• Novinky

      • POZDRAVY STARÝM RODIČOM
        • POZDRAVY STARÝM RODIČOM

              5.10.2022 - Mesiac október je mesiacom úcty k starším. Ani žiaci 4.A na nich nezabudli a vlastnoručne vyrobili pozdrav, do ktorého  napísali básničku a poďakovanie za všetko, čo pre nich doteraz urobili. Dokončené pozdravy si vzali domov a podarovali ich svojim starým  rodičom. Veríme, že ich  potešia a vyčaria úsmev na perách.

          (MM)

      • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY - športové
        • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY - športové

          Od 1.10. začne krúžková činnosť pre žiakov, ktorí prejavili záujem pracovať v niektorom z ponúkaných záujmových krúžkov. Tu sú dni a termíny tých športových:

          Vybíjaná (p.uč. Babinská) - v pondelok od 13,30 - 15,oo 

          Futbalový 1 (p.Plančo) - v pondelok od 15.30 - 17,oo

          Futbalový 2 (p. Plančo ) - v stredu od 15,30 - 17,oo

          Futbalový 3 (p. Teťák) - vo štvrtok od 15,00 - 17,oo

          Volejbalový (p.uč. Babinská) - v utorok od 13,30 - 15,oo

          Stolnotenisový (p.uč.Kubáni) - v pitaok od 15,00 - 17,00

          Škola hrou 1, Škola hrou 2 - v piatok 13,oo - 15,oo

          Ostatné krúžky budú mať termíny podľa dohody vedúcich s prihlásenými žiakmi. Verme, že tohto roku nenastanú žiadne covidové prekážky a krúžky budú môcť fungovať tak ako kedysi.

      • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA
        • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

               28. september je Svetový deň mlieka v školách. Cieľom Svetového dňa mlieka je zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov. Je potrebné vedieť, že mlieko a mliečne výrobky sú nielen chutné, ale aj zdravé. Preto je tento deň dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako zdraviu prospešnú potravinu. Naša škola využila túto príležitosť a vyzvala žiakov, aby si v tento deň priniesli mliečnu desiatu. Žiaci túto výzvu prijali,  a tak si cez prestávku pochutnali nielen na mlieku, ale aj rôznych mliečnych výrobkoch. A keďže farba mlieka je biela, žiaci aj učitelia si v tento deň zladili svoje outfity do bielej farby.

          (AR)

           

      • EXKURZIA 6AB DO BOJNÍC
        • EXKURZIA 6AB DO BOJNÍC

                V utorok 27. 09. 2022 sa žiaci 6. A a 6. B  zúčastnili exkurzie do Bojníc. Navštívili  Múzeum praveku – Prepoštskú jaskyňu, kde sa od pani lektorky dozvedeli o existencii neandertálskeho človeka na našom území. Žiakov oveľa viac zaujali tvorivé dielne, kde si vo vedomostnom kvíze preverili nielen získané informácie , ale dozvedeli sa, akú funkciu mal v pravekom období šaman. Jednou z úloh  každej skupiny bolo práve vytvoriť si šamana a zatancovať šamanský tanec.  Exkurzia pokračovala do  ZOO Bojnice. Prehliadka začala pri pavilóne s medveďmi, pokračovala do vivária a nezabudli sme navštíviť aj slony. Úlohou žiakov v zoo bolo zisťovať o zvieratách informácie, ktoré budú prezentovať na hodine biológie.                                                                                Žiaci si z tejto dejepisno-biologickej exkurzie odniesli okrem nových poznatkov aj  pekné zážitky. 

          (KS)

      • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV
        • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

                 26. septembra sa každoročne koná Európsky deň jazykov. Pri príležitosti toho tohtoročného  naši žiaci tvorili na hodinách cudzích jazykov modely typických odevov konkrétnych európskych krajín. Vytvorili tak slovenský kroj muža aj ženy (5. ročník), škótsky kroj a anglického vojaka (6. ročník), španielsky kroj muža a ženy a príslušníka galského národa (7. ročník) a nemecký kroj muža aj ženy (8. ročník). Ich nádherné výtvory si môžete pozrieť vo fotogalérii. 

          (AR+KK)

      • CHODBA V NOVOM ŠATE
        • CHODBA V NOVOM ŠATE

          Vďaka finančným prostriedkom od sponzorov ( p. Marián Kompan, Jozef Šalata najml., Dominik Šalata) sa nám podarilo vynoviť priestory chodby pri triedach 6AB. Ide o vizualizáciu slnečnej sústavy, ktorá uľahčí žiakom zorientovať sa v kozmickom priestore.

          (KK)

      • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA
        • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA

                 V pondelok 5.septembra skončili deťom dva mesiace prázdnin, dni oddychu, voľna a relaxu. Opäť sme sa po sv.omši stretli na chodbe základnej školy, aby sme slávnostne otvorili nový, verme že úspešný, školský rok 2022-23. Po krátkom kultúrnom programe nasledovali príhovory pána riaditeľa, pána starostu aj pána farára. Po privítaní všetkých nových žiakov nasledoval presun prváčikov so svojimi triednymi pani učiteľkami aj s rodičmi do ZŠ Výhon. Veríme, že sa im ich nové triedy zapáčili a že budú do školy chodiť radi a bez stresov. Rovnako ostatným žiakom prajeme hlavne dobré zdravie, chuť nadobúdať nové vedomosti, úspechy v súťažiach a fajn atmosféru v triedach aj v škole.

          Nech sa nám všetkým nový školský rok vydarí všetko tak, ako si predstavujeme.

      • PREVENTÍVNE OPATRENIE
        • PREVENTÍVNE OPATRENIE

          Vážení rodičia,  s príchodom chladných sychravých dní sa vyskytli prípady nádchy, kašľa u žiakov. Chceme byť obozretní a zodpovední, preto Vás chceme požiadať, aby ste svojmu dieťaťu, v prípade že má tieto príznaky, zabezpečili rúško. Používanie rúška môže vyžadovať triedny učiteľ v záujme ochrany ostatných spolužiakov resp. kolegov v triede.

          Ďakujeme za porozumenie.

      • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY
        • ZÁUJMOVÉ KRÚŽKY

          Ponuka záujmových  krúžkov pri ZŠ Hruštín na  škol. rok  2022/2023

           

          názov                                                 vedúci                                    veková kategória

           

          1.  Futbalový 1                                   P.Plančo                                 1.-3. roč.

          2.  Futbalový 2                                   P.Plančo                                 4.-6.roč.

          3.  Futbalový 3                                   P.Teťák                                  7.-9.roč.  

          4.  Volejbalový                                  L.Babinská                             4.-9.roč.

          5.  Pletenie (štrikovanie)                   S.Šalatová                              5.-9.roč.                     

          6.  SJ pre deti z Ukrajiny                   L.Lokajová                             UA

          7.  Aranžérsky                                   A.Horanová                            5.-9.

          8.   Cvičenia z M                               J.Kopilcová                            9.B

          9.   Hudobný                                     Jozef Kupčulák                      5.-9.

          10.  Vyšívanie                                   S.Šalatová                              5.-9.roč.

          11.  Vybíjaná                                     L.Babinská                             4.-7.roč.

          12.  Stolnotenisový                           J.Kubáni                                 4.-9.

          13.  Čitateľský                                   A.Brišová                               5.-9.

          14.  Škola hrou                                  M.Hojová                               1.A

          15.  Škola hrou                                  M.Poljaková                          1.B

          16.  Šikovné ručičky                          L.Lokajová                             4.A

                     

          Podmienka na vytvorenie krúžku je prihlásenie aspoň 10 žiakov. Žiaci si môžu  zvoliť aj druhý krúžok – budú doň zaradení, ak sa neotvorí ten prvý zvolený, resp. keď to vedúci krúžku povolí – ak nebude mať priveľký počet žiakov vo svojom krúžku. Krúžková činnosť začne od októbra 2022. Žiaci majú nárok po odovzdaní vzdelávacieho poukazu absolvovať bezplatne 60 hodín záujmovej činnosti počas škol. roka.

          Termín odovzdania vzdelávacích poukazov: 23.9.2022 tr. učiteľovi

           

                                                                                                Mgr. Július Kubáni,     riaditeľ školy           

      • EXKURZIA 9AB DO KOŠÍC
        • EXKURZIA 9AB DO KOŠÍC

          V stredu 14. septembra sme boli na školskej exkurzii  Košiciach. Cesta do východnej metropoly bola pomerne dlhá, cestovali sme vyše troch hodín. Najprv sme navštívili Dóm sv. Alžbety, ktorý je najvýchodnejšou gotickou katedrálou. Prišli sme práve včas – Slovenská filharmónia v Košiciach sa práve pripravovala na vystúpenie, a tak nám prehliadku spríjemňovali prekrásne melódie.

          Po kultúrnom osviežení sme sa cestou do Slovenského technického múzea vyfotili pri rôznych kuriozitách, napr. obria lavička, spievajúca fontána, mestská radnica. V múzeu sme pozerali zaujímavý film o Nicolovi Teslovi, vyskúšali na vlastnej koži Faradayovu klietku, Van de Graffov generátor, či Jacobsov rebrík a na záver precvičili svoje mozgové závity pri logických úlohách.

          Tretím bodom programu bola botanická záhrada. Tu sme videli rôzne exotické rastliny z tropických, subtropických, púštnych a iných oblastí. Zaujali nás najmä sukulenty, citrusy, bambusy, banánovníky, kakaovník, fikusy, o ktorých nám pani sprievodkyňa porozprávala rôzne zaujímavosti.

          Nakoniec sme exkurziu uzavreli nákupmi v OC Optima. Cestou späť sme si ešte overili svoje vedomosti v súťažnom kvíze a napokon sa šťastne vrátili domov.

          Klára Teťáková, 9. A

      • POKYNY PRED ZAČIATKOM ŠKOLSKÉHO ROKA
        • POKYNY PRED ZAČIATKOM ŠKOLSKÉHO ROKA

           

               Prvý deň školského roka 2022/23 bude taký, aký býval v období pred pandémiou. V pondelok 5.9.2022 o pol ôsmej bude tradičná spoločná svätá omša a po nej slávnostné otvorenie školského roka  na  chodbe  ZŠ Zamost. Po skončení slávnostného otvorenia pôjdu budúci prváci so svojimi rodičmi aj s pani učiteľkami na Výhon do svojich nových tried.

          V utorok 6.9.2022 začne vyučovanie o 7,30, žiaci prídu do školy s prezuvkami a aktovkami. S tr. učiteľmi preberú školský poriadok a  bezpečnostné predpisy. Vyučovanie podľa rozvrhu začne od stredy. Pripomínam, že t.r. si mali žiaci sami obstarať (kúpiť) zošity podľa skladby a počtov, ktoré dostali v júni.

          Organizačné pokyny:

          V prípade záujmu bude možné 5.9. po slávnosti dať prihlášky do  ZUŠ Jánoš  -  výtvarný, hudobný a tanečný odbor.

          Školský klub detí funguje až od 6.9. 2022 v troch oddeleniach.

          V školskej jedálni sa budú vydávať obedy pre žiakov ZŠ. Pani vedúca obíde po triedach v utorok ráno a zistí počet záujemcov o stravovanie. Preto je potrebné, aby sa žiaci už dopredu doma s rodičmi dohodli na záväznom záujme. Títo žiaci budú mať obed už v utorok. Ceny stravného ostávajú rovnaké ako minulý školský rok. (pozri bližšie  Zmeny v dotáciách na stravu od 01.07.2022 a pri predkladaní podkladov na poskytnutie dotácie od 01.09.2022 do 31.12.2022 > ÚPSVaR (gov.sk)

          Ohľadom  cien stravy odporúčame pozrieť smernicu o stravovaní v školskej jedálni na stránke mshrustin.edupage.org

           

          protiepidemické pokyny:

          • Pred začiatkom školského roka  rodič vyplní Vyhlásenie  o bezpríznakovosti  jednotlivých detí (odkliknúť na edupage)
          • V prípade, že má dieťa nejaké príznaky covidu, žiadame pred nástupom do školy použiť testy, ktoré ste dostali na konci minulého školského roka.
          • V prípade ochorenia na covid zostáva žiak  doma, karanténa jeho blízkych kontaktov nie je potrebná.

          ďalšie pokyny:

          • Rodič má kompetenciu ospravedlniť svoje dieťa až na 5 po sebe nasledujúcich dní, víkend sa do tohto počtu nezapočítava. Neúčasť dieťaťa na vyučovaní treba škole oznámiť už v prvý deň ochorenia cez EduPage. Ak bude žiak na vyučovaní chýbať často, škola má právo zaujímať sa o dôvody tejto neúčasti, je totiž povinná skúmať, či týmto spôsobom nedochádza k zanedbávaniu výchovy zo strany rodiča.
          • Ak je predpoklad, že žiak musí v domácom ošetrení  zostať dlhšie, ako je to uvedené vyššie, treba ostatné dni doložiť potvrdením od lekára. O túto  ospravedlnenku žiadajte lekára už v deň, kedy bol prekročený povolený limit dní ospravedlnených rodičom. Žiak ju predloží už v prvý deň nástupu do školy po chorobe na oficiálnom  tlačive od lekára.
      • ROZLÚČKOVÝ VEČIEROK
        • ROZLÚČKOVÝ VEČIEROK

          Rozlúčkový večierok našich deviatakov

          V utorok 28. 6. 2022 sa uskutočnil rozlúčkový večierok žiakov 9. A a 9.B. 

          Po slávnostných príhovoroch a úvodnom tanci, ktorý si žiaci pripravili, nasledoval program,  v ktorom si pripomenuli svoje zážitky a spomienky na roky strávené v školských laviciach. Večierok sa našim deviatakom vydaril, okrem dobrej nálady, hudby, nechýbalo výborné občerstvenie. 

          Prajeme im, aby sa im darilo v nových školách a veríme, že z nich vyrastú slušní a úspešní ľudia.

          (KS)

      • DLAŇ DOKORÁN
        • DLAŇ DOKORÁN

          Dlaň dokorán – „Jedno je o dobre rozprávať, iné dobro konať.“

          203 žiakov našej školy, z I. aj II. stupňa sa zapojilo do celoslovenskej výzvy Dlaň dokorán a stalo sa tak súčasťou projektu Detský čin roka. Žiaci obkreslili a vystrihli svoju dlaň, na ktorú napísali aspoň jeden dobrý skutok, ktorý vykonali. Všetky ruky sme potom spojili a vytvorili tak reťaz dobrých skutkov, ktorá merala pekných 258 decimetrov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do výzvy zapojili, pridali ruku k dielu a našli v sebe aspoň kúsok dobra.

          (AR)

      • DIVADLO PSÍČKOVO
        • DIVADLO PSÍČKOVO

           PSÍČKOVO alebo Pes je najlepší priateľ človeka. 

          Žiaci 1.-6.ročníka navštívili 27.6. v našej telocvični činoherné predstavenie hercov Jonáša Záborského z Prešova s prvkami detského muzikálu so štyrmi účinkujúcimi. V príbehu sú psy vnímané ako ľudia, ako „len ľudia“. Dozvedeli  sa z neho, že „psí život“ sa veľmi často podobá tomu ľudskému.  Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Deti zistili, ako majú zvieratká  rady ľudí a ako sa k nim ľudia často nepekne správajú. Hru umocňovali výstižné, vtipné a originálne pesničky.

      • REZBÁRSKY PLENÉR J.Šeligu
        • REZBÁRSKY PLENÉR J.Šeligu

              Predposledný deň šk. vyučovania si druháci a tretiaci boli pozrieť prácu ľudových rezbárov pri penzióne Tri brezy. Drevené plastiky z topoľa vyrezávali 4 majstri z Oravy. Majster rezbár z Hruštína p. J. Šeliga deťom porozprával o ľudovom rezbárstve, ktoré má na Slovensku dávnu tradíciu a ponúkol im možnosť si túto prácu aj vyskúšať. Deti obdivovali šikovné ruky a umelecké cítenie majstrov rezbárov.

           (AH, MM, PŠ)

      • BÁBKOVÉ DIVADLO NA PALIČKE
        • BÁBKOVÉ DIVADLO NA PALIČKE

                  Pre piatakov sa literatúra stala  podnetom pre výtvarnú tvorbu. Žiaci si v skupinkách vyberali literárne texty  známych i menej známych rozprávok, ktoré v súlade s učebnými osnovami na predmete Čítanie s porozumením pretvárali na scenáre, čím transformovali texty jedného žánru do druhého.  Boli im motivačným prostriedkom na hodinách výtvarnej výchovy, kde tvorili kreslené postavičky na paličkách - javajky.       Keďže medzi posledné preberané učivo literatúry patrila dráma, žiaci si sami vyskúšali roly bábkohercov a priamo zahrali spolužiakom s vytvorenými javajkami divadlo.  Žiaci sa naučili používať slovnú zásobu primeranú publiku a komunikovať mimojazykovými prostriedkami. Bolo to príjemné spestrenie posledných vyučovacích hodín v škole. Prichádzajú prázdniny. Ste pripravení vytvoriť si niečo podobné?

          (HM)

      • DOPOLUDNIE SO ZÁCHRANÁRMI
        • DOPOLUDNIE SO ZÁCHRANÁRMI

               Dňa 24.6.2022 mali žiaci prvého stupňa možnosť stretnúť sa so záchranármi. Matej Macák a Gitka Hojová si pre žiakov pripravili zaujímavú ukážku všetkého, čo potrebujú pri svojej veľmi dôležitej práci. Ukázali im, ako fungujú jednotlivé nástroje a prístroje a pri ktorých situáciách ich používajú. Všetci boli zaujatí množstvom vychytávok, ktoré  majú k dispozícii na uľahčenie a hlavne urýchlenie svojej práce. Žiaci mali možnosť vyskúšať si aj na vlastnej koži rôzne spôsoby prenosu pacientov. Na záver mohli nahliadnuť do vnútra sanitky, a tak ju preskúmať aj zvnútra. A keďže sa nám blížia prázdniny, žiaci boli poučení, ako sa majú správať, aby nepotrebovali pomoc záchranárov, a aby sa o dva mesiace zdraví a oddýchnutí vrátili do školských lavíc.

          (mh)

      • TESTOVANIE T5
        • TESTOVANIE T5

          V stredu (18.5.2022) sa uskutočníilo celoslovenské testovanie žiakov 5.ročníka (Monitor) zo SJ a M. 40 našich piatakov obstálo v testovaní veľmi dobre, pretože výsledky sú takéto:

          SJL - náš priemer je 79%, čo je o 9,8% vyšší ako celoslovenský

          MAT - náš priemer je 71%, čo je o 10% vyšší ako celoslovenský

          Najlepší jednotlivci:

          SJ - P.Jurovčíková a L.Turňová - 100%, A.Marečk - 96,7%, N.Jaššová, P.Bohucký, A.Slaničan, P.Paško, Z.Plančová, K.Snováková - 93,3%

          MAT - M.Hutár, Marek Martvoň, K.Hysenaj - 96,7%, V.Snováková - 93,3% 

          Poďakovanie okrem žiakom aj pani učiteľkám z I.stupňa - PaedDr. Martine Šalatovej aj PaedDr. Ľudmile Žilincovej, rovnako aj pani učiteľkám v 5.ročníku - SJ PhDr. Helene Martvoňovej, Mgr. Kataríne Snovákovej, MAT - Mgr. Jane Kopilcovej a Mgr. Anne Radzovej.  :)

      • VÝLET 5AB - LIPTOV
        • VÝLET 5AB - LIPTOV

             Pondelok 20. jún bol deň, na ktorý sa tešil každý piatak. Bol to termín školského výletu 5.AB na Liptov. Ako prvú sme navštívili Galériu Ilúzia v Liptovskom Mikuláši, kde sme vstúpili do sveta tirck-artov, hry zrkadiel, optických klamov a vytvorili si tak naozaj originálne fotografie. Potom sme sa presunuli do Pavčinej Lehoty, kde sme absolvovali, podľa žiakov, najlepšiu časť výletu – jazdu na bobovej dráhe. Táto dráha má dĺžku 1 000 m  a je najstrmšia na celom Slovensku. Po „vyšantení sa“ na bobovej dráhe a trampolínach sme sa vrátili späť do LM na nákupy do obchodného centra. Po ceste domov sme sa zastavili v obci Svätý Kríž, kde sme navštívili drevený kostol z roku 1729, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám v Strednej Európe. Počas celého výletu nám počasie prialo, výlet sa nám vydaril a tak sme sa domov vrátili s peknými zážitkami. (viac foto vo fotoalbume)

          (AR+JK)