• Novinky

      • TRIEDNICKÁ  HODINA  V  KLINE
        • TRIEDNICKÁ HODINA V KLINE

          Dňa 25.5.2011 žiaci 3.AB a 4.AB prežili netradičnú triednickú hodinu v obci Klin. Na vrchu Grapa obdivovali najvyššiu soch Krista na Slovensku. V krásnej prírode si deti oddýchli a pokochali sa výhľadom na okolité dediny ( bolo vidno až do Poľska). Cestou autobusom si zopakovali vlastivedné vedomosti. Výlet sa všetkým páčil.

                                                                                                                                                                       (MáMi a MaŠa)

                 

      • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V  ATLETIKE MŽ - 2011
        • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V ATLETIKE MŽ - 2011

          Dňa 20. 5. 2011 (piatok) sa mladší žiaci zúčastnili atletických majstrovstiev okresu v Rabči. Žiaci súťažili vo všetkých atletických disciplínach. Pre niektorých boli novinkou disciplíny- skok do výšky, vrh guľou. Žiaci síce neobsadili popredné miesta, ale svojím správaním, disciplínou a snaživosťou si zaslúžili reprezentovať našu školu. Do budúcna sme si dali záväzok, že sa budeme stretávať častejšie po popoludniach a budeme na sebe viac pracovať.

          Výsledky: CHLAPCI - 1.ZŠ  Or. Polhora, 2. ZŠ Rabča, 3.ZŠ Klin.... 9.ZŠ Hruštín ( súťažilo 18 škôl). Najhodnotnejšie výsledky našich: D.Šalata - 56 bodov (800m), L.Kupčulák - 41 bodov (60m), M.Štajer - 40 bodov (800m), L.Kupčulák - 39 bodov (300m), D. Šalata - 37 bodov (guľa)

          DIEVČATÁ - 1. ZŠ Or. Pohora, 2.ZŠ Rabča, 3. ZŠ Or. Veselé, ... 7.ZŠ Hruštín ( súťažilo 17 škôl). Najhodnotnejšie výkony našich - 42 bodov (G.Hojová a K. Mišániková - 60 a 300m), 37 bodov (D.Janceková - diaľka, L. Očkajáková - guľa), 36 bodov (M.Remeňová - 600m, N. Martvoňová - diaľka).

          (LS)

      • TENISOVÝ  TURNAJ  ŽIAKOV 2011
        • TENISOVÝ TURNAJ ŽIAKOV 2011

          OZNAM  PRE  ZÁUJEMCOV  O  TENISOVÝ  TURNAJ:

          Od soboty 28.5. začne na tenisovom kurte turnaj pre žiakov 5.- 9.ročníka. Prihlásiť sa treba skôr ( na nástenke pri šatni), aby sme mohli urobiť systém a rozlosovanie.

          Podmienka: vhodná obuv s hladkou podrážkou, športový odev - tričko, tepláky alebo kraťasy. Zápisné je 1€ ( občerstvenie, pitný režim, loptičky, diplomy...)

               Bolo by vhodné, aby ste tento týždeň využívali kurt v popoludňajších hodinách na prípravu...                                     

            Bližšie informácie podá riaditeľ školy.

      • EXKURZIA  BRATISLAVA  2011
        • EXKURZIA BRATISLAVA 2011

          Dňa 20. 5. 2011 sa žiaci VIII. A a VIII. B triedy zúčastnili exkurzie do Bratislavy.  Cestu si spríjemnili rôznymi súťažami a zaujímavosťami o okolitých hradoch a pohoriach. Navštívili starobylý Devín, pozreli si budovu NR SR, kde práve prebiehalo rokovanie poslancov, Primaciálny palác, Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina a Staré Mesto. Zážitkom určite bolo fotenie sa s čestnou strážou pred prezidentským palácom či prehliadka lietadla, ktorým lietajú naši športovci alebo členovia vlády.  Na letisku M.R. Štefánika videli najväčšie hasičské auto na Slovensku a  prezreli si nový terminál, s ktorým ich oboznámila hovorkyňa letiska. Pri prehliadke mesta nevynechali obnovený hokejový štadión, na ktorom ešte pred týždňom prebiehali MS v hokeji. Mnohí sa tešili na nákupy darčekov v obchodnom centre Avion. V neskorých večerných hodinách sa plní zážitkov, zdraví a bez nehody vrátili domov.                                                                     (AO, ĽK, JKo)

           

        • HODINA REGIONÁLNEJ VÝCHOVY

          Dňa 12. a 19.5. mali piataci regionálnu výchovu nie v triede, ale v Galérii ľudového rezbárstva v Babíne. Veľa sa dozvedeli o rezbárskych plenéroch, o vyrezávaní sôch a ku koncu si aj zasúťažili, kto má najlepší postreh a vie nájsť sochy s hudobnými nástrojmi, s klobúkom a pod. Takáto netradičná hodina sa im veľmi páčila a už sa tešia na ďalšiu - do Zuberca.                                                                                    (JKop)

      • ŠTÚROV  ZVOLEN
        • ŠTÚROV ZVOLEN

          Dňa 17. mája sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo celoslovenskej súťaže v rétorike ŠTÚROV ZVOLEN 2011. Cieľom súťaže je prezentácia komunikatívnych a štylizačných schopností žiakov.  V I. kategórii nás reprezentovala Martina Šeligová (5.B), ktorá prerozprávala i dotvorila vyžrebovaný text a umiestnila sa na 2. mieste. Víťazka II. kategórie Katarína Martvoňová (9.A) v prvej časti súťaže  predniesla prinesený prejav na aktuálnu tému „Sociálne siete“. V druhej časti si pripravila a vyjadrila svoj názor na vyžrebovanú tému a postúpila do vyššieho kola. Srdečne blahoželám! Pripravovala PhDr. Martvoňová.

                                                                                                                                              (HM)

           

           

      • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V  ATLETIKE SŽ - 2011
        • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V ATLETIKE SŽ - 2011

          Dňa 12.5.2011 sa v športovom areáli ZŠ Rabča uskutočnili majstrovstvá okresu v atletike (starší žiaci). Naši zástupcovia sa v štartovnom poli nestratili a domov priviezli 4 diplomy. Za druhé miesto Klaudia Lihanová (9.B) v behu na 60m ( 8,41sek) a na 800m (2:48,9 sek), štafeta 4x60m ( Aďa Pašková, Klaudia Lihanová, Katarína Martvoňová a Katarína Belkoťáková) a za tretie miesto Ján Ľubek (9.A) v skoku do diaľky (480 cm). Všetkým k výsledkom blahoželám a ďakujem za vzornú reprezentáciu školy, takisto tým, ktorí na medailové umiestnenia nedosiahli - Jánovi Banasovi, Milanovi Snovákovi, Márii Ďaďovej, Magdaléne Šmihelovej.

      • SLÁVIK  SLOVENSKA 2011
        • SLÁVIK SLOVENSKA 2011

          Dňa 10.5.2011 sa v Oravskej Polhore uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Súťažilo sa v troch kategóriách, naša škola obsadila iba II.kat. (4.-6.roč.). Alexandra Plutinská zo 4.A spievala pekne, ale na medailové umiestnenie to nestačilo. Aj tak ďakujeme za reprezentáciu školy a veríme, že o rok sa úspech dostaví. Pripravovali p.uč. z I.stupňa, sprievod robila p.uč. Poljaková. 

        • EXKURZIA DO BANSKEJ BYSTRICE

          Dňa 4.mája 2011 sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili dejepisnej a prírodovednej exkurzie do Banskej Bystrice. V Múzeu SNP absolvovali objektové vyučovanie na tému Slovensko v II.svetovej vojne a SNP. Vo vynovených priestoroch múzea sa učili pracovať s interaktívnymi exponátmi. V areáli múzea ich zaujala bojová technika.

               V Dome techniky sa zabavili vedeckými hračkami, ktoré pracujú na princípoch fyzikálnych zákonov.

              O flóre a faune našich národných parkov sa dozvedeli v Prírodovednom múzeu. Tu ich zaujala expozícia "Dajte sa vypchať", ktorá návštevníkov oboznamuje s postupom pri preparovaní zvierat a spôsobom konzervovania prírodných exponátov.

             Všetkých žiakov najviac potešila návšteva 3D filmového predstavenia v Europa Cinemas. Niektorí si vybrali animovaný film RIO a tí akčnejší sci-fi film THOR.

             Žiaci aj vyučujúce L.Žilincová a D. Kubániová boli spokojní s programom aj s celým priebehom exkurzie. Za bezpečnú dopravu ďakujeme p. Lokajovi  (KALO) z Lokce.        (DK)

      • MATEMATICKÝ  KLOKAN
        • MATEMATICKÝ KLOKAN

          KLOKAN – medzinárodná matematická súťaž.

          21. 3. 2011 sa 62 žiakov našej školy zapojilo do súťaže Klokan. Na výsledky sme si pre veľký počet účastníkov museli počkať do mája. Dvanásť žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi (skončili v prvej pätine súťažiacich na Slovensku). Tu sú ich mená zoradené podľa umiestnenia: Barbora Štiblárová (7. B), Juraj Jurovčík (4. B), Michal Jagelka (6. B), Lenka Smidžárová (4. A), Dominik Šmiheľ (4. A), Silvia Martvoňová (6. A), Natália Bražinová (4. A), Laura Hojová (4. A), Erik Voška (3. A), Mária Makúchová (4. B), Miroslav Hutár (8. B), Ivan Snovák (4. B). Blahoželáme ! Štvrtákom patrí jeden školský rekord – medzi úspešnými je ich až sedem z desiatich. Výborne, štvrtáci.             (JČ)

        • STROMY POZNANIA

          Už štyri roky lesníci so svojimi priateľmi - žiakmi viac ako 1000 ZŠ a MŠ na celom Slovensku zakladajú miniarboréta. Ich úlohou je nielen skrášliť okolie škôl, ale aj naučiť žiakov spoznávať lesné bohatstvo Slovenska. V arborétach  vysadili dreviny: smrek, jedľu, borovicu, smrekovec, limbu, tis, dub, buk, brezu, lipu, javor, jaseň. Tohto roku 29.4. k nim pribudli ďalšie tri - douglaska, brest a pagaštan.  Ing. Rabčan, zamestnanec LESOV SR, štátny podnik B.Bystrica ukázal našim ôsmakom, ako sa správne sadia stromy a pripomenul, že r.2011 je Medzinárodný rok lesov.

          Na záver pekné motto:

          "Ďakujem Ti.

          Za čistotu myšlienok.

          Za silu. Za múdrosť.

          Za zdravie.

          Za krásu.

          Prídem oäť.

          Potrebujem Ťa.

          Potrebujem Ťa, les! "

        • NOC V ŠKOLE

          Prvú aprílovú noc strávili žiaci 6.A a 6.B triedy v škole. Ukázali, že "Duch školy" je ich kamarát, tmy sa už dávno neboja a dokážu prebdieť celú noc. Odhalili tajomstvo, priniesli listy z "pravekého stromu", hrali rôzne hry, rozprávali a čítali strašidelné príbehy...                   (SŠ)

        • Výsledky obvodného kola vo futbale ml. žiakov zo dňa 27.4.2011 v Breze:

          ZŠ Breza - ZŠ Hruštín 2:0

          ZŠ Breza - ZŠ Babín    5:2

          ZŠ Breza - ZŠ Lokca    4:0

          ZŠ Hruštín - ZŠ Babín  1:2

          ZŠ Hruštín - ZŠ Lokca  5:1

          ZŠ Babín - ZŠ Lokca     1:2

          Poradie: 1. ZŠ Breza - 9 bodov, 2. ZŠ Hruštín - 3 body, 3. ZŠ Babín - 3 body, 4. ZŠ Lokca - 3 body ( o umiestnení na 2.-4. mieste rozhodlo skóre zo vzájomných zápasov). Do okresného  ola postupuje iba víťaz.

          Reprezentovali:

          Bražina Tibor, Halaštík Martin, Marek Kaprálik, Michal Jagelka, Damián Jaššo, Stanislav Škapec, Martin Žilinec, Miroslav Kupčulák, Lukáš Kupčulák, Dominik Šalata.                                                                               (LS)

      • HLIADKY  ML. ZDRAVOTNÍKOV
        • HLIADKY ML. ZDRAVOTNÍKOV

          Dňa 29.apríla sa žiačky 4.A zúčastnili územného kola (Orava) súťaže Hliadky mladých zdravotníkov. Súťaž pozostávala z praktickej prvej pomoci, zdravotníckych vedomostí, resuscitácie a vedomostí o ČK. Spomedzi 12 družstiev dievčatá obsadili pekné 5.miesto ( najlepšie z okresu NO). Reprezentovali: Darinka Očkajáková, Lenka Smidžárová, Danka Martvoňová, Natália Bražinová, Janka Jurkyová, pripravovala p.uč. M. Šalatová. Ďakujeme za reprezentáciu.                          (MŠ) 

        • PYTAGORIÁDA 2011

          V dňoch 18. a 19.apríla sa v ZŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu reprezentovalo 10 žiakov, spomedzi ktorých sa najviac darilo Matúšovi Kopilcovi ( 3.B - prip. p.uč. Juríková), ktorý zvíťazil v kategórii tretiakov, a Romanovi Stierankovi (6.A - pripr. p.uč. Halmeš), ktorý obsadil 4.-5.miesto, keď mu chýbal jediný bod na 2.miesto. Obidvom žiakom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

                Ďalším riešiteľom sa už tak nedarilo, nestali sa úspešnými riešiteľmi, ale napriek tomu im ďakujeme za ochotu urobiť niečo naviac a chuť zapojiť sa do súťaže. Týmito žiakmi sú: Júlia Gáborová (3.A), Lenka Smidžárová (4.A), Lukáš Šimek (4.B), Mária Remeňová (5.B), Daša Janceková (6.A), Lucia Maďaríková (7.A), Zuzana Jurčigová (7.B), Adriana Poljaková (8.B).

        • VYČISTIME SI SLOVENSKO

          Zajtrajší Deň Zeme si naša škola spojila s akciou VYČISTIME  SI  SLOVENSKO, ktorú vyhlásila Kancelária Ministerstva životného prostredia SR. V stredu 19.4.2011 si dve stovky žiakov 5.-9.ročníka vymenili perá, zošity, učebnice a triedy za hrabličky, vedrá, rukavice a vrecia a podujali sa so svojimi vyučujúcimi skrášliť našu obec a jej okolie. Triedam boli pridelené rajóny, ktoré mali vyčistiť od odpadkov, smetí, skla... Za vyše tri hodiny žiaci naplnili odpadkami nespočítané množstvo plastových vriec ( časť dodalo MŽP SR, väčšiu časť obecný úrad - ďakujeme). Vyčistili sme garády popri hlavnej ceste až na Príslop, okolie penzióna, autobusové zastávky, cestu do škôlky, okolie kostola, zdravotného strediska, kultúrneho domu, ihrisko na Výhone, Radzovku, cestu na Kutinu, garády okolo cesty do Mravčôňa, rieku... Deti urobili kus roboty ( viď fotoalbum ) a boli šťastné, že na Veľkú noc bude naša obec čistejšia, krajšia. Nechápali ale, ako môžu ľudia vyhodiť zdochnutú sviňu zabalenú v plaste (pri hnojnej jame), tri ovce ( Príslop), ďalšie zdochliny do rieky... To fakt my dospelí máme tak málo chochmesu, aby sme chytili lopatu a zakopali uhynuté domáce zviera niekam do zeme? Stojí to za zamyslenie.

              Zvlášť chcem pochváliť žiakov z miestnej časti Vaňovka, ktorí upratovali "doma", za to, že sa už deň vopred  dohodli a spolu vyčistili okolie športového ihriska. Ľudia povedia, že za neporiadok sú zodpovední hlavne mladí a deti. Čo si máme mysleť ale o vyššie spomenutých prípadoch, o dospelých, ktorí vyberúc poslednú cigaretu odhodia krabičku na zem, o tých, ktorí vyvezú odpad vo vreciach kdesi za dedinu, hoci máme  na to určené kontajnery?

                   Všetkým, ktorí sa aktívne zapojili do tejto prospešnej akcie, ďakujem  a všetkým žiakom, učiteľom, zamestnancom školy i ostatným spoluobčanom želám spokojné prežitie veľkonočných sviatkov.                                                 

                                                                                                                       

             

        • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE DEVIATAKOV

          Výsledky celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka v školskom roku 2010/2011

          Slovenský jazyk a literatúra:

          • celoslovenský priemer: 58,2 %
          • priemer našej školy: 52,7 % (9. A – 51,7 %, 9. B – 54,2 %)
          • najlepšie výsledky: 85 %: Katarína Martvoňová 9.A, Alžbeta Kubiritová 9.B, 80 %: Milan Jašica 9.B, Tatiana Rosiarová 9.B.

          Matematika:

          • celoslovenský priemer: 52,9 %
          • priemer našej školy: 51,7 % (9.A – 53,8 %, 9.B – 48,9 %)
          • najlepšie výsledky: 75 %: Katarína Belkoťáková 9.A, Alena Sedlárová 9.A, Dominik Zemenčík 9.A, 70 %: Tatiana Ťasnochová 9.A.

          Výsledky z matematiky organizátor z istých dôvodov upravil, a preto uvádzame najlepšie výsledky nie podľa čísel na prihláške, ale podľa skutočnej úspešnosti.

      • O NAJKRAJŠIU  VEĽKONOČNÚ  DEKORÁCIU
        • O NAJKRAJŠIU VEĽKONOČNÚ DEKORÁCIU

          ...Veľká noc príde ...

          Blíži sa Veľká noc a to je výborná príležitosť prebudiť v žiakoch tvorivosť a fantáziu. V našej škole sme vymysleli súťaž "O najkrajšiu veľkonočnú dekoráciu“. Zapojili sa do nej všetci žiaci a spolu s triednymi učiteľkami vymýšľali, maľovali farbami, oliepali krepovým papierom, zdobili voskom, bavlnkami, korálkami, flitrami, vystrihovali z papiera, štrikovali a háčkovali vajíčkam čiapočky, plietli korbáče...  Nakoniec každá trieda odovzdala na vyhodnotenie jeden košík so svojimi výrobkami.  Tak nám školská chodba v Zamoste zrazu krásne rozkvitla zlatým dažďom, bahniatkami a rozžiarila sa všetkými farbami. Víťazi súťaže sú každému jasní! Všetky triedy zvíťazili, lebo každý výrobok je jedinečný, originálny, krásny a hlavne vyrobený šikovnými rukami našich žiakov.

                                                                                                                                                                                                     ( LŽ, RS, ML)

        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

          V stredu 13. apríla  si ôsmaci zmerali sily v prírodovednom kvíze. Súťažili v piatich trojčlenných družstvách. V prvom kole mohli súťažiaci nazbierať body za správnu odpoveď (áno – nie) na otázky z fyziky, chémie, prírodopisu, zemepisu a matematiky. V druhom kole si družstvá vyberali otázky z ponuky. V medzikolách si mohli žiaci vylepšiť bodové skóre a prejaviť svoje pohotové reakcie a herecký talent. Víťazkami s najväčším počtom bodov sa stali dievčatá z 8.A – Lydka Hojová, Marika Štulajterová a Lucia Hojová. Tesne za nimi skončili tiež dievčatá z 8.A – Zdenka Žilincová, Terka Trojáková a Nikola Sochová. Tretie miesto patrilo jedinému chlapčenskému družstvu z 8.B – Martinovi Remeňovi, Mirovi Hutárovi a Jakubovi Jancekovi.

          Kvíz pripravili učitelia prírodovedných predmetov – p. uč. Červeňová, Lipničanová, Martvoňová, Kopilcová, Šalatová S., Žilincová L. a pán učiteľ Halmeš.     (LŽ)

        • ANKETA PRVEJ STAVEBNEJ SPORITEĽNE

          Prvá stavebná sporiteľňa v zastúpení p. Martou Drígľovou urobila  medzi rodičmi žiakov 1.- 5.ročníka anketu. Žiaci dostali za doručenie a vrátenie vyplnených anketových lístkov malý darček ( perá, fixky, pastelky...). Triedy, ktoré dosiahli najvyššie percento vrátených anketových lístkov, boli odmenené finančnými darmi od Prvej SS.

            V piatok doručili víťazom finančné odmeny Ing. Veronika Jagelková a Marta Drígľová. Okrem toho priniesli pre deti sladké odmeny. Ďakujeme!

          Poradie tried podľa % kompletne vrátených lístkov:   

          1.miesto 1.B ( tr. Mgr. Poljaková) - 60€       2.miesto 5.A ( tr. Mgr. Kubasová) - 50€      3.miesto 1.A  ( tr. Mgr. Bištiaková) - 40€ 

              Prvá stavebná sporiteľňa, a.s. ďakuje všetkým zapojeným žiakom a rodičom za spoluprácu. Finančné odmeny môžu triedy využiť podľa vlastného uváženia ( na školský výlet, na sladkosti, na nejakú akciu...)