• Novinky

        • EXKURZIA OBECNÝ ÚRAD

          Vo štvrtok 3.11. a v utorok 8.11.  žiaci 6.A a 6.B triedy  zavítali na hodine občianskej náuky na Obecný úrad v Hruštíne. Netradičnou formou sa dozvedeli o činnosti OcÚ. Pani matrikárka Martvoňová im porozprávala o funkcii matriky, ukázala im matričnú knihu, oboznámila ich s aktuálnym počtom obyvateľov. Pán starosta Škapec  prijal šiestakov vo svojej pracovni, podal im informácie o činnosti OcÚ, oboznámil ich so zložením Obecného zastupiteľstva, Obecného úradu. Žiaci videli symboly obce, obrázky z dôležitých akcií a na záver sa s pánom starostom aj odfotografovali.

      • FLORBAL - obvodné kolo
        • FLORBAL - obvodné kolo

          Dňa 4.11.2011 sa  v telocvični ZŠ Hruštín konalo OBVODNÉ KOLO  vo FLORBALE mladších žiakov. Prišli k nám dve námestovské školy: CZŠ sv. Gorazda Námestovo a ZŠ Komenského NO. Hralo sa systémom každý s každým 2x po 12 minút.

          Turnaj mal plynulý priebeh a bol plný nádherných herných situácií. Góly našich chlapcov a gólové šance zvyšovali tlak nie len p. uč. Stančekovej, ale aj divákom na tribúne.

          Proti CZŠ premenil Matúš Kopilec ( je neuveriteľné, že žiak 4. ročníka odohral vyrovnanú partiu proti 7- kom). Matúš Kľuska nás postavil zo sedačiek v zápase proti NO Komenského. Nakoniec nám to nestačilo a skončili sme na poslednom mieste. Ak budú chlapci poctivo trénovať, majú šancu byť víťazmi.

           

          ZŠ HRUŠTÍN – CZŠ :                                   1 : 3 ( Kopilec Matúš )

           

          CZŠ – NO Komenského :                              3 : 5

           

          ZŠ HRUŠTÍN – NO Komenského                 1 : 1  ( Kľuska Matúš )

           

          Umiestnenie:

          1. miesto:         ZŠ Komenského NO

          2. miesto:         CZŠ NO

          3. miesto:         ZŠ Hruštín

          Na okresné kolo  postupuje prvá škola: ZŠ Komenského NO.

          (LS)

        • BEH DO VRCHU

           Dňa 27.10. sa uskutočnili v Oravskom Veselom okresné preteky v behu do vrchu. Súťažilo sa v rôznych vekových kategóriách, dĺžka tratí bola od 400m do 700m. Našim zástupcom sa darilo takto:

          Katka Bobková - 1.miesto, Majka Remeňová - 2.miesto, Dominik Šmiheľ - 3.miesto, Ema Katreníková a Zuzka Remeňová - 4.miesto, Timo Teťák - 6.miesto, Števo Katreník - 8.miesto a Matúš Kľuska - 12.miesto. Medailistom blahoželáme a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy. 

        • ŠKOLA, KTOREJ TO MYSLÍ

          Kým si žiaci užívali vo štvrtok 28.10. prvý deň jesenných prázdnin, učitelia si zasadli namiesto nich do lavíc. Absolvovali 1. časť vzdelávania            v rámci projektu ŠKOLA, KTOREJ TO MYSLÍ.  Za pomoci lektoriek Mgr. Nowakovej a Mgr. Paľovej zo Združenia Orava sa podujali urobiť niečo pre to, aby žiakom školu a učenie urobili pútavejšími, zábavnejšími, aby žiakov naučili kriticky myslieť.

               Ďalšie stretnutie sa uskutoční vo štvrtok 17.novembra ( štátny sviatok).

        • EZOPOVE BÁJKY

          Dnes ( 27.10.) zavítali do MKS žiaci 1.stupňa a škôlkari, aby si pozreli vystúpenie Divadla MASKA zo Zvolena EZOPOVE  BÁJKY ( namiesto pôvodne naplánovanej rozprávky MALÁ  MORSKÁ  PANNA ). Vystúpenie a najmä masky hercov deti zaujali a už sa tešia na decembrové divadielko ( využijú kultúrne poukazy). Ďakujeme ved. MKS p. Šalatovi za príjemné prostredie a vyhriatu sálu kultúrneho domu.

        • VÝCHOVNÝ KONCERT 2011

          V stredu 26.10. sa žiaci 5.-9. ročníka zúčastnili výchovného koncertu s názvom  Príbeh Benjamína Weisa ( v štýle hip-hop). Sledovali osud talentovaného hudobníka, ktorý prešiel všelijakými úskaliami, vrátil sa zo šikmej plochy k zmysluplným veciam, našiel správnu životnú cestu.

          Koncert zahrali herci Spektakulárnej spoločnosti z južného Slovenska. Žiaci využili ako platbu kultúrne poukazy.

        • PÚŠŤANIE ŠARKANOV

          Dňa 19.10. sa konala školská akcia, na ktorej deti I.stupňa ZŠ púšťali šarkanov. Každé dieťa malo svojho šarkana,

          niektoré boli kúpené a iné vlastnoručne vyrobené. Všetky boli krásne, a čo je dôležité, aj sa vznášali v povetrí.

          Počasie nám prialo a veru chvíľami fúkal poriadny severák. Víťazi najlepšie lietajúcich šarkanov boli odmenení.

          MtM

      • VÝBEROVÉ  PRETEKY  TALENTOV  HORNEJ  ORAVY
        • VÝBEROVÉ PRETEKY TALENTOV HORNEJ ORAVY

          V nedeľu 16.10.2011 sa v Breze uskutočnil II.ročník výberových pretekov talentov Hornej Oravy ( výber do biatlonového klubu Breza). Zúčastnilo sa ho aj niekoľko žiakov z našej školy. Testovaní boli v disciplínach: beh na 1500m, ľah-sed za min., 10-skok.

          Ročník 2001, 2002 - 1.miesto Dominik Šmiheľ, 4. Matúš Drígeľ,  5. Pavel Šeliga

                                     2.miesto Ema Katreníková, 7. Adela Hojová

          Ročník 2000 - 2.miesto Štefan Katreník, 3. Matúš Kľuska, 4. Timotej Teťák.    Červenou označení žiaci boli navrhnutí na prijatie do biatlonového klubu. Rodičom bude ponúknutá možnosť prihlásiť deti na pravidelný tréning.

      • NÁVŠTEVA  DRUŽOBNEJ  ŠKOLY  V  POĽSKU
        • NÁVŠTEVA DRUŽOBNEJ ŠKOLY V POĽSKU

          Pani učiteľky zo ZŠ na Výhone navštívili 14.-15.10. 2011 družobnú školu  v Brzeziu v Poľsku. Keďže Poliaci mali v piatok školský sviatok /Dzieň nauky narodowej/, deti im pripravili kultúrny program a popoludní navštívili Krakow . V sobotu ich čakala zaujímavá prehliadka soľnej bane vo Wieliczke. Poďakovanie patrí OcU a p. Šalatovi za bezpečný odvoz i dovoz.

          MP

        • VÝLET DO VIEDNE

           

                Vážení rodičia, máme možnosť  zorganizovať s agentúrou “Student agency“ pre Vaše deti výlet do Viedne. Plánujeme navštíviť   svetoznámy „Dóm svätého Štefana“, farebný“Hundertwasserhaus“, na streche ktorého rastú kry a v jeho miestnostiach stromy...  ale tiež  zámok Schonbrunn, ktorý patril rodu Habsburgovcov, a kde trávila svoj čas aj cisárovná Sissi. Je obklopený nádhernými záhradami, najstaršou ZOO v Európe, živým plotom  tvoriacim labyrint...

                         

          Dôležité info:

          Termín: máj alebo jún

          Cena: 50€ /preplatok vrátime/, možnosť priniesť po častiach, napr. 5x 10€

          POTREBNÝ JE PLATNÝ PAS!

          Záujemcovia nech sa hlásia do 25.10.u p.uč. S. Šalatovej.

               Doprajte, prosím, Vašim deťom, ak Vám to okolnosti dovolia, zážitok z cudzojazyčného prostredia a inej kultúry.

          Ďakujeme.

      • MALÝ  FUTBAL  STARŠÍCH  ŽIAKOV
        • MALÝ FUTBAL STARŠÍCH ŽIAKOV

          Výsledky z obvodného kola v malom futbale starších žiakov, ktoré sa konali v Babíne na umelej tráve v piatok 14.10.2011:    

          Lokca – Hruštín           4:7 

           Breza – Hruštín            3:8

            Babín – Hruštín            4:5

          1. miesto: ZŠ Hruštín

          2. miesto: ZŠ Lokca

          3. miesto: ZŠ Breza

          4. miesto: ZŠ Babín

           Zostava: Miloslav Mišánik, Martin Remeň v útoku a dvaja Lukášovia Šmihel a Kupčulák v obrane s brankárom Dušanom Holubčíkom. Títo chlapci  konečne ukázali, že aj Hruštín vie víťaziť. Striedanie nám zabezpečil D.Hurák, Mar. Halaštík, D. Jaššo. Chlapci zožali úspech a postúpili na okresné kolo. Držíme im palce!!!!!!

                                                                                                                                                                  (LS)

           

        • KURIOZITY Z NAŠICH ZÁHRAD

          Dary prírody v rukách detí...

          Každý rok prebieha v našej škole súťaž spojená s výstavou  s názvom  „ Kuriozity z našich záhrad“. Žiaci hľadajú zvláštne tvary ovocia a zeleniny, vymyslia im meno a prinesú do školy na výstavu. Tento rok sme sa rozhodli zmeniť tradíciu  a oživiť v deťoch fantáziu a tvorivosť. Pôvodný názov sme doplnili heslom „tvoríme z prírody“.

                 Jednoduchý  materiál, ktorý príroda  ponúka, zmenili šikovné ruky našich žiakov na umelecké diela. Rozprávkové postavičky, zvieratká, obrazy a koše plné kuriozít zo záhrady zdobili školskú chodbu. Žiadna z tried sa nedala zahanbiť. Všetci žiaci ukázali, že aj keď možno ich ruky viac pracujú s mobilom a klávesnicou, aj tak sú stvorené na ručnú prácu.

               Fantázia, tvorivosť a zmysel pre krásu dostali zelenú...stačilo len trošku chcieť a možno mať ten správny motív – zabaviť sa.

          Za výsledný efekt celej výstavky patrí vďaka p. uč. R. Smidžárovej.

           ( LŽ )

      • McDONALDs CUP 2011
        • McDONALDs CUP 2011

          Dnes sa uskutočnilo na umelej tráve v areáli ZŠ Vavrečka predkolo  futbalovej súťaže Mc Donalds Cup. Je to turnaj žiakov nar. v r.2001 a mladších. Účastníkmi boli ZŠ Lokca, Breza, Hruštín a domáca Vavrečka. Babín na turnaj neprišiel. V autobuse sme sa s lokčianskymi žiakmi zhodli na cieli - neskončiť poslední. Nakoniec bolo všetko inak. Nechýbalo veľa ( 10 sekúnd) a boli by sme turnaj vyhrali!  Stačilo, aby v poslednom zápase Breza neprehrala s Lokcou. Naše družstvo chlapcov z Brezy vehementne povzbudzovalo, tí aj viedli 2:1, ale Lenka Bombiaková ( najlepšia hráčka turnaja) bola proti a vyrovnala, ba dala aj víťazný gól. Naši chlapci sa ale nemusia za svoj výkon hanbiť, hoci v šatni sa dolu líčkami kotúľali slzy ako hrachy. Horším vzájomným zápasom sme skončili nakoniec druhí a na obvodné kolo sme nepostúpili. Našimi najlepšími hráčmi boli brankár Matúš Kopilec a Dominik Šmiheľ, s 5 gólmi aj najlepší strelec turnaja ( spolu s Lenkou Bombiakovou). Ďalej rerezentovali:  Julka Gáborová, Marek Makúch, Pavel Šeliga, Daniel Zajac, Matúš Kaprálik, Matúš Jagelka, Lukáš Vigoda, Kristián Očkaják.

          Výsledky:      Lokca - Vavrečka 2:3

                                Hruštín - Breza 3:1

                                Hruštín - Lokca 0:1

                                Breza - Vavrečka 3:3

                                Hruštín - Vavrečka 3:1

                               Lokca - Breza      3:2

           

          Poradie:      1. Lokca        6 bodov         skóre 6:5

                               2. Hruštín      6 bodov                     6:3

                               3. Vavrečka   4 body                       7:8

                               4. Breza          1 bod                        6:9

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          Riaditeľ Základnej školy v Hruštíne  u d e ľ u j e  žiakom 1.-4.ročníka   r i a d i t e ľ s k é   v o ľ n o   na piatok 14.10.2011 z dôvodu návštevy učiteľov 1.-4. v partnerskej škole v Brzeziu ( Poľsko) v dňoch 14.-15.10.2011. V tento deň sa v ZŠ Výhon vyučovať nebude, rovnako nebude v prevádzke ani ŠkD.

      • ŠKOLSKÝ  MAJSTER - predkolo
        • ŠKOLSKÝ MAJSTER - predkolo

          Dňa 10.10.2011 sa na umelej tráve v areáli ZŠ Slnečná v Námestove ( Brehy) uskutočnila kvalifikácia na obvodné kolo v malom futbale mladších žiakov ( nar.1.19999 a mladší). Naši žiaci nestačili na svojich súperov a podľahli im - Lokci 2:3 a domácim Brehom 0:4. Tie zvíťazili aj nad Lokcou a stali sa postupujúcimi do obvodného kola. Na turnaj neprišli súperi z Babína a Zubrohlavy. Dúfame, že v ďalších turnajoch sa starším či mladším spolužiakom podarí keď nie postúpiť, aspoň zdolať niektorého zo súperov.

      • STREĽBA  ZO  VZDUCHOVKY 2011
        • STREĽBA ZO VZDUCHOVKY 2011

          V piatok 7.10.2011 sa v telocvični ZŠ Rabčice uskutočnilo okresné kolo v streľbe zo vzduchovky. Naša ZŠ vyslala naň družstvo poskladané na poslednú chvíľu ( s jedným tréningom). Cieľ neskončiť na poslednom mieste sme splnili, ba nakoniec sme so šťastím v konkurencii 5 družstiev zvíťazili! Pri rovnosti bodov so ZŠ Komenského NO rozhodol v náš prospech lepší výsledok v poslednej položke. Na treťom mieste sa umiestnila ZŠ Novoť. Reprezentovali nás: Aďo Socha (7.B) - zvíťazil v súťaži jednotlivcov - 153 bodov, Vlado Plavák (9.A) - 108 bodov a Mišo Kompan (9.A) - 128 bodov. Blahoželáme! 

        • PRIPRAVUJEME

          26.10. o 11,oo v MKS Hruštín - divadelné predstavenie pre 6.-9.roč. - PRÍBEH BENJAMÍNA WAISA ( hip-hop koncert)

          27.10. o 10,30 v MKS Hruštín - divadlo MASKA -  pre 1.-4. bábková rozprávka H.Ch.Andersena Malá morská víla

      • PROJEKT  BLUE  SKY
        • PROJEKT BLUE SKY

          Naša základná škola sa zapojila do projektu „Blue Sky“  firmy Johnson Controls v Námestove, ktorého hlavnou myšlienkou je pomôcť životnému prostrediu. Zamestnanci firmy sa rozhodli, že z odpadového materiálu zhotovia vtáčie búdky.   

          Spolu s našimi žiakmi Matejom Martvoňom (7.B), Martinom Remeňom, Jozefom Očkajákom a Lukášom Šmihľom (9.B) upevnili v nedeľu 2.10. 2011 v okolí základnej a materskej školy, v obci a jej okolí spolu 42 búdok.

          Za vydarenú akciu patrí vďaka Mgr. Mičiakovej, Mgr. Smidžárovej, Mgr. Kopilcovi, p. starostovi Mgr. Škapcovi a zamestnancom firmy Johnson Controls : Ľ. Smidžárovi, J. Smidžárovi, J. Snovákovi, L. Laštíkovi a Ing. Sedlárovi.                                                        (R. Smidžárová)

        • ÚSPECHY NAŠICH ŽIAKOV - v SZUŠ JÁNOŠ

          Takéto pekné umiestnenia dosiahli v minulom školskom roku naši žiaci v SZUŠ JÁNOŠ vo výtvarnom odbore ( uč. Mgr. S. Marettová)

          Regionálna výtvarná súťaž "Toto je moja mama, takto ju vidím ja" 2010

          - ocenenie: Libuša Štulajterová
           

          Regionálne kolo súťaže "Polícia očami detí 2010"

          - 1. miesto, kategória 7-8 rokov:Lukáš Šeliga
           

          Celoslovenská výtvarná súťaž „O najkrajšiu kraslicu“ 2010

          1. miesto, 2. kategória: Marek Kaprálik a Barbora Kopilcová 

          2. miesto, 3. kategória: Libuša Štulajterová

          Celoslovenská výtvarná súťaž „O najkrajšiu kraslicu“

          1. miesto, 1. kategória: Martin Jandek 2011
           

          VII. ročník medzinárodnej súťaže „Vianočná pohľadnica“2010
          3. miesto, II. kategória: Mária Gombalová
           

          Regionálna výtvarná súťaž Vesmír očami detí 2011 - postup do celoslovenského kola
          Jozef Melek
          Michal Jagelka                                           (SM)