• Novinky

      • EXKURZIA BANSKÁ ŠTIAVNICA
        • EXKURZIA BANSKÁ ŠTIAVNICA

              Dňa 11. 11. 2022 sa žiaci 8.A a 8.B zúčastnili literárnej exkurzie do Banskej Štiavnice. Na námestí sa zoznámili s históriu mesta, pôvodom mnohých pamiatok – morovým stĺpom, Starým a Novým zámkom, mestskou radnicou.

          Ako prvú navštívili Cestu časom – pomocou virtuálnej reality sa preniesli do minulosti a mohli tak chvíľu pobudnúť v starej Banskej Štiavnici, viezť sa na voze ťahanom koňom či ocitnúť sa pri mlyne a počuť zurčiacu vodu. Na pohyblivých obrazoch hľadali odpovede na hádanky a nakoniec si mohli vyskúšať dolovanie zlatej tehly.

          Potom sa presunuli do domu Márie Pišlovej – alebo Sládkovičovej Maríny. Tam im učarili samotní hlavní hrdinovia, ktorí sa im prihovorili z obrazov a ozrejmili im príbeh svojej lásky i vznik básnickej skladby. Navštívili aj Banku lásky a na chvíľu nahliadli aj do banskej štôlne.

          Počasie bolo nádherné, a tak exkurziu zakončili návštevou banskoštiavnickej kalvárie, kde sa pomodlili krížovú cestu. Po výstupe ich odmenil nádherný výhľad na celú dolinu.

          Domov sa vrátili žiaci plní dojmov. Veríme, že aspoň niektorí sa do Banskej Štiavnice ešte vrátia.

          (bri+sno)

      • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE MŽ
        • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE MŽ

               V utorok 8.11.2022 sa na umelej tráve MŠK v Námestove konalo okresné kolo v malom futbale MŽ. Naši žiaci zo 6. a 7. triedy (Patrik Bohucký, Richard Hojo, Jakub Jasielski, Richard Jasielski, Michal Omasta, Patrik Paško, Tomáš Slaničan, Matúš Šinál, Alex Jurky, Patrik Voška) si zmerali sily so žiakmi ZŠ Komenského NO, ZŠ Breza, ZŠ Oravská Jasenica, ZŠ Oravská Polhora  (všetko víťazné školy z obvodov z okresu NO). Naši žiaci sa umiestnili na 4. mieste. Remizovali s Or. Jasenicou, vo všetkých ostatných zápasoch ťahali za kratší koniec.  Zistili, že futbal vedia hrať aj chlapci z iných škôl a že víťazstvo v kvalifikácii bez inkasovaného gólu ešte nezaručuje medailu z okresného kola.

          Umiestnenie:      

          1. ZŠ Komenského Námestovo

          2. ZŠ Oravská Polhora

          3. ZŠ Breza

          4. ZŠ Hruštín

          5. ZŠ Oravská Jasenica

          Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a p. Plančovi za zapožičanie časti výstroja.

          (SŠal)

      • KREATÍVNA SÚŤAŽ - DREVENICA
        • KREATÍVNA SÚŤAŽ - DREVENICA

              Na návrh žiackeho parlamentu niesla prvá tohtoročná kreatívna súťaž názov – Najkrajšia drevenica. Úlohou bolo vytvoriť 3D model (hruštínskej) drevenice. V utorok 8.11. 2022 sa konalo vyhodnotenie a táto súťaž s minimálnym bodovým rozdielom dopadla nasledovne:

           

          1. miesto – Viktória Kľusková, 6.B

          2. miesto – Miriam a Michaela Jurčigová, 5.B a 9.A

          3. miesto – Tímea a Vanesa Žilincová, 6.B a 8.B

           

          Všetci, ktorí sa do súťaže zapojili, boli odmenení žolíkom a sladkou odmenou, víťazky aj vecnými cenami.

          Dreveničky teraz zdobia pódium v našej škole, kde ich môžu ostatní obdivovať a tak oceniť šikovnosť svojich spolužiakov. 

          (radz)

      • PROSBA O VYPLNENIE DOTAZNÍKA
        • PROSBA O VYPLNENIE DOTAZNÍKA

          Vážení rodičia,

          Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nás oslovilo so žiadosťou o spoluprácu pri realizácii elektronických dotazníkových prieskumov pre účely hodnotenia a vypracovania Hodnotiacej správy Školského programu Ovocie zelenina, Mlieko a mliečne výrobky (ďalej Školský program) za obdobie rokov 2017-2022.

          Naša škola bola do prieskumu vybraná na základe kritérií pre reprezentatívnosť záverov hodnotenia Školského programu. Už  niekoľko rokov sme zapojení do programu Školské ovocie.

          Zasielame Vám link na Formulár dotazníka určený na vyplnenie rodičmi žiakov našej školy.

           

          https://forms.gle/xotkxUpGYHb1UJSB7

           

          Prosíme Vás o odoslanie vyplneného dotazníka do 20. novembra 2022. 

            

          ------------------------------------------

          Vážený rodič, 

          v súčinnosti s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu verejného zdravotníctva SR Vás prosíme o pravdivé vyplnenie a odoslanie tohto elektronického dotazníka hodnotenia Školského programu ovocie zelenina a mlieko a mliečne výrobky - do 20. novembra 2022, vrátane.

           

          https://forms.gle/xotkxUpGYHb1UJSB7

           

          Pre vyplnenie dotazníka nie je potrebná žiadna e-mail adresa ani registrácia. Dotazník je možné vyplniť na počítači alebo na mobilnom telefóne. Vyplnenie trvá najviac 30 minút. Dotazník je anonymný. Formulár dotazníka je možné vyplniť na viackrát. Odpovede sa automaticky ukladajú.

           

          Otázky v dotazníku Vám kladieme s cieľom zistiť, ako účasť/neúčasť Vášho dieťaťa ovplyvnila jeho stravovacie zvyklosti, zvyklosti členov Vašej domácnosti, ako hodnotí Vaše dieťa a Vy fungovanie Školského programu v škole, ktorú Vaše dieťa navštevuje - ak je táto do programu zapojená. Zisťujeme však aj zmeny stravovacích zvyklostí detí v nezapojených školách.

          Školský program ovocie zelenina a mlieko a mliečne výrobky sa na Slovensku zameriava na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka u detí a žiakov vo veku od 3 do 18 rokov vo vzdelávacích zariadeniach - materské školy, základné školy a špeciálne stredné školy.

          Program je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie (EÚ) a národného rozpočtu.  Fungovanie tohto programu,  jeho efekty na zmenu stravovacích návykov detí sú predmetom hodnotenia, ako aj zamerania tohto dotazníka.

           

          Viac informácií o hodnotení Školského programu ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky v Slovenskej republike nájdete na našej webstránke skolskeovocie.uniag.sk , kde je aj informácia o podporných stanoviskách Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu verejného zdravotníctva SR; zameraní hodnotiacej správy Školského programu Ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky pre deti do škôl; tomto dotazníkovom prieskume; ochrane osobných údajov (GDPR) s ním súvisiacich. 

           

          Vaše odpovede, názory a podnety poskytnuté v tomto dotazníku sú dôležité pre hodnotenie a zlepšenie účinnosti a fungovania tohto programu v EÚ a predovšetkým na Slovensku.

          Dotazník sa skladá zo všeobecných otázok, otázok o stravovacích zvyklostiach a ich zmenách za obdobie 2017-2022 Vášho dieťaťa, Vašej domácnosti, vedomostného testu a otázok o fungovaní Školského programu a možnostiach jeho vylepšenia, čo môže prispieť aj k prínosom pre Vaše dieťa a domácnosť. Hodnotenie programu a hodnotiaca správa, na ktorej sa svojimi odpoveďami budete podieľať, sú podmienkou jeho ďalšieho spolufinancovania z prostriedkov Európskej únie.

           

          Vopred Vám za Vaše odpovede a Váš čas ďakujeme.

          Za riešiteľský kolektív zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre - prof. Ing. Ľubica Bartová, CSc. 

          V prípade otázok k dotazníku nás prosím kontaktujte na: ovociezeleninamlieko@gmail.com 

           

        • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          Aj tento rok sa naša škola zapojila do charitatívnej akcie "Ponožkový október", ktorej cieľom je zbierať ponožky pre ľudí bez domova. Vďaka našim skvelým žiakom, rodičom a učiteľom sa nám podarilo vyzbierať krásnych 100 párov ponožiek

          Vyzbierané ponožky odovzdáme ľuďom v núdzi nielen na Slovensku, ale aj na Ukrajine. Veríme, že im pomôžu a v zime zahrejú. 

          Všetkým darcom VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!

          (ar)

      • KVALIFIKÁCIA NA OK V MALOM FUTBALE
        • KVALIFIKÁCIA NA OK V MALOM FUTBALE

          Tak aj tento rok sa to podarilo....V piatok 4.11.2022 sa naši žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili  kvalifikácie do okresného kola v malom futbale mladších žiakov. Opäť sa nám podarilo po jednoznačnom výkone obhájiť prvé miesto v našom obvode a tak postúpiť na okresné kolo. Naši žiaci: Bohucký Patrik, Hojo Richard, Jasielski Jakub, Jasielski Richard, Omasta Michal, Paško Patrik, Slaničan Tomáš, Šinál Matúš a Voška Patrik si zahrali malý futbal proti žiakom zo ZŠsMŠ Lokca, ZŠ Námestovo – Slnečná a ZŠsMŠ Babín

          Výsledky:       

          ZŠ Hruštín – ZŠsMŠ Babín 10:0

          ZŠ Hruštín – ZŠ Námestovo Slnečná  4:0

          ZŠ Hruštín – ZŠsMŠ Lokca 4:0

          Náš brankár Patrik Bohucký ani raz nemusel vyťahovať loptu z brány a udržal si tak na súťaži čisté konto. Držíme palce na okresnom kole. Ďakujeme chlapcom za pekný výkon a aj za slušné správanie počas presunu na súťaž a aj počas priebehu súťaže.

          (Sšal)

      • EXKURZIA U REZBÁRA JÁNA ŠELIGU
        • EXKURZIA U REZBÁRA JÁNA ŠELIGU

              Dňa 26.10. sme boli my, piataci, na exkurzii u pána rezbára Jána Šeligu. Najskôr sa nám predstavil a potom začal ukazovať svoje výrobky. Pred dverami mal vyrezaného príka a bustu starej ženy. Vonku mal vystavené sochy rôznych osobností. Mal tam sochu valacha, harmonikára, starej ženy... Po chvíli nám ukázal altánok, v ktorom mal rôzne staré náradie, staré topánky, krpce. Neskôr sme sa išli pozrieť do drevárne, kde mal pán rezbár rozrobený betlehem na Vianoce do Hruštína.. Po prehliadke drevárne nasledovala prehliadka domu. Pán rezbár mal v každom kúte nejakú sošku. Namiesto zábradlia mal vystavené malé sošky tanečníc, žien. Dokonca mal jednu izbu plnú drevených sošiek. Na drevenom stole mal samozrejme drevený betlehem, , v drevených skriniach mal sošky významných osobností a dokonca vyrobil vlstný rodokmaň. Keď nám pán rezbár ukázal jeho dom plný drevených sošiek, vzal nás do jeho pracovne. Všetko, čo tam bolo, vytvoril on sám. Najsôr nás ponúkol vodou a keksíkmi. Vysvetlil nám, čo potrebuje začiatočník, kedy začal vyrezávať, ako a akým náradím sa vyrezáva, z akého dreva sa najlepšie vyrezáva...

              Najlepšie bolo, keď sme si to mohli vyskúšať a niečo si vyrezať. Každý využil svoju predstavivosť.

              Ďakujem pani učiteľke TECHNIKY M.Kormaňákovej za možnosť ísť na takúto exkurziu a pánovi Šeligovi za pekný zážitok.

          Marianna Sedlárová, žiačka 5.B tr.

      • HOVORME O JEDLE
        • HOVORME O JEDLE

          „Zdravie je predpokladom kvalitného života.“ Týmto  heslom sa riadi  súťažno – vzdelávací projekt Hovorme o jedle. Cieľom tohto projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.  Žiaci našej školy sa zapojili do dvoch súťažných kategórií:

          1. Chutné maľovanie – výtvarná súťaž                           Žiaci: Dávid Snovák, Martin Mikuláš – 6.B                                                                                    Mária Šeligová, Eva Kavoňová, Elena Šmihľová, Táňa Špaglová,                                                  Martin Jurina  - 7. B Marko Kytaš, Ester Sochová, Nela Kazimierová –7.A                                                      Martina Šimeková, Vanesa Žilincová, Oleksandra Pasichnyk – 8.B                                                                 Klára Teťáková, Marcela Martvoňová,  Zuzana Hojová,                                                                                   Simona Žilincová, Karin Kotúľová, Dominika Kľusková – 9. A
          2. Záleží nám na tom, čo vieme o potravinách – literárna súťaž                                                                                                                                                         Žiačky: Viktória Kľusková, Nikola Jaššová - 6.B

          Našim žiakom sa ich práce naozaj podarili, no do súťaže sme mohli poslať iba štyri výtvarné práce a jednu literárnu prácu. Držíme im palce. Ukážky literárnych prác nájdete v menu O škole v rubrike Naša tvorba.

           

          (ML, KK, HM, KS)

      • 21.10. - Deň jablka
        • 21.10. - Deň jablka

          "Každý deň jablko, od lekára ďaleko..."

          Po roku sme si v našej škole opäť pripomenuli Svetový deň jabĺk - 21.10. Žiaci si mohli v tento deň priniesť na desiatu jablko alebo rôzne jablkové jedlá, či nápoje vyrobené z jabĺk. Počas celého dňa tak bolo v triedach cítiť vôňu jablkových dobrôt - koláče, štrúdle, bábovka, torta, muffiny,... 

          Veľmi nás potešilo, keď sme videli ako sa naši žiaci o tieto dobroty s láskou podelili s ostatnými. 

          Veríme, že sme ich aj takto motivovali ku každodennej konzumácii jabĺk, ktorá posilňuje naše zdravie. 

          AR

          Takýto mali deň jablka na Výhone:

      • LITERÁRNA EXKURZIA 5AB
        • LITERÁRNA EXKURZIA 5AB

          “Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte."                Dr. Seuss

          Objavovať sa vybrali aj žiaci 5. A a 5.B, keď sa v stredu 19. 10.  vybrali do Oravskej  knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne. V knižnici sa žiaci zapojili do rôznych aktívnych cvičení a súťaží, ktoré im pripravila pani knihovníčka. Hlavnou témou bola rozprávka.  Zistili, akí autori píšu rozprávky, kto je ilustrátor a samozrejme si mohli overiť, koľko rozprávkových hrdinov poznajú.  V tejto súťaží najlepšie obstáli žiaci Richard Kytaš a Martin Kratoň.

          Žiaci absolvovali aj prehliadku jednotlivých oddelení v knižnici a poslednou zástavkou bolo oddelenie detskej literatúry, kde si žiaci mohli čítať ľubovoľnú knižku, ktorá ich najviac zaujala.  Dúfame, že  do knižnice si nájde cestu čo najviac žiakov.

          KS, LŽ

      • BESEDA SO VČELÁROM
        • BESEDA SO VČELÁROM

          Dňa 17. 10. mala 6. A a 6. B zaujímavú hodinu biológie. Učivo totiž nevysvetľovala p. učiteľka, ale včelár – Ing. František Krivačka s manželkou. Deti sa dozvedeli o včelách a starostlivosti o ne veľa zaujímavostí a nových poznatkov. Mohli aj vidieť, ako včely v úli žijú. Ochutnali jednotlivé včelie produkty, ako napr. med, včelí chlebík, ovoňali propolis. Mohli si na vlastnej koži vyskúšať, ako sa cíti včelár s ochranným klobúkomrukavicami. Kto na hodine dával pozor a odpovedal na otázky, dostal sladkú odmenu. Na konci hodiny žiaci dostali certifikát o absolvovaní kurzu včelárstva.

          (M.Lipničanová)

      • DUŠIČKOVÁ VÝZVA
        • DUŠIČKOVÁ VÝZVA

                V tomto čase, keď častejšie navštevujeme cintoríny, aby sme si zaspomínali na našich blízkych zosnulých, sa naša škola zapojila do " Dušičkovej výzvy."

          Táto dušičková výzva nás nabáda k tomu, aby sme pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode okolo nás. Je pravda, že po týchto sviatkoch sa na našich cintorínoch nahromadí kopa budúceho plastového odpadu, ktorý sa nedá recyklovať.

          Preto sme so žiakmi  na hodinách techniky vytvorili vence a krížiky z čisto prírodných materiálov. Chceli by sme inšpirovať rodičov a starých rodičov, aby so svojimi deťmi a vnúčatami nazbierali  materiál v záhradách  a vytvorili  na hroby niečo pekné, kreatívne, prírodné.

          (MKor)

      • ŠIFROVACIA SÚŤAŽ
        • ŠIFROVACIA SÚŤAŽ

              Vo štvrtok 13.10.2022 poobede sme mozgové závity našich žiakov II. stupňa prevetrali v „Šifrovacej súťaži“.  Každú triedu reprezentovali štyria žiaci. Ich úlohou bolo rozlúštiť zašifrovaný text v čo najkratšom čase. Náročnosť úlohy bola odstupňovaná podľa ročníkov. Z 10 tried sa na pódium podarilo prešifrovať týmto trom triedam:

          1.miesto  6.B – Nikola Jaššová, Petra Jurovčíková, Marek Martvoň, Andrej Slaničan, čas – 10:54

          2.miesto  8.A – Nela Martvoňová, Sofia Radzová, Lara Ťasnochová, Matej Žilinec,         čas – 12:34

          3.m.  5.A – Magdaléna Katreníková, Nina Krajčovičová, Mária Zubajová, Jakub Voška, čas – 17:17 

          Všetci zúčastnení  boli odmenení žolíkom a sladkou odmenou, prvé tri miesta aj vecnými cenami.

          (ar)

      • PLÁN TRÉNINGOV PRÍPRAVKY
        • PLÁN TRÉNINGOV PRÍPRAVKY

          Dobrý deň, posielam plán tréningov na aktuálny týždeň, v stredu bude telocvičňa:

          Pondelok 17.10.2022 na Kutine o 15.15. do 16.45 skupina U11 (prevažne 3 a 4ročník) a o 16.45. do 18.15 skupina U13 (prevažne 5 a 6a7 ročník)

          Utorok 18.10.2022 na Kutine o 15.15. do 16.45 predprípravka (prvý a druhý ročník + škôlkári) a o 16.45. do 18.15. skupina U11

          Streda 19.10.2022 v telocvični o 15.15 do 17.00 predprípravka (prvý a druhý ročník + škôlkári)

          Štvrtok 20.10.2022 na Kutine o 15.30. do 17.00 skupina U13

          Sobota 22.10.2022 na Kutine zápas U13 proti Lomnej. Bližšie info podám v priebehu týždňa.

          Čo sa týka krúžkov, tak nech sa zapoja tí, čo mi nechodia na futbal podľa spolužiakov, resp. dajte vedieť rodičom týchto detí. Plus idem písať aj riaditeľovi, nech im dá vedieť.

          Inak po súťaži bude vždy krúžok štvrtákov až šiestakov + Tomáš Slaničan v pondelok (keďže je tam až 28 detí, tak to budem chcieť rozdeliť na 2 skupiny)

          a krúžok prvákov až tretiakov + škôlkári, bude bývať v stredu ( tu je tiež prihlásených až 23 detí, to budem chcieť tiež rozdeliť na 2 skupiny)

          Peter Plančo

      • PLAVECKÝ VÝCVIK
        • PLAVECKÝ VÝCVIK

               Aj tento školský rok sa naši žiaci 3. a 4. ročníka učili plávať. Celý týždeň od 10.10. do 14.10.2022 navštevovali AquaRelax v Dolnom Kubíne, kde absolvovali plavecký kurz. 

          Niektorí žiaci museli prekonať svoj strach a nabrať odvahu aby sa naučili plávať od základov, no mali sme aj plavcov, ktorí svoje techniky zdokonaľovali. 

          Celý týždeň si užili, naučili sa nové zručnosti a získali nové zážitky. 

          Ďakujeme trénerom z plaveckej školy SKIRČÁK, ktorí našim žiakom odovzdali tie najlepšie rady a inštrukcie. 

          Na záver všetci dostali mokré vysvedčenie, sladkú odmenu a najväčším potešením bola vstupenka do AquaRelax Dolný Kubín.

          (JúliaM)

      • TESTOVANIE POHYBOVÝCH PREDPOKLADOV PRVÁKOV
        • TESTOVANIE POHYBOVÝCH PREDPOKLADOV PRVÁKOV

            V stredu 12. 10.2022 sa v telocvični sa uskutočnilo v poradí tretie testovanie pohybových predpokladov všetkých  36 žiakov prvého ročníka. Cieľom projektu testovania je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Túto službu rodičom štát poskytuje bezplatne.

          (MP)

      • VÝLET 8B DO KRUŠETNICE
        • VÝLET 8B DO KRUŠETNICE

          Dňa 7.10.2022 využili žiaci 8.B triedy nádherné počasie babieho leta a v poobedňajších hodinách sa vybrali na rozhľadňu, ktorá sa týči nad Krušetnicou.

          K rozhľadni vedie  náučný chodník a výhľady z rozhľadne boli krásnou odmenou za vynaloženú námahu. 

          Potom sa žiaci presunuli do Múzea kávy, ktoré sa nachádza neďaleko kostola. Tam ich čakalo zaujímavé rozprávanie o kávovom zrnku od jeho počiatku až po lahodný koniec.  Žiaci videli v interiéri celosvetovo najväčšiu mozaiku z kávových zŕn, staré mlynčeky, kávovary, hrnčeky...Nakoniec mohli ochutnať bezkofeínovú kávu, ktorou ich pohostili milé sprievodkyne. 

          (MKor) 

      • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
        • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          V pondelok 10.10.2022 o 15,oo sa v budove ZŠ Zamost uskutoční plenárne rodičovské združenie. Po ňom budú nasledovať triedne schôdzky, budú zvolení zástupcovia tried do Rady rodičov.Všetci rodičia sú srdečne vítaní.

      • POSEDENIE S DôCHODCAMI
        • POSEDENIE S DôCHODCAMI

          Október – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          Aj žiaci Základnej školy  v Hruštíne si ctia múdrosť a obetavosť starých rodičov a seniorov. Pri tejto príležitosti 5. októbra 2022 v kultúrnom dome naši žiaci poďakovali prítomným dôchodcom príhovorom, scénkou a na záver hudobným vystúpením skupiny Trnka.

           Starí rodičia a seniori vekom nadobudli skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám mladším, preto im za všetko ďakujeme a želáme pevné zdravie, veľa lásky od svojich najbližších a veľa, veľa úcty, pretože si ju zaslúžia po celý rok, nie iba v októbri.

          (HM)