• Novinky

        • ŽIVÁ KNIŽNICA

           Dňa 9.6. sme sa my - žiačky 9.A zúčastnili akcie "Živá knižnica", ktorá sa konala v  Námestove. Plné očakávaní sme sa po druhej hodine vybrali na autobus, aby sme zistili, čo sa pod týmto názvom ukrýva. V MsKS už boli pripravené panely s upútavkami na "živé knihy" a po zaregistrovaní sme si mohli z nich vybrať tie, ktoré nás hneď zaujali. So svojimi životnými osudmi nás oboznámil utečenec Azim, bývalý narkoman Dominik, ale aj ďalší Dominik, ktorý vyrastal v rodine alkoholikov. Videli sme aj dojímavý film o vietnamských dievčatkách a nakoniec sme si vyskúšali svoje schopnosti obstáť v živote prostredníctvom hry. Akcia sa nám veľmi páčila a vrelo ju odporúčame absolvovať aj o rok.

          A. Snováková,9.A

      • FLORBALOVÝ ZÁPAS
        • FLORBALOVÝ ZÁPAS

                  V telocvični ZŠ Hruštín sa 7.6.2016 konal prípravný zápas vo florbale. Výber POLICAJTOV z okresu Dolný Kubín  a Námestovo nastúpil proti našim st. žiakom. Chlapci dostali na začiatku od pánov policajtov darčeky a stretnutie sa mohlo začať.

              Zápas mal výbornú úroveň,  priniesol veľa pekných florbalových kombinácií, po ktorých padlo do bránok 23 gólov. Konečné skóre zápasu bolo 13:10 v prospech našich žiakov.  Touto cestou sa chceme poďakovať organizátorom ZŠ Hruštín a Dopravnej polícii SR na čele s pánom Vincom Drígľom, ktorý ako prvý dal impulz k usporiadaniu florbalového zápasu. 

          Reprezentovali nás: M. Drígeľ, R. Fendek, M. Kopilec, P. Šeliga, J. Jurovčík, M. Makúch, K. Očkaják

          (bom)

        • EXKURZIA TRETIAKOV

             Vo štvrtok ( 2.6. ) žiaci tretieho ročníka vstúpili do čarovného sveta rozprávok na Oravskom hrade. Za správne odhalenie  názvu rozprávok dostali pečiatky, za čo ich na konci prehliadky čakala odmena. Ďalej cesta pokračovala na Liptov do Demänovskej jaskyne slobody, kde sme boli očarení nádhernou kvapľovou výzdobou a pútavým rozprávaním pani sprievodkyne. Počasie síce neprialo, ale nám to dobrú náladu nepokazilo.

          (Msal)

      • UKÁŽKA VÝCVIKU POLICAJNÝCH PSOV
        • UKÁŽKA VÝCVIKU POLICAJNÝCH PSOV

            V pondelok 6.6.2016 boli žiaci II.stupňa účastníkmi ukážky výcviku policajných psov. Policajti zo služobnej kynológie PZ SR predviedli ukážky povelov, zadržania páchateľa, hľadania osoby a zodpovedali žiakom na otázky, ktoré ich zaujímali. Prialo nám aj počasie, takže 1,5 hodiny prešlo neskutočne rýchlo. Žiaci mali z ukážky veľký zážitok. Ďakujeme PZ SR, odboru poriadkovej polície v D.Kubíne za ochotu pri zabezpečovaní tejto ukážky.

        • DEVIATACI v B.BYSTRICI

             O tom, že Slováci majú históriu, na ktorú môžu byť právom hrdí, sa deviataci mohli presvedčiť počas exkurzie do Banskej Bystrice a jej okolia. Prvou zastávkou bola Špania Dolina - centrum baníctva -  ťažby medi v stredoveku. V múzeu baníctva im veľmi fundovane  objasnil  slávnu minulosť baníctva sprievodca Wilhelm von Fuhrherr, potom absolvovali mierne adrenalínový náučný chodník a mohli obdivovať banícke domy, klopačku či kostol Premenenia Pána so zaujímavým schodiskom. Druhú časť exkurzie absolvovali deviataci v Múzeu SNP, kde si počas objektového vyučovania zopakovali vedomosti o Povstaní a vypracovali v skupinách úlohy, ktoré potom prezentovali. Nákupy a 5D kino v Európe boli odmenou za vzorné správanie. :) 

          (Dkub)

        • PIATACI V ZUBERCI

               V piatok 3. júna sme s piatakmi zažili zaujímavý – poučný aj zábavný deň. Najskôr sme navštívili Múzeum oravskej dediny  v Zuberci – Brestovej, kde sme sa vrátili do minulosti. Krásne drevené domčeky dýchali starými časmi, zaujali oko a ( p. učiteľkám) pohladili dušu. Zo zaujímavého rozprávania sa deti dozvedeli, čo si ľudia v minulosti obliekali, ako žili, čo jedli a ako sa tešili zo života, ako si vážili to, čo im Pán Boh doprial a ako sa s láskou i mozoľnatými  rukami starali o svoj majetok. Vyskúšali si vyrobiť sviečku z prírodného vosku, obdivovali prácu šikovného rezbára, vyzdobili si medovníček, dozvedeli sa, že aj škrupina z vajíčka má svoju veľkú cenu, zahrali sa tak, ako sa kedysi hrávali deti v ich veku a nakoniec okúsili prácu s hlinou.

              Výlet pokračoval v Hrabove pri Ružomberku na lanovej dráhe Tarzánia. Tí najväčší frajeri ukázali svoj strach a tie najjemnejšie dievčatá zas svoju odvahu a veľkú silu. Všetci nakoniec prekonali svoje obavy a výborne sa zabavili.

              Unavení zážitkami a s poďakovaním pani Prírode za pekné počasie, sme sa šťastlivo vrátili domov.

          (zil)

        • ŠTVRTÁCI NA LIPTOVE

               Dňa 1. 6. 2016 sa triedy 4.A a 4.B zúčastnili exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Tu sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o tom, aká môže byť príroda rozmanitá a očarujúca. Radosť im urobili aj zvieratká v ZOO Kontakt, ktoré mohli pohladiť a aj nakŕmiť. Nasledovala vytúžená opekačka priamo v areáli zoo. Cestou domov sme si urobili krátku prestávku v Dolnom Kubíne, kde prebiehala akcia " Deň detí pre celé mesto" s rôznymi atrakciami, programom a sladkými odmenami. Z exkurzie si žiaci odniesli domov množstvo nových poznatkov a pekných zážitkov.

          (pid)

        • DRUHÁCI V OKRESNOM MESTE

          Druháci oslávili sviatok detí v okresnom meste, do ktorého sa prepravili autobusom. Mohli si tak vyskúšať cestovanie verejnou hromadnou dopravou. Pri návšteve mestského kultúrneho strediska v Námestove si pozreli výstavu výtvarných prác žiakov ZUŠ, filmové 3D predstavenie a mestskú knižnicu. Na nábreží Oravskej priehrady sa vybehali a pohrali sa na detskom ihrisku. Osviežení poriadnou dávkou zmrzliny sa veselí vrátili domov, ako inak – spojovým autobusom (už to predsa vedia).

          (pol)

        • OSLAVA MDD

             Žiaci II.stupňa našej školy absolvovali Deň detí vo svojej školskej budove ( Recyklošmrnc) a v jej areáli - vyučujúci im pripravili rôzne zábavné stanovištia, kde deti plnili úlohy, za ktoré dostávali pridelené body. Počasie nám prialo, všetci sa cítili fajn. Ďakujeme OcÚ Hruštín za venované sladké darčeky. ( viď fotoalbum)

        • RECYKLOŠMRNC

             Na Deň detí si žiaci 5.-9.ročníka pripravili súťaž Recyklošmrnc - módnu prehliadku s využitím recyklovaného materiálu. Prejavili svoju kreativitu, vybrali vhodnú hudbu, komentár a porota mala čo robiť, aby spravodlivo obodovala snahu všetkých súťažiacich. Najviac sa páčili modely z 9.B a z 9.A triedy, ale poďakovanie patrí všetkým, čo sa zapojili do súťaže ( viď fotoalbum).

        • DIVADLO V ŽILINE

          Vo štvrtok 26. 5. sa ôsmaci zúčastnili divadelného predstavenia Vyskočiť z kože v Mestskom divadle Žilina.  Žiakom sa divadlo páčilo, spoznali aj niektorých hercov, ktorých predtým videli v televíznych seriáloch. Tešili sa aj z návštevy obchodného centra MIRAGE a stali sa aj účastníkmi Staromestských trhov  ľudových a umeleckých remesiel na Mariánskom námestí, Farských schodoch a na Námestí Andreja Hlinku.

          Vyjadrenia žiakov:  

          Ďakujeme za pekné predstavenie. Chceli by sme si ho zopakovať. Z divadelného predstavenia sme si vzali ponaučenie o tom,  čo v živote robíme.  (M. Jagelka 8. B)

          Predstavenie sa mi páčilo. Ďakujem hercom za ich herecké umenie. Určite by som sa tam chcela vrátiť. Zobrala som si ponaučenie, že si mám dávať pozor na veci, aké robíme. (K. Ilievová 8.B)

          Na divadelnom predstavení sa mi najviac páčilo, že máme dávať pozor na veci, ktoré robíme (keď bola tehotná a mala len 16 rokov). Prišlo mi to také tínedžerské, presne pre nás. Úplne sa správali ako poniektorí mladí ľudia v tejto dobe (fajčili, pili, hovorili škaredé slová,...). Myslím, že to bolo veľmi dobré divadlo pre nás, určite to viacerí z nás brali ako ponaučenie. Mne sa celý deň v Žiline veľmi páčil. Bolo by dobré, aby sme si to o rok zopakovali.   (A. Hojová 8.B)

          (HM)

        • POPOLUDNIE NA ŠKOL. IHRISKU

             Druháci   z našej školy strávili štvrtkové popoludnie (26. 5. 2016) spoločne na šk. ihrisku na Výhone. Zahrali sa s loptou, vytvárali bublifukom bubliny a riešili praktické dopravné situácie ako chodci, aj na bicykloch a kolobežkách. Stali sa tak priamymi účastníkmi cestnej premávky na našom dopravnom ihrisku.

          (pol)

      • FUTBALOVÝ TURNAJ SŽ
        • FUTBALOVÝ TURNAJ SŽ

           Umiestnenie tried na školskom futbalovom turnaji :

          1. miesto: 9.A          -   12 bodov ( D.Šmiheľ, M.Ťasnocha, D.Hnojčík, T.Teťák, J.Kytaš, M.Hojo)
          2. miesto: 9.B           -   9 b.
          3. miesto: 8.B           -   6 b.
          4. miesto: 8.A           -   3 b.
          5. miesto: 7.AB         -   0 b.

            

          Najlepší strelci turnaja:                    

          1.Jozef Kytaš 9 gólov;  2. Dávid Hnojčík  6 gólov; 3. Dominik Šmiheľ (všetci 9.A) 5 gólov

          (bom)

        • KVÍZ O FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

              Dňa 24. 5. 2016 si žiaci 4.ročníka overili svoje vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti. Súťažili 4 trojčlenné družstvá. Družstvo chlapcov a družstvo dievčat zo 4.A triedy a takisto zo 4.B triedy. Najlepšie sa darilo chlapcom zo 4.A v zostave K. Jurky, J. Martvoň a M. Tomulec. Víťazi boli odmenení diplomom a sladkosťou. Blahoželáme!

          (hol)

      • ŠKOLSKÝ FUTBALOVÝ TURNAJ MŽ
        • ŠKOLSKÝ FUTBALOVÝ TURNAJ MŽ

          Umiestnenie tried na školskom futbalovom turnaji hranom od 3.5. do 12.5.2016:

          1. miesto: 6.B - 12 bodov

          2. miesto: 6.A - 9 b

          3. miesto: 5.B - 4 b

          4. miesto: 5.A - 4 b

          5. miesto: 4.AB - 0 b

          ( o poradí na 3. a 4.mieste rozhodlo lepšie skóre)

          Najlepšími strelcami turnaja sa stali:

           Jurovčík Andrej (6.A) : 8 gólov  Škombár Štefan (6.A) : 8 gólov                                                                  (bom)

      • ŠTÚROV ZVOLEN
        • ŠTÚROV ZVOLEN

               Už tridsiaty rok si žiaci základných škôl na Slovensku merajú sily v umení rečniť. Aj v piatok 13. mája sa v Námestove konalo okresné kolo súťaže v rečníckych prejavoch pod názvom Štúrov Zvolen. V I. kategórii sa stretli žiaci 4. až 6. ročníka ZŠ. Ich úlohou bolo prerozprávať vyžrebovaný text a dotvoriť koniec príbehu. Vzorne nás v tejto kategórii zastupovala Lucia Radzová (6.B ) V druhej kategórii súťažili žiaci 7. až 9. ročníka ZŠ, ktorých súťažnou úlohou bol prednes doma pripravenej ľubovoľnej témy (výklad, úvaha) a príprava rečníckeho prejavu na vyžrebovanú tému. Úspešne nás reprezentovala Romana   Kubicová (8.B), ktorá zaslúžene získala 2. miesto. Súťaž v rétorike Štúrov Zvolen je pre všetkých, ktorí sa chcú zdokonaliť v komunikácii či naučiť správne používať materinský jazyk. Už teraz sa tešíme na XXXI. ročník.

                                                                                                                                                                                 (HM)

          PS: Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu i p.uč.H.Martvoňovej za prípravu na súťaž. Blahoželáme!  (rš)

        • ČO SA CHYSTÁ?

          PRÁCE V PARKU -  pred finišom...

          TELOCVIČŇA  - pre verejnosť po 17-tej hodine a objednaní u správcu p. Tokára (tel. 0908 619 584)

          KRÚŽKOVÁ ČINNOSŤ - prihlásení žiaci v termíne určenom vedúcim krúžku (týždenne dvojhodinovky, príp. inak)

           

        • TESTOVANIE 9 - OFICIÁLNE VÝSLEDKY

          V stredu 6.apríla 2016 sa uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. Dnes (12.5.) sme dostali oficiálne výsledky našich 38 deviatakov: 

          9.A -  MAT - 66,84%    priemer v SR - 52,8%           rozdiel: + 14,0% !!!   pripravovala: Mgr. Červeňová

          9.B - MAT - 67,11%     priemer v SR - 52,8%           rozdiel:  + 14,3%      pripravovala: Mgr. Červeňová

          ZŠ Hruštín - 67,0% ( SR 52,8%) - rozdiel + 14.2%

          9.A - SJL - 67,37%      priemer v SR - 62,6%          rozdiel: + 4,8%         pripravovala: Mgr. Kubániová

          9.B - SJL - 62,32%      priemer v SR: 62,6%           rozdiel: - 0,28%        pripravovala: PhDr. Martvoňová

          ZŠ Hruštín - 64,8% ( SR 62,6%) - rozdiel + 2,2%

          Ďakujeme vyučujúcim za kvalitnú prípravu a žiakom za preukázané vedomosti.

           

        • BESEDA S LESNÍKMI

          Pri príležitosti Dňa Zeme 5. 5. 2016  zavítali do  našej ZŠ Výhon  páni lesníci  Ing. Martvoň a Ing. Rabčan.Obdarovali nás obrovskými poznatkami, skúsenosťami a zážitkami, s ktorými sa stretávali na potulkách prírodou ako lesníci, poľovníci a  milovníci prírody. Žiaci 4. ročníka si so záujmom vypočuli rozprávanie lesníkov, prezreli si trofeje získané v lese a v závere sa dozvedeli množstvo odpovedí na to, čo ich najviac zaujímalo.

          (hol)

      • SÚŤAŽ  DRUŽSTIEV  ML. ZDRAVOTNÍKOV
        • SÚŤAŽ DRUŽSTIEV ML. ZDRAVOTNÍKOV

             Dňa 5.mája 2016 sa pred budovou MKS v Dolnom Kubíne uskutočnila súťaž Družstiev ml. zdravotníkov. Z 23 družstiev z celej Oravy sa naše deviatačky umiestnili na 2.mieste! Blahoželáme! Našu školu reprezentovali: Natália Bražinová, Jana Jurkyová, Stela Kubicová, Daniela Martvoňová (všetky 9.A) a Natália Očkajáková (9.B). Dievčatá pripravovala p.uč. Viera Vlžáková. Ďakujeme.

          (Vlž+rš)