent tanečník Miroslav Bruise Žilka. Žiakom 1.-9.ročníka ukázal, že každý z nás má v sebe skrytý talent. Naučil nás kúsky zo svojich choreografií, porozprával nám o súťažiach, ktorých sa zúčastnil  a predviedol nám svoju tvorbu.

              Všetkým žiakom sa vystúpenie tanečníka páčilo. Bol to skvelý umelecký zážitok.

          (Natália Kupčuláková, 9.A)

      • MINIFUTBAL ŽIAKOV 3.- 4.roč.
        • MINIFUTBAL ŽIAKOV 3.- 4.roč.

            V pondelok 10.10.2016 sa v telocvični ZŠsMŠ Lokca konala kvalifikácia na okresné kolo v minifutbale žiakov I.stupňa - McDonald ś Cup. Naši žiaci porazili ZŠsMŠ Babín 9:1, remizovali so ZŠsMŠ Lokca 3:3 a postúpili na okresné kolo do Námestova (18.10.). Lokca porazila Babín 7:1, takže sme mali o dva góly lepšie skóre. 

          Reprezentovali nás: Damián Firic, Lukáš Drígeľ, Tomáš Kubica, Miro Zemenčík, Jakub Šubjak, Miro Revaj, Matúš Tomáň, Timo Kupčulák, Matúš Štajer a Erik Kampoš.      Blahoželáme!

      • MALÝ FUTBAL MŽ
        • MALÝ FUTBAL MŽ

          V piatok 7.10. sa v telocvični ZŠ Slnečná v Námestove ( Brehy) konalo obvodné kolo v malom futbale MŽ. Našu školu reprezentovali: R.Vlžák, L.Kaprálik, A.Očkaják, P.Šeliga, M.Hutira, K.Jurky, T.Zemenčík, J.Mikuláš, B.Iliev.

          Výsledky:

          ZŠ Hruštín - ZŠ Babín 0:3

          ZŠ Hruštín - ZŠ Slnečná NO 2:0

          ZŠ Hruštín - ZŠ Or. Polhora  1:2

             Naši chlapci obsadili 3.miesto, do okresného kola postúpila Or. Polhora.

      • EXKURZIA DO KNIŽNICE
        • EXKURZIA DO KNIŽNICE

                Netradičné dve hodiny literatúry absolvovali vo štvrtok 6.10.2016 piataci v Knižnici A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Najskôr ich pani knihovníčka oboznámila s činnosťou knižnice a s výpožičným poriadkom.  Potom žiaci spoznali jednotlivé oddelenia knižnice a zastavili sa v oddelení pre deti a mládež. Tu si mohli popozerať bohatú zbierku kníh, vybrať si ktorúkoľvek a v príjemnom prostredí si z nich mohli čítať. V druhej časti exkurzie bola pre žiakov pripravená tvorivá aktivita, kde si najskôr vyskúšali svoje vedomosti o rozprávkach a ich autoroch a potom vymýšľali nové, v ktorých účinkovali postavy zo známych rozprávok. Výsledkom aktívnej práce našich žiakov boli pekné slovesné výtvory. Tieto neklasické hodiny hodiny literatúry piataci zhodnotili pozitívne.

          (DK)

      • NÁVŠTEVA U PÁNA MINISTRA
        • NÁVŠTEVA U PÁNA MINISTRA

             Dňa 4.10.2016 absolvovali zástupcovia ZŠ Hruštín Július Kubáni a Stanislava Šalatová stretnutie na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu s pánom ministrom školstva Petrom Plavčanom. Tlmočili mu problémy, s ktorými sa škola potýka v dôsledku neustáleho poklesu počtu žiakov, nespokojnosť so súčasným rozdielom v normatívoch škôl do 250 a nad 250 žiakov. Stretnutie s pánom ministrom nám sprostredkoval poslanec NR SR pán Tibor Bernaťák. Ďakujeme Obci Hruštín a Jozefovi Šalatovi za zabezpečenie dopravy.