• Novinky

        • FOTOGRAFOVANIE ŽIAKOV

          Každoročne naša škola organizuje fotografovanie žiakov 1. ročníka ( so šlabikárom) a 9.ročníka ( portréty na ročníkové albumy). Aj t.r. 11.januára ( streda) nás navštívi fotograf, ktorý vyfotografuje žiakov uvedených ročníkov. Okrem toho vyfotografuje aj žiakov ostatných ročníkov podľa záujmu ( s možnosťou vrátenia portrétovej kolekcie).

          Odporúča sa obliecť si svetlejšie oblečenie a zabezpečiť účasť deviatakov, pretože dofotografovanie nebude možné z prevádzkových dôvodov.

          Kolekcia obsahuje: 1 ks foto 10x15cm, 1ks ilustrovaný fotorámik, 4ks foto srdečné pozdravy 10x15cm.  Cena je 6€

      • ROZLÚČKA  S  KALENDÁRNYM  ROKOM 2011
        • ROZLÚČKA S KALENDÁRNYM ROKOM 2011

          Vo štvrtok 22.12. mali naši žiaci skrátené vyučovanie. V triedach si urobili so svojimi triednymi spoločné rozlúčenie so starým rokom a o 11- tej sa zhromaždili v kultúrnom dome. Tam im herci z Divadla Jonáša Záborského v Prešove zahrali predstavenie Zlaté kuriatko. U všetkých detí od prvákov po deviatakov sa im podarilo dosiahnuť to, čo prináša toto vianočné obdobie -  vieru v dobro, v  ľudskosť, lásku. V tento predvianočný čas, čas rozprávok, splnených prianí, keď majú ľudia k sebe o čosi bližšie, sme si navzájom zaželali ŠŤASTNÉ  A  VESELÉ... a deťom začali plynúť zimné prázdniny, ktoré potrvajú do 8.januára 2012. Nástup do školy - v pondelok 9.1.2012.

                Ďakujem všetkým spolupracovníkom - pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom - za celoročnú prácu, za vynaložené úsilie o vyučovanie čo najlepším spôsobom v solídnych podmienkach, za prípravu športových, kultúrnych, vedomostných podujatí, za snahu robiť škole dobré meno.  Verím, že v novom roku sa dostaneme do takých pomerov, že sa Vám bude dať poďakovať aj inou formou.

              Prajem Vám všetkým príjemné strávenie sviatkov v kruhu svojich blízkych, radosť a pohodu vo zvyšných dňoch starého roka a do toho nového Vám všetkým - žiakom, zamestnancom, rodičom i priateľom školy  - želám pevné zdravie, šťastie a optimizmus. Nech je rok 2012 lepší ako ten odchádzajúci a horší ako 2013.

          RŠ 

      • V. VIANOČNÉ  TRHY
        • V. VIANOČNÉ TRHY

                V piatok 16.12.2011 sa v priestoroch ZŠ Zamost v Hruštíne uskutočnil už V. ročník vianočných trhov. Návštevníci mohli vidieť hruštínsku omladinu v krojoch, ktorá ponúkala zväčša svoje výrobky, ďalej spoluobčanov, ktorí sa venujú výrobe rôznych predmetov či špecialít ( oblátky, náušnice, drevorezby,  tašky, levandule...,), svoj stánok malo aj OZ Motýlik s ponukou náboženskej literatúry a nosičov. Trhy spestrili aj žiaci školy svojím kultúrnym programom, v ktorom priblížili zvyky z vianočného a predvianočného obdobia. Záujemcovia mali možnosť sami si upiecť oblátku, ochutnať výborný punč či medovníčky.

               Veríme, že ste si našli v ponuke niečo, čo Vás zaujalo, potešilo, a preto ste si to aj kúpili.  Poďakovanie za prípravu V. ročníka patrí šikovným p. učiteľkám ( -om) i žiakom. ( obrázky z trhov - viď  podstránku FOTOALBUM, galéria ZŠ 2011/2012 2.časť ).

        • STRATY A NÁLEZY

          Dobrý deň,

          v riaditeľni ZŠ sa nám postupne zbierajú cenné veci ( náušnice, prstene, hodinky...), ktoré sa našli v priestoroch školy alebo v areáli školy. Zrejme ich stratili naši žiaci, alebo zabudli návštevníci telocvične. Vo fotoalbume sú vyobrazené, ak by ste medzi nimi našli "svoje", príďte sa informovať ku RŠ.  

        • PYTAGORIÁDA 2011

          Dňa 7. a 8.12. si naši žiaci  z 3. – 8. ročníka zmerali svoje vedomosti v školskom kole matematickej súťaže Pytagoriáda. Súťažilo sa v jednotlivých ročníkoch a tu sú naši najlepší:

          3. roč. –  Kristián Očkaják (15bodov), Jozef Žilinec  (14b.)a Dávid Snovák (14b.)

          4. roč. – Júlia Gáborová (23b.), Matúš Kopilec (22b.), Roman Fendek  (19b.) a Daniel Zajac (17b.)

          6. roč. – Valéria Krivačková (16b.)

          7. roč. – Roman Stieranka (19b.) a Daša Janceková(17b.)

          Piatakom a ôsmakom sa nedarilo, nikto zo zúčastnených sa nestal úspešným riešiteľom (min. 10 bodov).

          (JKop)

      • VIANOČNÉ  TRHY  -  POZVÁNKA
        • VIANOČNÉ TRHY - POZVÁNKA

          Pozývame všetkých záujemcov o kúpu - predaj na vianočné trhy, ktoré sa budú konať dňa 16.12.2011 ( v piatok ) od 15,oo v budove ZŠ Zamost.

          Príďte si vychutnať predvianočnú atmosféru spolu s našimi žiakmi.

          Tí, ktorí chcú prispieť svojimi výrobkami, dostanú bližšie informácie na tel. č. 5577 115, resp. 5524 542.

           

        • PREDNÁŠKA O RAŠELINISKÁCH

          Dňa 8.12.2011 sa deviataci dozvedeli nové informácie o rašeliniskách na Orave, o vzácnych rastlinách a živočíchoch vyskytujúcich sa v týchto lokalitách. Prednášku spojenú s videoprojekciou im sprostredkovali dvaja členovia - ochrancovia prírody.

      • MIKULÁŠ 2011 a  TALENTÁRIUM
        • MIKULÁŠ 2011 a TALENTÁRIUM

          V utorok 6.12. sa všetci žiaci našej školy stretli v MKS a strávili veľmi príjemné dopoludnie. Dve akcie z minulých rokov ( Čakanie na Mikuláša a Talentárium) sme sa rozhodli spojiť do jednej a bolo to, myslím, dobré rozhodnutie. Všetky triedy z I. stupňa si pripravili kultúrny program - zarecitovali, zaspievali, zatancovali. II.stupeň sa predviedol takisto so spevom, tancom, divadielkom, hrou na hudobný nástroj, kreslením,  milé bolo vystúpenie tanečníčok zo ZUŠ Jánoš. Porota ( p.uč. Poljaková, sv. Mikuláš a p. riaditeľ) zhodnotila vystúpenie každého kolektívu, skupiniek či jednotlivcov. Bolo sa veru na čo pozerať. Opäť sa ukázalo, že naše deti sú šikovné a keď sú vedené a nasmerované správnym smerom, dokážu veru veľa. Ocenili to aj rodičia účinkujúcich ( škoda, že ich bolo iba zopár). Niektoré vystúpenia boli veru hodné aj na televíznu obrazovku. Výtvarné práce a fotografie z programu zdobia školské chodby v Zamoste i na Výhone.

              Sv. Mikuláš sa všetkým vystupujúcim poďakoval, spolu s anjelmi a čertami potom obdaroval všetky triedy mikulášskymi balíčkami ( ďakujeme OcU i Združeniu rodičov) a vyzval ešte deti, aby si spolu zatancovali.

              Poďakovanie za celú vydarenú akciu patrí vedúcemu MKS Jožkovi Šalatovi, pani učiteľkám za prípravu programov, výzdobu,  zorganizovanie podujatia, samozrejme všetkým vystupujúcim i p.uč. Halmešovi ( on vie, za čo).  Súčasťou dopoludnia bola aj burza hračiek a iných predmetov, výťažok z ktorej pôjde na podporu detí v nemocniciach.

        • BEZPEČNEJŠIA CESTA DO ŠKOLY

          Od 14.novembra je cesta do školy pre žiakov bezpečnejšia. Na frekventovanej križovatke pri kostole usmerňuje prechod žiakov cez cestu  smerom na Výhon i do Zamostu p. Miroslav Martvoň.  Napriek tejto službe rodičom treba pamätať na dodržiavanie dopravných predpisov, prechádzať cez cestu na určených miestach,  dbať na pokyny usmerňovateľa a hlavne ( a to najmä za zníženej viditeľnosti) byť oblečený v oblečení s reflexnými prvkami ( rôzne náčivky, pásiky, odrazky na taškách a pod.) 

        • NOC V ŠKOLE - 6.AB

          Spanie v škole bolo úžasné. Stretli sme sa pred školou o 19:10. Spali sme v 8.A a 8.B, kde sme sa aj vyložili. Na začiatku sme mali diskotéku a tancovali sme na rôznu hudbu, ktorú nám púšťali DJs Katreník Štefan, Katreníková Alžbeta, Mišánik Samuel a Kľuska Matúš. Napr.: Náhodne sa určili dvojice dievča a chlapec ( vyberali sme si lístky) a tancovali sme slaďáky. Lujza Gáborová a Marek Šeliga vyhrali súťaž v tancovaní na novinách. Mali sme švédske stoly, aby sme sa mohli občerstviť. Potom sme šli do telocvične, kde sme hrali nočnú hru a turnaj vo florbale. Vyhrala trieda 6.B. Večer sme si pozreli film, ktorý sa nám veľmi páčil. Ráno sme mali budíček o 6:30. Po raňajkách sme všetko upratali a 7:30 sme mali odchod zo školy.

                      Všetkým sa spanie v škole páčilo a už teraz sa tešíme, že si to zas niekedy zopakujeme.

          (november 2011,  Martinka Šeligová, 6.B)                                                         

           

        • NÁVŠTEVA GALÉRIE ĽUDOVÉHO REZBÁRSTVA

          Dňa 8.11.a 29.11. boli piataci v Galérii ľudového rezbárstva v Babíne. Dozvedeli sa zaujímavosti o vyrezávaní sôch a svoj postreh si preverili v súťažných úlohách. Perličkou tohtoročnej exkurzie do Babína bola aj návšteva nového cintorína, ktorý zdobí vyrezávaná krížová cesta a kaplnka zasvätená Panne Márii.

          ( JKop)

      • ŠKOLSKÝ  FLORBAL - ST. ŽIACI
        • ŠKOLSKÝ FLORBAL - ST. ŽIACI

          Týždeň po mladších žiakoch sa konal v telocvični ZŠ Hruštín turnaj vo florbale starších žiakov ( 30.11. a 1.12.2011 ). Napínavé súboje v prvej časti turnaja svedčia o vyrovnanosti tried v 7. a 8. ročníku. Michal Jagelka napomohol svojmu tímu 3 krásnymi gólmi, rýchlou hrou na ihrisku a nakoniec sa z víťazstva tešila 7.B. ( 7.A - Bražina T. 3 g., 7.B – Jagelka M. 3 g., Tomáň L. 2 g. ) ôsmaci prežívali drámu až do konca stretnutia. Neuveriteľný gól Ľubeka A. a dravosť Huráka D. rozhodla. 8.B vyhrala s minimálnym rozdielom 2 : 1 ( 8.A - Jaššo D; 8.B - Ľubek A., Hurák D.). V 9. ročníku bol víťaz bez boja a to 9.B (kontumačne). 9.B mala navrch v celom turnaji a dnes si preberá PUTOVNÝ POHÁR. Gratulujeme!  Ďakujeme publiku a hlavne šikovným deviatačkám- zapisovateľkám Trojákovej Terke a Hojovej Nikole.

          Výsledky

          7.A – 7.B  3 : 5 (7.A - Bražina T. 3 g.; 7.B - Tomáň L. 2 g., Jagelka M. 3 g. )

          8.A – 8.B  1 : 2 ( 8.A - Jaššo D; 8.B - Ľubek A., Hurák D.)

          9.A – 9.B  0 : 5 kontumačne

          O prvé tri miesta:

          7.B – 8.B  4 : 6 ( 7.B - Jagelka M. 4 g.; 8.B - Hurák D. 2 g., Rabčan P. 2 g.)

          8.B – 9.B  2 : 7 ( 8.B - Hurák D., Rabčan P.; 9.B - Remeň M. 4 g., Šmihel L. 2 g., Očkaják J.)

          7.B – 9.B  0 : 6 (9.B - Remeň M. 2 g., Očkaják J. 2 g., Šmihel L., vl. Žilinec M. )

          Umiestnenie:

          1. miesto: 9.B

          2. miesto: 8.B

          3. miesto: 7.B

          Naj strelec:    Michal Jagelka 7.B    7 gólov

          (p. uč. Stančeková Lenka a p. uč. Kopilcová Janka )

      • ŠKOLSKÝ  FLORBAL - ML. ŽIACI
        • ŠKOLSKÝ FLORBAL - ML. ŽIACI

          V dňoch 23. a  24.11.2011 sa v telocvični ZŠ Hruštín konal školský turnaj vo florbale mladších žiakov.  Žiaci odohrali pár pekných zápasov. Zápasy v ročníku rozhodli, že 4.B, 5.A a 6.B postúpili do boja o prvé tri miesta. Napínavý zápas bol 4.B proti 5.A, ktorý napokon skončil nerozhodne 1: 1 ( Fendek 4.B, Šmihel D. 5.A ). Piatakom určite pomohla podpora pani učiteľky triednej Kubániovej. So šiestakmi sa im už tak nedarilo, prehrali 0 : 4(Radzo J., Kľuska M. 2g., Kompan M. ) Žiaci s nervozitou čakali na posledný zápas triedy 6.B a triedy 4.B.  Rozhodli 2 góly Mateja Kompana 6.B. Trieda 6.B vyhrala so 4.B 2:O.

          Výsledky: Zápasy v ročníku

          4.A - 4.B  0 : 5  kontumačne (priateľský zápas- Kopilec M. 3 g.)

          5.A – 5.B  5 : 0 kontumačne

          6.A – 6.B  2 : 4 ( 6.A – Gabaj M., Jurky M.; 6.B – Kľuska M. 4g., Radzo J., Krivačka M. )

          O prvé tri miesta: Každý s každým postúpeným – 4.B, 5.A, 6.B

          4.B – 5.A  1  : 1 ( 4.B – Fendek; 5.A – Šmihel D.)

          5.A – 6.B  0 : 4 (6.B – Radzo J., Kľuska M. 2 g., Kompan M.)

          4.B – 6.B  0 : 2 ( 6.B – Kompan M. 2 g.)

          Umiestnenie:

          1. miesto: 6.B

          2. miesto: 5.A

          3. miesto: 4.B                Najlepší strelec: Matúš Kľuska ( 6.B ).

          ( Stančeková L., Kopilcová J. )

        • VIANOČNÁ POHĽADNICA

           Žiaci SZUŠ JÁNOŠ ( a zároveň žiaci našej ZŠ) sa zapojili do 8.ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže Vianočná pohľadnica. Sme radi, že medzi ocenenými boli  v I.kategórii   Lukáš Kompan na 2.mieste ( kresba, maľba)a v III.kategórii Silvia Martvoňová na 3.mieste ( grafika). Pripravovala p.uč. Marettová. Blahoželáme!

          Žiaci ( aj z našej kmeňovej školy)  sa zapojili aj do iných súťaží:

          celoslovenská výtvarná súťaž Slovensko, krajina v srdci Európy:
          ocenená a vystavená práca - Libuška Štulajterová

          regionálna výtvarná súťaž Moja cesta do školy:
          1. miesto: Matúš Snovák
          2 miesto: Barborka Žilincová
          3. miesto: Kristínka Veselovská
          5. miesto: Ema Hutirová

          medzinárodná súťaž Tradičná hračka - organizuje ROK Bialsko-Biala
          cena 50€ za kolekciu textilných hračiek pre žiakov SZUŠ Jánoš Hruštín
          žiaci: Libuška Štulajterová, Mária Rosiarová, Martinka Šeligová, Zuzka Klimeková, Daša Janceková, Mariana Kompanová, Barborka Kopilcová, Lucia Sekulová, Klára Ilievová, Andrea Hojová

          medzinárodná výtvarná súťaž Astratalent:
          ocenené práce: Klára Ilievová, Nikola Kotúľová


           

        • FAREBNÝ DEŇ - Výhon

          V stredu 16. novembra bolo na Výhone veselo. Všetci sme sa obliekli do modro-bielej farby. Prežili sme pekné modrobiele vyučovanie. Prečo..? Takto sme chceli upozorniť na rovnosť medzi ľuďmi, aj keď nie všetci sme rovnakej farby pleti.

          (BJ)

      • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ
        • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ

          V piatok 18.11. sa v telocvični ZŠ Hruštín uskutočnil medzinárodný stolnotenisový turnaj za účasti 10 žiakov našej školy a 13 študentov gymnázia v Rudawe (Poľsko). Turnaj sa uskutočnil vo dvoch skupinách po 11 a 12 účastníkov. Hralo sa na 2 víťazné sety každý s každým. V radoch poľských študentov bolo aj 7 dievčat. Víťazom venoval OcÚ zastäpený pánom starostom F. Škapcom diplomy a pekné poháre, všetci ostatní dostali pamätné listy. Poľskí priatelia našim žiakom venovali 4 rakety a veľký balík cukríkov. Výsledky neboli najdôležitejšie, pekné bolo, že sa mládež spoznala, porozprávala ( využijúc angličtinu, nemčinu, ruky aj nohy...). Aby sa naši žiaci mohli zúčastniť podobného výjazdu, treba im urobiť cestovné doklady ( pasy). Je to také nerealizovateľné?

          Na záver predsa výsledky:

          Chlapci: 1. Mostowik - 10b.

                           2. Zdziech - 10b.

                           3. Basa - 10b.

                           4. Siodlak - 8b.

                           5. Remeň - 6b.

                           6. Jaššo - 5b.

                           7. Kazimier - 4b.

                           8. Kaszprzyk - 4b.

                           9. Siudek - 3b.

                          10. Jagelka - 3b.

                          11. Očkaják - 2b.

                          12. Vyskoč  - 1b.

          DIEVČATÁ ( + naši štyria chlapci):

          1. Szumiec - 10b.       2. Wegiel - 9b.                   3. Wróbel - 8b.                           4. Kopilec - 7b.

          5. Bražina - 5b.            6. Klocek -4b.                    7. Dam - 4b.                               8. Kowalówka - 3b.

          9. Kowalewska - 3b.           10. Kupčulák - 1b.                11. Kaprálik - 1b.            

      • BIBLICKÝ  KVÍZ
        • BIBLICKÝ KVÍZ

          Dňa 9. 11. 2011 sa uskutočnil biblický kvíz pre šiesty ročník. Družstvá z VI. A a VI. B si zmerali sily v štyroch kolách: práca s biblickým textom, tajnička, test, časti svätej omše a pomenovanie liturgických predmetov. Najviac sa darilo družstvu zo VI. B v zložení Mária Remeňová, Zuzana Remeňová a Jakub Radzo. Srdečne im blahoželáme!

          (AO)

           

      • PLAVECKÝ  VÝCVIK  2011
        • PLAVECKÝ VÝCVIK 2011

          V dňoch 7.-11.11. absolvovali tretiaci a štvrtáci ( spolu 55 žiakov) základný a zdokonaľovací plavecký výcvik v AQUA Parku v Dolnom Kubíne. Žiaci mali 100% účasť, všetci zvládli kurz a naučili sa plávať. Poďakovanie za bezproblémový priebeh kurzu patrí plavčíkom f. AQUA Plus, pani učiteľkám i p. Lokajovi za bezpečný odvoz i dovoz. Náklady:   22€/os. - poplatok za kurz, t.j. spolu 1210€ - hradené rodičmi, 330€ - doprava - hradilo Združenie rodičov.

          Veríme, že  to "naučené"  deti nezabudnú a je na nich, i na rodičoch, ako často budú navštevovať plavárne, kúpaliská či aquaparky. PLÁVANIU  A VODE  ZDAR!

        • TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 2011

          Dňa 10.11.2011 sa v SOŠ polytechnickej D. Kubín – Kňažia uskutočnilo obvodné kolo Technickej olympiády regiónu Orava. V kategórii A sa na 2. mieste umiestnila dvojica Jozef Očkaják a Miroslav Hutár z 9. B a v kategórii B sa na 3. mieste umiestnil Ján Makúch zo 7.B triedy. Pripravoval p.uč. Halmeš. Blahoželáme!

          (IH, JK)

        • NA BICYKLOCH POD VASIĽOVSKÚ HOĽU

          V stredu 9.11. podnikli členovia futbalového krúžku cyklotúru na Zábavu -takmer pod Vasiľovskú hoľu. Dve dievčatá a 15 chlapcov prevetralo svoje pľúca a vyskúšalo si jazdenie v "husom pochode". Pri odbočke na Tri studne všetkým dobre padla škvarka slaninky a kúsok chleba od Julky Gáborovej. Drobné technické problémy nezmenili nič na tom, že v krásnom počasí deti urobili čosi pre svoje zdravie a niečomu sa priučili. ( viď foto - krúžky)