• Novinky

      • Nudu (ne)poznáme alebo „Z ulice do knižnice“
        • Nudu (ne)poznáme alebo „Z ulice do knižnice“

           

          So začiatkom školského roka sme v našej škole začali i s realizáciou projektu Nudu (ne)poznáme alebo „Z ulice do knižnice“ za podpory Nadácie COOP Jednota Slovensko. V ZŠ Výhon je deťom k dispozícii Čitateľská miestnosť – knižnica, v ktorej budú počas celého školského roka fungovať dva záujmové útvary. Okrem pravidelnej záujmovej činnosti bude knižnica organizovať rôzne aktivity, do ktorých sa budú môcť zapájať všetky deti. Z finančných prostriedkov nadácie bola knižnica vybavená detskou literatúrou a spoločenskými hrami. Postupne bude doplnená o rôzny zaujímavý materiál potrebný k tvorivým činnostiam. Do projektu sa zapojil i pán František Šalata, ktorý ako sponzor do knižnice vyrobil a namontoval nábytok. Ďakujeme!

      • VEREJNÁ ZBIERKA
        • VEREJNÁ ZBIERKA

               V nedeľu 6.9.2015 zavítali do našej obce zástupcovia sestier Vincentiek, ktoré každoročne organizujú zbierku s názvom Boj proti hladu. Táto zbierka prebiehala v nasledujúcom týždni aj v našej škole, v budove ZŠ Zamost. Tento rok sme pomáhali zmierniť chudobu v krajinách: Haiti, Honduras, Albánsko, Rusko, Ukrajina a Slovensko. Finančne sme podporili v týchto krajinách kúpu potravín a liekov, vzdelávanie, zabezpečenie prísunu pitnej vody, poľnohospodárske projekty, stavbu domov, ciest a mostov; pomoc chorým.

          Príznačné bolo aj evanjelium z Jakubovho listu, čítané v nedeľu: „Ukáž mi svoju vieru bez skutkov a ja ti zo svojich skutkov ukážem vieru.“ (Jak 2, 18) Naši žiaci naozaj ukázali, že im chudobní nie sú ľahostajní a vedia sa kvôli druhým vzdať cukríkov či iných sladkých dobrôt. Poďakovanie patrí aj všetkým učiteľom, ktorí sa  zapojili do zbierky, v ktorej sme vyzbierali 39 eur. 

          (ao)

      • ÚČELOVÉ CVIČENIE V PRÍRODE
        • ÚČELOVÉ CVIČENIE V PRÍRODE

              Dňa 18. septembra 2015 sa uskutočnila praktická časť účelového cvičenia v prírode. Žiaci 5.-8. roč. si  precvičili vedomosti a zručnosti z tematických okruhov: Zdravotná príprava, Dopravná výchova, Pohyb a pobyt v prírode, Riešenie mimoriadnych situácií, Telesná zdatnosť. Na trase Pekáreň – Baraniarky – Paseky – Mravčôň bolo pripravených päť  hlavných a štyri zábavné stanovištia. Jednotlivé úlohy na stanovištiach boli bodovo ohodnotené a po skončení cvičenia vyhodnotené. Najlepšie sa umiestnila 8.B trieda – 97,4%, ďalej bolo poradie: 5.B, 7.A, 6.B, 7.B, 6.A, 5.A, 8.A. Vďaka peknému počasiu a aktívnemu  zapojeniu  deviatakov, ktorí sa podieľali na organizácii, cvičenie sa vydarilo.

          (ih)

      • EXKURZIA NA OR. HRAD
        • EXKURZIA NA OR. HRAD

             V  stredu  16.9. sa žiaci siedmeho ročníka učili v priestoroch Oravského hradu. Počas hodiny dejepisu si doplnili informácie o živote na hrade v stredoveku. Pochopili, aké funkcie plnil hrad, akým spôsobom ho bránili jeho obrancovia i ako boli v stredoveku potrestaní tí, čo sa previnili proti poriadku. PhDr. Martin Chmelík žiakov zaujal svojimi hlbokými vedomosťami i spôsobom ich prezentovania. Druhú hodinu absolvovali i v prírodovednej expozícii hradu, kde sa dozvedeli veľa o oravskej flóre a faune. Netradičnými formami vyučovania prehlbujeme vzťah žiakov k našim dejinám i k našej prírode. (DK a ML)

        • ZBER PAPIERA

            V dňoch 9.-14.9.2015 sa uskutočnil v našej škole zber papiera. Žiaci nosili ( rodičia vozili) pripravený pobalený (poviazaný) starý papier, p.uč. Halmeš s p.školníkom Kľuskom a pomocníkmi z 8.B Jakubom Kľuskom a Maťom Jancekom ho vážili, viedli evidenciu. Musím poďakovať všetkým, čo sa do zberu zapojili. Každý bude odmenený, tí najlepší aj vecnými cenami. 5.B trieda sa, žiaľ, nezapojila. Spolu sme nazbierali ( žiaci i p. učitelia a ŠKD) 6831 kg papiera, čo je asi o pol tony viac ako vlani! Na budúci týždeň by nám papier mali odviezť. 

          Tu sú výsledky:

          TOP 7 triedy: 1. 6.B - 1077kg

                               2. 1.B - 967kg, 3. 2.B - 691kg; 4.miesto 4.B - 530kg; 5.miesto 9.A - 489kg; 6. 7.B - 488kg; 7. 7.A - 415kg

          TOP jednotlivci: 1.Marek Kompan(1.B) - 421kg; 2. Vanesa Žilincová (1.B) - 365kg; 3. Nikola Pašková (9.A) - 346kg; 4. Roman Vlžák (6.B) - 293kg; 5. Andrej Jancek(7.B) - 271kg; 6. Kristína Kpilcová(4.B) - 250kg;    

        • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE + IŽK

          Vážení rodičia,

          v tomto školskom roku začíname  v ročníkoch 5.-9. s internetovou žiackou knižkou. Inštrukcie o jej používaní  a prístupové heslá dostanete na plenárnom ZRPŠ, ktoré sa uskutoční v pondelok 21.9.2015 o 15,oo v ZŠ Zamost, preto Vás prosíme, aby  ste sa ho zúčastnili.

          V týchto dňoch však žiaci dostali tiež klasickú, papierovú žiacku knižku, ktorá bude slúžiť výhradne na písomnú komunikáciu medzi rodičmi a školou. Na stránky, kde sa doposiaľ písali známky, môžu teraz rodičia písať ospravedlnenky, žiadosti o uvoľnenie žiaka, o stretnutia s vyučujúcimi....  a  nájdu tu aj  pozvánky  a oznámenia  zo strany školy.

          Na potvrdenia lekárov o vyšetrení alebo domácom liečení budú v žiackej knižke i naďalej vyhradené stránky, ktoré sú na to určené.

        • GAJDOVAČKA

             Vo štvrtok 10.9.2015  sa v kultúrnom dome v Hruštíne uskutočnil výchovný koncert pre žiakov 1.- 4.ročníka. V rámci festivalu Gajdovačka v Or. Polhore vystupovali po oravských školách lektori,, ktorí predstavili tradičné hudobné nástroje - gajdy, píšťaly. Vstupné bolo bezplatné. Ďakujeme pekný zážitok. 

        • ZBER PAPIERA

            V dňoch 9.-11.9.2015 ( streda, štvrtok, piatok) sa v našej škole uskutoční zber papiera. Poviazaný a pobalený papier všetkého druhu ( noviny, časopisy, knihy, kartóny) môžete nosiť alebo voziť v čase od 14,oo do 16,oo do školskej dielne v Zamoste. Tam vám bude odvážený a zaevidovaný. Najlepší zberači budú odmenení vecnými cenami, všetci zúčastnení dostanú aj malú pozornosť. 

        • TESTOVANIE 5 - 2015

          Testovanie 5-2015 sa uskutoční 25. novembra 2015 (streda). Zúčastnia sa ho všetci žiaci 5. ročníka ZŠ, okrem žiakov s mentálnym postihnutím. Testovanie žiakov so zdravotným znevýhodnením vzdelávaných formou školskej integrácie podľa individuálneho vzdelávacieho programu (žiaci so ZZ) bude realizované iba na vybraných školách na vzorke cca 1 000 žiakov so ZZ. O výbere žiakov so ZZ a škôl, na ktorých prebehne T5-2015 žiakov so ZZ, budú školy informované prostredníctvom osobitného listu po spracovaní údajov získaných zo zberu dát o žiakoch 5. ročníka ZŠ, t. j. do 15. októbra 2015. Žiaci budú testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyka a literatúra.
          Učiteľom testovaných predmetov dávame do pozornosti Špecifikáciu testu z matematiky T5-2015 a Špecifikáciu testov z vyučovacích jazykov T5-2015.
           

        • NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK 2015-2016

            V stredu 2.9.2015 bol slávnostne otvorený nový školský rok 2015-16. Tradične po sv.omši sa žiaci zhromaždili na vynovenej chodbe ZŠ Zamost. Pani zástupkyňa privítala všetkých žiakov učiteľov, rodičov i hostí - pána farára, pána kaplána, pani prednostku OcÚ. V krátkom vtipnom kultúrnom programe vystúpili žiačky 2.ročníka. Pán riaditeľ v príhovore privítal 37 prvákov, spomenul niekoľko štatistických údajov ( 328 žiakov, 18 tried ), pripomenul žiakom dodržiavanie školského poriadku a zaželal veľa úspechov v novom školskom roku. Prváci so svojimi rodičmi a pani učiteľkami si boli vyskúšať aj svoje triedy na Výhone.  

        • NÁVŠTEVA KINA

          Kino Námestovo - „Mimoni“ 

          V pondelok (29.06.), sa žiaci 1.B, 4.A,B zúčastnili filmového predstavenia „ Mimoni.“ Sú to malé žlté 

          postavičky, hľadajúce nejakého pána, ktorému by slúžili. Film sa premietal v 3D projekcii, kde sa deti 

          preniesli  do sveta postavičiek.  Deti takéto premietanie veľmi zaujalo.

          (P+M+M)

      • NÁRODNÝ PROJEKT ENGLISHONE
        • NÁRODNÝ PROJEKT ENGLISHONE

              Vyučujúci anglického jazyka na I. stupni našej školy sa zapojili do národného projektu ENGLISHONE, ktorého cieľom je skvalitniť výučbu anglického jazyka. Absolvovaním a úspešným ukončením projektu si osvojili nové metódy vyučovania a ich praktické využitie. Pre žiakov získali moderné didaktické prostriedky (tlačené metodiky, pracovné zošity pre všetky ročníky, digitálne vzdelávacie materiály). Zároveň sa môžu podieľať na tvorbe digitálneho vzdelávacieho obsahu pre daný predmet. Aj takouto činnosťou učitelia prispejú k tomu, aby anglický jazyk nebol pre našich žiakov „cudzí“. 

          (MM)

      • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ
        • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

                Posledný školský týždeň žiaci mladšieho školského veku absolvovali kurz finančnej gramotnosti. Zábavnými úlohami, hrami, cvičeniami, kvízom overovali vedomosti, ktoré boli prirodzene počas celého školského roka začleňované do edukačného procesu. Činnosti prebiehali v jednotlivých ročníkoch formou samostatnej i skupinovej práce. Žiaci spoznávali euro – mince i bankovky,  riešili reálne životné situácie, diskutovali, navrhovali spôsoby riešenia. Ukázali, ako sa vedia orientovať vo sfére peňazí a ako dokážu hospodáriť v reálnych životných situáciách. 

                                                  (MM)

        • DIDAKTICKÉ HRY V PRÍRODE

              Po usilovnej práci počas školského roka sa žiaci 1. stupňa zúčastnili didaktických hier v prírode. Na zdolávanie rôznych prekážok a plnenie úloh sme využili krásne okolie našej obce.  Žiaci si zdokonalili nielen orientáciu podľa svetových strán či tieňa, ale aj dodržiavanie pravidiel bezpečného  správania sa v prírode. Po úspešnom zvládnutí všetkých úloh sme spoločne opiekli klobásku či slaninku. 

          (nož+pol)

        • INTERNETOVÁ ŽIACKA KNIŽKA

          Vyhodnotenie dotazníka o IŽK

                Milí rodičia, na základe väčšinového súhlasu pristupujeme od septembra 2015  v  5. – 9. ročníku k používaniu internetovej žiackej knižky (IŽK).

          Vám všetkým ďakujeme za vyjadrenie svojho názoru v prieskumnom dotazníku. Veľmi si vážime Vašu ochotu zmeniť svoj doterajší spôsob „kontroly“ žiackej knižky. Predpokladáme spokojnosť na obidvoch stranách: rodičia budú mať všetky známky a informácie  „ako na dlani“ a učitelia využijú čas  na vyučovaní doposiaľ strávený  zapisovaním známok do ŽK efektívnejšie.

           Tí rodičia, ktorí nemajú prístup k internetu – a vyjadrili to aj v dotazníku, budú o známkach svojich detí   informovaní  1-krát mesačne tak, že im obsah IŽK vytlačíme a pošleme na podpis.  Ak sa problém podobného charakteru vyskytne aj u niekoho iného, treba  o tom informovať p. uč. triednu.

            Žiaci 4.- 9. ročníka prinesú domov návratku, v ktorej žiadame o e-mailové adresy rodičov, aby sme im mohli vygenerovať prístupové heslá na vstup do IŽK. Prosíme vypísať adresu čitateľne!

             Ďakujeme za spoluprácu. 

        • EXKURZIA 5AB DO SKANZENU

               Prácu našich predkov  spoznali piataci 17. 6. v Zuberci počas exkurzie v Múzeu oravskej dediny. Mohli si vlastnoručne vyskúšať, ako  pracujú drotári, keramikári, hrnčiari, sviečkari, tkáči či rezbári. Okrem tradičných remesiel a práce roľníkov absolvovali aj "vyučovanie" v starej škole a v mlyne.  Úspešne vyriešili testy s úlohami, pri ktorých museli hľadať staré predmety ukryté v jednotlivých dreveniciach. Neobišli, samozrejme, ani našu hruštínsku drevenicu. Od pána hrnčiara si na záver odniesli darček - pekné pokladničky. Exkurziou si obohatili poznatky z regionálnej výchovy a z dejepisu. (JKop, DK)

      • NÁVŠTEVA Z NITRY
        • NÁVŠTEVA Z NITRY

             V piatok 19.6.2015 zavítali do našej školy hostia zo Základnej školy Škultétyho v Nitre. Po privítaní si pozreli krátku prezentáciu o našej škole, pán riaditeľ a pani riaditeľka podpísali Memorandum o spolupráci medzi našimi školami v oblasti vzdelávania, kultúry a športu. Potom sa presunuli do telocvične, kde ich už čakali naši piataci. Zoznamovacie hry ubehli veľmi rýchlo, až prišiel rad na zápasy vo vybíjanej a futbale. Dievčatá ukázali, že vybíjaná má v našej škole momentálne dobrú úroveň a svoje súperky "vybili". Chlapci vo futbale najskôr prehrávali 0:1, potom viedli 2:1, i 3:2, až nakoniec podľahli 3:6. Npáčilo sa nám, že niektorí z nich nevedeli prijať športovo prehru a ihneď po odpískaní konca zápasu zhadzovali zo seba rozlišovačky a poberali sa do šatne, bez toho, aby súperovi podali ruku a zablahoželali mu. Veď športovec má vedieť prijať aj prehru a uznať kvality súpera ( však, Vaško, Timo, Marek...?) Nabudúce už to bude lepšie, však? Ďakujem p. uč.Bombovi a tr. p.uč. Kormaňákovej a Smidžárovej za spoluprácu pri organizovaní akcie, p. Šalatovi za propagačné materiály pre hostí.

      • ROZPRÁVKOVÝ HRAD
        • ROZPRÁVKOVÝ HRAD

               Do čarovného sveta rozprávok vstúpili žiaci 1. ročníka v utorok 2. júna 2015. Zúčastnili sa exkurzie na Oravský hrad. Slovenské ľudové rozprávky Pavla Dobšinského boli plné tajomstiev, hádaniek a prekvapení. Žiaci zbierali písmenká a nakoniec otvorili rozprávkový poklad plný sladkostí. Potom sa stretli s ujom výpravcom na železničnej stanici v Oravskom Podzámku, ktorý im vysvetlil príchody a odchody vlakov z tejto stanice. Mohli si zakúpiť lístok a vydať sa na cestu vlakom. Počasie nám prialo a celý deň vládla veselá nálada.

          (MP, SN)

        • EXKURZIA 3AB NA LIPTOV

             Dňa 10. 6. 2015 sa tretiaci zúčastnili exkurzie na Liptov. Žiaci boli očarení nádhernou kvapľovou výzdobou Demänovskej jaskyne Slobody a tiež pútavým rozprávaním uja sprievodcu o histórii Likavského hradu.Najväčším zážitkom pre nich bolo vyskúšanie si rôznych zariadení, ktoré sa požívali na mučenie ľudí v stredoveku. Prialo im príjemné slnečné počasie a počas celej exkurzie vládla veselá nálada.

          (MP a AH)