• Novinky

      • ÚSPECHY NAŠICH HASIČOV
        • ÚSPECHY NAŠICH HASIČOV

             V sobotu 4. júna 2022 sa naši žiaci – hasiči zúčastnili Územného kola súťaže Plameň v Čimhovej. V okrese Námestovo osadilo družstvo dievčat v štafete a v úlohách prevencie a hasenia požiarov 2. miesto. Rovnako dobre sa im darilo aj v požiarnom útoku, kde tiež získali 2. miesto.

          Družstvo chlapcov získalo 2. miesto za požiarny útok a 4. miesto v štafete a v úlohách prevencie a hasenia požiarov.

          Blahoželáme Ester Sochovej,  Nelke Kazimierovej, Elenke Šmihľovej, Lilianke Škapcovej, Sofii Matečkovej, Stellke Lihanovej, Sárke Kytašovej, Stelke Šalatovej, Ninke Krajčovičovej a Miriam Jurčigovej, Filipovi Voškovi, Matúšovi Tomáňovi, Máriovi Tomáňovi, Jakubovi Šubjakovi, Damiánovi Firicovi, Jakubovi Korytiakovi, Maťovi Krajčovičovi a Samkovi Žilincovi.

          Ďalší týždeň, v sobotu 11. júna 2022, opäť predviedli svoju zanietenosť a schopnosti na Trojičnom hasičskom útoku do kopca vo Vyšnom Kubíne. Starší žiaci – chlapci obsadili 1. miesto, mladší žiaci –  Jožko Ťasnocha, Matej Očkaják, Samko Žilinec, Sebastián Žilinec, Martin Jurina, Šimon Šalata, Ľubko Gabaj, Lucas Kytaš si vybojovali 2. miestodievčatá si odniesli 3. miesto.

          (LŽ)

      • TVORBA Z ODPADU
        • TVORBA Z ODPADU

          Environmentálna tvorivá súťaž – Tvorba z odpadu
               Súťaž vyhlásilo Centrum voľného času Maják v Námestove a OZ Centráčik a trvala od apríla
          do 8.júna 2022. Cieľom súťaže bolo motivovať deti k ochrane prírody a životného prostredia,
          k správnemu triedeniu odpadu a opätovnému využitiu odpadu na umeleckú tvorbu. Do
          súťaže sa zapojili aj žiaci našej školy – Karin Kršáková, Tomáš Mikuláš, Denis Mateka,
          Veronika Kurčinová, Ema Žilincová, Katka Žilincová, Sylvia Martvoňová, Kristián Kľuska, Ján
          Šináľ, Ferko Sedlár, Nela Snováková, Mia Sitáriková, Dušan Tomáň, Sofia Jurovčíková,
          Simona Špaglová, Soňa Šalatová, Simona Firicová, Adam Stieranka, Barbara Vošková,
          Mária Magdaléna Katreníková. Z prihlásených žiakov z našej školy sa podarilo obsadiť
          krásne 3.miesto Dušanovi Tomáňovi a Denisovi Matekovi. Gratulujeme.

          (mm)

      • ZDATNÝ ŽIAK
        • ZDATNÝ ŽIAK

          V piatok 17.6.2022 sa naša škola spolu s ďalšími 7 školami zúčastnila športovej súťaže organizovanej ZŠsMŠ v Oravskom Veselom s názvom Zdatný žiak. Súťažilo 10 trojčlenných družstiev (žiakov 8.-9.roč.) v disciplínach: hod plnou loptou, skok z miesta, výdrž v zhybe na hrazde, ľah-sed a kľuky. Ako družstvo obsadili naši chlapci (Damián Firic, Tomáš Kubica, Jakub Šubjak) pekné 2.miesto a získali pohár, diplom i vecné ceny od organizátorov. Medzi jednotlivcami zvíťazil náš bývalý žiak, teraz žiak ZŠ Komenského Námestovo Erik Kampoš. V súťaži družstiev bolo poradie: 1. ZŠ NO Komenského, 2.ZŠ Hruštín, 3. ZŠsMŠ Or.Veselé "A".

             Chlapcom blahoželáme a ďakujeme za dobrú reprezentáciu školy.  

      • HRÁME MALIČKÝM
        • HRÁME MALIČKÝM

             S krátkym divadielkom o Pipi dlhej pančuche sa p redstavili žiaci 4.B. Zahrali ho svojim spolužiakom z 1. stupňa a škôlkarom v MŠ. Atmosféra bola výborná, herci skvelí a škôlkari natešení.  Odmenou pre vystupujúcich bol potlesk  a radosť z vydareného predstavenia.

          (mp)

      • FINÁLOVÝ TURNAJ PRÍPRAVKY
        • FINÁLOVÝ TURNAJ PRÍPRAVKY

          V sobotu 11.6. sa v prekrásnom areáli TJ Sokol Zubrohlava uskutočnil finálový turnaj U11(prípravka). Štartovali v ňom víťazi 9 základných skupín, medzi nimi aj OŠK Hruštín. Doplnení boli najlepším celkom z 2.miesta - Oravskou Jasenicou. Na dvoch ihriskách prebiehali od 9,oo súboje v dvoch skupinách, poobede sa hralo o konečné umiestnenie. Našim reprezentantom, zverencom trénera p.Petra Planča, sa darilo striedavo. V skupine skončili tretí, tak nakoniec hrali o 5.-6.miesto. V tomto zápase viedli, prehrávali, aby nakoniec uspeli po kopoch zo značky pokutového kopu 4:3.a obsadili konečné 5.miesto. Chlapci a Karolínka mali aj vďaka vydarenému počasiu pekný zážitok, spoznali nových kamarátov, odkukali niečo od tých najlepších. Turnaj zaslúžene vyhrali prípravkári z ŠK Tvrdošín.  

      • VÝLET 3AB
        • VÝLET 3AB

                Dňa 14. 6. 2022 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili školského výletu
          do Demänovskej jaskyne slobody, spojený s výstupom k zrúcanine hradu Likava v Likavke.
          Nízka teplota jaskyne nás príjemne ochladila, krásy jaskyne nás nadchli a slová pána
          sprievodcu nás poučili o jej zaujímavostiach. Pre niektorých žiakov bola návšteva jaskyne
          novým zážitkom a niektorí žiaci už jaskyňu navštívili, ale všetci sme boli spokojní a nadšení.
          Po menšom občerstvení nás čakal výstup k zrúcanine hradu Likava. Výstup aj zostup sme
          zvládli bez úrazu a trošku unavení sme sa tešili domov.
          (M+M+P)

      • JUNIÁLES
        • JUNIÁLES

               Vo štvrtok 9. júna 2022 sa po dvoch rokoch konal v KD žiacky ples – Juniáles. Možnosť pekne sa obliecť, sadnúť si za jeden stôl so svojimi spolužiakmi, vytancovať a zabaviť sa, využilo približne 130 žiakov z druhého stupňa. Ples už tradične otvorili tancom naši deviataci. Deviataci sa taktiež postarali o výzdobu, hudbu a program plesu. Žiaci si mohli zatancovať v páre v srdiečkovom tanci, vyskákať sa na JUST DANCE, vyhrať peknú cenu v tombole, pozrieť si tanečné vystúpenie spolužiakov zo ZUŠ Jánoš, spraviť si vtipnú spoločnú fotku s rekvizitami pri fotostene. Počas plesu prebiehalo aj hlasovanie za „Kráľa a Kráľovnú plesu“. Kráľovnou sa stala Elenka Šmihľová zo 6.A a kráľom Mirko Revaj z 9.B. Okrem spoločného tanca dostali aj korunku a diplom.

          Všetci, ktorí pozvanie na ples prijali – žiaci aj učitelia, sa výborne zabávali. Ďakujeme všetkým za účasť a veríme, že už teraz sa tešia na ďalší ples.

          (ar) 

      • VÝLET 7AB - LIPTOV
        • VÝLET 7AB - LIPTOV

          Dňa 7. 6. sa žiaci 7.AB vybrali na výlet. Ich cesta viedla na Liptov. Najprv si pozreli trochu menej známu Stanišovskú jaskyňu. Jej prehliadka bola veľmi zaujímavá, pretože jaskyňa nie je osvetlená a jediné svetlo, ktoré mali, boli baterky, ktoré dostali pred vstupom do nej.

          Nasledovala cesta do Liptovského Mikuláša, kde ich už čakali v galérii Ilúzia. V tejto galérii sa nachádzajú rôzne optické klamy, ktoré na fotografiách vyzerajú ako realita, napr. môžete sa ocitnúť v strede žiarovky, byť v myšacej diere, nad ktorou číha mačka, alebo sa ocitnúť v kráľovstve krivých zrkadiel. Tam sa najviac páčilo chlapcom, pretože všetkým v zrkadle zázračne narástli bicepsy.

          Popoludní si žiaci trochu rozšírili vedomosti o prírode v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva.

          Žiaci sa zúčastnili výletu prvý raz po dvoch rokoch a bolo vidieť, že sa naň veľmi tešili. Na druhý deň sa podelili v škole so svojimi dojmami a zážitkami. Dúfajú, že o rok sa vyberú na nejaké iné miesto spolu opäť.

          (ab+mk)

      • BESEDA S POLICAJTOM
        • BESEDA S POLICAJTOM

          V piatok 10.6.2022 navštívil našu školu pán policajt kpt. Tibor Šándor z PZ SR Dolný Kubín, ktorý našim ôsmakom pripomenul, čo sú to zákony a aké je dôležité ich dodržiavať. Taktiež zdôraznil,  že už v ich veku (14r.) sú za niektoré veci trestnoprávne zodpovední. Podotkol, že zákony sú pre nás, aby nás chránili. Ďalej upozornil a poučil žiakov, ako sa majú správať nielen na sociálnych sieťach.

          Beseda bola  veľmi poučná a veríme, že niektorým žiakom  pomohla vidieť veci z iného uhľa pohľadu.

          (KK)

      • VÝCHOVNÉ KONCERTY
        • VÝCHOVNÉ KONCERTY

          V stredu 8.6.2022 navštívili žiaci našej školy po vynútenej korona-prestávke výchovný koncert v kultúrnom dome. Agentúra LETart production pripravila pre žiakov I.stupňa vystúpenie HRAVO-ZDRAVO. V ňom sa s mnohými melodickými pesničkami zaoberá otázkami zdravého životného štýlu.

              Pre II.stupeň bol určený multimediálny program TRENDSETTER, v ktorom sa autori snažili ukázať zmysel života, dôležitosť medziľudských vzťahov, zastaviť nenávisť.

             Žiakom sa vystúpenie Borisa Lettricha, Pavla Verčíka a Petra Mihála páčilo a my zaň agentúre LETart pekne ďakujeme.

      • KARATE - TRÉNING
        • KARATE - TRÉNING

          Karate klub Dolný Kubín v spolupráci s obcou Babín a OŠK Babín organizujú karate tréningy kondičného zamerania, sebaobrany a zápasov karate.Tréningy sú každý utorok a piatok o 15:00 v kultúrnom dome Babín.Vítané sú deti od 5 rokov (deti, mládež, rodičia). Na tréning je potrebné prísť v športovom oblečení a zabezpečiť si pitný režim. Prvé 2.týždne sú zdarma a ak ťa naša športová aktivita osloví, tak poplatok je 10€/mesiacVýsledok našich tréningov je zlepšenie kondičky, zvýšenie rešpektu, možnosť účasti na súťažiach, účasť na tábore - sústredenie.....Tešíme sa na teba!

      • ŠKOLA V PRÍRODE 4AB
        • ŠKOLA V PRÍRODE 4AB

          Pipi dlhá pančucha už nebude pre štvrtákov neznámy pojem. Spoznávali ju aj vďaka Škole v prírode v Nízkych Tatrách od 30.5. – 3. 6. 2022 v Bystrej (hotel Biela medvedica).  Celý týždeň spoznávali cestovateľské nápady veselej Pipi, a prežívali s ňou zážitky a prekvapenia. Po hore zážitkov, splnených úloh, nákupoch suvenírov a prehliadke Bystrianskej jaskyne zvládli divadelné predstavenie, v ktorom si zahral skutočne každý. Okrem toho si našli nových kamarátov zo Senca, s ktorými si zahrali futbal(0:3). Deti sa veľa naučili, aj počas Šalamúnovho jarmoku zbierali body, za ktoré dostali možnosť roztočiť koleso šťastia. Bláznivý bol aj  maškarný ples s maskou z kufra a diskotéka. S Jakubom sme oslávili 10. narodeniny.  Deťom sa páčilo spoločné zaspávanie a večerné rozprávanie sa, čo viac spojilo naše triedy a posilnilo kamarátstva. Aj rodičia boli, dúfame, spokojní, že ich deti vymenili školské lavice, tablety a mobily za túlavé topánky a šťastné  i spokojné sa na piaty deň vrátili domov.

          (MH,MP) 

      • PRIHLASOVANIE NA ODBER DOMÁCICH AG TESTOV PRE BUDÚCI ŠKOLSKÝ ROK
        • PRIHLASOVANIE NA ODBER DOMÁCICH AG TESTOV PRE BUDÚCI ŠKOLSKÝ ROK

          Milí rodičia, v module Prihlasovanie  na Edupage máte možnosť prejaviť záujem o AG testy na samotestovanie pre Vaše dieťa (deti) na budúci školský rok. Rodič vyjadrí záujem za každé svoje dieťa zvlášť. Týka sa to žiakov súčasného 1.-8.ročníka, budúci prváci (rodičia) prejavia záujem podpisom vo škôlke.

          Ďakujem za skoré odpovede (do 5.6.!!)

          JK

      • 1AB NA ORAVSKOM HRADE
        • 1AB NA ORAVSKOM HRADE

              Aj tento rok priniesol Rozprávkový hrad pri príležitosti MDD  našim PRVÁKOM množstvo zábavných úloh. Za každé úspešné zvládnutie úlohy dostali žiaci farbu dúhy. Aby zachránili zakliate kráľovstvo princeznej Dúhenky, museli pozbierať všetky farby dúhy, čo bolo pre našich prváčikov hračkou. Na konci ich čakala sladká odmena.

          (mšal)

      • DEŇ DETÍ V ZAMOSTE
        • DEŇ DETÍ V ZAMOSTE

          V piatok sa žiaci z II.stupňa venovali oslave Dňa detí. Počasie vyšlo ako na objednávku a tak sa mohli plniť zábavné a súťažné úlohy na jednotlivých stanovištiach v areáli školy. Deviataci sa výborne zhostili úlohy vedúcich stanovíšť, žiaci zbierali body a o dobrú náladu bolo postarané. Za venované sladkosti ďakujeme Obci Hruštín.

      • VANDALI NA IHRISKU
        • VANDALI NA IHRISKU

               Naša škola má po dlhých rokoch vytvorené nadštandardné podmienky na športovanie nielen pre svojich žiakov, ale pre všetkých občanov (nielen Hruštína). Vďaka zriaďovateľovi Obci Hruštín máme okrem telocvične k dispozícii od r.2019 multifunkčné ihrisko s tartanovou bežeckou dráhou, od r. 2021 krásny tenisový kurt, vďaka OZ HRTN si môžu záujemcovia zacvičiť na workoutovej telocvični, na stolnotenisovom stole od priateľov zo Zabierzowa zahrať ping-pong. Všetko (okrem poplatkov za telocvičňu) zadarmo.

             O areál sa staráme, zveľaďujeme ho, aby bol pekný, vysádzame kríky a zeleň, kosíme, zametáme, sú tu lavičky, koše na odpadky...

             Aká je za to všetko vďaka? Strhnutá ochranná sieť pri tenisovom ihrisku, vysypaný kvetináč s tujou po tartane a hodený do stredu ihriska (kamera odhalila vandala Michala T.), plno ohorkov (napriek zákazu fajčiť v celom areáli školy), smeti... Hanba! Pri takomto postoji odpadá chuť robiť niečo pre iných. Pouvažujeme o spoplatnení športovísk, otváracích hodinách.

            Prikladám obrázky, ktoré nepotrebujú komentár... :(

      • TRETIACI NA MDD
        • TRETIACI NA MDD

          Exkurzia v požiarnej zbrojnici v Hruštíne

          Dňa 1.6. 2022 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili zaujímavej a poučnej exkurzie v požiarnej zbrojnici. Privítali nás manželia Evka a František Žilincovci, ktorí sú členmi Dobrovoľného hasičského zboru v Hruštíne. Najprv sme si prezreli miestnosť, kde sú vystavené historické uniformy hasičov a množstvo víťazných pohárov. Neskôr sme prešli k technike. Tu sme sa oboznámili s rôznymi pomôckami, ktoré hasiči používajú pri zásahu a tiež s ochranným odevom, ako je helma, nehorľavý oblek, rukavice, topánky. Najväčším potešením pre žiakov bola praktická ukážka požiarnej techniky, kde ukázali svoje zručnosti žiaci, ktorí už navštevujú hasičský krúžok. Na záver im pani Evka rozdala diplomy a magnetku,  za čo veľmi pekne ďakujeme. Žiaci si tiež zamaškrtili na sladkostiach, ktoré dostali z obecného úradu.

          (M+M+P)

      • DRUHÁCI NA OR. HRADE
        • DRUHÁCI NA OR. HRADE

          Pri príležitosti MDD sa žiaci 2.A zúčastnili na interaktívnom podujatí, ktoré pripravilo Oravské múzeum pre najmenších návštevníkov. Rozprávkový hrad ich tento rok vtiahol do príbehu o princeznej Dúhenke, ktorý bol plný čarovných bytostí, zábavných úloh a dobrodružstva.

          (AH)

      • NÁVŠTEVA MINISTRA ŠKOLSTVA
        • NÁVŠTEVA MINISTRA ŠKOLSTVA

          Vo štvrtok 26.5. navštívil našu školu minister školstva SR pán Branislav Grohling so svojím sprievodom. Pred budovou ZŠ Zamost ho privítal riaditeľ školy s pánom starostom, na dolnej chodbe nastúpení žiaci II.stupňa ho pozdravili pesničkami i slovom. Jeden a pol hodiny vyhradeného času venoval prehliadke školy, v telocvični si pozrel hodinu TSV 2A a 3A s gymnastickým trénerom, pochválil náš park, v 6A triede sa zapojil do vyučovania na hodine matematiky, v 8B triede sa odfotografoval s naším úspešným riešiteľom geografickej olympiády Matúšom Slaničanom a v riaditeľni diskutoval s vedením školy a učiteľmi o problémoch, ktoré nás trápia. Dúfame, že naše pripomienky a námety budú nielen vypočuté, ale aj riešené.

              

             

      • EXKURZIA 9AB - SEREĎ
        • EXKURZIA 9AB - SEREĎ

            V piatok 20.5.2022  si deviataci doplnili svoje vedomosti z dejepisu k téme Postavenie Židov na Slovensku počas vojny návštevou Múzea holokaustu v Seredi. Na exkurziu sa dôkladne pripravili už dopredu, keď si v  skupinách pripravili referáty k danej problematike a počas cesty autobusom ich prezentovali spolužiakom. V priestoroch múzea absolvovali prehliadku spojenú s odborným výkladom lektorky a vypočuli si prednášku o osude slovenských Židov počas druhej svetovej vojny. Súčasťou prehliadky bol aj  dojímavý film o panej, ktorá prežila hrôzy koncentračného tábora v Osvienčime. Exkurzia  všetkých utvrdila v presvedčení, že nenávisť prináša len utrpenie.

          (DK,KS)