• Novinky

      • FLORBALOVÝ TURNAJ TRIED
        • FLORBALOVÝ TURNAJ TRIED

          Florbalisti dohrali a béčkari si berú pohár!

                 Dňa 7. 11. 2013 sa v telocvični ukončil školský turnaj vo florbale. U mladších žiakov tento rok mala navrch trieda 6.B. Celým turnajom prešla bez straty bodu a stala sa jednoznačne naj- florbalovou triedou. Veľmi prekvapili 4.A a 4.B, ktoré v základnej časti vyradili obidve piatacke triedy. Tým postúpili do semifinále a postarali sa o najväčšiu drámu vo finále, keď o treťom mieste rozhodli až samostatné nájazdy. Presná strela Štefana Sochu zariadila víťazstvo 4.B. U starších žiakov bol priebeh podobný. Bezkonkurenčne najlepšou triedou bola 9.B, ktorá tiež nestratila ani jeden bod. Zaujímavé by bolo pozrieť si zápas dvoch víťazných tried. Ako exhibícia by to nebolo zlé....... Možno?....

          starší žiaci

          1. miesto: 9.B trieda

          2. miesto: 9.A trieda

          3. miesto: 8.A trieda

          Najlepší strelec: Jaroslav Zajac (9.B) 13 gólov

          mladší žiaci

          1. miesto: 6.B

          2. miesto: 6.A

          3. miesto: 4.B

          Najlepší strelec: Matúš Kopilec (6.B) 18 gólov

           

          (LS+JKop)

          Víťazné triedy i strelci boli odmenení diplomami, medailami, pohármi i sladkosťami. Ďakujeme Združeniu rodičov za poskytnuté ceny.

          PS: poďakovanie i pani učiteľkám Stančekovej a Kopilcovej za organizáciu turnaja.

        • POĎAKOVANIE

              Ďakujeme Ing. Miroslavovi Jaššovi za bezplatné poskytnutie drevených latiek na vešiaky pre žiakov ZŠ Výhon a ako materiál na technickú výchovu.

      • VÝSTAVKA OVOCIA A ZELENINY
        • VÝSTAVKA OVOCIA A ZELENINY

                     Bohatá jesenná úroda inšpirovala žiakov našej školy k vytvoreniu výstavy ovocia a zeleniny, ktoré dopestovali ich rodičia a starí rodičia. Deti z I.stupňa sa pochválili najzaujímavejšími exponátmi, ktoré mohli dotvoriť, čím prejavili svoje estetické cítenie, fantáziu a tvorivosť. 

          ( viď fotoalbum)

          ( ĽŽ)

      • EXKURZIA BRATISLAVA
        • EXKURZIA BRATISLAVA

            

               Dlhé roky sme na exkurziu do Bratislavy chodili na prelome apríla a mája, ale tento rok sme ju skúsili posunúť na október. Čo sa týka počasia – moc nám to nevyšlo, pretože cestou tam bola stále hmla a okolité hrady  sme si mohli len predstavovať – ale čo sa týka správania žiakov, boli sme spokojní. Aby nám cesta rýchlejšie ubehla, žiaci sa rozdelili do skupín a súťažili vo vedomostnom kvíze, v tipovaní správnej odpovede a  v rozprávaní vtipov.

          Náš tradičný program: Devín – Parlament – Staré Mesto – Letisko M. R. Štefánika bol tento rok obohatený  aj o návštevu Dómu sv. Martina, kde sme mohli obdivovať klenotnicu a krypty.  Žiakov zaujal i priebeh hlasovania v NR SR, kde na vlastné oči videli, ako to naozaj funguje, porozprávali sa s poslancami Hlinom a Podmanickým, na letisku sa mohli povoziť v hasičskom aute a prezrieť si vládny špeciál, v Starom Meste ich zaujal mím.

          Cenu za najlepšiu skupinu si odniesla skupina KOROK (chlapci z 9.A)  so sympatickým heslom  „Vždy nad vodou!“.

          (JKop)

      • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
        • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

                     V pondelok 21.10. sa v školskej budove v Zamoste konalo plenárne rodičovské združenie za účasti 111 rodičov. V úvode prispeli kultúrnym programom žiaci 4.A triedy. Predsedníčka Rady rodičov pani Marta Drígľová privítala rodičov, oboznámila ich s programom združenia. Hospodárka RR pani Janka Kupčuláková predniesla správu o hospodárení a čerpaní prostriedkov zo ZR. Preds. p. Drígľová navrhla schválenie rodičovského príspevku vo výške 10€ na žiaka. Rodičia s týmto návrhom jednomyseľne súhlasili.  Riaditeľ školy Mgr. Kubáni predniesol správu o činnosti školy za uplynulý školský rok, vymenoval najlepších reprezentantov školy a informoval o doterajšom priebehu škol. roka v ZŠ.  V diskusii  sa rodičia dožadovali prístupu k previerkam žiakov ( možnosť nahliadnutia v škole - pri takých, ktoré sa evidujú). Preberali sa aj odmeny za zber, ich výška. V diskusii sa preberala aj príprava rodičovskej zábavy.

                Po skončení plenárneho združenia nasledovali triedne schôdzky s voľbou tr. dôverníkov.  

           

      • POSEDENIE S DôCHODCAMI
        • POSEDENIE S DôCHODCAMI

             V utorok 15.10. sa v kultúrnom dome stretli pozvaní jubilanti a dôchodcovia z našej obce na tradičnom POSEDENÍ S DôCHODCAMI. Pozdravil ich pán starosta i žiaci MŠ, našej ZŠ a folklórneho súboru. Babky a dedkovia zaspomínali na svoju mladosť, po slávnostnom obede zotrvali pri kávičke a koláčiku v družnej rozprave s predstaviteľmi obce.

             Ďakujeme žiakom za pekný program, pani učiteľkám za prípravu ( viď fotogaléria).

      • Jesenné dekorácie
        • Jesenné dekorácie

             Príroda opäť ukázala svoju krásu a tento rok aj štedrosť. Pekné počasie a správna starostlivosť o záhradku odmenili pestovateľov bohatou úrodou. Naši žiaci túto prírodnú krásu ešte umocnili aranžovaním jesenných dekorácií, ktoré ostatní návštevníci našej školy mohli obdivovať na výstave.       Tak potešte oko a chuťové poháriky aj vy nahliadnutím do fotogalériecheeky

          (LŽ)

      • PLAVECKÝ VÝCVIK
        • PLAVECKÝ VÝCVIK

                 V termíne  od  7.10.  do  11.10.  2013 absolvovalo  57  žiakov  z   3. a   4.  ročníka  plavecký  výcvik

          v Aquaparku  Dolný  Kubín.  Plavecký  výcvik  viedli  skúsení  inštruktori.  Deti  si  osvojili    nové  plavecké

          zručnosti  a  oboznámili  sa  so  základnými  pohybovými  cvičeniami  vo  vode.  Tí    šikovnejší  dokonca

          preplávali svoje prvé metre. Celý týždeň boli žiaci motivovaní rôznymi hrami a novými činnosťami vo

          vode. Posledný deň výcviku si žiaci prevzali „Mokré vysvedčenie“ a sladkú odmenu.

          (MaM)

      • KRAJSKÉ KOLO V CEZPOĽNOM BEHU
        • KRAJSKÉ KOLO V CEZPOĽNOM BEHU

           Dňa 8.10.2013 sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo krajské kolo  v cezpoľnom behu. Naše dievčatá - víťazky okresného kola - si počínali znova veľmi dobre a v konkurencii 10 družstiev obsadili cenné 3. miesto. Domov si doviezli diplom a medaily. Blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu Majke a Zuzke Remeňovým a Valike Krivačkovej. Za bezpečný dovoz aj odvoz ďakujeme pánovi Tokárovi.smiley

      • MALÝ FUTBAL MŽ
        • MALÝ FUTBAL MŽ

            Včera (9.10.) sa na ihrisku ( umelá tráva) pri ZŠ Slnečná Námestovo ( Brehy) konala kvalifikácia na okresné kolo v malom futbale MŽ. Naši šiestaci a siedmaci mali postupne za súperov domácu ZŠ Slnečná ( 2:2, góly vlastný a Kľuska), potom ZŠ Lokca (1:1, Jurovčík) a napokon ZŠ Babín (4:0, Jurovčík 2, Teťák, Šmiheľ). Chlapcov môže mrzieť množstvo nepremenených šancí a inkasované lacné góly, pretože po skončení turnaja mali tri družstvá (Hruštín, Slnečná a Lokca) zhodne po 5 bodov a o postupe rozhodovalo skóre. To sme mali, žiaľ, horšie o 1 gól, a tak sa víťazom a postupujúcim stala ZŠ Námestovo - Slnečná ul. frown

          Reprezentovali nás: A.Kľuska, D.Šmiheľ, J. Jurovčík, T. Teťák, J. Kytaš, P. Šeliga, M. Drígeľ a R. Fendek.

      • NÁVŠTEVA DIVADLA
        • NÁVŠTEVA DIVADLA

          Rozprávka dopoludnia

                   Vo štvrtok 3. októbra sa tretiaci a časť štvrtákov zapojili do projektu Rozprávka dopoludnia, ktorý pre žiakov ZŠ organizovalo Slovenské komorné divadlo v Martine. Divadelné predstavenie Muflón Ancijáš bolo pre deti skutočným zážitkom. Spolu s hlavným hrdinom a dážďovkou Milicou precestovali Ukrajinu, Čínu, Egypt a dostali sa až na Island. Všetky dobrodružstvá  rozprávkových hrdinov spočívali na pomoci druhým.  Školáci si okrem divadla užili aj cestu divadelným autobusom. Zážitkový spôsob vyučovania sa všetkým páčil.       

           /MM, MM/

                                  Ďakujeme!  

      • MALÝ FUTBAL SŽ
        • MALÝ FUTBAL SŽ

             V piatok 4.10. sa na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ NO Slnečná ul ( Brehy) konala kvalifikácia na obvodné kolo v malom futbale.

          Výsledky našich:

          ZŠ NO Slnečná - Hruštín     2:0

          ZŠ Lokca - ZŠ Hruštín         3:0

          CZŠ  NO - ZŠ Hruštín          2:3  góly  M.Štajer 2, M. Jagelka

          Poradie: 1. ZŠ Slnečná - Brehy - 9 bodov ( postup na obvodné kolo)

                         2. ZŠ Lokca                - 6 bodov 

                         3. ZŠ Hruštín              - 3 body

                         4. CZŠ NO                 - 0 bodov

          Reprezentovali nás: J. Makúch, M. a Š Halaštíkovci, M. Jagelka, M. Žilinec. M. Štajer, M. Kaprálik, T. Bražina.

      • ATLETICKÝ ŠTVORBOJ V RABČI
        • ATLETICKÝ ŠTVORBOJ V RABČI

            Dňa 2.10.2013 sa v športovom areáli ZŠ Rabča uskutočnilo okresné kolo atletického štvorboja. Z našej školy sa zapojili do súťaže  3 pretekári - Valika Krivačková ( absolvovala len hod kriketkou a beh na 60m, potom pre zdravotné problémy odstúpila), Dominik Šmiheľ a Michal Jagelka. Chlapci podali snaživý výkon ( ďalšie disciplíny boli skok do diaľky a beh na 800, resp. 600m), mali radosť z behov na kvalitnej tartanovej dráhe. Výsledky budú známe neskôr.

        • ÚČELOVÉ CVIČENIE V PRÍRODE

                 Dňa 1. októbra 2013 sa uskutočnilo účelové cvičenie v prírode. Žiaci spolu so svojimi triednymi absolvovali praktickú časť v teréne. Trasa pozostávala z piatich hlavných stanovíšť: požiarna príprava, zdravotná príprava, riešenie mimoriadnych situácií, pohyb a pobyt v prírode, telesná zdatnosť. Medzi nimi boli zábavné stanovištia.

               Úlohy boli vyhodnotené pomocou percent, výsledky sú nasledovné: 6.A – 94,7, 8.A – 93,2, 5.A – 91,3, 7.A – 88,6, 7.B – 87,9, 5.B – 87,7, 6.B – 86,2, 8.B – 85,2. Veľká vďaka patrí členom hasičského zboru pod vedením V. Hutiru za praktickú ukážku požiarnej techniky.

          (IH)

      • EXKURZIA - MÚZEUM PRAVEKU
        • EXKURZIA - MÚZEUM PRAVEKU

          Zážitkové vyučovanie šiestakov

               Vo štvrtok 26. septembra vycestovali žiaci 6.A a 6.B triedy do Bojníc, aby si zopakovali získané vedomosti z hodín dejepisu a biológie a naučili sa aj niečo nové.

               Najskôr v Múzeu praveku objavovali dávny svet – praveké zvieratá, pravekých ľudí, ich obydlie a spôsob života, prešli cez jaskyňu pravekého šamana a nakoniec si v skupinách overili svoje vedomosti, zaobliekli pravekého šamana a zatancovali si praveký tanec.

               V zoologickej záhrade obdivovali exotické zvieratá – stavbu tela, sfarbenie, spôsob života, pôvod,... Žiakov najviac zaujali šelmy – lev Aslan a čierny jaguár, medvede hnedé, anakonda, ťavy, ryby plávajúce hore bruchom, modré žabky, malý orangutan, slony, smiešne surikaty, farebné mačiaky, škriekajúce ary a malé poníky.

             Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť sa opäť raz potvrdilo.

          (LŽ)

      • EXKURZIA DO KNIŽNICE
        • EXKURZIA DO KNIŽNICE

               Dňa 26. 9. 2013 boli žiaci V. A a V. B triedy na exkurzii  v Knižnici A. Habovštiaka  v Dolnom Kubíne. Pani knihovníčka im ukázala jednotlivé oddelenia a porozprávala o tom, čo všetko v nich môžu nájsť. Žiakov najviac zaujali 3D knihy a možnosť počúvať v knižnici hudbu.

          Najdlhšie sa piataci zdržali na oddelení pre deti a mládež, kde absolvovali vyučovaciu hodinu zameranú na ľudové piesne.  Mali možnosť ľudové piesne nielen počúvať, ale si ich aj zaspievať a pár odvážlivcov sa naozaj našlo. 

          Pri odchode z knižnice si niektorí žiaci odniesli aj prihlášku, aby sa do knižnice mohli ešte vrátiť a knihy, ktoré sa im páčili,  si požičať.  Dúfame, že prihlášky nezostanú doma zabudnuté, ale že aspoň niektorí naši žiaci budú knižnicu radi navštevovať.

                                                                                                                                      VV, AO

        • BURZA STREDNÝCH ŠKôL

            V stredu 25.9. sa v Námestove konala burza stredných škôl. Zúčastnili sa jej aj naši deviataci s vých. poradkyňou PhDr. H. Martvoňovou a triednou p.uč. Mgr.V.  Vlžákovou. V jednotlivých stánkoch na námestí sa predstavovali stredné školy z celej Oravy.

      • CEZPOĽNÝ BEH
        • CEZPOĽNÝ BEH

            Dňa 24.9. sa v okolí štadióna v Breze konalo okresné kolo v cezpoľnom behu. V súťaži dievčenských družstiev ( M.Remeňová, Z. Remeňová, V. Krivačková) naše zvíťazili, keď sa započítali časy dvoch najlepších. V celkovom umiestnení bola Majka druhá a Zuzka tretia. Do Hruštína priviezli pohár a diplomy. Blahoželáme!

          V súťaži chlapcov sa nám darilo priemerne, keď M. Jagelka, M. Štajer a M. Kaprálik obsadili miesta v strede štartového poľa.

           

        • ZBER PAPIERA

          V prvých septembrových dňoch sme zorganizovali zber papiera. Zapojili sa doň takmer všetky triedy ( okrem 9.B) a s pomocou rodičov či babiek zhromaždili v školskej dielni v Zamoste  3200 kg novín, časopisov, kníh i kartónov.

          Najlepší  zberači budú ocenení a za utŕženú odmenu budu nakúpené encyklopédie a iné pomôcky. Najviac sa činili títo žiaci: G. Očkajáková (4.A) - 163 kg, N. Šeligová (5.B) - 184 kg, L. Vigoda (6.A) - 111 kg, J. Melek (7.B) - 169 kg. Ďakujeme!