• Novinky

      • VEĽKONOČNÁ VÝZDOBA TRIEDY
        • VEĽKONOČNÁ VÝZDOBA TRIEDY

                Veľká noc je sviatok, ku ktorému patrí množstvo symbolov a tradícií. Čaro Veľkej noci sa prenieslo aj do priestorov našej školy. Pre všetky triedy na II. stupni bola žiackym parlamentom vyhlásená súťaž o „Najkrajšiu veľkonočnú výzdobu triedy“. Symboly Veľkej noci ako farebné vajíčka, bahniatka, zajačiky, pletené veľkonočné korbáče a mnoho iných dekorácií zdobili každú triedu. V pondelok 11. apríla 2022 poslanci žiackeho parlamentu svojím bodovaním hodnotili veľkonočnú výzdobu v každej triede.

          Najkrajšie vyzdobené triedy sú:

          1. miesto – 6.A

          2. miesto – 5.B

          3. miesto – 7.A

             Víťazné triedy boli odmenené sladkou odmenou. 

          (ar)

      • VEĽKONOČNÁ DEKORÁCIA
        • VEĽKONOČNÁ DEKORÁCIA

                 Z iniciatívy žiackeho parlamentu sa pre žiakov II. stupňa konala ďalšia kreatívna súťaž.  Úlohou bolo tentoraz  vytvoriť ľubovoľnú veľkonočnú dekoráciu. Jedinou podmienkou bolo, že dekorácia musí byť vlastnoručne vyrobená. Súťaž a následná výstavka ukázala, že máme šikovných žiakov, ktorým nechýba kreativita. Žolíka a sladkú odmenu preto získali všetci, ktorí sa do súťaže zapojili. 

          (ar)

      • PLAVECKÝ KURZ
        • PLAVECKÝ KURZ

              V týždni od 4.4. – 8.4. žiaci 3. a 4. ročníka absolvovali základný plavecký kurz. Pod vedením skúsených inštruktorov z plaveckej školy Tulipánik žiaci hravou formou prekonávali strach z vody a osvojovali si základné plavecké návyky. Žiaci boli rozdelení do skupín podľa úrovne svojich plaveckých schopností a počas celého týždňa tieto schopnosti zdokonaľovali. Záver výcviku sa niesol v duchu pretekov, kde mohli žiaci ukázať, ako sa po týždni cvičenia zlepšili v plávaní. Preplávanie 25m bazéna s dopomocou inštruktora na konci týždňa nerobilo problém ani prvotným neplavcom. Ako odmenu za tvrdú prácu počas celého týždňa si žiaci v piatok užili voľný deň na tobogánoch. Na záver žiaci dostali diplom, vstupenku do plavárne v Dolnom Kubíne a sladkú odmenu.

          (mh)

      • PROSBA o 2% DANE
        • PROSBA o 2% DANE

          Vážení rodičia,

          aj tento rok sa obraciame na Vás s prosbou o poukázanie 2% z dane za rok 2021 pre Rodičovské združenie pri Základnej škole Hruštín. Aj vďaka Vašim príspevkom môžeme skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v našej škole. Bližšie informácie v záložke 2% z dane (vľavo) alebo po kliknutí na odkaz.

      • POZVÁNKA NA ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA
        • POZVÁNKA NA ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

          Vážení rodičia,

          už môžete  vyplniť elektronickú prihlášku Vášho dieťaťa do ZŠ. Podľa zákona sú rodičia povinní prihlásiť do 1.ročníka  všetky deti (aj s prípadnou žiadosťou o pokračovanie v predprimárnom vzdelávaní), ktoré v čase do 31.8.2022 dovŕšia vek 6 rokov. Prihláška sa dá otvoriť na stránke školy (www.zshrustin.edupage.org) v pravom menu. Jedným klikom ju po vyplnení jednoducho odošlete na náš web. Vzápätí vám príde na e-mail potvrdenie o úspešnom odoslaní prihlášky. Ak by mal niekto problém s jej vyplnením či odoslaním, môže dostať na sekretariáte ZŠ papierovú formu prihlášky. Rodič prinesie na zápis rodný list dieťaťa a 10€ na zošity s predtlačou a knižku. Zápis (resp. podpisovanie prihlášok do 1.roč.)   sa uskutoční dňa 27.4.2022 (streda) od 13,30 do 16,oo  v budove ZŠ Hruštín – Zamost (iba rodičia, bez detí). Prihlášky musia byť podpísané oboma zákonnými zástupcami (ak jeden z rodičov sa nemôže zúčastniť podpísania prihlášky – prinesie druhý rodič podpísané splnomocnenie, ktoré je možné stiahnuť si nižšie alebo si prihlášku vytlačí, doma ju druhý zákonný zástupca podpíše a 27.4. ju prinesie do školy už podpísanú).

      • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          Dňa 22.3. sa konalo krajské kolo dejepisnej olympiády online formou. Okres NO reprezentovala aj naša žiačka Klára Teťáková (8.A), ktorá sa z 18 súťažiacich umiestnila na 4.mieste a stala sa úspešnou riešiteľkou. Od medajového umiestnenia ju delilo 0,9 bodu. Poznatky získané počas prípravy určite v budúcnosti zúročí. Ďakujeme za dobrú reprezentáciu školy.

      • PRVÝ APRÍL
        • PRVÝ APRÍL

                V piatok 1. apríla prišli žiaci do školy, na návrh žiackeho parlamentu, oblečení v rôznych bláznivých kostýmoch. Každá trieda prišla inak tematicky zladená. V škole sme tak mali dievčatá prezlečené za chlapcov, chlapcov za dievčatá, žiakov v pyžamách, manažérov, sekretárky, mafiánov, smetiarov alebo farebne zladené triedy. Tematicky sa k svojim triedam pripojili aj ich triedne pani učiteľky. Veľkú prestávku nám spestrilo čítanie vtipov o škole a vtipných poznámok v žiackej knižke cez školský rozhlas. Všetkým patrí pochvala za kreativitu a zmysel pre humor. 

          (ar)

      • TESTOVANIE T9 a RIADITEĽSKÉ VOĽNO
        • TESTOVANIE T9 a RIADITEĽSKÉ VOĽNO

             Zajtra (6.4.2022) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka (Monitor) zo SJ a M. Kvôli vytvoreniu požadovaných podmienok (žiaci riešia úlohy samostatne, sedí každý sám) majú žiaci 5.AB a 6.A riaditeľské voľno. Títo žiaci budú automaticky odhlásení na tento deň zo stravovania v školskej jedálni.

      • ZMENA POPLATKOV ZA TELOCVIČŇU
        • ZMENA POPLATKOV ZA TELOCVIČŇU

          Od 1.apríla došlo k úprave poplatkov za nájom telocvične. Od r.2009 bola cena stále rovnaká. Vzhľadom na rast cien energií a OON bude od 1.4.2022 nájom nasledovný:

          1 hodina - 7€ občania Hruštína, 10€ - občania z iných obcí

          Cena fitnes ostáva nezmenená - 1€/hod./os.

      • PYTAGORIÁDA
        • PYTAGORIÁDA

          V dňoch 29.3 a 30.3 sa konalo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda.  Súťaž sa konala online pod dozorom učiteľa, ktorý nemá aprobáciu v matematike. Úlohou žiakov bolo vypočítať 15 príkladov a úspešným riešiteľom sa stal ten, kto mal dobre minimálne 10 príkladov.  Čas na úlohy bol 60 minút a za každé „ušetrené“ 4 minúty dostali úspešní riešitelia body navyše. O tom, že úlohy boli náročné, svedčí aj podiel úspešných riešiteľov z celkového počtu zúčastnených žiakov v danej kategórii.

          Naši úspešní riešitelia:

          3.ročník: Simona Firicová, 17.-20.miesto, úspešných 47 zo 183 žiakov                                         

          4.ročník:  Adam Zemenčík, 26. -29miesto, úspešných  41 z 94 žiakov

          5. ročník: Lenka Turňová, 7. - 8. miesto

                            Viktória Kľusková, 14.miesto, úspešných 15 z 95 žiakov

          7. ročník: Lara Ťasnochová , 6. miesto

                            Marianna  Matečková, 9.-10.miesto, úspešných 10 z 96 žiakov                                             

          8. ročník: Michaela Jurčigová , 10. miesto                                               

                            Marcela Martvoňová , 11.-12. miesto, úspešných 12 z 23 žiakov                                            

           

          Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

           

      • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ
        • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ

          Vo štvrtok 31.3.  sa v telocvični konal školský stolnotenisový turnaj starších žiakov. Zúčastnilo sa ho deväť chlapcov a tri dievčatá. Chlapci hrali vo dvoch skupinách systémom každý s každým,, prví dvaja z každej skupiny postúpili do semifinále. Dievčatá to mali jednoduchšie - hrali všetky tri navzájom. Turnaj priniesol aj pekné momenty, na najlepších bolo vidno, že chodia na tréningy so stolnými tenistami OŠK.

          Výsledky:

          Dievčatá: 1. E.Šmihľová, 2. S.Matečková, 3. M.Šeligová

          Chlapci semifinále: D.Firic - R.Kazimier 3:0, M.Štajer - M.Hurák 3:0

                       o 3.miesto: M.Hurák - R.Kazimier 3:2

                        finále: D.Firic - M.Štajer 3:2         

      • KVÍZ O KRAJINÁCH s NJ a AJ
        • KVÍZ O KRAJINÁCH s NJ a AJ

          V stredu 30.3. pripravili pani učiteľky cudzích jazykov pre žiakov 5.-9.ročníka kvíz o anglicky a nemecky hovoriacich krajinách. V súťaži, kde medzi sebou súperili 4-členné družstvá všetkých ročníkov, neboli víťazmi len ôsmaci, ale aj početné divácke publikum, ktoré sa dozvedelo zaujímavé informácie o Veľkej Británii, Nemecku, Rakúsku, USA, Švajčiarsku.   

          Poradie ročníkov: 1.miesto -  8. roč.; 2.miesto - 5.roč.; 3.miesto - 9.roč.; 4.miesto - 7.roč.; 5.miesto - 6.roč.                                                                              

      • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

          Dňa 22. marca 2022 sa uskutočnilo dekanátne kolo biblickej olympiády. Našu školu zastupovali  Simona Žilincová z 8. A, Kristína Drígľová a Sára Pašková z 8. B.

          Tento rok bolo potrebné prečítať zo Svätého písma knihy Jozue, Tobiáš a Skutky apoštolov. Dievčatá získali prvé miesto a postupujú do diecézneho kola. Gratulujeme! Pripravovala pani učiteľka A.Brišová.

          (ao+jk)

      • VESMÍR OČAMI DETÍ
        • VESMÍR OČAMI DETÍ

               Naša škola sa tento rok zapojila do výtvarnej súťaže: „Vesmír očami detí“, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a organizátorom je Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. Odoslali sme 10 výtvarných prác detí – Števka Martvoňa, Barborky Kokoškovej, Janka Tadeáša Katreníka, Adelky Kompanovej, Emky Snovákovej, Barbarky Voškovej, Braňka Bereňa, Valentínky Zemenčíkovej, Jakuba Vošku a Rasťa Kytaša. Výsledková listina bude zverejnená na sociálnych sieťach organizácie a zaslaná zúčastnených školám. Výstavka vybraných prác bude v mesiaci apríl-máj v Oravskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne.

          (mis)

      • RUŽENEC ZA POKOJ A MIER VO SVETE
        • RUŽENEC ZA POKOJ A MIER VO SVETE

             Sv. Otec už od 6. marca vyzýva školy a rodiny modliť sa za pokoj a mier vo svete. 25.marca na sviatok Zvestovania Pána aj niektorí naši žiaci a pani učiteľky prijali túto výzvu a zapojili sa do aktivity - Ruženec za pokoj a mier na Ukrajine. Úmyslom tejto aktivity bola jednoduchá, úprimná modlitba nielen za Ukrajinu, ale za pokoj a mier na celom svete a v našich rodinách. 

           (Jana K a Anna R)

      • LYŽIARSKY KURZ 7AB
        • LYŽIARSKY KURZ 7AB

               Tento rok sme zvládli aj druhý lyžiarsky výcvik a naši siedmaci boli prešťastní, že sneh vydržal a počasie bolo ukážkové.  Všetci zvládli základy lyžovania - niektorí lepšie, iní  slabšie, ale veríme, že budú svoje lyžiarske schopnosti v budúcnosti s radosťou zdokonaľovať. Najväčší pokrok v lyžovaní dosiahli 2 dievčatá, ktoré boli  prvý deň  medzi úplnými začiatočníkmi a padali ako hrušky, ale naučili sa pekne lyžovať a  dokonca  jedna z nich skončila na stupni víťazov  záverečnom slalome. A aby nám  bolo veselo, tak sme si výcvik tradične spestrili vymýšľaním hesiel dňa karnevalom. No a ako to dopadlo?

          Najlepšie heslo dňa – 2. skupina prvý deň:

          Ciki –caki, ciki-cak,

          čekuj na môj šróbovák,

          vedúcka tu trafí šľak,

          ideme bomby, je to tak.

          (pozn. autora: vedúcko je pán učiteľ a šrobovákom si Jojo Vlžák zapínal lyže- asi nejaká módna vychytávkaJ)

           

          Najlepšie masky: Marián Katreník, Stella Lihanová a Jozef Vlžák

           

          Skokanky  výcviku: Marianna Matečková a Martina Šimeková

          Slalom chlapci:

          1. Peter Plančo
          2. Michal Snovák
          3. Jozef Firic

          Slalom dievčatá:

          1. Stella Lihanová
          2. Nela Martvoňová
          3. Marianna Matečková 

          Ďakujeme zariadeniu SKI Zábava Hruštín za výborné podmienky (vleky, strava, servis), p. Sochovi z Or. Jasenice za bezpečnú dopravu, inštruktorom za trpezlivosť (pp.uč. J.Kopilcová, M.Poljaková, M.Kormaňáková a S.Šalata).

          (kop)

      • PONOŽKOVÁ VÝZVA
        • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          21. marca sa každoročne koná "Ponožková výzva", ktorá sa spája so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. K tejto výzve sa týmto jednoduchým, ale hodnotovo významným gestom pripojili aj naši žiaci a učitelia. Prejavili sme tak solidaritu a podporili ľudí s Downovým syndrómom. 

          (AR)

      • BESEDA SO VČELÁRMI
        • BESEDA SO VČELÁRMI

          Žiaci 2.ročníka majú vo svojich učebných plánoch v  predmete Prvouka zahrnuté učivo o spoločenstve včiel. Kto by im o tom vedel povedať viac, ako skúsený včelár. Preto sme si takých dvoch pozvali na besedu - p. Ing. Krivačku a p.Piňáka z Hruštína.Títo postupne zasvätili žiakov do tajomného sveta včelieho spoločenstva, ich poslania v prírode, či deľby práce medzi sebou.Navyše priniesli so sebou množstvo pomôcok, včelárskeho náradia a výrobkov.Všetko deťom ukázali, všetkého sa mohli dotknúť. Odmenou bolo rozpúšťanie chutného medu a pergy (včelieho chleba) na jazyku, diplom za vedomosti o včielkach a darčeky z včelieho vosku.Hosťom sa chceme poďakovať za úžasný zážitok, ktorý mohli žiaci prežiť, vidieť a zároveň sa učiť. (AH) 

      • LYŽIARSKY VÝCVIK 7AB
        • LYŽIARSKY VÝCVIK 7AB

          Od stredy 16.3.2022 do utorka 22.3.2022 (bez soboty a nedele) sa uskutoční v zariadení SKI Zábava Hruštín lyžiarsky výcvik žiakov 7.ročníka. Pôvodne sme plánovali vytvoriť aj jedno družstvo pre kurz snoubordu, avšak pani učiteľka onemocnela a náhrada sa zo dňa na deň ťažko zabezpečuje. Z toho dôvodu budú vytvorené len tri družstvá lyžiarov. Žiadame rodičov, aby dozreli na funkčnosť lyžiarskeho výstroja. Odchod autobusu spred školy je v stredu o pol deviatej, návrat cca o pol tretej. Strava na lyžiarskom kurze je zabezpečená, stravníci v školskej jedálni budú automaticky odhlásení.