• Novinky

      • VYČISTIME SI OBEC
        • VYČISTIME SI OBEC

            Žiaci 5.- 8.ročníka našej školy sa deň po sviatku našej planéty ( 22.4.- Deň Zeme) rozhodli skrášliť verejné priestranstvá v obci a zúčastnili sa brigády. Mali rozdelené úseky, ktoré počas troch hodín vyčistili, vyzbierali odpadky, vyhrabličkovali. Opeknelo okolie školských budov, MŠ, pošty, obecného úradu, zastávky SAD, pamätníka SNP na Zábave, vo Vaňovke Lánová cesta. Ďakujem všetkým žiakom i pedagógom, ktorí urobili kus užitočnej roboty a prispeli svojou troškou k sviatku Zeme. Zároveň ďakujeme organizácii AdBird za poskytnutie plastových vriec, keďže sme sa zapojili aj do ich projektu Pohoda pri vode a vyčistili sme okolie rieky Hruštínky popod lavicu ku kostolu. ( viď fotoalbum)

      • ORAVA MÁ TALENT
        • ORAVA MÁ TALENT

            V nedeľu 26.4.2015 od 14,oo hod sa v Dome kultúry v Námestove uskutoční finále súťaže Orava má talent. Vstupné: Dospelí 2€, detí do 15 rokov: 1€, deti do 6 rokov zdarma.

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

                Dňa 16. 4. 2015 sa uskutočnilo diecézne (krajské) kolo biblickej olympiády v Spišskej Kapitule v priestoroch kňazského seminára. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení Lenka Drígľová (7.B), Natália Kupčuláková a Miška Kompanová (7.A).
          Súťaž pozostávala zo šiestich kôl, pričom jedno kolo tvorila scénka, ktorá musela stvárňovať príbeh zo Svätého písma.
          Po súťaži si dievčatá pozreli Katedrálu sv. Martina, v ktorej si mohli uctiť relikviu Jána Pavla II. i vidieť hrob Jána Vojtaššáka. Tiež videli biskupský palác, v priestoroch ktorého sa konalo vyhodnotenie súťaže.
          Naše družstvo skončilo vo veľmi silnej konkurencii na 8. mieste. Keďže naša diecéza má viac ako 170 farností, umiestnenie je veľmi pekné a dievčatám srdečne blahoželáme! Ďakujeme tiež p. farárovi za bezpečnú dopravu na súťaž i domov.

          (ao)

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

              V námestovskom Dome kultúry sa 10.apríla uskutočnilo okresné kolo 62.ročníka Hviezdoslavovho Kubína. Z troch kategórií obsadila naša škola I. a II. v poézii i próze. Reprezentovali nás Anastázia Šeligová (2.A), Gabika Vlžáková (3.B), Zuzka Šubjaková a Patrik Šeliga (5.A). Aj keď nezískali umiestnenia medzi najlepšími ( konkurencia bola veľká), ďakujeme im aj pani učiteľkám M.Šalatovej, M.Pidíkovej a V. Vlžákovej za prípravu a reprezentáciu školy.

        • TESTOVANIE 9

           Riaditeľstvo ZŠ Hruštín oznamuje žiakom a rodičom, že dňa 15.4.2015 sa uskutoční Testovanie 9 ( Monitor). Z toho dôvodu žiaci 7. a 8.ročníka zostanú doma ( potrebujeme učebne, lebo pri testovaní musia sedieť žiaci po jednom).  Triedy 5AB a 6AB sa budú učiť podľa upraveného rozvrhu. Deviataci prídu do školy o 7,30. Prípadnú neprítomnosť (dôvod) treba hlásiť hneď 15.4. triednemu učiteľovi.

      • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

                       Dňa 30.marca 2015 sa na Gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha v Martine uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády. Mali sme v ňom trojčlenné zastúpenie. Ivan Snovák (8.B), ktorý si túto súťaž skúsil už vlani, obsadil pekné 6.miesto, Julka Gáborová (7.A) bola vo svojej kategórii siedma a najviac prekvapila a potešila Valika Krivačková (9.A), ktorá sa umiestnila na výbornom 3.mieste! Blahoželáme! Všetkým menovaným žiakom i pani učiteľke Kubániovej ďakujeme za výbornú reprezentáciu.

        • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE

            V piatok 27.3. sa žiaci 8AB zúčastnili exkurzie do Mestského divadla v Žiline, kde si pozreli predstavenie Vyskočiť z kože. Divadlo sa všetkým žiakom páčilo, spoznali dokonca niektorých hercov, ktorých predtým videli iba na televíznej obrazovke. Zážitkom pre žiakov bola aj návšteva obchodného centra Mirage a to, že mohli na vlastné oči vidieť našich futbalových reprezentantov Mareka Hamšíka, Martina Škrteľa a spol.

      • ZUBNÉ VYŠETRENIE
        • ZUBNÉ VYŠETRENIE

                 Naša škola prijala ponuku z Ministerstva školstva zúčastniť sa projektu "Epidemiologická štúdia: Stav orálneho zdravia detí na Slovensku". Dňa 30.3.2015 zubný lekár z Lekárskej fakulty v Bratislave MDDr.Ľubomír Gazdík s personálom vykonali vyšetrenie detí, ktoré dovŕšili 12, resp. 15 rokov a dobrovoľne sa prihlásili, že sa akcie zúčastnia. Vyšetrenie sa  vykonávalo v škole,  bolo bezplatné. Rodičia dostanú správu o potrebe ďalšieho vyšetrenia, čím môžu predísť závažným poškodeniam zdravia ústnej dutiny ich detí. 

        • JAR NA VÝHONE

          Jar v našej škole
          Prvé jarné lúče potešili každého z nás. Žiaci na Výhone (1.- 4. roč.) vyzdobili celú chodbu. A tak nám zakvitol strom, vyliahli sa kuriatka, košíky sa naplnili kraslicami a chlapci priniesli prútené korbáče.  Všetci sa tešíme na  nastávajúce veľkonočné sviatky.
          (pol)
      • LITERÁRNY KVÍZ NA 1.-4.
        • LITERÁRNY KVÍZ NA 1.-4.

          Dňa 24.3. 2015 si tretiaci a štvrtáci pripomenuli Marec - mesiac knihy literárnym kvízom. Preniesli sa do sveta rozprávok, overili si svoje vedomosti z literárnej výchovy v hre Milionár a zahrali sa na básnikov pri tvorbe krátkej básničky na tému Kniha, knižka, knižôčka. Najviac sa darilo žiakom zo 4.B triedy. Deťom sa kvíz veľmi páčil a všetci súťažiaci boli odmenení malými vecnými cenami.

          (hol)

        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

          V utorok 24.3. pripravili učitelia prírodovedných predmetov pre žiakov 8. ročníka prírodovedný kvíz.  Žiaci dostali úlohy z rôznych oblastí matematiky, fyziky, biológie, chémie a geografie. Vtipné boli i tradičné úlohy zábavného kola. Zo štyroch  trojčlenných družstiev si najlepšie počínali chlapci z 8.B – Juraj Jurovčík, Ivan Snovák a Lukáš Šimek.  Všetci zúčastnení boli odmenení peknými cenami.

        • PYTAGORIÁDA

          V pondelok a utorok 16. a 17.marca sa v ZŠsMŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády P3 - P8. Mali sme v ňom 6 zástupcov, z nich sa dvaja stali úspešnými riešiteľmi, 1 získal cenné 2.miesto.

          Reprezentovali nás: P3 Rasťo Kupčulák z 3.B, P4 Lukáš Kompan zo 4.B, P5 Vašo Baraniak z 5.A - úspešný riešiteľ a 5. miesto; P7 Matúš Kopilec zo 7.B - 2. miesto; P8 Lukáš Šimek z 8.B - ÚR a 5. miesto, Jaro Troják z 8.B.

              Žiakom ďakujem za reprezentáciu školy, pani učiteľkám M.Pidíkovej, Má.Mišánikovej, M. Kormaňákovej a J. Červeňovej za prípravu. Blahoželám úspešným riešiteľom i druhému v poradí siedmakov M. Kopilcovi.

      • POSTAVA OŽÍVA
        • POSTAVA OŽÍVA

            V stredu 18.3.2015 sa v žiackej knižnici našej školy uskutočnila akcia "Postava ožíva". Na úvod predstavila svoju tvorbu žiačka 8.A Danka Martvoňová, ktorá má za sebou už prvé literárne pokusy ( viď Naša tvorba). Prihlásení žiaci predstavili svoju obľúbenú knihu a prečítali z nej úryvok. Porota ocenila z každého ročníka žiaka, ktorému sa prednes najviac vydaril - Luciu Radzovú (5.roč.), Aďku Gočalovú (6.roč.), Filipa Mikuláša (8.roč.). Všetci ostatní boli za snahu a účasť na súťaži odmenení malým darčekom.

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

                  Dňa 12.3.2015 sa v Zákamennom konalo dekanátne kolo biblickej olympiády. Našu školu zastupovalo družstvo v zložení Lenka Drígľová (7.B), Miška Kompanová a Natália Kupčuláková (7.A).  Súťaž pozostávala z piatich kôl, kde si dievčatá museli poradiť s testom, citátmi zo Sv. písma, obrazmi a tajničkou. Po piatom kole muselo nasledovať ešte jedno tzv. rozstrelové, v ktorom po dlhom a napínavom priebehu naše družstvo zvíťazilo a postúpilo na diecézne kolo. Dievčatám blahoželáme!

          (ao)

          PS:...  a pani učiteľke Očkajákovej tiež a zároveň ďakujeme za prípravu (RŠ)

      • SÚŤAŽ "KAM SA MINCE KOTÚĽAJÚ"
        • SÚŤAŽ "KAM SA MINCE KOTÚĽAJÚ"

          Nadácia PARTNERS a webový portál www.dobre-napady.sk súšťajú prvý ročník finančnej vedomostnej súťaže pre žiakov II.stupňa ZŠ pod názvom Kam sa mince kotúľajú. Zapojiť sa môžu jednotlivci z 5.-9.ročníka, ktorí sa prihlásia, vyplnia registračný formulár - všetko online. Súťaž potrvá od 16.3. do 15.4. tohto roka. Víťazi získajú vecnú cenu Apple iPod shuffle.  Samotný test bude pozostávať z 5 úloh z oblasti hospodárenia, finančných produktov a finančného trhu.

              Tu je link na pravidlá súťaže: https://www.dobre-napady.sk/sutaz-kam-sa-mince-kotulaju

      • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ
        • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

             Vo štvrtok 5.3.2015 sa v športovej hale v Mútnom uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej žiačok. Naše dievčatá si postup zabezpečili víťazstvom v domácej kvalifikácii, keď porazili Lokcu i NO Slnečnú ul. Včera si opäť počínali úspešne a postupne si poradili so ZŠ Mútne (13:6), tesne so ZŠ Zákamenné (12:11) i so ZŠ Breza (14:8).                                                                                          Tabuľka:

          1. ZŠ Hruštín          - 6 bodov (postup na krajské kolo)

          2. ZŠ Zákamenné   - 4 body

          3. ZŠ Breza           - 2 body 

          4. ZŠ Mútne           - 0 bodov

          Reprezentovali nás: M.Bereňová, Z.Firicová, J.Gáborová, T.Gemeľová, A.Gočalová, K. Hnojčíková, J.Hojová, T.Meleková, M.Snováková, N.Šeligová, Z.Šubjaková, V.Žilincová ( pre chorobu chýbala L. Drígľová). Pripravoval p.uč. J.Bomba. BLAHOŽELÁME!

           

      • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE SŽ
        • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE SŽ

             Dňa 4.3.2015 sa v športovej hale v Mútnom konalo okresné kolo vo florbale starších žiakov. Naši chlapci ( medzi nimi aj 4 mladší - siedmaci) statočne bojovali, avšak na stupeň víťazov to nestačilo. Museli si zvyknúť na priestory väčších rozmerov, mantinely i na vyšší počet hráčov (5+1). Slabšia strelecká produktivita sa podpísala pod výsledky troch zápasov, v ktorých sme nedokázali skórovať - s Mútnym, Novoťou i NO Komenského. Zvíťazili sme iba nad ZŠ Klin, vďaka vzájomnému zápasu sme obsadili 4.miesto. Reprezentovali: M. Drígeľ, R.Fendek, D. Hnojčík, M. Jurky, J. Jurovčík, A. Katreník, M. Kľuska, M. Kopilec, M. Krivačka, M. Ťasnocha, Ľ. Tomáň, D. Zajac

          Výsledky:

          ZŠ Hruštín - Novoť 0:1, Hruštín - Mútne 0:3,  Hruštín - NO Komenského 0:6, Hruštín - Klin 2:1.

          Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu a veríme, že o rok zúročíme získané skúsenosti a posunieme sa o stupienok vyššie.

           

      • HESLÁ Z LYŽIARSKEHO...
        • HESLÁ Z LYŽIARSKEHO...

          Pondelok

          1. My lyžiari z Hruštína, silní sme jak lavína.

          Lavína sa pretrhla, dvojku, trojku premohla.

          1. My lyžiari dvojkári, sme silní ako tri kravy.

          Tri kravy sa rozbehli, jednotku, trojku rozdupali.

          1. SOS, my sme lyžovali dnes,

          pluhy a oblúky vieme, všetkým to zajtra natrieme.

           

          • UTOROK:
          1. My na holi lyžujeme, bez palíc to my už vieme.

          Už sme párkrát popadali, učitelia nás zbierali.

          1. Dnes sme si zas vyrazili a dobre sa bavili,

          na kotve sme sedeli a rýchlo sa spustili.

          1. Keď pršalo, snežilo, na Vasiľovskej sa lyžovať učilo.

          Ľudí tam bolo kopa, však my sme boli hviezdna rota.

           

          • STREDA:
          1. V jednotke je ľudí veľa, do dvojky preradiť treba.

          V dvojke je len 7 ľudí, nás štrnástich to už nudí.

          1. Dvojo svahov, jeden vlek - kto to zjazdí teraz hneď?

          A my by sme zjazdili, ale sme sa zrazili.

          1. Ľad a hmla sú nepriatelia, veľký vlek je na nás veľa.

          Keď sme Jurka zbadali, z vláčikov sme padali.

           

          • ŠTVRTOK:
          1. Dneska to bol krásny dníček, mali sme my maškrtníček.

          V maskách sme my chodili, na svahu sme šantili.

          1. S Jurkom sme sa spoznali, z vleku sme my padali.

          Alex – ten sa červenal, keď sa s Emou spoznával.

          1. Ráno prišli samé masky - naše baby boli krásky,

          aj Mikuláš bradatý, k tomu chlapci strapatí.

           

           

      • LYŽIARSKY VÝCVIK 7AB
        • LYŽIARSKY VÝCVIK 7AB

                Posledný februárový týždeň sme zvládli aj lyžiarsky výcvik so žiakmi 7. ročníka. Na začiatku boli podľa svojich schopností rozdelení do troch skupín, ale ku koncu už veru nebolo poznať, kto bol úplný začiatočník.  Zažili sme všetky možné druhy počasia – slniečko, dážď, sneženie i takú  hmlu, že sme sa na svahu ledva videli. Opäť sme súťažili o najstrapatejší  účes (vyhrala Lenka Hojová), aj o najoriginálnejšiu masku (Jojo Šalata). Cenu za vytrvalosť sme udelili Erikovi Voškovi a cenu za najlepšie heslo dňa si odniesla 3. skupina za štvrtkové heslo:

          Ráno prišli samé masky - naše baby boli krásky,

          aj Mikuláš bradatý, k tomu chlapci strapatí.

           

          Výcvik sme opäť zavŕšili pretekmi v slalome a tu sú tí najšikovnejší:

          Slalom chlapci:

                1.Roman Fendek

          1. Matúš Kopilec
          2. Matúš Kaprálik

           

          Slalom dievčatá:

                1.Lenka Hojová

          1. Miška Kompanová
          2. Júlia Gáborová

                  Musíme s uspokojením skonštatovať, že po dlhom čase sa nestal žiadny  úraz, ktorý by potreboval lekárske ošetrenie. Znovu ďakujeme obci Hruštín firme KALO za autobus, ujom vlekárom za ochotu a personálu Ski Vasiľovská hoľa za výborné polievky a ústretovosť ( a inštruktorom pp.uč. Kopilcovej, Poljakovej, Kormaňákovej a Bombovi za trpezlivosť a vynaliezavosť – pozn. RŠ)

          (kop)

        • EURÓPA V ŠKOLE 2015

           Dňa 23.2.2015 sa v CVČ Námestovo uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej a literárnej aktivity - 62.ročníka súťaže Európa v škole. Téma 2.kategórie bola "Vzdelanie je tu pre všetkých".Našu školu reprezentovali práce žiakov Kristíny Veselovskej,Michaely Kompanovej, Daniela Zajaca, Romana Fendeka, Natálie Kupčulákovej a Matúša Drígľa (7.A) Z nich sa najviac darilo Miške Kompanovej ( 7.A), ktorá vo svojej kategórii obsadila pekné 2.miesto.  Žiakov pripravovala p.uč. Smidžárová. Ďakujeme za dobrú reprezentáciu a k výsledku srdečne blahoželáme!