• Novinky

      • ANJEL Z ČOHOKOĽVEK
        • ANJEL Z ČOHOKOĽVEK

          Tvorivosť a nápaditosť našich žiakov na II.stupni sme sa rozhodli orestovať vyhlásením súťaže ANJEL Z ČOHOKOĽVEK. Žiaci mali ako jednotlivci alebo skupinky zhotoviť anjela tak, ako ho vidia oni. Zúčastnení žiaci vytvorili 8 anjelov, z ktorých pani učiteľky Smidžárová a Holmíková urobili na pódiu výstavku. Z hodnotenia spolužiakov vzišlo takéto poradie:

          1. Ema Katreníková a Lenka Hojová (7.B)

          2. Adriána Gočalová a Kristína Hnojčíková (6.B)

          3. Laura Hojová (8.A)

          Víťazi i všetci zúčastnení boli odmenení drobnými oceneniami.

        • PYTAGORIÁDA 2014

             

            V dňoch  10. a 11.12. sme preverili bystrý úsudok našich žiakov  3. – 8. ročníka na školskom kole Pytagoriády.  Pre šiestakov boli úlohy nad ich sily, v ostatných ročníkoch sa úspešnými riešiteľmi ( teda mali dobre minimálne 10 úloh z 15)  stali:

          3. ročník -  Rastislav Kupčulák, Adam Ptačin, Lenka  Kazimierová a Gabriela Vlžáková

          4. ročník – Lukáš Kompan, Samuel Haluška, Adrián Očkaják a Lukáš Kaprálik

          5. ročník – Václav Baraniak

          7. ročník – Matúš Kopilec

          8. ročník – Lukáš Šimek a Jaroslav Troják

          Najúspešnejší riešiteľ  z každého ročníka (a možno aj viacerí – závisí to od výsledkov ostatných škôl)  bude reprezentovať našu školu na okresnom  kole, ktoré sa uskutoční 16. a 17.marca.

          Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

          (kop)

           

        • OLYMPIÁDA SJ

                Dňa 10.12.2014 sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo Olympiády SJ. Naša žiačka Veronika Drígľová (9.A) v ňom obsadila spomedzi 16 súťažiacich pekné 3.miesto. Blahoželáme! Na súťaž ju pripravovali p.uč. V.Vlžáková a A.Očkajáková.

      • INTERAKTÍVNE TABULE
        • INTERAKTÍVNE TABULE

                 Vo štvrtok 3.12. boli inštalované 2 interaktívne tabule v budove ZŠ Zamost - v 5.B a 8.A triede. Túto techniku získala škola zapojením sa do projektov "Moderné vzdelávanie - digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety" a "Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva" (Digiškola). Veríme, že IT pomôžu urobiť vyučovanie zaujímavejším, efektívnejším a že budú pre žiakov i učiteľov vďačnou a obľúbenou učebnou pomôckou.

      • TALENTY PRE MIKULÁŠA
        • TALENTY PRE MIKULÁŠA

             V piatok 5.12. dopoludnia sa v sále kultúrneho domu v Hruštíne konala tradičná akcia - Talenty pre Mikuláša, prehliadka talentov školy a zároveň obdarovanie žiakov ZŠ Mikulášom. Žiaci 1.-4.si po ročníkoch pripravili pekný program, ktorým sa predstavili svojim starším spolužiakom. Potom vystupovali žiaci, ktorí sa prihlásili do Talentária - tanečníci, speváci, hudobníci, herci, súčasne s nimi kreslili svoje práce výtvarníci. Ďakujeme všetkým, že si našli čas, prekonali trému a podujali sa ukázať svoj talent. Presvedčili sme sa, že v našich deťoch drieme umelecký talent, žiaľ, u niekoho sme to zistili až v 9.ročníku...Ďakujeme tiež pani učiteľkám za pomoc pri príprave vystupujúcich. V prestávkach si mohli žiaci zasúťažiť v rôznych zábavných disciplínach alebo niečo kúpiť na burze. Peniažky takto získané ( 50,26€) venuje škola na dobročinné účely- sestrám Vincentkám na BOJ PROTI HLADU do Afriky .

             Mikuláš odmenil prostredníctvom svojich anjelov jednotlivé triedy. Za sladkosti ďakujeme Obecnému úradu v Hruštíne i Rodičovskému združeniu pri ZŠ Hruštín.

      • FLORBAL SŽ
        • FLORBAL SŽ

                Koncom novembra a začiatkom decembra sa konal turnaj vo florbale starších žiakov. Na začiatku sa hrali kvalifikačné zápasy, v nich boli úspešnejšie B triedy.

          V A-skupine postúpili do semifinále 8.A z prvého miesta a 9.A z druhého miesta. Sympatický výkon podávala 7.A, ktorá prehrala svoje zápasy tesne a po vyrovnaných súbojoch.

          V B-skupine na prvom postupujúcom mieste bez  straty bodu sa umiestnila 7.B , druhým postupujúcim bola trieda 9.B.

             V  playoff  proti sebe nastúpili 9.B proti 8.A. Úspešnejší boli žiaci 9.B.

          Druhý zápas hrala 7.B proti 9.A. Po bojovnom výkone sa z postupu tešila 9.A. 

           V súboji o tretie miesto 7.B porazila 8.A triedu.

           Finále hrali proti sebe deviataci, úspešnejší nakoniec boli žiaci 9.A, keď po veľmi dobrom výkone vrátili svojim rovesníkom z 9.B prehru zo začiatku turnaja.       

          Najlepším hráčom turnaja sa stal Matúš Kopilec (7.B), ktorý strelil 11 gólov a bol veľkým prínosom pre svoju triedu.  

          starší žiaci

          1. miesto:     9.A

          2. miesto:     9.B

          3. miesto:     7.B

          4. miesto:     8.A

          5. miesto:     8.B

          6. miesto:     7.A

          (bom)

        • EXKURZIA NA OBECNÝ ÚRAD

            V stredu a v piatok 26. a 28.11.2014 sa šiestaci zúčastnili v rámci učiva o obecnej samospráve (predmet On) exkurzie na Obecný úrad v Hruštíne. Pani prednostka OcÚ Stela Kubicová žiakom poukazovala kancelárie úradu,  pán starosta František Škapec ich zoznámil so symbolmi, históriou i súčasnosťou obce. Pani Marta Martvoňová priblížila žiakom problematiku matriky.

             Ďakujeme za milé prijatie i občerstvenie.

              

      • TALENTÁRIUM v BABÍNE
        • TALENTÁRIUM v BABÍNE

            Dňa 23.11.2014 sa v Babíne uskutočnilo spevácke talentárium. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch skupín - 1.-4.roč., 5.-9.roč. ZŠ. Okrem spevu súťažili aj tanečníci so svojimi choreografiami. Každý vystupujúci bol odmenený, víťazi dostali nvyše aj diplomy. V 2.kategórii boli víťazmi Lukáš Fuckulák z Babína a Lenka z Krušetnice, na 2.mieste sa umiestnila Stela Kubicová z Hruštína. Blahoželáme!!!

      • BIBLICKÝ KVÍZ
        • BIBLICKÝ KVÍZ

                Dňa 21. 11. 2014 sa uskutočnil biblický kvíz pre šiestakov. Súťažili 4 trojčlenné družstvá zo VI. A a VI. B. Sily a vedomosti si zmerali v piatich kolách. Zopakovali si životopisy svätých, liturgické predmety, farby a časti sv. omše či dátumy sviatkov. Takisto si overili dobrú pamäť, keď museli správne určiť miesta sôch v našom kostole.

          V súboji nakoniec zvíťazilo družstvo zo VI. B v zložení Zuzana Martvoňová, Mária Ľubeková a Jaroslav Kaprál.

          (ao)

      • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO FLORBALE MŽ
        • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO FLORBALE MŽ

                 Na začiatku novembra sa konal prvý školský turnaj, a to florbal mladších žiakov. Tento turnaj sa po novom hral formou  každý s každým z dôvodu malého počtu žiakov šiesteho ročníka. Turnaj aj napriek zmenám mal dobrú úroveň, 6AB sa bez zaváhania stala najlepšou florbalovom triedou bez straty bodu. Veľkým prekvapením bola 4.A trieda, ktorá v každom zápase získavala body a hrala veľmi dobre, prinieslo jej to krásne druhé miesto. 

          Tretie miesto si vybojovala 5.B trieda.  Medzi ďalšie novinky turnajov v šk. roku 2014/15 sú vyhodnotenia najlepšieho hráča turnaja. Najlepším hráčom florbalu MŽ sa stal Marek Makúch zo 6.B , ktorý strelil 11 gólov a mal veľkú zásluhu na tom, že šiestaci získali prvé miesto.  

          Tabuľka: mladší žiaci

          1. miesto: 6.AB

          2. miesto: 4.A

          3. miesto: 5.B

          4. miesto: 4.B

          5. miesto : 5.A

          (bom)

      • DEŇ TOLERANCIE
        • DEŇ TOLERANCIE

          V stredu 19.11.2014 sa žiaci ZŠ Hruštín (II.stupeň) rozhodli pripomenúť si Deň tolerancie tým, že sa prestrojili celé kolektívy do pozícií ľudí, voči ktorým sú ostatní často menej tolerantní. Tak sme mali v triedach Rómov, nemocných, moslimov, raperov...Deň tolerancie by sa mal vzťahovať nie na jeden dátum, ale na celý rok. Aby sme iných neodsudzovali za to, že majú inú farbu pleti, vyznávajú iné náboženstvo, iné záľuby, počúvajú inú hudbu, inak sa obliekajú...Veríme, že tolerancia u našich žiakov nebude jednodňová záležitosť.   ( viď fotoalbum)

      • TURISTI V AKCII
        • TURISTI V AKCII

               V nedeľu 16.11.2014 turisti z našej školy  využili priaznivé  počasie na jesenný výstup na Vyšnokubínske  skalky – TUPÚ a OSTRÚ (813,5m n.m.)  Okrem krásnych výhľadov  na majestátny Choč, Malú Fatru či Kubínsku hoľu, mohli turisti spoznávať aj  obce v okolí Dolného a Vyšného Kubína.  Cestou na Tupú skalu na  nás zapôsobil mohutný dvojkríž – Pamätník ekumenického zjednotenia.

          (Korm)

      • STREĽBA ZO VZDUCHOVKY
        • STREĽBA ZO VZDUCHOVKY

          V piatok 14.11.2014 sa v telocvični ZŠ Rabčice uskutočnilo okresné kolo v streľbe zmiešaných družstiev SŽ a MŽ. Súťažilo 6 družstiev SŽ a 4 dužstvá MŽ. Naše čisto dievčenské družstvo v zložení Alžbeta Katreníková (172b), Júlia Gáborová (183b) a Marianna Katreníková (153b) získalo 508 bodov a zvíťazilo. Domov si priviezlo pohár i diplomy.  Druhá bola domáca ZŠ Rabčice. Navyše v hodnotení jednotlivcov skončila Julka prvá a Alžbeta tretia! Blahoželáme! Ďakujeme vedúcemu streleckého krúžku p. Jozefovi Jancekovi za kaučovanie a usmerňovanie počas streľby i za prípravu na súťaž. Tá bude ešte pokračovať, pretože naše družstvo sa kvalifikovalo na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 4.12. v Martine - Priekope.

          ( viď Fotoalbum, časť Školský šport 2014-15)

      • CIRKUS JACKO
        • CIRKUS JACKO

            V našej obci v KD sa uskutočnilo po dlhom čase vystúpenie ukrajinských žonglérov, artistov, klaunov - Cirkus Jacko. Žiaci 1.-9. ročníka mali za 1€ možnosť vidieť šikovnosť, silu, mrštnosť a vtip členov cirkusu, niektorí sa sami stali súčasťou programu. Zábery z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume ZŠ Hruštín, šk.rok 2013-14.

        • TECHNICKÁ OLYMPIÁDA

           V školskom kole technickej olympiády si preverili svoje teoretické i praktické  znalosti a zručnosti žiaci 8. a 9.ročníka ( kategória A). Spomedzi 10 dvojíc si najlepšie počínali Ľuboš Tomáň - Marek Katreník (9.A), ktorí získali 102 b a postúpili na regionálne kolo do Námestova. Na 2.mieste skončili Štefan Katreník - Matúš Kľuska (9.B) trieda - získali 97 bodov. Na 3.mieste bola dvojica Marek Očkaják - Maroš Hojo (8.B-8.A).

             V kategórii B ( siedmaci)  postúpil na regionálne kolo  Ľudo Drígeľ (7.B) Na ďalších miestach skončili Matej Jancek a Lukáš Vigoda.      Súťaž pripravil p.uč. Halmeš.

      • POSEDENIE S DôCHODCAMI
        • POSEDENIE S DôCHODCAMI

             Ako tradične v októbri, aj tento rok sa v sále kultúrneho domu zišli pozvaní dôchodcovia, aby si v mesiaci úcty k starším zaspomínali na svoje mladé časy, podebatovali s vedením obce, s priateľmi. Po svätej omši v kostole si pozreli pekný kultúrny program, v ktorom vystúpili deti z materskej školy, žiaci základnej školy, ZUŠ -ky aj folklórneho súboru. Po príhovore pána starostu nasledoval slávnostný obed a posedenie s dedkami a babkami.

      • EXKURZIA DO KNIŽNICE
        • EXKURZIA DO KNIŽNICE

             Dňa 24 10.2014 sa uskutočnila exkurzia piatakov do "vynovenej" Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Žiaci najskôr absolvovali vyučovaciu hodinu s pani knihovníčkou, ktorá im čítala vtipný príbeh z knihy obľúbenej spisovateľky - Marty Hlušíkovej: Neznášam, keď ma hladkajú po hlave.Oboznámila ich s ďalšími obľúbenými spisovateľmi a ich knihami.

           Potom navštívili všetky oddelenia knižnice. Najviac sa zdržali na Oddelení pre deti a mládež, kde sa dozvedeli, ako sa stať členom knižnice, ako si vyhľadať knihu priamo z domu a ešte veľa informácií o knižnici a jej význame. Najviac času venovali samotnému vyhľadávaniu a čítaniu kníh. Chlapcov najviac zaujímali encyklopédie o autách a športe. Dievčatá siahali po rozprávkach, poviedkach a časopisoch.

             Veľmi sa im v knižnici páčilo, za všetkých spomenieme výrok Joja Jurkýho: "Keby bolo takéto vyučovanie každý deň, tak chodím do školy aj v sobotu a nedeľu."

          (vlž)

      • FAREBNÝ DEŇ
        • FAREBNÝ DEŇ

          Jeseň, pani bohatá, farbí listy do zlata... A nielen listy, ale „sfarbila“ aj našich žiakov prvého stupňa, ktorí sa rozhodli, že toto ročné obdobie a jeho farby oslávia tým, že sa do nich poobliekajú. A tak v stredu 22.10.2014 zasadli do lavíc oranžoví prváci, žltí druháci, červení tretiaci a zelení štvrtáci, ktorí si okrem iného spestrili svoje vyučovanie napríklad i tým, že vyrábali šarkanov či zisťovali, prečo vlastne listy na jeseň opadávajú a menia svoju farbu. „Farebný deň“ mal veľký úspech a už teraz sa tešíme, ako bude naša škola hýriť jesennými farbami aj o rok.

          (nož)

      • TURISTI V TATRÁCH
        • TURISTI V TATRÁCH

             Členovia turistického krúžku sa 12.10.2014 zúčastnili turistickej akcie vo Vysokých Tatrách. Ich cieľom bolo Hincovo pleso v nadm. výške 1945 m.  Toto pleso je najväčšie ( vyše 20ha) a najhlbšie (53m) jazero na slovenskej strane Tatier.

           Po ťažkej túre si turisti stratenú energiu dobili na Popradskom plese a po oddychu pokračovali k osade Štrbské Pleso. Celou cestou ich sprevádzali informačné panely náučného chodníka, a tak mali výbornú príležitosť bližšie spoznať tatranskú prírodu.

          (Korm)