• Novinky

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA 2012

          V stredu 11.4.2012 sa v ZŠ Lokca konalo okresné kolo matematickej olympiády. V kategórii M6 našu školu reprezentoval žiak Jozef Žilinec 6.A tr., v kat. M7 žiaci Marek Kaprálik, Daša Janceková a Andrea Hojová. Žiaľ, ani jeden z nich sa nestal úspešným riešiteľom. Napriek tomu ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ LIPTOV 2012

          Vyhodnotenie šiesteho ročníka regionálnej súťažnej prehliadky výtvarných prác detí a mládeže

          na tému: "MÓDA LIPTOVA VČERA A DNES“

          Do tohto ročníka súaže bolo zaslaných 330 prác detí vo veku od 4 do 16 rokov, medzi nimi aj Emky Hutirovej (2.B). Žiačka p.uč. Marettovej zo ZUŠ Jánoš získala vo svojej kategórii ocenenie za III.miesto. Blahoželáme!  ( viď foto v menu NAŠA  TVORBA)

        • ŠKOLA, KTOREJ TO MYSLÍ

           

          Projekt „Škola, ktorej to myslí“ ponúka učiteľom ZŠ Hruštín  akreditovaný vzdelávací program, ktorý učí  pedagógov používať konkrétne interaktívne vyučovacie postupy, ktoré umožňujú aktívne zapojenie žiaka do procesu učenia tak, aby informácie a podnety vedel sám kriticky zhodnotiť. Projekt podporuje u žiakov samostatné, kreatívne a kritické myslenie, schopnosť analyzovať informácie a efektívne vytvárať a vyjadrovať vlastný názor namiesto ešte stále veľmi rozšíreného memorovania. Projekt sa zameriava na zmenu vyučovacích metód, nie na zmenu obsahu vyučovania. Školení sa zúčastňuje takmer celý učiteľský kolektív,  čím sa umocňuje priaznivý účinok na žiakov. Pre úspech projektu sú dôležité silná motivácia a angažovanosť aj samotného vedenia školy, nielen učiteľov.

          Organizátormi projektu je Stredoeurópska nadácia a Združenie Orava pre demokraciu vo vzdelávaní. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Stredoeurópskej nadácie.

            Účastníci vzdelávania ďakujú lektorkám ( Mgr. O. Nowaková, Mgr. Z. Paľová, Mgr. M. Kubisová, Mgr. D. Facunová) za prezentáciu rozličných metód, foriem, postupov, ktoré využijú vo svojej práci so žiakmi.

           

                                            

           

      • KRAJSKÉ KOLO  DEJEPISNEJ  OLYMPIÁDY
        • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          V utorok 3.4.2012 sa v Martine uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády. Víťaz okresného kola v kategórii siedmakov Marek Kaprálik (7.A) sa držal skutočne dobre, v konkurencii 19 súťažiacich obsadil skvelé 2.miesto! Blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy i Hruštína. Pripravovala p.uč. Kubániová. O náročnosti úloh svedčí aj skutočnosť, že z 19 sa len štyria súťažiaci stali úspešnými riešiteľmi.

          Poradie:

          1. Kristína Szabová, Gymnázium Varšavská cesta Žilina, 78 bodov

          2. Marek Kaprálik, ZŠ Hruštín, 73 bodov

          3. Juraj Štetiar, ZŠ Čierne, 72 bodov

          4. Vladimír Lukačko, Gymnázium Varšavská cesta Žilina, 61 bodov

           

           

           

      • ZBER POMARANČOVEJ KôRY
        • ZBER POMARANČOVEJ KôRY

          Každoročne organizujeme súťaž v zbere pomarančovej kôry. Tá tohtoročná končí po Veľkej noci, takže všetci, ktorí máte doma pripravenú a usušenú, doneste ju hneď po príchode do školy ( 11.-13.4.) Po tomto termíne sa už kôrka zbierať nebude, počkáme si na prvosienku a alchemilku.. Na víťazov súťaže čakajú zaujímavé ceny!

        • PYTAGORIÁDA - OK 2012

          Vo štvrtok a v piatok 29. a 30.3. sa v ZŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Spomedzi našich reprezentantov sa najviac darilo Matúšovi Kopilcovi (4.B, p.uč. Juríková), ktorý obsadil 3.miesto a stal sa úspešným riešiteľom. ÚR sa stal aj Kristián Očkaják (3.B) medzi tretiakmi. Ďalší reprezentanti školy, ktorým sa nepodarilo dosiahnuť na ÚR: J.Žilinec, J. Gáborová, V. Krivačková, R. Stieranka, D.Janceková. Matúšovi blahoželáme a ostatným ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • PREVENCIA TRESTNÝCH ČINOV

          Dňa 3.4.2012 absolvovali žiaci 8. a 9.ročníka prednášky k prevencii trestných činov. Zaujímavou formou ich podal Mgr. Šándor, preventista PZ SR. Upozornil žiakov na dôležitosť poznania zákona (www.zbierka.sk), hovoril o trestnom zákone, cestnom zákone ( nutnosť používania ochranných prilieb u žiakov aj v obci), o požívaní alkoholu, zdržiavaní sa v pohostinských zariadeniach, donucovacích prostriedkoch, dobe zadržania a ďalších zaujímavých témach ( zákaz zdržiavania sa pod prístreškom pred ZŠ Výhon).  Žiaci počúvali jeho výklad pozorne, položili aj zaujímavé otázky. Sami mali možnosť prečítať zo zákonníka isté paragrafy. Dúfame, že vypočuté slová padnú na úrodnú pôdu a  príklady z praxe policajta budú dostatočnou výstrahou pred páchaním trestnej činnosti. 

          Ďakujeme za návštevu a dúfame, že v budúcnosti podobné prednášky zopakujeme aj pre ďalšie ročníky.

        • PRÍRODOVEDNÝ KVÍZ

            Vo štvrtok  29. marca si ôsmaci zmerali sily v prírodovednom kvíze. Súťažili v piatich trojčlenných družstvách. V prvom kole mohli súťažiaci nazbierať body za správnu odpoveď (áno – nie) na otázky z fyziky, chémie, prírodopisu, zemepisu a matematiky. V druhom kole si družstvá vyberali otázky z ponuky. V medzikolách si mohli žiaci vylepšiť bodové skóre a prejaviť svoje pohotové reakcie a herecký talent. Publikum sa rovnako aktívne zapájalo do riešenia otázok a odmeňovalo súťažiacich potleskom.

          Víťazkami s najväčším počtom bodov sa stali dievčatá z 8.B – Ivana Jurovčíková, Libuša Štulajterová a Barbora Štiblárová. Druhé miesto si vybojovali tiež dievčatá z 8.B – Marcela Trojáková, Diana Teťáková a Mária Rosiarová. Tretie miesto patrilo jednému z chlapčenských družstiev z 8.A –  Oliverovi Zemenčíkovi, Lukášovi Kupčulákovi a Máriovi Šeligovi.

          Veríme, že sladká odmena im chutila a zaslúžený žolík potešil.

          Kvíz pripravili učitelia prírodovedných predmetov – p. uč. Červeňová, Lipničanová, Martvoňová, Kopilcová, Šalatová S., Žilincová L. a pán učiteľ Halmeš.    (LŽ)

        • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU VEĽKONOČNÚ VÝZDOBU

          Dňa 30.3. sa uskutočnilo vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu veľkonočnú výzdobu v triede. Hodnotili členovia žiackeho parlamentu a pani učiteľky Boorová, Koumbová a Žilincová. Poradie:

          1. 5.B trieda

          2. 8.A trieda

          3. 5.A trieda

          Tieto triedy budú odmenené sladkosťou ( viď fotoalbum )

        • ŽITNOOSTROVSKÉ PASTELKY

          V  medzinárodnej súťaži Žitnoostrovské pastelky získal žiak SZUŠ Jánoš Martinko Jandek (1.A) vo veľkej konkurencii krásne ocenenie za svoj autoportrét. Ocitol sa v spoločnosti ocenených žiakov z Bangladéša, Kazachstanu, Ruska, Srbska, Česka, Bulharska, Poľaska, Maďarska, Litvy, Hongkongu,Ukrajiny. Máme v škole naozaj výtvarný talent a sme radi, že pod vedením p.uč. Marettovej sa neustále rozvíja. Blahoželáme!!

        • POPOLUDNIE VO FARSKEJ KNIŽNICI

          Žiaci 2. B opäť zavítali na faru - kde sa minulý rok učili. Tentoraz tam nemali vyučovanie, ale prehliadku farskej knižnice. Pán kaplán im priblížil históriu a činnosť v knižnici. Deti si prezreli knihy a vypočuli si úryvok „Malá skúška“ z knihy Dobrodružstvá pracovitého oslíka v podaní pána kaplána. Ďakujeme. (MP)

        • SPOLOČENSKO - VEDNÝ KVÍZ

               V utorok 27.3.2012 štyri družstvá chlapcov a dievčat zo 7.A a 7.B strávili príjemné popoludnie a zasúťažili si v spoločensko-vedných predmetoch. Prišli ich povzbudiť aj spolužiaci a p.uč. triedne. Jasným víťazom sa stalo družstvo chlapcov zo 7.A /M.Kaprálik, Ľ.Glomba, M.Halaštík/, 2.miesto obsadili šikovné dievčatá zo 7.A /D.Janceková, B.Kopilcová a A.Hojová/, 3. miesto družstvo chlapcov zo 7.B /M.Jagelka, M.Martvoň, R.Adamica/, 4.miesto družstvo dievčat zo 7.B /T.Hojová,D.Martvoňová, M.Šimeková/. Víťazom blahoželáme. Kvíz pripravili pp.uč. Kubániová, Vlžáková aKoumbová.    (ĽK)

        • MAREC S KNIHOU

          Dňa 23. marca sa žiaci 3.A a 3.B na posedení s knihou zoznámili s príbehmi Malého princa. Putovali s ním a prežívali jeho cesty. Spoločne si vypočuli a  prečítali jeho príbehy. Nakoniec si svojho nového priateľa nakreslili. Deti knižka veľmi zaujala a aj rozosmiala. ( AHol)

          Marec je mesiac knihy a pri tejto príležitosti si 1.A a 4.A pripravili v piatok /23.03./ popoludnie s rozprávkou.

          Prváci pozorne počúvali, ako im štvrtáci čítajú rozprávku „Škaredé káčatko“. Rozprávka ich zaujala,  nakreslili k nej veľmi pekné ilustrácie.

          Ani prváci sa nedali zahanbiť a na záver štvrtákom prečítali rozprávku „O divotvornom hrnčeku“.   (MaM)

        • KRAJSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          Dňa 20.3.2012 sa v Or. Lesnej konalo krajské kolo geografickej olympiády. Našu školu reprezentovali traja žiaci s nasledovnými výsledkami:

          6.miesto  Marek Kaprálik ( 7.A) - úspešný riešiteľ ( z 29 súťažiacich z 11 okresov)

          20.miesto Terézia Trojáková (9.A) - ÚR ( z 30 súťažiacich z 11 okresov)

          26.miesto Lujza Gáborová (6.A) - ÚR ( z 34 súťažiacich z 11 okresov).

          Pripravovali pp.uč. J. Kopilcová a H. Martvoňová, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

           

        • KRAJSKÉ KOLO MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

             Dňa 21. 3. 2012 si najlepší matematici – deviataci Žilinského kraja zmerali svoje sily na krajskom kole MO. Z 21 účastníkov sa jedenásti stali úspešnými riešiteľmi (získali aspoň polovicu bodov). Medzi nimi bol aj žiak našej školy Miroslav Hutár (9. B), ktorý sa umiestnil na 9. – 11. mieste. Pripravovala ho p.uč. Červeňová. Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU KRASLICU

          Naši žiaci sa zapojili do celoštátnej súťaže O najkrajšiu kraslicu. V kategórii detí 5-7 ročných obsadil Martinko Jandek ( SZUŠ Jánoš) 1.miesto, takisto kolektívna práca - kolekcia prác - žiakov 8.A triedy získala v ketegórii 12-15 rokov 1.miesto. Víťazom i p.uč. Marettovej srdečne blahoželáme!  ( viď fotoalbum s ocenenými prácami)

        • TESTOVANIE DEVIATAKOV

          Včera, 14.3. sa v celej SR uskutočnilo testovanie žiakov 9.ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. 41 našich deviatakov sa takisto potrápilo s úlohami, niektorí dopadli lepšie, iní  ( možno vinou trémy a stresu) zaostali za očakávaniami. Oficiálne výsledky budú známe neskôr.

        • DIVADLO V ŽILINE

          Dňa 14.3 sme sa my ôsmaci zúčastnili exkurzie do Žilinského mestského divadla na veľmi vtipnú a zároveň romantickú Shakespearovu hru Dvaja veronskí šľachtici (dokonca sme sedeli na balkóne ako nejakí extra hostia). Potom sme sa išli pozrieť na síce malé, ale aj tak zaujímavé žraloky (Mirage) a nakoniec za odmenu do Tesca. Keďže mal každý dobrý kolektív, zábavy bolo dosť (niekedy až priveľa), ale napriek tomu to bola krásna exkurzia, za ktorú ďakujeme p. uč. Martvoňovej a p.uč.Vlžákovej.

          S pozdravom Zuzka Jurčigová a Libuška Štulajterová :)

           

          Dňa 14.3.2012 sme sa my ôsmaci stretli pred školou a vyrazili sme do Žiliny. Boli sme v divadle na divadelnej hre od Shakespeara- Dvaja veronskí šľachtici. Divadelná hra sa všetkým páčila, lebo bola vtipná, romantická a primeraná nášmu veku. Potom sme sa išli pozrieť na ryby a žraloky, ktoré nás veľmi zaujali a niektoré ryby vyzerali ako z rozprávky Hľadá sa Nemo. Snažili sme sa byť po celý čas dobrí a poslúchali sme, preto sme mohli ísť aj do TESCA. Cestou do Žiliny a domov sme mali rôzne úlohy, ktoré nám pripravili pani učiteľka Martvoňová a pani učiteľka Vlžáková. Ďakujeme za zorganizovanie a už teraz sa tešíme na ďalšiu podobnú akciu.

          Diana Teťáková, 8.B

           

           

      • VEĽKÁ  CENA  HRUŠTÍNA  V  STREĽBE
        • VEĽKÁ CENA HRUŠTÍNA V STREĽBE

          V nedeľu 26.2.  pripravil Klub strelcov Veľkú cenu Hruštína v streľbe zo vzduchovky. V kategórii žiakov ( do KD prišlo len 7 strelcov!) bolo nasledovné poradie:

          1. Ján Makúch

          2. Miro Hutár

          3. Vlado Plavák

            Blahoželáme!

        • 2% DANE



          Vážení rodičia, potenciálni darcovia 2% dane!
          Aj tento rok sa obraciame na Vás s prosbou o venovanie 2% Vašej dane za minulý kalendárny rok. Priame poukázanie umožňuje zákon č. 595/2003. Tieto prostriedky nie sú daň naviac ani iný poplatok. Nie sú určené na platy. Budú použité iba na zlepšenie vyučovacieho procesu, modernizáciu učebných pomôcok. O ich presnom použití rozhodne Rada rodičov pri ZŠ v Hruštíne. Doposiaľ ich využívame na zabezpečenie dopravy na exkurziu žiakov do Bratislavy, na nákup učebných pomôcok.
          Najstaršie školopovinné dieťa prinesie pre oboch rodičov „ Vyhlásenie o poukázaní sumy...“ V prípade ochoty poukázať 2% z Vašej už zaplatenej dane za uplynulý kalendárny rok pre ZŠ Hruštín, odovzdajte, prosím, toto tlačivo na oddelení PaM u Vášho zamestnávateľa. Tlačivo je možné aj stiahnuť si z našej ponuky - v menu 2% dane.
          Ďakujeme za našich žiakov!