• Novinky

        • VESELÁ PRÍHODA

            Na koniec týždňa trochu skutočného humoru z našej školy:

          Pani učiteľke v prvej triede hovorí prváčik:

          "Sedí ti mucha na pleci..."

          "Nie ti, Vám..." poučuje pani učiteľka o vykaní.

          "Nie nám, tebe ..."

        • EKOTÁBOR 2013

          EKOTÁBOR  Hruštín, Vasiľovská hoľa 30.6. – 5.7.2013

           

          Lepší začiatok prázdnin si niektorí naši žiaci ani nemohli želať. Slniečko, čerstvý vzduch, krásna príroda, výborné jedlo, pohodlné postele, bohatý celodenný program a hlavne noví kamaráti.

          Toto všetko sme si užívali od nedele 30.6. v Ekotábore na Vasiľovskej holi.

          Turistika, návšteva Oravského hradu, náučný chodník v Oravskej Lesnej, stará železnička, triedička odpadu v Breze, ukážka lesnej škôlky a diviačej obory, jazvečík Grácia v akcii pri diviakoch, zbíjanie vtáčích búdok , ekolympiáda, ekoples, opekačka, Puchmajerovej jazero a turistika s krásnym výhľadom na Oravu a okolie ...

          Veľa sme zažili, veľa sa naučili vďaka lesníkom, ochranárom, sprievodcom, vytvorili sa nové (aj cezhraničné) priateľstvá. Škoda len, že to bol posledný ekotábor frown.

          Naši táborníci - Majka Rosiarová, Diana Teťáková, Lucia Maďaríková, Silvia Martvoňová, Marek Kaprálik, MichalJagelka, Matej Martvoň. Vedúca v tábore - Mgr. Lýdia Žilincová.

          (LŽ)

        • ZAČIATOK ŠK.ROKA 2013-2014

          V pondelok 2.septembra sa otvorili brány škôl v celej SR pre žiakov základných a stredných škôl. Aj naši žiaci sa po svätej omši z kostola pobrali do školskej budovy Zamost, kde sa uskutočnilo tradičné otvorenie škol. roka. Po krátkom kultúrnom programe dievčat zo 4.B nasledoval príhovor pána riaditeľa. ten privítal všetkých žiakov, kolegov, hostí a osobitne nových žiakov - prváčikov. Tí sa spolu s rodičmi a svojimi pani učiteľkami odobrali do školy na Výhone, kde sa dozvedeli zadelenie do tried.

              Novou tvárou v našom ped. zbore je pán kaplán Mgr. Miroslav Žmijovský ( bude učiť tretiakov náboženskú výchovu) a po MD Mgr. Katarína Kubasová.

             Všetkým želám úspešný vstup do nového šk. roka, prajem veľa elánu, chuti, trpezlivosti a hlavne zdravia.

      • UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2012-13
        • UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2012-13

             Koniec školského roka 2012-13 bol v našej škole trochu smutný. Niesol sa v znamení lúčenia - so školou sa lúčilo 41 deviatakov ( niektorí si aj poplakali...), s kolegami pán kaplán Peter Randják a výchovná poradkyňa Ľubica Koumbová. Pánovi kaplánovi ďakujeme za prípravu detí na prvé sväté prijímanie, vyučovanie Nv i za kuričské práce, ktoré robil, keď sme sa učili v čase rekonštrukcie s 1.B triedou na fare. Ľubke Koumbovej ďakujeme za 20 rokov poctivej práce, rozdávanie sa deťom a rady ôsmakom a deviatakom pri výbere školy a povolania. ĎAKUJEME! Obidvom želáme na nových pôsobiskách aspoň takú pohodu, s akou chodili medzi svojich spolupracovníkov tu v Hruštíne.

               Po odovzdaní vysvedčení sa všetci zamestnanci školy i pozvaní bývalí kolegovia zišli na slávnostnom obede. Zavinšovali p. zástupkyni Mičiakovej k životnému jubileu a pospomínali na zážitky, na ktorých sa zabavili nielen v tomto školskom roku.

        • BESEDA SO ZÁCHRANÁRKOU

               Dňa 12.6.2013  mali žiaci  5.ročníka besedu s pani záchranarkou Margitou Hojovou, ktorá im predviedla, ako správne poskytovať prvú pomoc. Na záver ju žiaci potrápili zvedavými otázkami.

          (VV)

        • BESIEDKA v 6.A

                Na rozlúčku so školským rokom 2012/13 si žiaci 6. A triedy pozvali aj svojich rodičov. Pripravili si pre nich pohostenie a pestrý program zložený zo scénok, tanca a vtipného slova. Predviedli sa ako majstri pera, skvelí imitátori a dobrí znalci svojich spolužiakov. Svoje  školské aktivity dokumentovali fotoprezentáciou.  Rodičom tiež ukázali, ako sa dá pracovať s interaktívnou tabuľou. Besiedka sa končila veselo - spoločným klobúkovým tancom rodičov. Ďakujeme rodičom, že prijali pozvanie a trávili s nami  pekné popoludnie a triednej dôverníčke p. S. Kubicovej za pomoc pri príprave a obsluhe.

          (DK)

      • NAŠI NAJ 2013
        • NAŠI NAJ 2013

          V pondelok 24.6.2013 prijal pán starosta Mgr. F. Škapec na pôde Obecného úradu  najúspešnejších reprezentantov našej školy. Žiaci, ktorí dosiahli vo vedomostných či športových súťažiach v okresnom alebo krajskom kole umiestnenie do 3.miesta, boli už po tretí rok poctení takýmto spôsobom. Pán riaditeľ predstavil p. starostovi a p. prednostke úspešných reprezentantov, pán starosta im poďakoval za vzornú reprezentáciu školy i obce a odovzdal ďakovný list i knižku. Pán Šalata všetko zdokumentoval, urobil spoločnú fotografiu a ponúkol žiakov sladkým zákuskom. 

             Pre žiakov je toto prijatie motiváciou, aby aj v ďalšom školskom roku vynaložili úsilie a snahu byť úspešní v súťažiach. NAŠI NAJ boli títo žiaci: Marek Kaprálik, Mária Remeňová, Dominik Šmiheľ, Valika Krivačková, Lujza Gáborová, Viktória Šalatová, Matúš Kľuska, Marek Katreník, Katka Bobková, Lukáš Kupčulák, Lukáš Šeliga, Adam Vyskoč, Ján Makúch, Adrián Socha, Júlia Gáborová, Juraj Jurovčík, Lucia Maďaríková, Matúš Kopilec, Matej Martvoň, Diana Teťáková, Mária Rosiarová, Silvia Martvoňová.

          Ďakujeme žiakom za reprezentáciu a zamestnancom Obecného úradu za milé prijatie.  

        • ÚČELOVÉ CVIČENIE 5.-9.roč.

          Dňa 24. a 25. júna 2013  žiaci 5. – 9. ročníka  absolvovali účelové cvičenie v prírode.

          Cvičenie malo dve časti: teoretickú a praktickú. V teoretickej časti získali žiaci potrebné vedomosti, ktoré realizovali v praktickej časti, ktorá mala hlavné stanovištia: zdravotná príprava, dopravná výchova, pohyb a pobyt v prírode, riešenie mimoriadnych situácií, telesná zdatnosť, požiarna príprava a 5 zábavných stanovíšť. Pre pretrvávajúce nepriaznivé počasie sa cvičenie uskutočnilo v priestoroch školy. Napriek týmto skutočnostiam deti získali veľa nových vedomostí, praktických zručností, výborne sa zabavili a príjemne tak strávili deň v škole. Vďaka patrí aj členom HaZz Hruštín, ktorí pod vedením p.V.Hutiru predviedli ukážku hasičskej techniky a požiarny útok.

          Cvičenie bolo vyhodnotené formou súťaže s nasledovnými výsledkami:

          1. 8. B – 87,8%, 2. 6.B – 87,6%, 3. 7.A – 86,8%, 4. 5.B – 86,7%, 5. 6.A – 85,6%, 6. 7.B – 82,6%, 7. 8.A – 78,4% , 8. 5.A – 75%.

          (IH)

          P.S: Poďakovanie patrí, samozrejme, aj organizátorovi ÚC - Mgr. Halmešovi a všetkým p.učiteľkám na stanovištiach.

        • ROZLÚČKOVÝ VEČIEROK 9.B

            V piatok 14.6. sa žiaci 9.B lúčili na vyzdobenej chodbe ZŠ Zamost so svojimi učiteľmi a so základnou školou. Dievky vyobliekané v pekných róbach, chalani pod kravatou si nastúpili pred učiteľský zbor, Majka Rosiarová predniesla rozlúčkovú reč, žiaci si spolu zaspievali vtipné odpovede na všelijaké Maťove otázky. Pán riaditeľ sa so žiakmi rozlúčil poďakovaním za dobré skutky a zaželaním úspechov na nových pôsobiskách.

             Hodiny tanca ( preberané na telesnej výchove) sa deviatakom zišli v ďalšom programe - nasledovali totiž volenky, metlový tanec a dobrá zábava pri Apkovej hudbe. Učitelia i deviataci sa dobre zabavili pri prezentácii fotografií 9.B, ktorú pripravil Andrej Ľubek.

           (pár obrázkov vo fotogalérii 9.B).

        • NÁVŠTEVA DIVADLA V ŽILINE

           

           

                 Dňa 20.06.2013 žiaci 8.ročníka navštívili Mestské divadlo v Žiline. Predstavenie Vyskočiť z kože bolo zábavné, bolo o dievčine, ktorá má takmer 16 rokov. Bola tehotná  a mala presne 84 dní nato, aby sa rozhodla. Keďže jej nikto nevie uspokojivo odpovedať na otázku, či po smrti niečo  existuje, odhodlá sa  zažiť okraj smrti na vlastnej koži. Poučili sme sa o riešení  životných problémov  mladých ľudí. Toto predstavenie sa nám veľmi páčilo. Stretli sa tam 2 známe herečky z televízie Barbora Švidráňová (Karin z Búrlivého vína) a hlavná postava z predstavenia  Ivana Kubáčková (sestra Ingrid taktiež z Búrlivého vína).Hrali tam ešte Michal Režný, Erika Havaisová, Michal Vidan.

          (N.Kotúľová, 8.A)

           

        • VÝLET NA LIPTOV - 6AB

               Ak sa spýtate šiestakov, aký by mal byť koncoročný výlet, odpovedia vám, že zaujímavý a zábavný a trochu môže byť aj poučný. A presne taký bol ten, ktorý absolvovali v stredu 12. 6. na Liptove. Trochu sa poučili v múzeu Čierny orol v Liptovskom Mikuláši o poľovníctve a rybolove v minulosti a dnes, ale aj o Jánošíkovi. V tvorivej dielni si vyrobili drôtené prívesky či prstienky. Zaujímavou bola určite prehliadka Demänovskej jaskyne slobody s odborným výkladom sprievodcu. No a zábava? Tú našli v  lanovom parku Tarzánia v Jasnej, kde si overili fyzické aj psychické sily. A komu sa málilo, užil si zábavu na motokárach. No a aký by to bol výlet bez nákupov? Nákupné centrum v Mikuláši nesklamalo a darčeky pre blízkych boli v suchu. Na záver -  pochvala šiestakom za správanie, poďakovanie p. Lokajovi za bezpečný povoz a pani S.Kubicovej za pomoc. (DK, JČ)

        • KVÍZ MILIONÁR

               Učitelia prírodovedných predmetov pripravili pre žiakov 9. ročníka  kvíz Milionár, ktorý sa uskutočnil v stredu 5.6. poobede. Navzájom súťažili štyri družstvá – 2 z 9.A a dve z 9.B. Všetci zúčastnení dostali diplom a malú odmenu. Vytúžený milión J si odnieslo družstvo dievčat z 9.A v zložení: Janka Sochová, Gabika Hojová a Lucia Maďaríková.

          (jkop)

      • MAJSTROVSTVÁ OKRESU v ATLETIKE MŽ
        • MAJSTROVSTVÁ OKRESU v ATLETIKE MŽ

          Dňa 11.6.2013 sa v areáli ZŠsMŠ Rabča uskutočnili majstrovstvá okresu NO v atletike mladších žiakov. Naši MŽ tromfli svojich starších spolužiakov, keď získali 4 miesta na stupni víťazov. Na 2.mieste v skoku do diaľky bola Katka Bobková (405cm), 3.miesto v diaľke obsadil Marek Katreník (462cm), v kriketke Matúš Kľuska (49,48m), a v behu na 600m Majka Remeňová (2:06,18 min). Blahoželáme! Okrem nich nás reprezentovali Katka Hojová, Zuzka Remeňová, Aneta Kotúľová, Tatiana Zemenčíková, Števo Katreník a Dominik Šmiheľ.

          ( pozri v menu DIPLOMY)

      • V KRÁĽOVSTVE PRÍRODY
        • V KRÁĽOVSTVE PRÍRODY

          Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne si Vás dovoľuje pozvať na podujatie „V kráľovstve prírody“, ktoré organizuje 20. – 21.6. 2013 na Oravskom hrade. Bližšie informácie v prílohe.

           

          Tešíme sa na Vašu návštevu.

           

           

          S úctou          

           

          Mgr.art. Miroslava Časová - odd. marketingu OM

                                                     

                                                     Tel. č.: +421/43/5816116

                                                      Fax: +421/43/5816133

          podujatia@oravskemuzeum.sk   www.oravamuzeum.sk

           

           

      • VÝLET 7.AB
        • VÝLET 7.AB

              Dňa 7.6. 2013 sme sa žiaci 7. a niektorí dobrovoľníci z 8. ročníka zúčastnili školského výletu. V Oravskej Lesnej sme navštívili kostol svätej Anny. Na Vychylovke sme sa povozili na vláčiku, ktorý vyšiel aj do kopca.  Pozreli sme si  Múzeum kysuckej dediny. Odtiaľ sme sa ponáhľali do Starej Bystrice poobdivovať Slovenský orloj. Potom sme si užili sci-fi film Do temnoty v 3D kine v  Žiline. Autobus sme mali luxusný, pána šoféra trpezlivého,  počasie nás vypočulo, kino nesklamalo, tak sa už teraz  tešíme na ďalší výlet.

           

          (Z. a M. Remeňová)

        • VÝLET 4AB, 3A

          Dňa 29.5.2013 sa žiaci 4.A, 4.B a 3.A zúčastnili školského výletu. Navštívili Demänovskú jaskyňu Slobody, dedinku Vlkolínec, a tiež Likavský hrad. Počasie bolo príjemné, sprievodcovia milí, jedlo od maminiek chutné, autobus pohodlný, nohy  z turistiky ubolené, peňaženky prázdne a nálada výborná.

                                                                                                                                                                                                                                         Tr.uč. 3. A, 4. A a 4.B

        • UKONČENIE PREDAJA JOGURTOV - NEPLATÍ

                Spoločnosť RAJO a.s. k 30.6.2013 mala ukončiť predaj mliečnych výrobkov cez školské automaty. Predstavenstvo tento návrh prehodnotilo a 40% mliečnych automatov ( medzi nimi aj náš na Výhone) nechalo v prevádzke. Znamená to, že žiaci 1.-4.ročníka si budú môcť aj od septembra z automatu vyberať obľúbené jogurty, ochutené mlieka.

            

        • EXKURZIA ZUBEREC

          ZAHRAJME SA AKO KEDYSI

          V piatok 31. 5. sa piataci zúčastnili zaujímavej akcie - ZAHRAJME SA AKO KEDYSI, ktorú usporiadalo Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Deti sa v areáli múzea na chvíľu ocitli v dobách našich prastarých rodičov, keď si takmer všetko museli vyrábať sami. Vyskúšali si, ako sa vyrábali sviečky, prstienky, keramika, vlna, tkali koberce, česali vlnu, maľovali na sklo. Energiu si mohli vybiť pri netradičných starodávnych hrách a hľadaní určených predmetov v dreveniciach. Zaujímavá bola ukážka vyučovania v starej škole s harmóniom, griflíkmi a abakusom. Niektorí sa  odfotili pred hruštínskou drevenicou, ktorú spoznali podľa dvojlomeného štítu. Za svoju šikovnosť si vyslúžili sladkú odmenu od organizátorov podujatia.

          (JK,DK)

        • SPOLOČENSKÝ KVÍZ

          Mezitriedny kvíz zo spoločenskej výchovy

          Dňa 22.5. si štyri družstvá piatakov zasúťažili v slušnom správaní, stolovaní, odievaní a v slušnej komunikácii. V zábavnom kole si zahrali scénky, v ktorých mali použiť čo najviac prvkovslušného správania.

          Ako sa im darilo? Posúďte z výsledkov:

          1.miesto  - Júlia Hojová, Romana Kubicová, Jozef Šalata (5.B)

          2.miesto - Mária Snováková, Viktória Žilincová, Klára Hojová (5.A)

          3.miesto - Kristína Kytašová, Ema Straková, Júlia Gáborová (5.A)

          4.miesto - Ema Katreníková, Matúš Jagelka, Klára Ilievová (5.B)

          (vvlž)