• Novinky

      • MALÝ FUTBAL SŽ
        • MALÝ FUTBAL SŽ

             Dňa 5.10.2016 sa v telocvični ZŠsMŠ Lokca uskutočnilo obvodné kolo v malom futbale starších žiakov. Našu školu reprezentovali: A.Kľuska, M.Kaprálik, M.Jagelka, M.Drígeľ, R.Fendek, M.Makúch, F.Šubjak, K.Očkaják, M.Jurky, L.Vigoda. 

          Výsledky našich: H - Lokca 11:3, H - Breza 10:1, H - Babín 2:4.

          Posledný zápas s Babínom nám nevyšiel podľa predstáv, hoci sme viedli 2:1, susedia otočili skóre a postúpili na okresné kolo do Námestova. Ďakujeme našim chlapcom za reprezentáciu školy, držali sa statočne.

      • POĎAKOVANIE ZA VAŠE HLASY
        • POĎAKOVANIE ZA VAŠE HLASY

             Vedenie ZŠ Hruštín pekne ďakuje všetkým občanom - žiakom, učiteľom, rodičom i sympatizantom ( z Hruštína i iných miest a obcí), ktorí podporili náš projekt PARK: SRDCE PRIATEĽOM A PRÍRODE. Zvlášť chceme poďakovať Katke Snovákovej, predsedníčke Združenia rodičov, za neutíchajúcu aktivitu a vieru v konečný úspech. Nesmieme zabudnúť ani na členky OZ Motýlik, pána kaplána, Oňa Zajaca a všetkých, ktorí hlasovali. Zásluhou takmer 9000 hlasov sa náš projekt umiestnil v kategórii STRED v konkurencii miest ako Kremnica, Lučenec, Revúca, Martin... na 4.mieste, mal by byť teda podporený čiastkou 6 tis.€. Výsledky budú schvaľované 9.10.2016. Teší nás, že sa pre dobrú vec dokázalo spojiť toľko ľudí. Dúfame, že nájdeme takú ochotu a spoluprácu aj pri realizácii projektu, ktorý počíta aj s brigádnickou pomocou.

      • EXKURZIA ORAVSKÝ HRAD
        • EXKURZIA ORAVSKÝ HRAD

          Siedmaci na Oravskom hrade

            V utorok 27. septembra navštívili siedmaci Oravský hrad. V prírodovednej expozícii na hodine biológie si zopakovali svoje vedomosti o faune a flóre Oravy. Na hodine dejepisu sa oboznámili s funkciami hradu, so životom na hrade a s obrannými prvkami hradu.
          Chceme sa poďakovať pracovníkom Oravského hradu PhDr. Chmelíkovi a RNDr. Removčíkovej za čas, ktorý nám venovali a za cenné informácie.

          (žil)

      • EXKURZIA BOJNICE
        • EXKURZIA BOJNICE

          Šiestaci v Bojniciach

          V pondelok 26.septembra zažili šiestaci netradičné vyučovacie hodiny v Bojniciach. Najskôr si rozšírili vedomosti z dejepisu v Múzeu praveku. Prešli náučným chodníkom až k jaskyni neandertálcov, dozvedeli sa zaujímavosti o mamutoch, o pravekých lovcoch a ich spôsobe života.V Zoo Bojnice pokračovali vo vyučovaní biológie pozorovaním zvierat a riešením úloh.

          (žil)

           

      • ÚČELOVÉ CVIČENIE
        • ÚČELOVÉ CVIČENIE

               Dňa 23.9.2016 sa konalo účelové cvičenie žiakov 5. – 9. ročníka. Pre žiakov boli pripravené hlavné stanovištia: Zdravotná príprava, Telesná zdatnosť, Riešenie mimoriadnych situácií, Pohyb a pobyt v prírode , Dopravná výchova, na ktorých si žiaci prakticky preverili svoje teoretické vedomosti. Okrem toho boli pripravené aj zábavné stanovištia. Triedy počas cvičenia zbierali body (%) a poradie tried bolo nasledovné: 5.A – 93,1%, 6.A – 90,4%, 5.B – 89,4%, 8.A – 88,7%, 8.B – 88,7%, 6.B – 86,8%, 7.A – 84,6%, 7.B – 84,6%. Cvičenie splnilo svoj cieľ, aj vďaka aktívnej a zodpovednej príprave vedúcich stanovíšť  a žiakov deviateho ročníka.

          (hal)

      • PLAVECKÝ VÝCVIK
        • PLAVECKÝ VÝCVIK

                         Od 19.9. do 23.9. 2016 žiaci 3. a 4. ročníka absolvovali plavecký výcvik v Aquaparku Dolný Kubín. Výcviku sa zúčastnilo 68 žiakov. Plavecký výcvik prebiehal pod vedením tímu profesionálnych trénerov z plaveckej školy AQ – PLUS, s ktorými spolupracujeme už dlhé roky a  ich práca a zodpovedný  prístup ku žiakom sa nám veľmi páči. I tento rok žiaci absolvovali  kurz s nadšením a radosťou. Tréneri chválili ich snahu a konečný výsledok bol zrejmý v posledný deň, keď sme videli, že voda nie je pre nich strašiakom, ale užívajú si ju plnými dúškami. Každá skupina predviedla pod vedením svojho trénera všetko, čo sa naučila, v čom sa zdokonalila a každý si hrdo niesol domov mokré vysvedčenie, voľnú vstupenku a sladkú odmenu.

          Organizovaním plaveckých výcvikov sa nám darí v plnej miere pozitívne rozvíjať športovú činnosť na našej škole. V mene žiakov i rodičov patrí vďaka obci Hruštín za úhradu nákladov na dopravu.  

      • JUBILEUM PÁNA UČITEĽA
        • JUBILEUM PÁNA UČITEĽA

            Dňa 17.septembra sa dožil vzácneho životného jubilea bývalý pán učiteľ Jozef Mesík.Jeho rukami prešlo za takmer 4 desiatky rokov pôsobenia v ZŠ Hruštín veľa žiakov, dnes otcov, matiek, starých otcov a starých matiek. Zavinšovať k 80-ke mu boli aj bývalí kolegovia. Pospomínali spolu na časy minulé, na chuť učiteľského chlebíka a jubilantovi zaželali ešte veľa zdravia a pohody pri potulkách prírodou, v kruhu rodiny i susedov. 

      • CEZPOĽNÝ BEH
        • CEZPOĽNÝ BEH

            Dňa 22.9.2016 sa v okolí chaty na Slanej vode pri Oravskej Polhore konalo okresné kolo v cezpoľnom behu. Mali sme zastúpenie v súťaži družstiev chlapcov i dievčat. Lepšie sa držali chlapci, ktorí sa umiesrtnili v prvej polovici štartového poľa - Andrej Kľuska 14.miesto, Pavel Šeliga 15. a Filip Šubjak 16.miesto z 33 štartujúcich. Ako družstvo skončili chlapci na 7.mieste z 12 škôl. Dievčatá obsadili 12. miesto ( E.Katreníková 22., Z.Firicová 24. a Z.Šubjaková 34.miesto). Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy v chladnom počasí.  

      • BURZA STREDNÝCH ŠKôL
        • BURZA STREDNÝCH ŠKôL

               Dňa 5. októbra 2016 v čase od 14:00 – 17:00 hod. sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí v Námestove Burza stredných škôl. Určená je nielen piatakom, ôsmakom, deviatakom, ale aj ostaným žiakom, ktorí uvažujú o svojom budúcom povolaní. Žiaci spolu s rodičmi majú možnosť prostredníctvom prezentácie a materiálov  získať informácie o možnostiach štúdia na zúčastnených SŠ.  Veríme, že aj takáto forma  pomôže  žiakom i rodičom pri rozhodovaní a zvolení možnosti ďalšieho štúdia na strednej škole.

          (HM)

      • PODPORME PROJEKT...
        • PODPORME PROJEKT...

            SPP ( Slovenský plynárenský priemysel, a.s.) vyhlásil výzvu na podávanie projektov v kategórii SPPoločne za domovinu. Predkladatelia mali možnosť vypracovať projekt a uchádzať sa o dotáciu 6 tis. €. Naša ZŠ Hruštín sa do projektu zapojila ( ZRŠ Mgr. S.Šalatová s pomocou nášho bývalého žiaka Ondreja Zajaca, ktorý vypracoval vizualizáciu nášho projektu, touto cestou mu srdečne ďakujeme) a verí, že aj s Vašou pomocou budeme úspešní.

             Názov projektu je Park:Srdce Priateľom a Prírode. Jeho cieľom je vybudovať miestny park, ktorý by skrášľoval centrum našej obce (na mieste školskej záhrady) a slúžil aj ako učebňa prírodovedných predmetov, ako miesto na oddych a relax pre dôchodcov, mamičky s deťmi i ostatných občanov.

           Ak chcete projekt podporiť, stačí kliknúť na http://www.sppolocne.sk/sk/hlasuj-za-projekty/park-srdce-priatelom-a-prirode/5/vote, Hlasuj za projekty a postupovať podľa pokynov. Zatiaľ sme sa dostali do 2.kola medzi 20 projektov v časti STRED. Podporených bude 5, ktoré získajú najviac hlasov. Hlasovať možno od 12.9. do 3.10.2016.

            ĎAKUJEME ZA VÁŠ HLAS ( AJ HLAS VAŠICH ZNÁMYCH, KTORÝCH OSLOVÍTE).

      • TURISTI NA BABEJ HORE
        • TURISTI NA BABEJ HORE

            V nedeľu 11.9.2016 sa členovia turistického krúžku zúčastnili 45.ročníka letného výstupu na Babiu horu. Tohto roku KST organizoval výstup z Poľska, zo sedla Krowiarky. V sedle mali turisti dve možnosti výstupu - buď po červenej značke, ktorá vedie hrebeňom, alebo náročnejšia zelená trasa, ktorá má vysokohorský charakter a je istená reťazami.

          Počasie turistom prialo, výhľady boli nádherné a nekonečné a brusnice s čučoriedkami všetkým chutili.  :-)

          M.Kormaňáková

      • INTERNETOVÁ ŽIACKA KNIŽKA
        • INTERNETOVÁ ŽIACKA KNIŽKA

              V stredu 21.9.2016 o 12,30 ( alebo o 15,oo - komu ako vyhovuje) sa v ZŠ Zamost uskutoční inštruktáž ( 20-30 minút) pre rodičov žiakov 5.ročníka, ktorí nemajú skúsenosti s formou internetovej žiackej knižky. 

              Tešíme sa na Vás.

      • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY
        • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY

          Ponuka záujmových  krúžkov  na  škol. rok  2016/2017

          názov                                                 vedúci                                    veková kategória

           

          1.  Škola hrou   1                    Mgr. Nožinová                                  3.roč.

          2.  Škola hrou   2                    Mgr. Poljaková                                 3.roč.

          3. Zázračný ateliér                  PaedDr. Mišániková M.                     2.roč.

          4. Futbalový                           Mgr. Kubáni                                     3.- 4.roč.

          5. Talentárik                           Mgr. Pidíková                                   1.B     

          6. Pohybové hry                     Mgr. Holišíková                                1.A

           

          7. Šikovné ruky                     Mgr. Smidžárová                                5.-9.roč

          8. Slovenčina pre život          PhDr. Martvoňová                               9.roč.

          9. Športový  dievčatá             Mgr. Stančeková                                5.-9..roč.          

          10. Varíme a pečieme            Mgr. Žilincová                                     7.-8.roč.  

          11. Kreativko                         Mgr. Molnárová                                5.-9.roč.

          12. Futbalový SŽ                   Mgr. Peter Teťák                               7.-9.roč.

          13. Futbalový SŽ                   p. Peter Plančo                                 5.-7.roč.

          14.  Strelecký                        p. Jozef Jancek                                5.-9. roč.

          15. Turistický                        Ing. Kormaňáková                             5.-9.roč.

          16. Divadelný                        Mgr. Mirka Kupčuláková                    7.-9. roč., max 15 ž.

          17. Zdravotnícky                   Mgr. Vlžáková                                   5.-6.roč.

          18. Technický                        Mgr. Halmeš                                     5.-9.roč.

          19. Hravá matematika            Mgr. Kopilcová                                   9.A

          20. Mediálny ( tvorba šk. časopisu) Mgr. Radzová                            5.-9.roč.

          21. Fotografický                    Mgr. Žmijovský                                   5.-9.roč.

          22. Florbalový                       Mgr. Stančeková                                 7.-9.roč.

           

          Podmienka na vytvorenie krúžku je prihlásenie aspoň 12 žiakov. V prípade nanaplnenia počtu si budete môcť zvoliť iný krúžok. Názov krúžku napíšte na tlačivo vpravo hore. Môžete si zvoliť aj druhý krúžok – budete doň zaradení, ak sa neotvorí ten prvý zvolený, resp. keď vám to vedúci krúžku povolí – ak nebude mať priveľký počet žiakov vo svojom krúžku. Krúžková činnosť začnete od októbra 2016. Máte nárok absolvovať 60 hodín záujmovej činnosti počas škol. roka. Verím, že si z ponuky vyberiete a budete zmysluplne tráviť niektoré popoludnie v týždni. Vzdelávacie poukazy treba vrátiť do piatku 16.9.2016.

                                                                                                     Mgr. Július Kubáni     riaditeľ školy

      • VIA HISTORICA
        • VIA HISTORICA

            Dňa 12.9.2016 sa v kultúrnom dome uskutočnili dve predstavenia súboru Via Historica ( zvlášť pre 1. aj 2.stupeň). Žiaci mohli vidieť dejiny Slovanov a Slovákov podané zábavnou formou. Niektorí sa stali spoluúčinkujúcimi, keď ich herci pozvali na javisko a mohli tak zahrať možno svoju prvú úlohu pred početným publikom ( viď fotoalbum).

              Obidve predstavenia sa menším i väčším žiakom páčili, boli vtipné i poučné. Vstupné bolo hradené zvyškom kultúrnych poukazov i hotovosťou. Ďakujeme Združeniu rodičov za príspevok na toto predstavenie. 

      • OTVORENIE NOVÉHO ŠKOL. ROKA 2016-17
        • OTVORENIE NOVÉHO ŠKOL. ROKA 2016-17

              V pondelok 5.9.2016 bol v ZŠ Hruštín slávnostne otvorený školský rok 2016-2017. Pani zástupkyňa Mgr. S.Šalatová privítala všetkých žiakov, rodičov, kolegov i hostí - pána starostu Mgr. F.Škapca, pána farára Mgr. R.Geráta, pána kaplána Mgr. M. Žmijovského. Po kultúrnom programe, ktorý pripravili so svojimi žiačkami - tretiačkami p. učiteľky S.Nožinová a M. Poljaková sa žiakom prihovoril pán riaditeľ J. Kubáni. Privítal 31 prvákov, zaželal všetkým veľa úspechov v 10-mesačnej práci, predstavil nových triednych učiteľov ( 1.A Mgr. A.Holišíková, 1.B Mgr. M.Pidíková, 5.A Mgr. K.Janolková - Molnárová, 5.B - Mgr. A.Radzová, 9.B - Mgr. L. Žilincová). Vyučovanie začalo podľa rozvrhu v utorok 6.9.2016.

      • NAŠI NAJ 2015-16
        • NAŠI NAJ 2015-16

            Už po šiestykrát boli prijatí pánom starostom a jeho spolupracovníkmi žiaci našej školy, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach vo vedomostných alebo športových súťažiach v rámci okresu či kraja. Tento rok sa tejto pocty ušlo 34 žiakom:

          Júlia GÁBOROVÁ – 8.A – dejepisná olympiáda – 2. OK; 6.KK;  streľba zo vzduchovky – 3.miesto OK jednotlivci;  

          Stela KUBICOVÁ – 9.A – 1.miesto OK Talentárium v Babíne;

          Jaroslav KAPRÁL - 7.B, Natália KUPČULÁKOVÁ – 8.A – Katarína HOJOVÁ – 9.B - 2.miesto OK Biblická olympiáda;

          Matúš SNOVÁK – 6.B – 3.miesto OK technická olympiáda;

          Zuzana GÁBOROVÁ -7.A – 3.miesto OK geografická olympiáda;

          Natália BRAŽINOVÁ, Daniela MARTVOŇOVÁ, Stela KUBICOVÁ, Janka JURKYOVÁ, Natália OČKAJÁKOVÁ – 2.miesto Súťaž mladých zdravotníkov;

          Romana KUBICOVÁ – 8.B – 2.miesto Štúrov Zvolen;

          Dominik ŠMIHEĽ, Juraj JUROVČÍK, Ivan SNOVÁK - cezpoľný beh – 1.OK; 4.miesto KK;

          Dominik ŠMIHEĽ – 3.miesto v behu na 1000m – OK;

          Andrej KĽUSKA – 3.miesto hod kriketkou OK;

           

           Timea Gemeľová, Adriána Gočalová, Zuzana Šubjaková, Terézia Meleková, Kristína Hnojčíková, Martina Revajová, Lenka Jaššová, AdriánaSedlárová, Tatiana Sedlárová, Lucia Radzová, Veronika Kazimierová, Kamila Kušnieriková, Petra Hojová – 3.OK vo vybíjanej;

          Roman Fendek, Juraj Jurovčík, Jozef Kytaš, Timotej Teťák, Marek Makúch, Dominik Šmiheľ, Jaroslav Troják – 3. miesto OK v malom futbale;

             Pán starosta Mgr. František Škapec odmenil spolu s pani prednostkou p.Stelou Škapcovou našich reprezentantov, poďakoval za vzornú reprezentáciu a zaželal podobné úspechy aj v budúcnosti. P.riaditeľovi odovzdal pohár a diplom za dobrú spoluprácu medzi školou a obcou. Žiaci boli pohostení koláčikmi a p. Jozef Šalata, ved. MKS, pripravil pre nich aj fotopamiatku.

          Ďakujeme!

      • KONIEC ŠKOL. ROKA
        • KONIEC ŠKOL. ROKA

             Dňa 30.6.2016 sme po desiatich mesiacoch ukončili školský rok 2015-16. Po svätej omši sa žiaci presunuli do svojich tried, kde si cez školský rozhlas vypočuli príhovor p. riaditeľa ( v Zamoste), triedni učitelia zhodnotili školský rok z pohľadu triedy a odovzdali žiakom vysvedčenia. Niekomu spôsobili radosť a potešenie, iný mal tvár namosúrenú a mnohým bolo jedno, čo sa na vysvedčení objavilo, hlavne, že od 1.júla začínajú prázdniny. Deviataci sa rozlúčili so svojimi spolužiakmi i učiteľmi putovaním po triedach, nechýbali stisky rúk, slzy. V zborovni sa takisto konali rozlúčky - po vyše 40 rokoch v školských službách odchádza na zaslúžený odpočinok p. vychovávateľka Margita Kecerová, po troch rokoch náš telocvikár p.uč. Ján Bomba.Obidvom ďakujeme za prácu a želáme do ďalšieho života len to najlepšie. Spomenuli sme si aj na nášho pána farára Mgr. Rastislava Waxmonského, ktorý sa takisto lúčil s našou obcou, školou. Všetci mu želáme na novom pôsobisku, aby bol spokojný, aby mu zdravie slúžilo a aby si na nás občas spomenul. 

        • ZBER PAPIERA

             V priebehu 5 dní na konci školského roka bol vyhlásený zber starého papiera. Zapojilo sa doň 46 žiakov ( niektorým výdatne pomáhali rodičia), ktorí s pomocou učiteľov na zbierali 7 ton tejto druhotnej suroviny.

          TOP 10 je nasledovná:

          1. Borko Iliev (6.B) - 917 kg

          2. Veronika Očkajáková (3.A) - 887 kg

          3. Matúš Kopilec (8.B) -  846 kg

          4. Lukáš Kompan (5.A) - 505 kg

          5. Vaneska Žilincová (1.B) - 479 kg

          6. Bibka Hojová (5.A) - 335 kg

          7. Samko Šalata (6.B) - 306 kg

          8. Danko Martvo (2.B) - 223 kg

          9. Tamara Radzová (6.B) - 198 kg

          10. Miňo Dirga (1.A) - 196 kg

               Kilogramy, ktoré žiaci doniesli po ukončení zberu, im budú zarátané do odmeny, avšak na celkové poradie už nemajú vplyv - zber končil 29.6.2016. Všetkým zberačom ďakujeme za snahu, odmeny na nich pripravíme na začiatok šk.roka 2016-17. Ďakujeme p.uč. Halmešovi, p. školníkovi i pomocníkom z 8.B Matúšovi Kopilcovi a Matúšovi Drígľovi za preberanie, váženie a ukladanie papiera v škol. dielni, takisto 5 pomocníkom za nosenie do zberového vozidla ( J. a D.Šalatovci, Š.Katreník, M.Jurký, M.Drígeľ). Rozdiel medzi našou evidenciou a údajom z auta bol dosť veľký - 0,5 tony. Niekde sa stala chyba...

        • BURZA HRAČIEK

               V našej škole sa každoročne uskutočňuje burza hračiek, z ktorej výťažok putuje k ľuďom v núdzi. Takto naši žiaci už pomohli biednym na Haiti, chorým deťom v nemocnici a tento rok je vyzbieraná suma 65 € venovaná Veronike Frčovej do Babína, ktorá sa po autonehode ocitla na invalidnom vozíku a potrebuje podstúpiť náročnú operáciu a rehabilitáciu.

          Ďakujeme všetkým deťom, ktoré nemysleli len na seba a prispeli k tomu, že aj ich pričinením sa objaví úsmev na tvári trpiaceho človeka.

          (ocka)

        • ÚČELOVÉ CVIČENIE

              Dňa 27. júna 2016 sa konalo účelové cvičenie v prírode žiakov 5. – 9. ročníka. Pre nepriaznivé počasie sa konalo v priestoroch školy. Žiaci na piatich hlavných stanovištiach prakticky precvičovali vedomosti a zručnosti z teoretickej časti : Zdravotná príprava, Pohyb a pobyt v prírode, Riešenie mimoriadnych situácií, Telesná zdatnosť a Dopravná výchova. Úlohy boli bodované a poradie tried bolo určené podľa počtu získaných %. Poradie tried bolo nasledovné: 7.B – 99,5; 7.A – 98,4; 8.B – 96,1; 5.A – 95,7; 5.B – 94,6; 8.A – 93,9; 6.B – 93,2; 6.A – 90,9.

          (Hal)