• Novinky

        • VÝBEROVÉ KONANIE

             Dňa 4.6.2014 sa v Základnej škole Hruštín uskutočnilo výberové konanie na miesto riaditeľa tejto školy. Členovia rady školy a zástupcovia Okresného úradu - odboru školstva Žilina a Štátnej školskej inšpekcie si vypočuli koncepciu smerovania ZŠ od jediného prihláseného uchádzača Mgr. Júliusa Kubániho. Doterajšieho riaditeľa rada školy potvrdila vo funkcii na ďalšie volebné obdobie.

      • ŠTVRTÁCI NA OR. HRADE
        • ŠTVRTÁCI NA OR. HRADE

          5. mája prežili štvrtáci hodinu literatúry na Oravskom hrade medzi rozprávkovými bytosťami z Orientu. Prostredníctvom rozprávok Tisíc a jednej noci sa  učenie premenilo na neopakovateľný zážitok.

          .Čakanie sme využili na krátku exkurziu vlakovej stanice Or. Podzámok, kde nám pán výpravca ukázal priestory stanice, výdaj cestovných lístkov a možnosti prepravy po železnici. 

          (Pol)

        • MDD 2014

              Žiaci roč. 5.-9. sa 9.júna venovali oslavám MDD - dopoludnia si v areáli školy zasúťažili a zabavili sa pri rôznych súťažiach. Na stanovištiach plnili úlohy - zábavné i športové. Odmenou im bol cukrík ( za sladkosti ďakujeme Združeniu rodičov i Obci Hruštín). Program pokračoval v kultúrnom dome, kde si žiaci so svojimi učiteľmi pozreli hru divadla MASKA zo Zvolena - Pravá láska.

      • EXKURZIA 6AB NA OR. HRADE
        • EXKURZIA 6AB NA OR. HRADE

                

               Žiaci šiesteho ročníka sa 3.6. 2014 učili dve hodiny v netradičnom prostredí, a to  na Oravskom hrade, kde absolvovali hodinu dejepisu a biológie. Počas hodiny dejepisu si v areáli hradu pozorne vypočuli výklad PhDr. M. Chmelíka. Poukazoval im aj to, čo ukrýva depozitár Oravského múzea a žiaci si  doplnili vedomosti o živote v stredoveku. Počas hodiny biológie sa v prírodovednej expozícii oboznámil s oravskou flórou a faunou. Chvíle na hrade žiakom neplánovane spestrili aj rozprávkové bytosti.

          (DK)

        • EXKURZIA 5AB - ZUBEREC

                 Dňa 4.6. 2014 naši piataci absolvovali vzdelávací program v Múzeu v Zuberci  s názvom Zahrajme sa ako kedysi. Na ôsmich stanovištiach sa stretli s rôznymi remeselníkmi, ktorých majstrovstvo si aj mohli vyskúšať, zažili vyučovanie v škole tak, ako to kedysi veľmi dávno zažívali ich prastarí rodičia , dozvedeli sa zaujímavosti o práci v TANAPE a nakoniec  sa na lúke mohli vyšantiť  tak,  ako sa hrali deti, keď ešte neexistovali počítače a notebooky.  Cestou zo Zuberca sa zastavili ešte v Dlhej, kde si zajazdili na koníkoch a na záver exkurzie ešte navštívili Múzeum kočiarov v Oravskom Podzámku, kde ich najviac zaujal 4-metrový pohrebný kočiar.

          (kop)

        • RIZIKÁ INTERNETU; OBCHODOVANIE S ĽUĎMI

           Dňa 27.5. absolvovali žiaci 5.A prednášku a besedu s pracovníkmi CPPPaP z Námestova na tému RIZIKÁ INTERNETU. V ten istý deň žiaci 9.A besedovali s odborníkmi na tému OBCHODOVANIE S ĽUĎMI. To isté absolvovali triedy 5.B a 9.B 3.júna 2014.

      • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE SŽ
        • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE SŽ

                V areáli ZŠ Rabča sa 29.5. konalo okresné kolo v atletike st. žiakov – družstiev. Mali sme tam svoje zastúpenie – žiačky Z.a M. Remeňové, V. Krivačková, M. Jagelka, M. Jurký, D. Šmiheľ. Umiestnenia v prvej desiatke dosiahli M. Remeňová (800m – 2.miesto), Z. Remeňová – 800m 5.miesto, hod kriketkou – 9.miesto, M. Jagelka – diaľka, 8.miesto, V. Krivačková – 300m – 10.miesto. Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy.

        • VÝLET 3AB - ORAVA - LIPTOV

                 Pekný koncoročný výlet absolvovali vo štvrtok 5.6.2014 tretiaci. Na Oravskom hrade prežili nezabudnuteľnú atmosféru Rozprávok tisíc a jednej noci. Stretli sa s Aladinom, princeznou Jasmínou, čarodejníkom Džafarom, krásnou Šeherezádou. Po prehliadke rozprávkového hradu pokračovali do Nízkych Tatier. Demänovská jaskyňa Slobody bola pre deti skutočným zážitkom. Prekonali 913 schodov a dozvedeli sa veľa nových zaujímavých vecí. Výlet sa všetkým páčil. 

          (MM, MM)

        • EXKURZIA KREMNICA a ŽIAR n/H

              Dňa 28.5.2014 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili exkurzie v Kremnici a Žiari nad Hronom. Zastavili sa pri kameni označujúcom stred Európy, navštívili mincovňu v Kremnici, kde si prezreli reálnu výrobu mincí a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, z ktorého si odniesli nezabudnuteľné astronomické zážitky. V pútnickom mieste Staré  Hory sa všetci modlitbou poďakovali za krásny a úspešne zvládnutý deň.

          (MP a BJ)

      • FUTBALOVÝ TURNAJ STARŠÍCH ŽIAKOV
        • FUTBALOVÝ TURNAJ STARŠÍCH ŽIAKOV

                 Koncom mája sa v našej telocvični uskutočnil futbalový turnaj starších žiakov. Turnaj bol veľmi vyrovnaný a priniesol  kvalitné zápasy.

          Z  A skupiny do play off postúpili 8.A a 9.A. Sympatický výkon podávala 7.A, ktorá v rozhodujúcom zápase o postup do play off prehrala s 9.A až v predĺžení 3:4.  

          V skupine B bola jasným favoritom 9.B, ktorá to potvrdila aj výkonmi a postúpila z prvého miesta. O druhé postupové miesto bojovali 8.B a 7.B, nakoniec ich vzájomný zápas ukázal, že 7.B zaslúžene postúpila do play off. 

          V play off sa hrali vyrovnané zápasy. Prvý zápas medzi 8.A a 7.B sa skončil až na pokutové kopy, v ktorých sa z postupu do finále tešila 8.A. V druhom zápase proti sebe hrali deviataci a z víťazstva sa prekvapujúco radovala 9.A. 

          Zápas O TRETIE MIESTO mal jednoznačný priebeh, v ktorom 9.B nedala šancu uspieť 7.B  a vyhrala v pomere 9:1 a obsadila konečné tretie miesto.

          Vo FINÁLE si zahrala 9.A proti 8.A. Zápas bol napínavý do poslednej minúty, ale dva góly Matúša Jurkyho stačili na výhru 8.A v pomere 2 : 1. 8.A tak vyhrala pohár najlepšej futbalovej triedy v šk. r . 2013/2014 (Valika Krivačková, Štefan Halaštík, Matúš Jurký, Marek Šeliga, Marek Katreník, Jozef Žilinec). 

          Najlepším strelcom turnaja sa stal Michal Jagelka, ktorý počas turnaja nastrieľal 10 gólov. GRATULUJEME.

          Poradie:

          1. miesto             8.A
          2. miesto             9.A
          3. miesto             9.B
          4. miesto             7.B
          5. miesto             7.A
          6. miesto             8.B
        • IQ OLYMPIÁDA

               V piatok 30.5.2014 sa v okolí penziónu Kotva na Or. priehrade uskutočnil už IV. ročník IQ olympiády. Je to súťaž pre nadaných, logicky rozmýšľajúcich žiakov 6.-8.ročníka. Naša škola pripravila aj školské kolo, pretože záujem bol veľký a postaviť sme mohli iba 1 družstvo. Na predchádzajúcich ročníkoch sme zásluhou dievčat skončili dva razy na 2.mieste. To súťažili len žiaci zo škôl okresu Námestovo. Tentoraz sa prihlásilo 21 škôl z celej Oravy, ktorí plnili úlohy na 6 stanovištiach. Nás reprezentovali šiestaci Matúš Drígeľ (6.A), Matúš Kopilec (6.B) a Juraj Jurovčík (7.B). Úlohy sa im podarilo vyriešiť, avšak medzi prvými piatimi družstvami sa neumiestnili. Pol boda im chýbalo na ocenené 5.miesto. Skončili síce šiesti, ale získali  ako nováčikovia cenné skúsenosti, ktoré môžu o rok zúročiť. Zvíťazilo družstvo CZŠ Sihelné - každý člen družstva získal tablet, všetci ďalší pekné vecné ceny, ktoré s prispením sponzorov venovala MENSA - organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí. Všetkým súťažiacim ostalo na pamiatku tričko s logom tejto peknej súťaže.

        • KVÍZ ZO SPOLOČENSKEJ VÝCHOVY

           V utorok 27.mája si piataci zmerali sily v slušnom správaní. Súťažili 4 3-členné družstvá. V prvom kole zbierali body za vedomosti zo spoločenskej výchovy. V druhom kole hodnotili a opisovali podstatné mená. V treťom kole si zahrali scénky zo správania sa v rôznych situáciách. A ako to všetko skončilo?

          1.miesto - 5.A (Kristián Očkaják, Zuzana Gáborová, Jozef Žilinec)

          2.miesto - 5.B ( Natália Šeligová, Paulína Matečková, Kristína Hnojčíková)

          3.miesto - 5.B ( Jaroslav Kaprál, Terézia Meleková, Nina Martvoňová)

          4. miesto - 5.A ( Rastislav Mikuláš, Ľudmila Žilincová, Aneta Maciwodzinská)

          ( VV, kop, AO)

        • EXKURZIA 3AB - OR. LESNÁ

                Dňa 23.5.2014  sa tretiaci zúčastnili exkurzie - Náučný chodník v Oravskej Lesnej a tiež sa previezli na železničke, ktorá ich čakala v stanici Tanečník. Náučný chodník všetkých zaujal, niektorí mali aj zvedavé otázky pre nášho sprievodcu p. Kondelu, ktorý im pútavou formou priblížil život v lese. Nakoniec žiaci dostali od p. Kondelu puzzle, ktoré žiakov potešili. Cesta železničkou bola o to zaujímavejšia, že žiaci popri trati videli princeznú, draka, ježibabu, perníkovú chalúpku a iné rozprávkové postavy.

          (MM+MM)

      • NÁVŠTEVA OTCA BISKUPA
        • NÁVŠTEVA OTCA BISKUPA

             V pondelok 26.5.2014 zavítal do našej školy diecézny biskup Mons.Štefan Sečka v sprievode nášho pána farára Mgr. Rastislava Waxmonského. Pozdravil učiteľov, poďakoval im za náročnú práciu s mladou generáciou, zavítal aj na hodinu náboženskej výchovy v 9.B, kde bol milo prekvapený kyticou, ktorou ho pozdravili žiaci. Otec biskup im venoval obrázky našich vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda.a zaželal  veľa úspechov pri ďalšom štúdiu na stredných školách. Napokon zotrval aj so svojím sprievodcom v rozhovore s vedením školy. Pochválil našu školu, zaželal dobrú spoluprácu s farským i obecným úradom a vyjadril nádej, že sa nám podarí vychovať zo žiakov dobrých ľudí.

      • VÝBEROVÉ PRETEKY TALENTOV HORNEJ ORAVY
        • VÝBEROVÉ PRETEKY TALENTOV HORNEJ ORAVY


          PROPOZÍCIE
          Usporiadateľ: Klub biatlonu Breza Termín: v piatok 30.mája 2014 o 16:00 hod. Miesto: Športovo rekreačné zariadenie Breza (futbalový štadión) Prihlášky: do 29.5.2014 na email: martin@biatlonbreza.sk alebo pred pretekmi do 15:50 hod. Kategórie: žiaci a žiačky r. nar. 2004-2005 ...1 km žiaci a žiačky r. nar. 2003 ...1,5 km Štart: hromadný Po skončení bežeckej časti budú nasledovať testy všeobecnej pohybovej výkonnosti (10x skok, hod plnou loptou, ľah sed). Ocenenie: Prví traja budú odmenení vecnými cenami a diplomom. Ostatné: Usporiadateľ si vyhradzuje právo zmeny v rozpise pretekov v prípade nepredvídaných okolností. Pretekári, činovníci a diváci sa pretekov zúčastňujú na vlastné nebezpečenstvo.

        • DIVADLO JÁNOŠÍK 007

            Dňa 30.4.2014 sme sa (žiaci 8AB) zúčastnili exkurzie do Mestského divadla v Žiline. Pozreli sme si divadelnú hru Jánošík 007. Hra nás veľmi pobavila a ukázala nám život Jánošíka a jeho príbuzných z pohľadu moderného sveta. Videli sme známych hercov z televíznej obrazovky, ako napr. Ivanu Kubáčkovú ( Mirka v Búrlivom víne), Gabriela Tótha, Jána Dobríka, Annu Čonkovú a Petra Brajerčíka, ktorý hral hlavnú postavu Jánošíka. Po hre sme sa vybrali do obchodného centra Mirage.

              Divadlo a hra boli super a pani učiteľky boli spokojné s naším správaním :-)

          (Lujza Gáborová) 

      • ŠKOLSKÝ FUTBALOVÝ TURNAJ MŽ
        • ŠKOLSKÝ FUTBALOVÝ TURNAJ MŽ

          Futbalový turnaj mladších žiakov

                      V našej škole  sa v máji odohral futbalový turnaj mladších žiakov, ktorý mal od začiatku až do konca dobrú úroveň. Sympatické a kvalitné výkony podali triedy 4.A  aj 4.B , ktoré zdolali o rok staršie triedy piatakov, čím postúpili do play off,  v ktorom bojovali o postup do finále so šiestakmi. V play off boli úspešnejší šiestaci a postúpili do FINÁLE . O tretie miesto si zahrali triedy štvrtákov. Zápas bol vyrovnaný a rozhodol sa až po rozstrele, keď 4.A zvíťazila 3:2 nad 4.B. Nakoniec si o prvenstvo vo futbalovom turnaji zahrali šiestaci. Úspešnejší boli žiaci 6.A, ktorí vyhrali 1:0 gólom Matúša Kaprálika. Ten sa stal aj najlepším strelcom turnaja ( pri rovnosti s Pavlom Šeligom, keď obaja nastrieľali po 5 gólov, o víťazovi rozhodol v prospech Matúša Kaprálika finálový gól). Pavlovi Šeligovi touto cestou gratulujeme k dobrej streleckej muške vo futbale a držíme mu palce, aby sa vo futbale stále zlepšoval a hral zápasy s radosťou. 

          Poradie:

          1.miesto  6.A

          2.           6.B

          3.           4.A

          4.           4.B

          5.           5.B

          6.           5.A

          (bom)

      • SLÁVIK SLOVENSKA 2014
        • SLÁVIK SLOVENSKA 2014

          Slávik Slovenska 2014

                      Aj tento rok  našu školu reprezentovali dve šikovné speváčky v speve ľudovej piesne. V Námestove sa konal už XXIV. ročník súťaže Slávik Slovenska. Druháčka Gabika Vlžáková spievala  v I. kategórii  Čerešničky, čerešničky a štvrtáčka Emka Hutirová zas v II. kategórii Nocovali, nocovali. Dievčatá zaspievali pekne, no v silnej konkurencii žiakov z goralských dedín sa im do krajského kola nepodarilo postúpiť. Napriek tomu ďakujeme za reprezentáciu školy.

          (MP)

      • STROMY POZNANIA
        • STROMY POZNANIA

          Dňa 13.5.2014 navštívil našu školu ( ako každoročne v máji) zamestnanec Štátnych lesov, a.s. Ing. Ján Rabčan. V rámci projektu Stromy poznania nám daroval  "Krabicu plnú lesa" - vzorky 44 púčikov rôznych stromov, propagačné materiály na náučný chodník v Or. Lesnej, puzzle, Ekoučebne Or. Podzámok. Veľmi pekne ďakujeme, využijeme na hodinách biológie.

          (viď fotoalbum, šk.rok 2013-14, str.10)

      • ZBER POMARANČOVEJ KôRY
        • ZBER POMARANČOVEJ KôRY

            Vyhodnotenie zberu kôrky - 2014  
          ZŠ Zamost:      
          poradie tr. hmotnosť najlepší zberač priemer
          1. 5.B 22,9 Martvoňová N. 4,59 kg 1,35
          2. 8.B 20,3 Remeňová Z. 12,56 1,2
          4. 5.A 14,5 Bereňová 4,97 0,9
          5. 7.B 14,4 Očkajáková 4,19 0,8
          3. 8.A 14,9 Michalčík 7,25 0,74
          6. 6.B 13,7 Drígeľ M. 3,6 0,72
          7. 7.A 9,9 Calo 3,9 kg 0,52
          8. 6.A 9,6 Gáborová 4,98 kg 0,48
          7. 9.A 10,2 Gombalová 2,77kg 0,41
          10. 9.B 5,5 Kľusková 3,1 kg 0,22
            spolu: 134    
                   
          ZŠ Výhon:      
                   
          poradie trieda hmotnosť najlepší zberač priemer
          1. 3.B 46,9 Holubčíková 12,24 2,76
          2. 4.B 52,8 Šeliga 17,9 2,64
          3. 1.A 33,7 Očkajáková 12,15 kg 1,68
          4. 4.A 31,6 Dudášiková 21,8 1,58
          5. 3.A 25,7 Straková 8,59 1,48
          6. 1.B 24,1 Šubjak J. 4,7  1,27
          7. 2.B 19,2 Vošková 4,25 1,15
          8. 2.A 9,2 Štajerová 3,2 0,57
              240    
              374 kg    

           

          Všetkým, ktorí sa zapojili do zberu kôrky, ďakujem, víťazom blahoželám a dúfam, že budú s odmenami spokojní.