• Novinky

      • DEŇ UČITEĽOV
        • DEŇ UČITEĽOV

            Dňa 28.3.2017  si učitelia ZŠ Hruštín pripomenuli Deň učiteľov.  Spolu s hosťami, bývalými kolegami a ostatnými zamestnancami sa stretli v zariadení SKI Zábava na Vasiľovskej holi. Po príhovore pána riaditeľa zaželal učiteľom všetko dobré k sviatku pán starosta František Škapec. Krásny klinček bol poďakovaním za svedomitú prácu pri výchove mladej generácie. V družnom rozhovore strávili súčasní a bývalí zamestnanci príjemné popoludnie. Poďakovanie patrí pánovi Virličovi a jeho personálu v Kolibe u Kuba za príjemné prostredie a výborné menu a Jánovi Lokajovi (KALO) za bezpečnú dopravu.

      • SVETOVÝ DEŇ VODY
        • SVETOVÝ DEŇ VODY

                        V stredu (22.3.) si druháci formou projektového vyučovania pripomenuli Deň vody. Obsah vyučovania konkretizovali do predmetu hudobná výchova, prvouka, slovenský jazyk a telesná výchova. Vyučovanie začali pesničkou J. Ráža Voda. Na prvouke si s využitím interaktívnej tabule  zopakovali kolobeh vody v prírode, dozvedeli sa, odkiaľ k nám voda prichádza a čo sa deje s použitou vodou. Získané vedomosti využili na slovenskom jazyku pri tvorení viet o vode. V telocvični sa žiaci premenili na dažďové kvapky. Vyskúšali si, čo všetko dokážu s balónom. Žiaci pracovali s nadšením.

          (mm)

      • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA
        • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA

             Dňa 23.3.2017 sa v Námestove na ZŠ Komenského  uskutočnilo okresné kolo chemickej olympiády. Po úspešnom absolvovaní domáceho a školského kola našu ZŠ reprezentovala žiačka 9.A triedy Viktória Žilincová. V konkurencii 19 súťažiacich obsadila pekné 6. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu. Pripravovala p.uč. Kormaňáková

      • STRETNUTIE V KNIŽNICI
        • STRETNUTIE V KNIŽNICI

              V utorok (21.3.)  popoludní sa druháci stretli v knižnici na fare. Pán kaplán ukázal deťom priestory knižnice, porozprávali sa o tom, ako knižnica funguje. Poprezerali si vzácne knihy písané v staroslovienčine i v latinčine a spoločne sa pokúsili rozlúštiť hlaholiku. Pán kaplán sa deťom predstavil aj ako organista. Predstavil im najväčší a najzložitejší hudobný nástroj organ, ktorý zdobí chór v našom kostole. Niektoré deti si hru na organe vyskúšali. Ďakujeme za pekný zážitok!   (viď fot pri krúžku Zázračný ateliér)

          (M+M)

           

      • OKRESNÉ KOLO VO VOLEJBALE
        • OKRESNÉ KOLO VO VOLEJBALE

             Dňa 21.3.2017 sa v telocvični ZŠ Námestovo - Slnečná ul. uskutočnilo okresné kolo vo volejbale dievčat. Naše dievčatá podľahli ZŠsMŠ Novoť i ZŠ Námestovo - Slnečná zhodne 0:2 a obsadili 3.miesto.

          Reprezentovali: A.Hojová, V.Žilincová, M.Snováková, N.Kupčuláková, L.Drígľová, M-Ľubeková, J.Gáborová, M.Bereňová, K.Hnojčíková, N.Šeligová, K.Ilievová, A.Gočalová. Pripravovala p.uč. L. Stančeková.

      • PYTAGORIÁDA
        • PYTAGORIÁDA

            Dňa 14.3.2017 sa v ZŠsMŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády P3-P7. Naša škola mala zastúpenie v kategórii P4. Bibka Snováková (4.A) sa umiestnila v konkurencii 25 súťažiacich na peknom 5.mieste, Samko Teťák (4.B) bol na delenom 9.-15. mieste. Pripravovali p.uč. M.Šalatová a Ľ. Žilincová. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

      • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE DIEVČAT
        • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE DIEVČAT

             V stredu 15. 3. 2017 sa  ukončil školský turnaj vo volejbale starších žiačok. V skupinách si  na telesnej výchove zahrali A triedy a B triedy.  Do play off postúpili triedy 9.A, 9.B, 8.A, 8.B. Proti sebe hrali 8.A a 8.B, 9.A a 9.B. Vyhrala trieda 8.B po dvoch setoch 25:14, 25:22. Trieda 9.B zdolala 9.A až po napínavom zápase ( 25:23, 29:31, 15:12), k čomu im isto dopomohlo aj povzbudzovanie ich spolužiakov. Vo finále sa stretli 9.B s 8.B.  9.B trieda sa stala víťazom turnaja s tesným výsledkom 26:24, 25:23. Teda na druhom mieste je 8.B. Tretie miesto si obhájila 9.A, ktorá jednoznačne vyhrala s triedou 8.B 25:20, 25:12.                                             Najlepšie podávajúcou hráčkou sa stala Klára Ilievová z 9.B.

          (stan)

      • BESEDA  O ŽIVOTE V MINULOSTI
        • BESEDA O ŽIVOTE V MINULOSTI

             Hoci nie je október - mesiac úcty k starším, pozvali sme k nám do školy na besedu pani Oľgu Kupčulákovú a pani Margitu Ľubekovú. Myslíme si, že úctu k starším treba prejavovať po celý rok nielen v jednom mesiaci.

             Žiaci 5.ročníka sa na stretnutie so starenkami dobre pripravili - nachystali triedu, zaspievali pesničku, zahrali scénky so starými hrami. Potom nasledovalo nespočetné množstvo otázok, ktoré piatakov zaujímali. Dozvedeli sa o živote v minulosti - o školských rokoch, o hrách, prácach na poli a okolo domu, o vojne, o mládencoch, muzikách, o krojoch, o zvykoch, ktoré sa v Hruštíne zachovávali... Teta Oľga Kupčuláková (bývalá pani poštárka) je známa tým, že hruštínsky kroj zachováva v pamäti pre ďalšie generácie - obliekla doň už vyše 40 bábik. Jednu venovala aj našej škole, aby sme mohli žiakom ukazovať na hodine regionálnej výchovy, ako sa vydaté hruštínske ženy obliekali v prvej polovici 20.storočia. Pekne ďakujeme!  Ďakujeme za sprostredkovanie spomienok, zážitkov, skúseností. Pre deti boli dve hodiny krátke, rady by podobnú besedu absolvovali ešte niekedy v budúcnosti (pre zmenu možno s mužmi).

          .

      • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VOLEJBALE
        • KVALIFIKÁCIA NA OK VO VOLEJBALE

               Dňa 13.3.2017 (pondelok) sa v našej telocvični konala kvalifikácia na OK vo volejbale starších žiačok, kde sa stretli iba dve školy ZŠ Hruštín a ZŠ Lokca. Postup na OK si naše dievčatá vybojovali víťazstvom v 2 setoch - 25:19 a 25:21. Ďakujeme za reprezentáciu týmto dievčatám: Bereňová Michaela, Firicová Zuzana, Gáborová Júlia, Gočalová Adriána, Hnojčíková Kristína, Hojová Adela, Ilievová Klára, Kupčuláková Natália, Snováková Mária, Šeligová Natália, Žilincová Viktória.

          Dievčatá postúpili na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 21.3. v ZŠ Námestovo - Slnečná ul.

           

        • TESTOVANIE T9

              Vážení rodičia, dňa 5. 4. 2017 (streda) sa uskutoční Testovanie deviatakov - T9 (MONITOR) zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Testovania sa zúčastňujú všetci deviataci okrem žiakov s mentálnym postihnutím. Neplánujte na tento termín pre svoje dieťa lekárske vyšetrenia, nákupy a pod. V prípade vážnych dôvodov neúčasti  bude náhradné Testovanie dňa 20. 4. 2017 (štvrtok) v Žiline. Dôvody neúčasti oznámte škole hneď  5. 4. 2017, lebo na náhradné Testovanie treba žiaka prihlásiť.

              

      • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE
        • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE

            V piatok 10.3.2017 sa v športovej hale v Rabči uskutočnilo okresné kolo vo florbale starších žiakov. Kvalifikovali sa naň aj naši žiaci, súpermi im boli chlapci zo ZŠ Rabča, Mútne, Novoť a NO - Komenského ul.  Po dvoch víťazstvách, jednej remíze a jednej prehre obsadila ZŠ Hruštín 2.miesto. Blahoželáme! Na krajské kolo postúpil víťaz - ZŠ Námestovo - Komenského ul.

          Výsledky našich: Hruštín - Rabča 3:1, H - Novoť 4:1, H - NO Komenského 0:1, H - Mútne 1:1.

          Poradie: 1. ZŠ Námestovo - Komenského ul.      6 bodov

                         2. ZŠ Hruštín                                         5 bodov

                         3. ZŠsMŠ Mútne                                    5 bodov

                         4. ZŠsMŠ Rabča                                    3 body

                         5. ZŠsMŠ Novoť                                    1 bod 

          Reprezentovali nás: A.Kľuska, J.Kaprál, M.Drígeľ, M.Kopilec, M.Kaprálik, R.Fendek, M.Jurký, K.Očkaják, M.Makúch, D.Jašica, J.Šalata, D.Zajac. Pripravovala p.uč. L.Stančeková.

          Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy aj obce.

          .

      • PROJEKT "ZÍSKAJTE DOBRÝ POCIT"
        • PROJEKT "ZÍSKAJTE DOBRÝ POCIT"

          © 2017 Tatra banka, a. s., odštepný závod Raiffeisen banka vyhlasuje

                                                   projekt „Získajte dobrý pocit

          na zlepšenie svojho okolia v oblasti skvalitnenia prírodného a sociálneho prostredia. Raiffeisen banka prispeje na víťazné projekty sumou 1000€!

          Hlasovať možno do 31.marca 2017.

          BYLINKOVÁ ZÁHRADA

          Cieľom nášho projektu je v spolupráci so zamestnancami školy, žiakmi a priateľmi školy vybudovať bylinkovú záhradu, ktorá by skrášľovala okolie školy, ale tiež slúžila ako učebňa prírodovedných predmetov, miesto pozorovania hmyzu a pod. Zároveň by sme chceli vytvoriť rôzne ekosystémy ako názornú ukážku na hodiny biológie. O záhradu sa budú starať žiaci v rámci predmetu technika, budú ju navštevovať počas vyučovania, aby spoznali liečivé bylinky (ako vyzerajú pod lupou, ako voňajú, ako chutia, čo liečia). Tiež budú bylinky zberať a spracovávať na čaje či doplnky výživy. Tento projekt by sme chceli zrealizovať na pozemku, ktorý bol využívaný školou, kde sa deti učili pestovať ovocie a zeleninu.

          Podporiť nás môžete na   https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/namestovo        Ďakujeme!

      • VYBÍJANÁ - KVALIFIKÁCIA
        • VYBÍJANÁ - KVALIFIKÁCIA

             Dňa 7. 3. 2017  sa v telocvični ZŠ Hruštín konala kvalifikácia do okresného kola vo VYBÍJANEJ mladších žiačok. Zúčastnili sa  ZŠ Hruštín, ZŠsMŠ Lokca a ZŠ Námestovo- Slnečná. Hralo sa systémom každý s každým. 

             Po neistom začiatku sa naše dievčatá (na čele s kapitánkou Luciou Radzovou a najlepšou vybíjajúcou hráčkou- strelkyňou Zuzanou Šubjakovou) ujali réžie zápasu a uhrali víťazstvo nad Lokcou s výsledkom 12:6. V druhom zápase vyhrala Lokca nad NO-Slnečnou 10:6. Posledný zápas potvrdil favorita turnaja. Dievčatá z Hruštína vyhrali 9:3 a postupujú na okresné kolo, ktoré sa bude konať 21. 3. 2017 (utorok ) v telocvični ZŠ Námestovo- Komenského.

          Tešíme sa z postupu a dievčatám držíme palce v ďalšom zápolení.

          Reprezentovali nás siedmačky Lenka Jaššová, Veronika Kazimierová, Lucia Radzová, Tamara Radzová, Martina Revajová, Zuzana Šubjaková, šiestačky Kamila Kušnieriková,  Tatiana Sedlárová, Rebeka Straková, Janka Šeligová, Marika Zemenčíková a piatačka Lenka Kazimierová. ( foto vo fotoalbume, v časi Školský šport 2016/17)            (stan)

      • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VYBÍJANEJ
        • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VYBÍJANEJ

             V piatok 24.2.2016 sa v telocvični uskutočnil finálový turnaj vo vybíjanej MŽ.(4.-6.roč.). Do tohto turnaja sa kvalifikovali 4.A, 5AB, 6.B. Systémom každý s každým odohrali urputné súboje, ktoré napokon určili poradie.

          Zvíťazilo družstvo dievčat zo 6.B, ktoré sa nazbieralo vďaka Jožkovi Mišánikovi a Jakubovi Mikulášovi na poslednú chvíľu. Na druhom mieste bola 5.B, tretia skončila 5.A trieda. Skúsenosti medzi staršími spolužiačkami zbierali dievčatá zo 4.A triedy, ktorým patrí 4.miesto. Najlepšou vybíjačkou sa stala Táňa Sedlárová (6.B).

      • VÝSTAVKA VÝROBKOV Z ODPADOVÉHO MATERIÁLU
        • VÝSTAVKA VÝROBKOV Z ODPADOVÉHO MATERIÁLU

              Vo februári sme mali na Výhone výstavku výrobkov z odpadového materiálu. Žiaci využili svoju fantáziu a zo starých nepotrebných vecí vytvorili krásne a zaujímavé výrobky hlavne z plastu, papiera a kartónu.Ostatní spolužiaci  obdivovali a ocenili šikovnosť svojich kamarátov. Výrobky Olivera Matejčíka z 1.A, Nikolky Martvoňovej z 2.B a Lenky Šeligovej zo 4.A boli ocenené diplomom a ostatní zapojení žiaci získali sladkú odmenu.     (AH + MP)

           

      • ŠKOLSKÝ KARNEVAL
        • ŠKOLSKÝ KARNEVAL

            Týždeň pred koncom Fašiangov, v utorok 21.2. 2017 sme usporiadali náš tradičný karneval. Kultúrny dom zaplavili rozprávkové bytosti a postavy, ktoré žiaci prezentovali vo vyzdobenej sále, boli veru pestré.  Na chvíľu sme zabudli na starosti a povinnosti a oddali sme sa zábave a veselosti. Všetky masky boli odmenené sladkosťami a niektoré z nich  mali šťastie v bohatej tombole. Ďakujeme Rodičovskému združeniu za poskytnuté ceny, MKS za hudbu, čaj a príjemné prostredie.

          (viď fotoalbum)

           

           

           

      • TECHNICKÝ ŠIKULA
        • TECHNICKÝ ŠIKULA

             

                 Dňa 21.2.2017 sa v SOŠ polytechnickej Kňažia uskutočnila regionálna zábavná technická súťaž pre dvojčlenné tímy žiakov 7. a 8. ročníka  základnej školy Technický šikula. Zúčastnilo sa jej 28 dvojčlenných družstiev zo 14 škôl z regiónu Orava. 

             Celá súťaž trvala od 8.00 do 13.30 hod., počas tohto času sa tímy snažili  vyriešiť čo najrýchlejšie zábavné technické úlohy (nafúkať koleso z bicykla, zostrojiť zadaný tvar, zapojiť jednoduchý elektrický obvod, vyriešiť obrázkové hádanky a pod.) a tiež vyrobiť jednoduchý výrobok - hlavolam - podľa priložených výkresov a s pomocou určeného pracovného náradia a následne  ho aj poskladať. Našu školu reprezentovali siedmaci: Gitka Tomáňová, Zuzka Šubjaková, Timo Zemenčík, Matúš Snovák. Ako škola sme obsadili 6.miesto a dvojice boli zhodne na 9.mieste. Hoci bola súťaž organizovaná prvýkrát, bola pripravená na výbornej úrovni, všetci žiaci, učitelia aj organizátori sa výborne zabávali a naučili veľa nového.

          Sponzori: firma Miba Sinter Slovakia, s.r.o. Dolný Kubín a firma Klauke Slovakia, s.r.o. Dolný Kubín, ako aj OZ pri SOŠP Dolný Kubín – Kňažia.

          (hal)

      • LYŽIARSKY VÝCVIK
        • LYŽIARSKY VÝCVIK

                 Tohoročný lyžiarsky výcvik bol výnimočný počasím – tak krásne sme ešte nikdy nemali!!! Takže bola aj veľká chuť učiť sa lyžovať a musíme skonštatovať, že deti to  zvládli výborne! Výcvik sme si ako každý rok spestrili karnevalom, vymýšľaním hesiel – básničiek, ktoré opisovali, čo sa v ten deň udialo v danej skupine -  a súťažou o najstrapatejší účes. Samozrejme, že na záver nesmeli chýbať preteky v slalome. No a ako to celé dopadlo?

          Najkrajšie maskyTimo Zemenčík  alias tetka z Vaňovky a Petra Hojová ako nepodarená víla

          Najstrapatejší účesAďka Sedlárová

          Skokan 2017 (= najlepší pokrok v technike lyžovania) Matúš Snovák

          Najlepšie heslo1. skupina za heslo zo stredy:

                                           Slnko svieti, voda láka,

                                           nestaviame snehuliaka.

                                           Lyžujeme ako besní,

                                           chceme vyhrať pretek miestny.

          Slalom chlapci:    1. Samuel Šalata, čas: 24,3 s

                                       2. Tibor Špagla,            26,6 s

                                       3. Timo Zemenčík         28,6 s

          Slalom dievčatá:     1. Tamara Radzová      21, 5 s

                                          2. Katka Smidžárová     30,4 s

                                          3. Lenka Jaššová           31,1 s

              Na záver sa chceme poďakovať inštruktorom, ktorí viedli tohoročný LV – Jánovi Bombovi, Lenke Stančekovej, Márii Poljakovej, Márii Kormaňákovej a  Jane Kopilcovej; p. Lokajovi a firme KA & LO za autobusovú dopravu a p. Virličovi za chutné obedy.

          (kop)

      • III. ŽIACKY PLES
        • III. ŽIACKY PLES

          Uskutočnil sa v piatok 17.2.2017 v kultúrnom dome. Jeho organizáciu zvládli členovia školského parlamentu za pomoci pani učiteliek a žiakov 9AB veľmi dobre. Žiaci sa slušne zabavili, zatancovali si, (možno) vyhrali niečo v tombole. Pre niektorých to bol prvý "ples" v živote, iste naň budú radi spomínať.

              Foto v albume Školský rok 2016-17.

      • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          Dňa 14.2.2017  sa v aule Gymnázia A.Bernoláka v Námestove uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády. Naše reprezentantky preukázali výborné znalosti z tohto predmetu a obsadili popredné priečky. Šiestačka Kristína Veselovská obsadila prvé, Júlia Gáborová z 9.A druhé a Margita Tomáňová (7.A) a Zuzana Martvoňová (8.B) štvrté miesta vo svijich kategóriách. Pripravovala p.uč. Kubániová. Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, Júlii budeme držať palce na krajskom kole DO v Martine.