• Novinky

      • SÚŤAŽ MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV
        • SÚŤAŽ MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV

            V stredu 30.4.2014 sa v budove Slovenského Červeného kríža v Dolnom Kubíne uskutočnila tradičná súťaž Hliadok mladých zdravotníkov. V konkurencii 22 družstiev z celej Oravy si naše dievčatá pod vedením p.uč. Vlžákovej počínali veľmi úspešne, keď obsadili výborné 3.miesto! Pričinili sa oň žiačky Natália Bražinová, Janka Jurkyová, Daniela Martvoňová, Stela Kubicová a Natália Očkajáková. Blahoželáme!!!

        • OBJEDNÁVKA ZOŠITOV na šk. r. 2014-15

            Škola bude tak ako každý rok objednávať zošity pre žiakov ( na budúci školský rok). Záväzný záujem nahlásia žiaci tr. učiteľovi do konca tohto týždňa, aby sme mohli objednávku zosumarizovať a odoslať.

      • ZBER POMARANČOVEJ KôRY
        • ZBER POMARANČOVEJ KôRY

            Po Veľkej noci končíme so zberom pomarančovej kôry. Ak má ešte niekto pripravenú kôrku, treba doniesť tr. učiteľke, aby sme mohli zber vyhodnotiť a najlepších zberačov odmeniť. Pripravte sa na zber papiera - v júni bude vyhlásený termín.

      • MATEMATICKÝ KLOKAN 2014
        • MATEMATICKÝ KLOKAN 2014

          V marci sa konala najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete
           -  Matematický klokan. Minulý  rok sa do nej prihlásilo vyše 6 miliónov 
          žiakov z 50 krajín a naša škola vtedy „prispela“ 72 žiakmi. Tento rok sa 
          nám do nej  prihlásilo o 6 žiakov viac, čiže  78.  Prváčikovia museli vyriešiť 
          12 úloh za 45 minút, ostatní prvostupniari  18 úloh za taký istý čas a  na druhom
           stupni čakalo žiakov 24 úloh, na ktorých zdolanie mali 60 minút. Nebolo to  až 
          také jednoduché, pretože náročnosť úloh sa postupne zvyšovala. S potešením 
          musíme konštatovať, že medzi prvákmi  nám vyrastajú matematické hlavičky,
           pretože Bibka Snováková, Samko TeťákAdamko Martvoň nestratili ani jeden 
          bod a vyriešili úlohy na 100%. Na druhom stupni sa takýto husársky kúsok podaril
           iba šiestakovi Matúšovi Kopilcovi. V ostatných ročníkoch sa najlepšie darilo
           Rasťovi Kupčulákovi z 2.B,Matúšovi Paškovi z 3.A, Romanovi Vlžákovi zo 4.A, 
          Jožkovi Žilincovi z 5.A a Laure Hojovej zo 7.A. Všetkým k úspechu srdečne blahoželáme!
          (JKop)

           

      • MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V STREĽBE
        • MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V STREĽBE

             V piatok 11.4. 2014 sa vo Veľkom Krtíši uskutočnili majstrovstvá Slovenska v streľbe zo vzduchovky. Naše držstvo si vybojovalo postup na ne tretím miestom na krajskom kole v Martine. Slovenská úroveň je privysoko, naši žiaci nemali také technické vybavenie ako súperi zo stredísk, kde sa streľbe venujú na takmer profesionálnej úrovni. Naše družstvo tvorili: Ján Makúch ( 25. v poradí jednotlivcov nástrelom 273 b.), Lujza Gáborová (232 b.) a Júlia Gáborová (239 b.), vedúci - p. Jozef Jancek. Ako družstvo sme sa umiestnili na 23.mieste. ( podrobnejšie výsledky na www.shooting.sk). Teší nás, že Jano dosiahol lepší nástrel ako na okresnom či krajskom kole. Ďakujeme za reprezentáciu!

      • VOLEJBALOVÝ TURNAJ DIEVČAT
        • VOLEJBALOVÝ TURNAJ DIEVČAT

          Dievčatá z 8.A obhájili prvé miesto !!

          V našej telocvični sa koncom marca uskutočnil turnaj starších žiačok vo volejbale ( 7. - 9. ročník). Turnaj bol podľa očakávania veľmi vyrovnaný, už v kvalifikačných zápasoch sa zrodili prekvapenia, keď napr. 8.A prehrala s 8.B  0:2 na sety. V play off sa o finálový zápas pobili dievčatá 8.A proti 9.B a 8.B proti 9.A. Úspešnejšie boli dievčatá z 8.A a z 8.B. V zápase o tretie miesto porazila 9.B deviatu A 2:1. Vo finále sa stretli triedy ôsmeho ročníka, ktoré hrali pekný a až do konca vyrovnaný zápas.  Nakoniec vyhrali dievčatá z 8.A 2:0 a  obhájili prvenstvo z minulého roka.     Gratulujeme!

          Umiestnenie:

          Volejbal:

          1. miesto:  8.A
          2. miesto:  8.B
          3. miesto:  9.B
          4. miesto:  9.A
          5. miesto:  7.A
          6. miesto:  7.B

           naj podávajúca  hráčka :               Táňa Zemenčíková  (46 úspešných podaní)

           hráčka s najväčším počtom  es :    Mária  Hnojčíková –  8 es za celý turnaj. 

          (bom)

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            Dňa 9.4.2014 sa v Mestskom úrade Námestovo konalo okresné kolo matematickej olympiády ( roč. 6.-7.- 8.) Mali sme zastúpenie v kategórii Z6, kde nás reprezentoval Matúš Drígeľ (6.B). Nedarilo sa mu podľa predstáv a na pozície ÚR sa nedostal. Napriek tomu ďakujeme za reprezentáciu.

        • KOMPLEXNÁ INŠPEKCIA

             V dňoch 2.- 8.apríla 2014 vykonali zamestnanci Štátnej školskej inšpekcie Žilina komplexnú kontrolu v našej škole. Inšpekcia bola zameraná na dodržiavanie platnej legislatívy, úroveň riadenia i na zisťovanie úrovne edukačného procesu v našej škole. Správa  s výsledkami inšpekcie bude k dispozícii po veľkonočných sviatkoch. 

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            Dňa 8.4. sa v MKS v Námestove konal už 60.ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Naša škola mala dvojnásobné zastúpenie - Zuzka Šubjaková (4.B) i Martinka Šeligová (8.B) pekne zarecitovali svoje úryvky, avšak na umiestnenie zaručujúce diplom to nestačilo. Ďakujeme za prípravu na súťaž im i pani učiteľkám.

      • ŽABIA PRINCEZNÁ
        • ŽABIA PRINCEZNÁ

          Žabia princezná

          Rozprávka o princovej ceste k stratenej korune, na ktorej mu žaba Elvíra pripravila nečakané úlohy. Príbeh, v ktorom ožila rozprávajúca žaba, čertica i babka bylinkárka, priniesol úsmevné situácie a chvíle plné napätia pre malých divákov z I.stupňa.

             Divadlo PORTÁL z Prešova pripravilo pre 140 detí v MKS Hruštín hodinku uvoľnenia po týždňovej inšpekcii. Ďakujeme!

           

           
        • SPOLOČENSKO-VEDNÝ KVÍZ

             Vo štvrtok 27.3. sa konal spoločensko-vedný kvíz žiakov 7.ročníka. Štyri trojčlenné družstvá si merali sily vo vedomostiach          z dejepisu, literatúry, náboženstva, občianskej náuky a spoločenskej výchovy. V zábavných úlohách predviedli svoj herecký talent a rozosmiali publikum. Víťazi boli okrem cien odmenení aj žolíkmi.

          Poradie: 1.miesto  - Juro Jurovčík, Ivan Snovák, Lukáš Šimek

                       2. miesto - Saša Plutinská, Andrea Snováková, Laura Hojová

                       3. miesto - Daniela Martvoňová, Stela Kubicová, Janka Jurkyová

        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

          Vo štvrtok 27.3. pripravili učitelia prírodovedných predmetov pre žiakov 8. ročníka 

          prírodovedný kvíz.  Čakali ich otázky z rôznych oblastí matematiky, fyziky, biológie, chémie 

          a geografie. Úsmevy na tvárach vyčarili nielen správne odpovede, ale i úlohy zábavného kola. Zo 

          štyroch  trojčlenných družstiev si najlepšie počínali chlapci z 8.A – Jozef Žilinec,  Štefan Halaštík 

          a Ľuboš Tomáň. Všetci zúčastnení boli odmenení peknými cenami.

          (jkop)

        • PYTAGORIÁDA

           V dňoch 18. a 19. marca sa v Lokci konalo okresné kolo Pytagoriády P3 - P8. Mali sme na ňom viacerých reprezentantov, ktorí sa držali so striedavými úspechmi. Hranicu úspešných riešiteľov sa nepodarilo splniť ani jednému, najbližšie mal Matúš Kopilec a Lukáš Šimek. Ďalší reprezentanti boli: Lukáš Kaprálik a Erik Hojo (P3), Václav Baraniak a Jakub Snovák (P4), Matúš Kopilec a Júlia Gáborová (P6), Lukáš Šimek a Jaroslav Troják (P7) a Jozef Žilinec (P8). Napriek nedosiahnutiu na stupeň víťazov ďakujeme všetkým za reprezentáciu a veríme, že nabudúce bude viac šťastia... a pozornosti.

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

             Dňa 26. marca 2014 sa uskutočnilo dekanátne kolo biblickej olympiády v Zákamennom.  Tento rok sa súťažilo vo vedomostiach z biblických kníh Exodus, Jonáš a Evanjelium podľa Jána. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení Andrea Hojová, Dáša Janceková a Silvia Martvoňová (všetky z 9.A). Súťaž prebehla v piatich kolách, kde dievčatá museli ukázať vedomosti v teste, biblických obrazoch, pochopení významu textu, prepojení Starého a Nového zákona, citátoch. Po niekoľkomesačnej príprave s p. uč. Očkajákovou si vybojovali krásne 3. miesto. Srdečne blahoželáme!

          (ao+jk)

        • KVÍZ O VODE

          Kvíz o vode

           

          Aký význam má voda pre každého z nás? Tak na túto a mnohé iné otázky hľadali odpoveď  21.3. popoludní štvrtáci počas kvízu o vode. Teoretické otázky dopĺňala  práca na interaktívnej tabuli a praktické zručnosti s vodou. Napr. Koľko vody vypiješ a koľko by si mal vypiť za jeden deň? Akú chuť má voda s príchuťou? Prebehneš s vodou bez rozliatia? Ako šetríš s vodou?

          (MP)

        • HODINA ČÍTANIA V KNIŽNICI

             Exkurzie do Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dol. Kubíne sa zúčastnili žiaci 3.A a 3.B triedy. V úvode sa žiaci porozprávali s p. Kazimírovou o knižnici a knihách, ktoré sa v nej nachádzajú. Zážitkové čítanie bolo zamerané na knihu od Gabriely Futovej "Keby som bola bosorka". Žiaci spoločne  hľadali odpoveď na Osmijankovu otázku. Neskôr žiakom boli ukázané jednotlivé oddelenia knižnice. Najviac sa im páčilo v detskom oddelení, kde  si mohli vziať do ruky akúkoľvek knihu a časť si z nej prečítať.

          (MM a MM)

           

        • VÝSTAVKA VÝROBKOV z ODPADOVÉHO MATERIÁLU

              Aj nepotrebné veci môžu byť užitočné. Mohli sme sa o tom presvedčiť na výstavke výrobkov z odpadového materiálu,  ktorú pripravili žiaci 1.- 4. ročníka. Medzi výrobkami sa našli autíčka, rakety, domčeky, kocky na hranie, bábiky a iné zábavné predmety. Poďakovanie patrí nielen žiakom, ale aj rodičom, ktorí pomohli svojim deťom uskutočniť takúto peknú výstavku.

          (biš)

        • SKUPINOVÉ AKTIVITY PRE ŽIAKOV


                 Výchovná poradkyňa  PhDr. H. Martvoňová po dohode s koordinátorkami prevencie požiadala CPPPaP v Námestove o realizáciu skupinových aktivít pre žiakov 4., 5. a 9.ročníka. Každé stretnutie trvá dve vyučovacie hodiny. Tu sú termíny a témy:

          4.A       riziká internetu    07.05.    07,30 -09,05

          4.B       riziká internetu    07.05.    09,20 - 11,00

          5.A       riziká internetu    27.05.    07,30 - 09,05

          5.B       riziká internetu    05.06.    07,30 - 09,05

          9.A       obchodovanie s ľuďmi    27.05.    09,20 - 11,00

          9.B       obchodovanie s ľuďmi    05.06.    09,20 - 11,00

           

        • PEDAGOGICKÁ PRAX

              V termíne 24.2. - 7.3. absolvovali pedagogickú odbornú prax (výstupy) v ŠkD pri ZŠ Hruštín naše bývalé žiačky, študentky Pedagogickej  a sociálnej akadémie v Turč. tepliciach Lujza Sochová a Sidónia Šišoláková. Pedagogickú prax na I. stupni absolvovala študentka Slávka Nožinová, na II.stupni v predmete nemecký jazyk a matematika Anna Radzová. Všetkým praktikantkám želáme úspešné ukončenie štúdia a uplatnenie v odbore, ktorý vyštudovali.

        • EXKURZIA DO KNIŽNICE

                Naši prváci onedlho budú mať zvládnuté  všetky písmená, preto sme sa spoločne vybrali do knižnice. Navštívili sme Oravskú knižnicu Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Prezreli sme si celý knižný fond, ale i tajné zákutia, napríklad starý trezor. Uhádli sme hádanky, a tak si pripomenuli rozprávky Pavla Dobšinského. Zaujali nás všetky knižky, no najviac tie, ktoré sa nachádzajú na detskom oddelení. Každý si tam objavil tú svoju obľúbenú tému: kone, dinosaury a rôznych rozprávkových hrdinov.  „Kto nemiluje knihy, nemiluje múdrosť“ , v úvode povedala  p. Miriam Kazimírová , ktorej za príjemne prežité popoludnie ďakujeme. Po tejto  úspešnej akcii bolo vidieť radosť v očiach žiakov znásobenú aj radosťou nás pedagógov, lebo čítanie vhodných kníh posilňuje schopnosť písať a rozširovať slovnú zásobu.

          (ĽŽ)