• Novinky

      • Výtvarné súťaže
        • Výtvarné súťaže

          Máj bol aj mesiacom výtvarných súťaží, ktoré nadväzujú na výtvarné nadanie detí, fantáziu, inšpiráciu,... Práce žiakov sme poslali do nasledovných súťaží:  XXIII. ročník výtvarnej súťaže pre žiakov základných škôl "Vojaci očami detí", XVIII. roč. celoslovenskej výtvarnej súťaže detí a mládeže "Gorazdovo výtvarné Námestovo" a 3. ročník okresnej výtvarnej súťaže "Námestovská rybka". Žiaci 5.-9. roč. prezentujú na výtvarných súťažiach výsledky svojej tvorivej práce z hodín výtvarnej výchovy. 

      • Školský výlet prvákov
        • Školský výlet prvákov

          V utorok 28.5. sa žiaci 1.A, 1.B sa zúčastnili koncoročného školského výletu v Oravskom Podzámku. Ako prvú navštívili stredovekú dedinu so sokoliarmi. Sokoliari kráľa Svätopluka nám ukázali ako sa mlela múka v minulosti, ako sa strieľa lukom, čosi aj žiaci vyskúšali a v akej peci sa piekol chlieb. Potom nasledovalo sokoliarske vystúpenie. Deťom predstavili rôzne lietajúce dravce – sokola, orla stepného, krkavca a výra. Mohli vidieť rýchlosť letu, útočenie na korisť z výšky či prílet tesne nad hlavami na ruku sokoliara. Odvážlivci si mohli vyskúšať prílet na ruku. Po takomto zážitku nás čakal rozprávkový hrad s rozprávkou „O lenivej Katarínke“, kde deti pomáhali Katarínke prejsť rozprávkovú cestu, ktorá ju naučí ako sa správať a ako prejsť cez rozum nezbednému čertíkovi. Deti za pomoc dostávali pečiatky a na záver aj sladkú odmenu.

      • Školský výlet - 8. ročník
        • Školský výlet - 8. ročník

          Naši ôsmaci boli dňa 23 mája preskúmať východný sever. Začali v Červenom kláštore, kde ich výborná pani sprievodkyňa oboznámila so životom mníchov, mali možnosť dozvedieť sa nové informácie od samotných interaktívnych mníchov, vyskúšať si prepisovanie kníh z ktorých boli hodnotení známkou a dokonca mohli nahliadnuť aj do Cypriánového herbáru. Potom sa presunuli na pltiach po pieninskom priesmyku, plavba trvala vyše hodinu a pol a bol to neskutočný zážitok. Autobusom sa presunuli do Kežmarku a tam objavovali históriu Kežmarského hradu. Myslím, že tento deň objavili veľa nových vecí, zoznámili sa s mnohými novými ľuďmi a precítili čaro slovenskej prírody.

      • Matematický klokan - výsledky
        • Matematický klokan - výsledky

          99 žiakov z našej školy (1. – 9. roč.) sa zúčastnilo najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže na svete Matematický klokan, ktorú pre Slovensko organizuje 26 rokov n.o. Talentída. Titul úspešný riešiteľ, darček a zaradenie medzi 20% najúspešnejších súťažiacich vo svojej kategórii získali: Matias Strempek(1.A) Matúš Hojo(1.B), Matúš Jurčiga(1.B), Richard Vlžák(1.B), Adam Žilinec(1.B), Júlia Kompanová(2.A), Jakub Snovák(2. A), Lusia Dubcová(2.A), Michal Kotúľ(2.A), Mária Jurčigová(2.A), Filip Hoferík(2.A), Veronika Pasichnyk(2.B), Ema Hrubošová(2.B), Mária Genšorová(2.B), Pavol Snovák(2.B), Šimon Baraniak(3.B), Gréta Ťasnochová(3.B), Simona Firicová(5.A), Jozef Kupčo(6.A), Tobiáš Ťasnocha(6.A), Jakub Voška(6.A). Zaradenie medzi 10% najúspešnejších súťažiacich a titul úspešný riešiteľ vo svojej kategórii získali: Marek Martvoň(7.A) a Jozef Firic (9.A). Gratulujeme! Všetci súťažiaci získali diplom a darček. Koncom mája prebehne žrebovanie o 5 mobilných telefónov spomedzi všetkých riešiteľov. Ďakujeme RZ za príspevok na štartovné 2,5€ /žiak 2,5€. Tešíme sa na klokana opäť o rok.

      • Medzinárodný deň mlieka
        • Medzinárodný deň mlieka

          Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje vždy tretí májový utorok. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi nenahraditeľné zložky našej stravy. Deň mlieka si žiaci na 1. stupni pripomenuli básničkami, pojmovými mapami, kvízmi, výtvarnými prácami, "nakupovaním" mliečnych výrobkov a poriadnou mliečnou hostinou. Mňam, to bola dobrota!

      • Exkurzia Osvienčim – Krakov
        • Exkurzia Osvienčim – Krakov

          Dňa 17. 5. 2024 - piatok sme sa 9. A a 9. B zúčastnili exkurzie v Poľsku.
          Ráno okolo 7: 00 hod. sme sa už nachádzali v areáli koncentračného tábora v Osvienčime, kde sme sa mohli presvedčiť, aký krutý bol holokaust. Po kontrole sme si nasadili slúchadlá, v ktorých sme počúvali našu sprievodkyňu, no najmä informácie, ktoré nám o tábore rozprávala. Postupne sme navštívili plynové komory, krematórium, obydlia pre väzňov. Videli sme množstvo majetku vtedajších väzňov, oblečenie, vlasy, topánky, hygienické potreby a fotografie ľudí, ktorí tam zahynuli. Toto miesto bolo ohraničené plotom s elektrickým napätím a ostnatým drôtom. Potom sme sa presunuli do ďalšej časti tábora – Brezinka, ktorý slúžil najmä ako vyhladzovací tábor. Tu sme mohli vidieť ako prichádzali väzni do tábora, ich toalety, ktoré mohli používať len ráno a večer, a kruté ubytovanie väzňov – drevené postele, na ktorých spávalo aj 12 ľudí naraz.
          Ďalšou zastávkou bol Krakov : hrad Wawel s prekrásnym výhľadom na rieku Visla, Katedrálnu baziliku svätého Stanislava a svätého Václava. Pri prehliadke námestia sme ešte navštívili Kostol Nanebovzatia Panny Márie.
          A tak ako sa patrí, našu exkurziu sme ukončili v nákupnom centre Galeria Krakowska, kde si niektorí spolužiaci precvičili komunikáciu v cudzom jazyku. Počas celej exkurzie nás sprevádzala pani sprievodkyňa, ktorá nás obohatila svojimi vedomosťami, začo sme jej boli veľmi vďační.

          (Matej, Alžbetka, Nela, Lara z 9. A a Sofia, Marianka, Nikola z 9. B)

          Dojmy žiakov z návštevy koncentračného tábora Osvienčim, Brezinka:
          „ V Osvienčime ma prekvapilo viac vecí....
          Najlepšou a najvýhodnejšou prácou bolo umývať záchody, síce to bola veľmi zapáchajúca práca, no
          nik im tam neubližoval, pretože esesáci mali k tejto práci odpor. Zaujímavé bolo, že potkany tam boli
          veľké ako mačky, pretože obžierali mŕtve ale aj spiace telá väzňov. Určite som rada, že sme tam boli.
          Osobne si myslím, že väčšina z nás, si z toho niečo zobrala. Malo by toto miesto navštevovať, čo
          najviac ľudí, hlavne mladých , pretože my sme budúcnosťou pre tento svet. Keď už sme to videli,
          nebudeme chcieť, aby sa to ešte niekedy opakovalo a budeme robiť všetko preto, aby sa to nestalo. „

      • Majstrovstvá okresu v atletike starších žiakov a žiačok
        • Majstrovstvá okresu v atletike starších žiakov a žiačok

          Dňa 21.5.2024 sa v areáli ZŠsMŠ Rabča konali majstrovstvá okresu v atletike starších žiakov a žiačok . Preteky sa tešia obľube, patria medzi súťaže s najvyššou účasťou. Súťaží sa v štafetovom behu, v behu na 60 m a 600 m, v hode kriketovou loptičkou, vo vrhu guľou, v skoku do diaľky a v skoku do výšky. Žiaci mohli súťažiť aj za seba ako jednotlivci ale aj za družstvo, kde sa im spočitovali body.
          Naše najlepšie umiestnenie získala Mária Šeligová, ktorá s časom 2:53,88 obsadila 2. miesto v behu na 800 m. Ostatné výsledky prídu mailom.


          Ďakujeme za reprezentáciu:
          Dievčatá: Liliana Kompanová, Paulína Sochová, Mária Šeligová, Elena Šmihľová, Nela Martvoňová, Nikola Martvoňová.
          Chlapci: Matúš Martvoň, Michal Hurák, Marián Katreník, Peter Plančo, Jozef Vlžák, Michal Snovák

      • Malý futbal - starší žiaci
        • Malý futbal - starší žiaci

          V štvrtok 16.5. 2024 sa naši najstarší chlapci ukázali v dobrom futbalovom svetle. Na obvodnom kole v malom futbale starších žiakov nenašli z okolitých škôl premožiteľov. V peknom slnečnom počasí zdolali postupne všetkých rovesníkov zo škôl ZŠ s MŠ Lokca, ZŠ s MŠ Breza a ZŠ s MŠ Babín. Postúpili tak na okresne kolo. Našu školu reprezentovali: Jozef Vlžák, Peter Plančo, Michal Snovak, Michal Hurák, Milán Dirga, Richard Jasielski, Patrik Voška, Filip Škapec, Patrik Bohucký a bránku strážil Tomáš Slaničan. Chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

        • 1. ROČNÍK: Oravská volejbalová miniliga žiačok

          Dňa 13.5. 2024 sa v Novoti konal záverečný turnaj volejbalistiek z MINILIGY- Play off turnaj oravskej volejbalovej miniligy starších žiačok.
          Miniliga sa hrala v priebehu celého roka v podobe 5 sobotňajších turnajov formou každý s každým medzi družstvami z TJ Novoť, TJ Zakamenné, ŠVK Námenstovo, ZŠ Hruštín, ZŠ s MŠ Lokca. Po 5. turnaji sme obsadili 4. postupové miesto a preto sme hrali s domácim družstvom TJ Novoť. Tento zápas o finále sme prehrali, preto sme sa o tretie miesto pobili s dievčatami z ŠVK Námestovo. Bohužiaľ, tento krát mali navrch. Bola to však pre nás nová a zaujímavá skúsenosť.
          Reprezentovali:
          9. ročník: Martvoňová Nikola, Matečková Slávka, Radzová Sofia, Šimeková Martina
          8. ročník: Kompanová Liliana, Pašková Karin, Sochová Paulína, Šeligová Mária, Škapcová Liliana
          Blahoželáme dievčatám!!!!!!!
          ĎAKUJEME!!!!!!

          Umiestnenie:
          1. miesto: TJ Novoť
          2. miesto: TJ Zákamenné
          3. miesto: ŠVK Námestovo
          4. miesto: ZŠ Hruštín

      • Škaredé káčatko
        • Škaredé káčatko

          V stredu 15.5. k nám zavítali herci z Bábkového divadla v Žiline, aby žiakom 1. stupňa predstavili inscenáciu plnú hravosti a humoru. Vďaka príbehu o škaredom káčatku sa žiaci mohli zamyslieť nad tým, akú váhu majú slová a ako môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás. Po predstavení nasledovala krátka diskusia o umení. Žiakom aj pani učiteľkám sa divadlo nesmierne páčilo a odnášali si silný umelecký zážitok. Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

      • Tretiaci na dopravnom ihrisku
        • Tretiaci na dopravnom ihrisku

          Dňa 6. 5. 2024 mali tretiaci vyučovanie na dopravnom ihrisku v Dolnom Kubíne. Najskôr príslušníci mestskej polície vysvetlili deťom pravidlá správanie sa na ceste, upozornili ich na dodržiavanie dopravných predpisov a značiek. Potom si tieto vedomosti vyskúšali priamo v praxi. Nasadli na bicykle, vzali kolobežky alebo motokáry, chodci chodili cez priechody pre chodcov a všetci museli dodržiavať dopravné značky, svetelné signály a riešiť dopravné situácie. Počas jazdy ich pani policajtka usmerňovala, vysvetľovala, ale aj chválila. Veríme, že sa žiaci naučili niečo nové, čo sa im v živote zíde a osvojili si bezpečné a zodpovedné správanie na ceste.

      • Štúrov Zvolen
        • Štúrov Zvolen

          Cenu regionálnej poroty získal žiak 6. B triedy Adam Zemenčík v súťaži Štúrov Zvolen, ktorá sa konala 9. 5. 2024 v Námestove. Poslaním tejto súťaže v rétorike je formovanie žiakov k rodnému jazyku, rozvíjanie komunikačných schopností a skvalitňovanie rečového prejavu. Z prvého stretnutia s touto súťažou si Adam odniesol veľa skúseností a poznatkov. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

      • Šatňové skrinky
        • Šatňové skrinky

          Veľmi sa tešíme z nových šatňových skriniek pre žiakov 1.-4. roč. Koncom apríla boli dovezené a od mája ich naši žiaci využívajú. Každý z nich dostal kľúč a má tak svoje veci pod kontrolou a v bezpečí. Skrinky prispejú aj k estetizácii školy a zvýšeniu pohodlia žiakov. Vďaka patrí aj deviatakom, že skrinky pomohli vyložiť a potom poukladať na miesto. Za financie na kúpu skriniek ďakujeme Obci Hruštín.

      • Vyučovanie na Oravskom hrade
        • Vyučovanie na Oravskom hrade

          Dňa  2. 5. naši siedmaci zažili netradičné vyučovanie biológie a dejepisu na Oravskom hrade v Oravskom Podzámku. Vďaka historikovi M. Chmelíkovi a zoológovi P. Tomaňovi žiaci  zažili vyučovanie vo forme 3D. 

          Na biológii videli ekosystémy (lúka, les, voda, polia, rastliny a živočíchy), ktoré obývajú jednotlivé ekosystémy. V expozícii Rašeliniská Oravy počuli hlasy rôznych živočíchov a cez sklo pozorovali ako vyzerá rašelinisko.

          Na hodine dejepisu sa zase dozvedeli o majiteľoch hradu a spôsobe života v období feudalizmu. Žiakov  zo 7. A najviac zaujala mučiareň a tresty, ktoré sa vtedy udeľovali a 7. B stolovanie, výber jedál, varenie piva a spôsob  obliekania.

          Počas vyučovania odpovedali na rôzne otázky a samozrejme sa pýtali, čo ich zaujímalo.

          Po neobvyklom vyučovaní  si siedmaci dopriali zmrzlinové osvieženie. 

      • Exkurzia Bratislava
        • Exkurzia Bratislava

          V posledný aprílový deň sme si s ôsmakmi a zopár deviatakmi veselo uháňali na exkurziu do Bratislavy. Aby nám cesta rýchlejšie ubiehala, čakali deti rôzne súťaže – napr. vymyslieť si názov skupiny a krátku, štvorveršovú básničku o nej. Pekná bola napr. táto:

          „Hviezdy z Hruštína smerujú do Blavy,

          čaká nás, dúfam, deň plný zábavy!“

          Tipovačky preverili zase odhad vzdialeností, vymýšľanie pesničky kreativitu a vtipy zase boli na posilnenie brušných a tvárových svalov. Keďže exkurzia nie je len o zábave, cestou sme si vypočuli aj zopár referátov o hradoch.

          V Bratislave sme navštívili hrad Devín, Botanickú záhradu, Staré Mesto, Dóm svätého Martina - tu sme  okrem interiéru mohli vojsť aj do klenotnice, krýpt a na chórus a potom sme po moste prešli cez Dunaj do Auparku, kde si okrem nákupov niektorí šťastlivci urobili aj fotku so Zuzanou Plačkovou. Počasie sme mali výborné, deti boli tiež fajn a po záverečnom kvíze a zrátaní všetkých bodov sa z víťazstva a sladkej odmeny tešili tieto 3 družstvá:

          1.miesto:  „Šíny“ gang

          2.miesto:  Divočáci

          3.miesto:  Štyri strigy

      • DEŇ ZEME
        • DEŇ ZEME

          V rámci významného dňa, akým Deň Zeme určite je, sme sa spolu so žiakmi vybrali do okolia školy a širšieho centra obce. Žiaci upratovali pridelené úseky, aby sme vyčistili čo možno najväčšiu plochu. Z domu si priniesli metly, lopaty, hrable a vedrá, ktoré im pomohli pri práci. Tá im išla od ruky. Slniečko nás príjemne zohrievalo a dodávalo elán. Aj žiaci z Vaňovky upratovali okolie Vaňovky. Začali čistením ihriska  pri dome smútku ako aj jeho okolia, potom sa presunuli k obchodu Jednota a  ukončili upratovanie na umelom ihrisku. Žiakom isto popri práci dobre padlo aj studené osvieženie v podobe nanuka, ktoré zabezpečil p. Š. Socha, ďakujeme.

      • „Súťaž so Šťukesom“
        • „Súťaž so Šťukesom“

          Žiaci z 1.A, 2.B, 3.A a 3.B sa zapojili do edukačnej súťaže so Šťukesom, ktorú vyhlásila Stredoslovenská energetika v Žiline. Šťukes je zvedavý vypínač, ktorý sedí celý deň na stene a všíma si všetkých, čo okolo neho chodia. Deti ho často prehliadajú, a tak sa rozhodol, že to zmení. Žiaci mali za úlohu vytvoriť pre Šťukesa kamarátku, ktorá mu bude pomáhať učiť deti, ako hospodáriť s energiami. Naša škola poslala do súťaže tri práce. Výsledky budú vyhlásené najneskôr 28.6.2024.

      • Okresné kolo vo volejbale starších žiačok
        • Okresné kolo vo volejbale starších žiačok

          Dňa 25.4.2024 sa konalo okresné kolo vo volejbale starších žiačok v Novoti. Naše dievčatá postúpili z obvodu spolu so žiačkami zo škôl ZŠ Komenského Námestovo, ZŠ s MŠ Novoť a ZŠ s MŠ Zákamenné. Hralo sa systémom každý s každým. Naše dievčatá odohrali 3 zápasy.
          Výsledky našich dievčat:
          Hruštín- Komenského Námestovo 2:0 25:17, 25:12
          Hruštín- Novoť 0:2 11:25, 6:25
          Hruštín- Zákamenné 0:2 16:25,19:25
          Umiestnenie:
          1. miesto: ZŠ s MŠ Novoť
          2. miesto: ZŠ s MŠ Zákamenné
          3. miesto: ZŠ Hruštín
          Ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalšie úspechy. Reprezentovali: 9. ročník: Martvoňová N., Matečková Sl., Radzová, Šimeková, 8. ročník: Kompanová, Pašková, Sochová P., Šeligová

        • Deň bez tašiek

          Tak ako pokračuje apríl, tak pokračujeme aj my v bláznivých nápadoch :) V pondelok 29.4. sme prišli do školy bez školských tašiek a všetky pomôcky sme si priniesli v netradičných nádobách, ktoré nám ich nahradili. Fantázii sa medze nekladú a tak žiaci prichádzali do školy s kočíkmi, krabicami, kuframi, nákupnými kočíkmi, či dokonca pneumatikou alebo vysavačom :D